Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
898
View
15
Reply

Pembantu Rumah.....Needs or Wants???

[Copy link]

Author: menakkautau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-7-2019 11:57 AM | Show all posts |Read mode
Bagi manak........needs.....kerana boxers looney tunes manak mesti nak digosok .......takkan manak atau jacky yang nak gosok???

Korunk pulak???

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 12:02 PM | Show all posts
Nak ada pembantu rumah nee mesti ada sen lebih kan???takkan nak gajikan mereka nak pakai bulu hidung???

Kalau yg gaji bulanan pun belum sampai tengah bulan dah napas napas ikan baracuda..camna nak gajikan pembantu rumah???walhal anak anak berderet sampai 5 org....tecik tecik lagik....

Stress seh.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 12:05 PM | Show all posts
Nak gajikan pembantu rumah dalam konteks kehidupan hari ini, both husband and wife musti bekerja...kecuali macam level ummi gendasuka suka.......the house does not need a helper..coz she is the bibik....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 12:18 PM | Show all posts
Kalau macam  nick robin pulak.....she needs no helper kerana walaupun anak anaknya dah nak masuk 6 sekarang tapi katanya,its about time management and distribution of labour pada anak anaknya(though she insisted its not child slavery)....

And to think that she is a siinglemom now...

Amazing kan???

Yelah tak semua org ada urat dawai hati kental@ kaudu macam dia.....kan???



Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2019 12:29 PM | Show all posts
menakkautau replied at 2-7-2019 12:05 PM
Nak gajikan pembantu rumah dalam konteks kehidupan hari ini, both husband and wife musti bekerja...k ...

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Aisey manak.  Akak takmo hire helper sbb segan.  Dulu time duduk kat negara berdengung, akak punya segan kat helper tu sampai akak yg kemas rumah n basuh kain n sidai n iron n masak before dia dtg.  Tp dia dtg n kemas n mop rumah mcm biasa.  Last2 bila dia tgk takde kerja lain nak buat, dia minta semua baju jln2 dlm closet utk di iron.  Kalau biarkan kat dia, undies n panties semua dia iron.  Siap kanji n spray wangian lagi.  

Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2019 12:47 PM | Show all posts
need sgt,,,

utk wife yg kerja, kena ada maid utk urus kan hal2 umah..penat ofis x abis, kena balik umah urus house chores plak...kesian..unless laki kena tolong wat kerja umah skali....jgn balik kerja jer ngangkang main hp or lepak ngan kwn....

kiyu respek mak2 anak ramai xde helper..... saiya takuadd....

kiyu dr anak 1 smpai skang ada helper...sbb somi x rajin nk bantu urusan umah, so dia gajikan maid...fair kan...

bila di kira2 kalo antar 4 anak ke taska/babysitter, kos nye lebih dr byr maid....tp first2 nk amek maid tu beribu,,,,,
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 12:10 PM | Show all posts
nak ada helper ni ko kene sedia mental... mental nak hadap perangai helper... ada yg bagus, dikira bertuah.. ada yg x bagus... buat perangai menyakitkan hati...

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2019 12:12 PM | Show all posts
kiyudi replied at 3-7-2019 12:47 PM
need sgt,,,

utk wife yg kerja, kena ada maid utk urus kan hal2 umah..penat ofis x abis, kena bali ...

betol sangat.. kalau anak ramai ni.. nak hantar pengasuh or taska mmg berbaloilah bayar gaji maid... kurang2 keje umah semua ada org settlekan.. tp skrg nak bayar ejen kene pk banyak kali berbals ribu dah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 3-7-2019 12:29 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Aisey manak.  Akak takmo hire helper sbb segan.  Dulu ti ...

Kenapa nak sampai tahap segan???dia kerja for free kah??? Atau you have failed to set the ground rules in the very first place???

Samada she is a live in helper atau sekadar part time helper yang datang probably seminggusekali..the onus is on you to lakarkan tugasan bantuan yang hang perlukan darinya......logic???

Atau hang neememang jenis berat mulut???dah ler berat bontot kan sampai perlukan helper???





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 3-7-2019 12:47 PM
need sgt,,,

utk wife yg kerja, kena ada maid utk urus kan hal2 umah..penat ofis x abis, kena bali ...

You need a helper bukan untuk menggantikan peranan hang dirumah...tapi lebih pada membantu...paham tak prinsip ini???
So the simple logic sense bila kita sebut istilah membantu nee...ibarat....kita angkat kotak yang berat.......hang angkat sebelah...bibik angkat sebelah...jadi kerja terlaksana dgn keduanya mengangkat......

Tapi lazimnya org org kita secara umumnya bila dah gajikan pembantu nee..semua kerja yang dia tak pernah buat seumur hidup dalam rumah atau yang dia MALAS nak buat...dia akan arrow pembantunya...sampaikan ada ketika itu manak kasi contoh...nakpembantu gosok bajunya sekilat kilatnya sedangkan seumur hidupnya tak pernah angkat seterika...kan???

Nak manak sambung lagik???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
chez_adex replied at 19-7-2019 12:12 PM
betol sangat.. kalau anak ramai ni.. nak hantar pengasuh or taska mmg berbaloilah bayar gaji maid ...

Ini yang manak sebut menghambaabdikan pembantu......semua kerja rumah ada org settlekan...

No wonder ramai pembantu yang lari....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-8-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
chez_adex replied at 19-7-2019 12:10 PM
nak ada helper ni ko kene sedia mental... mental nak hadap perangai helper... ada yg bagus, dikira b ...

You treat them like human, berikan haknya...tegas and yet fair..in syaa allah they will serve you  ketitisan nafas yang terakhir.....

Tak caya??? Caya ler cakap manak.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2019 05:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Manak sendiri banyak ketika bila take a break staycation and what not...akan bawak sekali bibik...sampai ada ketika si bibik manak nee pun macam nak kena smack dgn manak.....bila dia tanya....."sir...are we staying at four seasons or mandarin oriental this time around?"





Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2019 12:20 PM | Show all posts
kalau both spouse kerja n Anak ramai..maybe need la kot
tp kalau ada salah sorg tak Keje and boleh jaga sendiri but still nak..want lah kot,.
hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-8-2019 05:04 AM From the mobile phone | Show all posts
elirasputia replied at 21-8-2019 12:20 PM
kalau both spouse kerja n Anak ramai..maybe need la kot
tp kalau ada salah sorg tak Keje and boleh  ...

Peranan isteri dirumah bukan untuk menggosok, mencuci......hatta suami bertanggunjawab menyediakan semua......

Ini agama ada sebut kan???

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:22 AM | Show all posts
menakkautau replied at 22-8-2019 09:04 PM
Peranan isteri dirumah bukan untuk menggosok, mencuci......hatta suami bertanggunjawab menyediakan ...

kalau mampu
why not kan
tapi ada juga couple yg tak nak ada org luar dlm rumah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
6.938771s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list