CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: awex^returns

[Edisi Itik] FV Rugi 10mil?

  [Copy link]
Post time 4-7-2019 12:13 AM | Show all posts
lps ni abis la ssm lofa ke syarikat2 besar kena selongkar nk tau utung rugi diorg
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 4-7-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Bende biasa dlm saham rugi dlm pre-ipo. Sama kes mcm comp besar mcm fb snd. Sebelom ke live market pon rugi dl. Now share dia dh mahal harganya yer.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 12:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Walaupun rugi, tapi dividen masih boleh diagihkan kat para pelabur...reserved FV tinggi jugak tu. So tak mustahil PNB masih boleh dapat dividen dari pelaburan dieorg
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 10:16 AM | Show all posts
nanarogayah replied at 3-7-2019 08:48 PM
dia memang self sponsored..tapi dia memang pandai ye. Sekolah menengah pun kat private school, tak ...

yep tinvy mmg budak pandai...tu x dpt nafi
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 10:30 AM | Show all posts
Cekla replied at 3-7-2019 11:12 PM
Tinvy ni bukan ke sekolah cempaka dulu?  Ke org lain?

iya cempaka..before tu masuk sbp, seri puteri..tapi keluar masa form 2.dekat SSP top student dalam batch ye..so proven pandai.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 3-7-2019 06:51 PM
Untung ke, rugi ke, sampai sekarang takde apps. Ironi betul, nama je ecommerce. Apalah sangat develo ...


cane nk buat apps uols..website die pun tak brp stabil..asal sale ke hape ke manjang la problem
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
namieamuro replied at 4-7-2019 09:03 PM
cane nk buat apps uols..website die pun tak brp stabil..asal sale ke hape ke manjang la problem: ...

Tu pun berangan nak IPO
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 11:57 AM | Show all posts
packaging parcel fv masa musim  raya ..mak aiihhh terlalu  eksklusif itu belum lagi kualiti free sampul raya bagi agak pricey.benda2 mcm tu agak membazir  bagi company rugi 10 million
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-7-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Rugi on paper beselah tu .... mcm lah comp krg tak biaser buat!
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
msrosse replied at 5-7-2019 12:04 PM
Rugi on paper beselah tu .... mcm lah comp krg tak biaser buat!

Sebab dia guna duit Khazanah, tu yg orang persoal.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 03:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 5-7-2019 02:16 PM
Sebab dia guna duit Khazanah, tu yg orang persoal.

Tu tak jadi isu ... even dia claim rugi pun hutang tetap hutang & perlu dibayar ... yg jd isunya tergamak dia ckp rugi ... klu declare untung rm5 juta pun ok ... berapa sgtlah tax utk tax 5mil ... kedekut betul!
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 03:45 PM | Show all posts
namieamuro replied at 4-7-2019 09:03 PM
cane nk buat apps uols..website die pun tak brp stabil..asal sale ke hape ke manjang la problem: ...

hhehe tengok MUA dia selalu tweet juga pasal suruh invest in app everytime website crash time sale. tapi MUA tersebut subtweet sahaja tidak mention nama majikannya itu.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 03:46 PM | Show all posts
nanarogayah replied at 3-7-2019 08:48 PM
dia memang self sponsored..tapi dia memang pandai ye. Sekolah menengah pun kat private school, tak ...

bila baca blog dia tang ni macam wow gitu. memang bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
miminn replied at 5-7-2019 03:45 PM
hhehe tengok MUA dia selalu tweet juga pasal suruh invest in app everytime website crash time sale ...

Patutnya duit Khazanah tu dia upah untuk web developer. Nama pun Ecommerce. Sebab tinvy ni kan kedekut sangat. Ni gi bukak kedai Duck banyak2. Dah tak selari dengan Ecommerce.
Zalora dulu pun pernah buka kedai kat Mitsui outlet tapi dah katup. Masa awal2 Zalora masuk malaysia delivery pun teruk gak. That time FV yg better. Sekarang terbalik pulak performance.
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 04:25 PM | Show all posts
msrosse replied at 5-7-2019 03:40 PM
Tu tak jadi isu ... even dia claim rugi pun hutang tetap hutang & perlu dibayar ... yg jd isunya t ...

dah la kedekut...pentipu plak tu
so hasil elak cukai tu ingat halal ke?
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 04:53 PM | Show all posts
Denco replied at 5-7-2019 04:25 PM
dah la kedekut...pentipu plak tu
so hasil elak cukai tu ingat halal ke?

aku bukan dakies pentaksub vivy tapi seriously bnyk business yg declare rugi atau pun under declare keuntungan sebab nak kurang bayar tax.

dulu masa aku kerja bank bahagian kredit, klien aku banyak yg buat 2 set akaun....satu yg tunjuk profit sebenar, yg satu lagi utk tax purpose. Selalu yg buat camni family business Cina.

Siapa yang sayang sangat kat gomen sampai sanggup bayar tax tinggi? Baik lagi sayang diri sendiri

tapi skrg LHDN dah strict...habis kena scrutinise
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 5-7-2019 04:59 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 5-7-2019 02:16 PM
Sebab dia guna duit Khazanah, tu yg orang persoal.

takkan duit khazanah invest tu takde repayment scheme?

mesti ada

khazanah bukan bagi sumbangan ikhlas
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 5-7-2019 08:59 AM
takkan duit khazanah invest tu takde repayment scheme?

mesti ada

Term yg digunakan investment, bukan loan kan.. kalau loan baru lah ade repayment scheme. Biase nye invest ni dpt 2 type of return.. yg 1st capital gain, yg ni kena jual share dulu.. 2nd ni lah dividend, yearly return yg investor looking fwd. Tapi dividend akan distribute based on profit. Kalau dah rugi mmg tak dak dividend lah
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Incanto replied at 5-7-2019 08:53 AM
aku bukan dakies pentaksub vivy tapi seriously bnyk business yg declare rugi atau pun under declar ...

Kalau company persendirian atau partnership boleh lah nk putar alam. Tapi kalau sdn bhd ni annual report kena hantar audit you.. tak boleh simply ubah2.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2019 08:54 AM | Show all posts
Edited by Incanto at 6-7-2019 08:55 AM
Minami2013 replied at 6-7-2019 07:15 AM
Kalau company persendirian atau partnership boleh lah nk putar alam. Tapi kalau sdn bhd ni annual  ...

Sdn bhd pun ada

Tapi jenis family companies yg BOD semua anak beranak or adik beradik
Derang akan declare bnyk personal expenses as company operating expenses tapi kena pandai lah....must conform dgn accounting standards gak.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 05:40 PM GMT+8 , Processed in 0.079817 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list