Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1874
View
15
Reply

Dilema seorang ibu

[Copy link]

Author: SherryZass    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-7-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi uolls,
I ada seorang anak lelaki, umur lebih kurang 2 tahun dan memang manja sangat dengan I. Sebelum ni I kerja tapi bila dah ada baby, decide untuk resign untuk bagi sepenuh perhatian kat baby. Sekarang, anak dah 2tahun, I decide nak kerja semula tapi dalam dilema pasal anak. Anak I tak pernah bagi orang jaga dari lahir sampai sekarang, hari2 berdua je dengan anak dan I memang hafal sangat kerenah dan pe'el dia macam mana. Disebabkan tu, I risau nanti bila nak hantar taska/bagi orang jaga dia buat perangai/meragam/menangis sepanjang hari. Anak I ada masa dia akan meragam, merengek, menangis dan melalak je. Ada ke ibu2 pernah ada pengalaman macam ni?
Dan kat mana sebaiknya I hantar anak I either taska atau cari baby sitter?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
I pernah pindah tmpt keje..jd anak pun kena tukar pengasuh...masa pindah dia berumur 3 thn...dia taknak pergi ngan pengasuh baru..mmg berhari2 nangis...n muntah lah time i hantar tu...terpaksa mtk cuti...huhu....last2...suami i je yg jaga dia...sbb suami bisnes sendiri...jd sthn dia berkorban jaga anak n bawa ank g kedai setiap hari..masa 4 thn baru hantar anak tadika pasti...pg n ptg ada kelas kafa...baru anak ok sket...sbb dh makin besar n dia pn suka g sek sbb ada ramai kawan...tp smpi skrg dia msh igt pengasuh lama dia..ada masa i mmg bawa di g jmpa pengasuh lama dia..n dia selalu ckp rindu kt ibu...dia panggil ibu kt pengasuh tu...n ibu ni mmg baik sbb tu anak i suka kt dia..time i masuk ward..dia sanggup dtg kl amik anak i jaga...pas i sht baru dia suh amik anak i...tp skrg sshnya nak mencari pengasuh yg betul2 baik hati...huhu....

Jd anak u mgkn amik masa sket nak biasakan diri dgn org lain..mula2 ni mmg ssh n kita kena byk sbr...semoga dipermudahkan urusan u nanti..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-7-2019 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 1-7-2019 11:22 PM
I pernah pindah tmpt keje..jd anak pun kena tukar pengasuh...masa pindah dia berumur 3 thn...dia tak ...

Wah, syukur sangat tu U jumpa pengasuh baik macam tu. Kira beruntung dan rezeki sangat2. Tulah, dalam dilema sekarang. I boleh je sabar tapi takut orang yg bakal menjaga anak I yg tak sabar/hilang kesabaran. Naya anak I kena pukul
Thanks sis.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 10:47 AM | Show all posts
budak-budak memang la ada masa meragam..
kita sebagai mak ayah kena la belajar to let go..
kadang anak-anak ok, mak ayah pulak yang touching lebih..
pengasuh yang baik dorang tau je tackle anak-anak macam mana..
lagi-lagi kalau u hantar ke taska yang terlatih..
i cadangkan, sebelum u start kerja, u latih untuk hantar anak ke taska or pengasuh dulu..
tengok sebulan dua macam mana..
bila dia dah ok, then u start cari kerja..
better dari u start kerja baru nak hantar pengasuh..
kalau anak tak serasi or meragam, u boleh datang anytime tanpa mengganggu kerja..
tapi jangan la anak nangis u terus amik..
bagi sometime untuk pengasuh tackle dia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 2-7-2019 10:47 AM
budak-budak memang la ada masa meragam..
kita sebagai mak ayah kena la belajar to let go..
kadang  ...

Ok jugak pendapat sis tu, boleh diaplikasikan, thanks Tulah sis, sejak menjak dah jadi ibu ni, terasa sensitif sangat kalau hal2 berkaitan anak,hormon keibuan gitu. Apalagi nak bagi orang lain jaga kan. Tapi bagi sis, taska atau pengasuh yg the better choice?
Suami I kata, kalau tak boleh pilih,nak minta MIL jaga I tak nak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 01:14 PM | Show all posts
SherryZass replied at 2-7-2019 11:50 AM
Ok jugak pendapat sis tu, boleh diaplikasikan, thanks  Tulah sis, sejak menjak dah jad ...

ikut budget u all..
kalau ada budget lebih, hantar la nursery berdaftar..
kalau budget kurang, cari la pengasuh atau ada pilihan nursery yang tak berapa mahal..
yang penting cari yang reputable..
kalau u belum start kerja, u ada masa nak try and error..
kalau pengasuh ni tak sesuai, cari pengasuh lain..
and u boleh buat spot check juga untuk make sure..
pendapat nak bagi mil or mak (nenek) jaga adalah big NO pada i..
nenek ni akan buatkan anak u spoil..
percaya la..
lagi pun, mak yang dah tua-tua ni bukan masa dorang nak dipenatkan dengan jaga cucu..
walaupun dorang kata sanggup, but please la jangan..
bagi la dorang rehat dan nikmati hari tua dengan relax..
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 02:35 PM | Show all posts
nasihat i hantar pada nursery yg berdaftar.. boleh potong income tax.. pengasuh ni i skeptical sikit nak hantar.. kan banyak kes anak2 pengasuh atau suami diorang buat something kat anak yg di asuh.. paham2 je la cemane.. dapat yang baik alhamdulillah..

kat nursery ni ramai kawan.. lama2 dia akan dapat adapt dan pandai berdikari.. dapat kawan hilang la nangis tu.. lagi pon kat nursery berdaftar ni diorang ade syllabus yang perlu di ikut oleh kementerian.. budak2 ni ade belajar mewarna.. kenal huruf.. di ajar mengira.. buat aktiviti2 yang boleh naikkan skill motor minda mereka tuk berfikir.. cara pegang pensel.. pastu ade solat ramai2.. macam2 la.. so bila naik tadika banyak yg diorang dah kenal

mula2 dulu dua2 anak i hantar nursery.. sekarang ni yg sulung hantar kat rumah nenek.. yg kedua hantar nursery.. reason sebab yg kedua ni kurang pandai bergaul, kuat menangis kat rumah dan nak berkepit je.. alhamdulillah sekarang ok je dapat ramai kawan2.. kurang nangis dah kat rumah.. yg first hantar kat nenek sebab dia pandai bawak diri.. senang bergaul ngan orang lain.. plus boleh la tolong tengok2kan nenek sikit.. dia pon dah boleh mandi sendiri

sebenarnye nak hantar dua2 ke nursery sebab taknak bagi mertua susah tapi ade reason lain kene hantar jugak sane.. bukan masalah duit sebab dua2 pon sama je i bayar

so nasihat i hantar la ke nursery sebab kalau dibezakan si adik yang dihantar nursery balik je dia keluarkan baju2 kotor dia dari beg letak dalam bakul.. pastu nampak rajin sikit la tolong i buat keje rumah.. yang first hantar rumah nenek hmmm malas sikit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
whadda replied at 2-7-2019 02:35 PM
nasihat i hantar pada nursery yg berdaftar.. boleh potong income tax.. pengasuh ni i skeptical sikit ...

Thanks for the advice sis. Yes, anak I pon macam tu, manja nak berkepit dengan I je, ngan bapaknya pon taknak. Tu yg buat jadi risau nak bagi orang jaga tu. Memang I lagi prefer taska dari hantar pengasuh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-7-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 2-7-2019 01:14 PM
ikut budget u all..
kalau ada budget lebih, hantar la nursery berdaftar..
kalau budget kurang, c ...

I prefer taska dari pengasuh.
Agree with u sis, I memang tak nak bagi MIL jaga, sebab dia pon jaga cucu dia sorang lagi. Tu pon memang susah dia nak makan, mandi, rehat segala mala bagai tu. Kesian memang kesian tapi sebab cucu kan, kenalah jaga jugak. Nak tambah sorang lagi, NO NO NO I cakap kat husband I.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 01:00 AM | Show all posts
My 3 years sampai sekarang merengek kalau pergi playschool, so me memang hantar dia cam 20 minit awal supaya boleh main sesama sampai my daughter rela hati me pergi.

Tapi kalau kekawan dia ada, dia happy, tengoklah mood lah, me hantar 3 hari seminggu aje sebab me juga kerja 3 hari seminggu.

Anak manja ya amat ni sebab anak tunggal..

Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2019 12:47 PM | Show all posts
SherryZass replied at 2-7-2019 11:50 AM
Ok jugak pendapat sis tu, boleh diaplikasikan, thanks  Tulah sis, sejak menjak dah jad ...

ibu muda skrg..anak 1, mmg camni..
terlalu protective..ank menangis skit pon risau..jatuh luka pon anak tu tak nangis, tp ibunya yg sedih.
bila masuk anak dah 3-4, u akan rasa biarlah ank tu berdikari..

ank i..masa nk g umah pengasuh or nursery, mmg nangis..hentak2 tak mo..
tapi i biar jer. ank..kdg ni waktu pagi, emosinya tak stabil..
baru bgn tidur ke..
pg nangis..mcm kena pukul..
tapi bila time nk amik blk..
hah..sengih memanjang..

so..x perlu risau sgt. kdg ank ok je..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 4-7-2019 01:00 AM
My 3 years sampai sekarang merengek kalau pergi playschool, so me memang hantar dia cam 20 minit awa ...

Hehe. Ok la tu sis, lagi banyak anak U spend masa dengan U dari kat taska/playschool. I risau je nanti hantar kat taska, dia buat perangai seharian sampai tak de sape boleh pujuk. Harap2nya taklah terjadi demikian. Huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2019 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 4-7-2019 12:47 PM
ibu muda skrg..anak 1, mmg camni..
terlalu protective..ank menangis skit pon risau..jatuh luka po ...

Haha tak muda sangat sia, cuma first time mom kan. Tula, I tengok my sister sendiri (anak 3 orang), dia hantar anak gi taska mesti anak dia menangis tapi dia lantakkan aje
Anak I boleh bergaul dengan budak2 lain tapi I tak pernah lagi tinggal dia dengan orang lain, tu buat fikiran tak tenteram bila mikir nak hantar taska tu
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2019 04:21 AM | Show all posts
SherryZass replied at 4-7-2019 10:37 AM
Hehe. Ok la tu sis, lagi banyak anak U spend masa dengan U dari kat taska/playschool. I risau je n ...

Don't worry, dorang merengek sebab mak ada kat situ, me pernah intai my daughter, lepas merengek bagai, me intai, dah ok, siap memain lagi..

So selain cari taska bebaik kena check cikgu juga, cikgu kat sini pandai pujuk budak, so me and pernah intai hari lain, siap dukung pujuk, tu me suka hantar awal jam 7 sebab budak tak ramai tiba lagi, so selain me boleh main dengan anak kejap, cikgu boleh belek anak aje sementara tunggu yang lain tiba..

Me hantar my daughter sejak dia 18 bulan so sekarang dah 3 tahun 3 bulan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-7-2019 08:32 PM | Show all posts
anak dah 2 tahun , kenapa tak tambah anak lagi..

dah cukup target berapa orang anak..dah besar sikit baru keje balik...

kalau suami mampu xpayah keje la...nak tambah pendapatan, boleh buat keje dari rumah..

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 03:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Pink_Purple replied at 7-7-2019 08:32 PM
anak dah 2 tahun , kenapa tak tambah anak lagi..

dah cukup target berapa orang anak..dah besar si ...

Kalau kawin muda senang nak rancang.. Kalau kawin nak dekat 30, bila pulak nak kerjanya huhu.. Penat je belajar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.128202s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list