CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 19456|Reply: 89

[Edisi Itik] FV Rugi 10mil?

  [Copy link]
Post time 2-7-2019 01:30 PM | Show all posts |Read mode

selepas berdiri 4 jam dianggap hebat--
komen aku-- betul ke rugi 10mil-

Aliff Ahmad IIIYesterday at 11:05

RUGI RM10 JUTA! USAHAWAN ATAU BANGSAWAN?

Sepanjang aku berniaga, aku takut melihat kerugian. Yelah, aku meniaga pakai duit sendiri, ada duit kawan-kawan juga. Nak berbelanja pun berjimat cermat. Nak beli aset pun fikir 100 kali.
Tapi semalam, aku baru belajar sesuatu. Sesuatu yang membuka minda aku dalam dunia perniagaan. Kawan aku baru-baru ni terlalu memuji muja seorang anak muda bernama Vivy Yusof, founder kepada ecommerce platform Fashion Valet.

Kawan aku bagitahu yang Fashion Valet akan buat IPO, hebat orangnya sehingga dianggap ikon anak muda, dilantik menjadi pengarah UiTM, yang paling penting katanya, dia mendapat funding dari PNB. Ini menarik perhatian aku kerana ia melibatkan wang rakyat!

Sebelum aku pergi jauh, aku browse la dulu pasal Fashion Valet dan Vivy Yusof ni. Fashion Valet ni webnya biasa saja, tiada apa yang hebat pun. Cumanya mungkin ideanya yang berjaya menarik perhatian investor yang suka fashion dan yang buta teknologi. Itu saja.

Tentang Vivy Yusof pula, beliau anak orang kaya, budak private yang belajar di UK. Lifestyle lavish dan memang stylo la. Branding Fashion Valet yang beliau bawa pun memang sesuai dengan gaya hidup beliau. Itu pandangan aku lah. Tapi aku rasa betul la kot.

Dalam bisnes, numbers don’t lie! Disebabkan katanya mahu ke IPO, sampai dilantik menjadi pengarah UiTM dalam usia yang muda, pastilah orang ini sangat hebat berniaga. Tapi sifat semulajadi aku yang tak percaya sangat, maklumlah..

“Get SRUT before WE get SCREWED!”
Aku pun SCRUT lah dulu laporan SSM Fashion Valet.
Fuh! Memang benar PNB ada melabur dalam syarikat tersebut. Hebat!
Tapi syarikat tersebut rugi sebanyak RM10 juta!
Ini yang bikin aku panas, sebab ada duit PNB. Kalau setakat duit bapa dia, apa aku kisah! Nak buat IPO macam mana kalau rugi?
Dalam bisnes, biasanya rugi ini ada 2. Pertama RUGI BETUL, kedua BUAT-BUAT RUGI.

Disebabkan beliau dikatakan seorang usahawan yang hebat, aku lebih cenderung kepada pandangan dia buat-buat rugi. Atau bahasa “Bisnesman Umno” zaman dulu, CASH OUT!
Cash out ini boleh dilakukan melalui gaji yang tinggi dan menjadikan diri sendiri supplier kepada syarikat sendiri. Walaupun syarikat utama rugi, tetapi owner kaya raya disebabkan gaji dan bayaran balik sebagai supplier.

Menurut sahabat-sahabat aku yang sudah bergelar chartered accountant. Mereka beranggapan kerugian sebesar itu adalah kerana overhead yang terlalu tinggi, lavish expenses untuk melakukan branding, dan cashflow management yang gagal.

Apa pun, aku sedikit kecewa kerana syarikat yang didanai wang rakyat tidak memberikan dividen balik kepada rakyat kerana kerugian yang besar. Dengan kerugian sebesar itu, mungkin mengambil masa 2-3 tahun untuk memberi dividen atau mungkin akan di “write-off” saja nanti.

Buat kawan-kawan yang terus menerus hidup dengan data dan info google. Belajarlah tapis maklumat terbuka tersebut dengan data dan fakta yang sahih. Semua orang akan tunjuk dia bagus, tapi kita kena SCRUT semua maklumat yang kita terima. Jangan main telan dan sebarkan saja.

SRUT dulu! Jangan kena SCREW! Rujuk lampiran.

Aliff Ahmad
co-Founder SCRUT
Get SCRUT before WE get SCREWED!
www.scrut.my




This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Retissss ke???
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 01:40 PM | Show all posts
Salah bod nie TT
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2019 01:42 PM | Show all posts
saja aku letak sini--
kesinambungan thread berdiri 4 jam yang dianggap kejayaan
so rugi 10mil ni salah satu kejayaan dia ke

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 02:13 PM | Show all posts
Hurmm mamat ni belum tengok income statement Grab, memanjang rugi tapi still ada investor nak collaborate. Biasalah tu business, rugi dulu baru untung. Either you in or out je, taking risk or not.

Iolls bukan peminat FV and duck tapi x suka penulisan yang berunsurkan ala-ala macam ni sebab nak view tinggi
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 02:22 PM | Show all posts
Memang akan negatif dulu sebab investment, tunggu few years baru nampak ROI - lupa dah belajar kemahiran hidup dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 03:56 PM | Show all posts
tengah hangat isu ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 04:00 PM | Show all posts
standard la tu bisnes.ada turun naiknya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
syadq replied at 2-7-2019 02:22 PM
Memang akan negatif dulu sebab investment, tunggu few years baru nampak ROI - lupa dah belajar kemah ...

Tapi fv ni bkn baru bukak uols

Mcm grab tu lg baru dr fv
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 2-7-2019 06:16 PM
Tapi fv ni bkn baru bukak uols

Mcm grab tu lg baru dr fv

Grab 2012
FV 2010

Tak jauh beza uols

Lagipon business online memang gitu, esp yg expanding.. cth Twitter mula 2006.. baru thn lps profit.. kalau syarikat mega mcm twitter yg mendunia.. apa lagi FV yang Asean
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Vavi cilaka. Aku kerja pnb asal tak tahu kampeni ni invest kat fv???! Tu pun ramai acik2 kepam kat pnb still sarung tudung itik dia ni. Kohnonnn bangga dapat pakai produck itik tuu!!!
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab itu laa penjilat orang kaya hadap berdiri 4 jam dan semakin bodoh dan sendu....nak je tengok camne muka penjilat tu....
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
hebat uolsss.. terus rasa ilmiah sngt lepas baca komen2 hebat uolsss sume. betul2, awal2 rugi tu biasa.. tungguuu n sabar, in sha Allah blh mendonia nnt. xde ke sape nk disclose ssm neelofar hijab lak? huntung ke rugi jugek?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 06:50 PM | Show all posts
Owh Company Sceretary for FV is Tricor Services.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 06:50 PM | Show all posts
Making loss doesn't mean company tu bermasalah.. sometimes sebab banyak asset baru yang dorang beli.. yang penting cash flow jalan... kalaupun company tu declare banyak profit tapi cash flow teruk, tak jadi jugak. Tanda paling terang cash flow teruk - gaji lambat bayar.. or gaji tak kena bayar.. hiks

Air Asia dulu teruk jugak P&L dia.. sebab dia beli kapal terbang banyak.. but over the time, making profit jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Lazada pun x pernah untung, diorang build brand utk capture market, dapt duit dari investors berbilion.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
tupperwarepink replied at 2-7-2019 02:13 PM
Hurmm mamat ni belum tengok income statement Grab, memanjang rugi tapi still ada investor nak collab ...

Sama!

Then kat bawah tu promote produk dia ke ape!
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
jualbelirumah replied at 2-7-2019 06:40 PM
hebat uolsss.. terus rasa ilmiah sngt lepas baca komen2 hebat uolsss sume. betul2, awal2 rugi tu bia ...

Yg mek tau.. Ikot ssm punya data.. Deme share 3 org, mak die, die ngan akak die.. Modal mak die separuh dr nilai yg dideclare kan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
duquesne replied at 2-7-2019 06:50 PM
Making loss doesn't mean company tu bermasalah.. sometimes sebab banyak asset baru yang dorang beli. ...

Betul...co kita dah 10 tahun asyik rugi je on paper..tapi gaji utilities x pernah miss...masih bertahan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-7-2022 01:26 AM GMT+8 , Processed in 0.098196 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list