Isu Semasa

ADVERTISEMENT


sarah82 Lv.19

Fav
Emperor | Credits 81987   
Edited by sarah82 at 16-12-2019 10:15 PM

Memandangkan sy selalu survey harga barangan asas utk kegunaan seorg tok yg mana anak beliau upah sy utk jaga di rumah mereka dan sy pasti ramai saja yg mempunyai ahli keluarga yg sakit terlantar atau dah tua. Meh sy kongsikan harga termurah yg sy dapat survey di Shopee

1. lampin pakai buang Dewasa saiz L harga RM146 utk 100 keping termasuk caj penghantaran https://shopee.com.my/product/6380350/1961974902?smtt=0.0.9

2. Lampin pakai buang saiz L harga RM166 utk 100 keping termasuk caj penghantaran https://shopee.com.my/product/6380350/536019215?smtt=0.0.9

3. pelapik pakai buang saiz 30\" × 30\"
https://shopee.com.my/product/19020156/1938745045?smtt=0.0.9

4. Pelapik pakai buang saiz 30\" × 30\". bagi pesakit terlantar, pelapik ni mmg membantu sewaktu menukar dan mencuci najis pesakit. Harga RM6.80 per pek dan ada 10 keping. Harga di farmasi biasanya antara RM11 hingga RM15 bergantung kepada saiz dan jenama
https://shopee.com.my/product/39961633/1903916655?smtt=0.0.9

5. Transparent film dressing 5m. Yg ni sangat berguna kalau ada luka. Guna selepas dressing luka dan cover dgn film dressing utk mengelak luka tersebut kena air. Harga di farmasi utk 10cm × 10m adalah antara RM44 hingga RM55 tapi di shopee harga utk 10cm × 5m adalah RM13.61 dan percuma penghantaran jika beli lebih RM40. Cuma lambat sampai sebab dari China.
https://shopee.com.my/product/118074944/1923736534?smtt=0.0.9


6. Tena Wet Wipes. Wet Tissue jenama Tena ni sentiasa menjadi pilihan mereka yg mempunyai ahli keluarga yg terlantar. Sebab utamanya adalah tisu yg lebih lebar dan alcohol free. Sangat sesuai utk kulit yg sensitif.
https://shopee.com.my/product/76295/385916132?smtt=0.0.9

7. Gloves (1 box ada 100 pcs)  harga yg paling murah kat shopee RM10.90 tapi kalau beli 10 box ke atas harga adalah RM10.60 https://shopee.com.my/product/107050481/2239103536?smtt=0.0.9

8. Harga terbaru wet wipes utk pesakit  RM25 utk 5 pek (1 pek ada 40 helai)
https://shopee.com.my/product/96080129/1640708397?smtt=0.0.9

9. Blood Pressure Monitor. Sy ada 2 jenis salah satu jenama Omran dari Jepun. Yg hat ni senang cuma boh kat pergelangan tangan dan tekan "START"

10. Wet tissue paling murah yg sy jumpa dan beli adalah dari jenama EverFresh Adult Wipes. Harga RM4.90 utk 1 pek yg ada 80 helai tisu basah.

Check out EVER FRESH ADULT WIPES 80 PACK WET WIPES for RM4.90. Get it on Shopee now! https://shopee.com.my/product/24808192/3305385839.?smtt=0.0.9



Update 16 Disember 2019.

InsyaAllah nanti sy cari lagi harga murah.. Semoga thread ni membantu mereka yg ada ahli keluarga sakit.

Source: Senarai harga barangan asas keperluan utk pesakit terlantar/org tua di Shopee
Attachment: You need to Login for download or view attachments. No account yet? Register
Rate
There are 2 People reward the building owner
4.5K Views
152 Reply Reverse order

ADVERTISEMENT


xtahumenahu Lv.12 2#

Defender | Credits 12452   
Sy pon ada survey juga..tp utk pampers yg pants je laa..sekarang tesco ada sale..jauh lg murah dr kat shopee...

mejaputih Lv.12 3#

Defender | Credits 11736   
Boleh listkan susu utk org tua tak?ayah dh xleh mkn spt biasa..perlu masukkan susu ikut tiub

sarah82 Author 4#

Emperor | Credits 81987   
Quote: mejaputih replied at 29-6-2019 07:53 AM
Boleh listkan susu utk org tua tak?ayah dh xleh mkn spt biasa..perlu masukkan susu ikut tiub

Boleh nanti sy buat.
Netizens sharpness evaluation
  • 29-6-2019 08:33 AM FanTasyCreaTioN

    Advance Credit untuk semua bantuan dalam Thread ni nanti

azelinaputeri Lv.7 5#

Revolutioner | Credits 1428   
mahal rupanya barangan jagaan org org tua ni... mak n abah dah takde, semoga mereka yg dpt peluang menabur bakti kepada org tua dirahmati Allah dan di beri ganjaran syurga... aamiin

sarah82 Author 6#

Emperor | Credits 81987   
Quote: azelinaputeri replied at 29-6-2019 08:43 AM
mahal rupanya barangan jagaan org org tua ni... mak n abah dah takde, semoga mereka yg dpt peluang m ...

Memang mahai.. Sy yg buat costing utk sebulan bagi kat anak tok yg sy mengasuh ni..

Setiap bulan lebih kurang rm1500 hanya utk keperluan + susu khas utk pesakit.

zehra2 Lv.14 7#

Fighter | Credits 27480   
Bagi anak2 yg tk dpt jaga org tua.. sumbang duit pun boleh. Mmg tinggi kos nya tp jauh lebih tinggi tahap kesabaran org yg menjaga nya.

ADVERTISEMENT


azelinaputeri Lv.7 8#

Revolutioner | Credits 1428   
Quote: sarah82 replied at 29-6-2019 08:57 AM
Memang mahai.. Sy yg buat costing utk sebulan bagi kat anak tok yg sy mengasuh ni..

Setiap bul ...

Alhamdulillah Allah bagi peluang membalas jasa.. memang tinggi cost semua tu

sarah82 Author 9#

Emperor | Credits 81987   
Quote: zehra2 replied at 29-6-2019 09:00 AM
Bagi anak2 yg tk dpt jaga org tua.. sumbang duit pun boleh. Mmg tinggi kos nya tp jauh lebih tinggi  ...

Betul.. Bila adik beradik saling membantu lagi rasa ringan beban tu.

Satu lagi 2-3 bulan sekali.. Dtg jaga dan bagi adik beradik yg menjaga siang mlm tu bercuti rehatkan badan dan minda.

sarah82 Author 10#

Emperor | Credits 81987   
Quote: azelinaputeri replied at 29-6-2019 09:01 AM
Alhamdulillah Allah bagi peluang membalas jasa.. memang tinggi cost semua tu

Ujian utk anak..bukan senang nak ikhlas..

sarah82 Author 11#

Emperor | Credits 81987   
@FanTasyCreaTioN kat bod mana sy boleh buka benang utk harga susu pesakit paling murah utk dikongsi bersama? Selain tu sy nak buka benang cara mandikan pesakit yg terlantar dan pakaian yg sy ubaisuai utk kegunaan pesakit terlantar.

shernazz Lv.17 12#

Superior | Credits 51653   
Teringat masa arwah ayah terlantar dulu
Sakitnkanser usus tahap 4
Dalam dua bulan dia terlantar tu pun mmg cost sangat tinggi..
Susu prosure tin kecik dah rm90++
Iols dpt bayangkan.kos yang dihadapi oleh sapa sapa penjaga pun...barang kebersihan dan medikal juga mmg kena pakai buang.

sarah82 Author 13#

Emperor | Credits 81987   
Quote: shernazz replied at 29-6-2019 09:27 AM
Teringat masa arwah ayah terlantar dulu
Sakitnkanser usus tahap 4
Dalam dua bulan dia terlantar tu ...

Susu mmg mahal.. Mcm tok ni dia minum nutren optimum.. Setin 800gm rm67..ni paling murah sbb sy pi jumpa tokey farmasi sy tanya dia.. Kalau sebulan sy ambik 12 tin.. Brp dia boleh bagi kat sy.. Alhamdulillah dia bagi rm67..org lain dia jual rm69.

Tok ni kadang2 bising sebab dia x boleh makan nasi.. Sy selalu usik.. Bgtau beras kami makan 10kg rm25 tahan 1 bulan lebih.. Tapi susu tok seminggu dah rm191 utk 2.4kg.. Marah tok bila jawab mcm tu..

FanTasyCreaTioN Lv.24 14#

Super Moderator | Credits 417734   
Quote: sarah82 replied at 29-6-2019 09:21 AM
@FanTasyCreaTioN kat bod mana sy boleh buka benang utk harga susu pesakit paling murah utk dikongsi  ...
Sis boleh buka Thread kat Board ni ..
rasa nya boleh la kot sebab berkaitan
https://mforum1.cari.com.my/forum.php?mod=forumdisplay&fid=41

kena tanya SMOD dan MOD Board tu dulu ..
rasa nya boleh kan ..
SMOD @seribulan   
MOD @ipes2   


untuk Thread ni .. akak campur la semua barangan asas untuk pesakit.


Terimakasih sebab prihatin dan sudi berkongsi

Acikgomen Lv.14 15#

Fighter | Credits 21512   
Quote: sarah82 replied at 29-6-2019 09:04 AM
Betul.. Bila adik beradik saling membantu lagi rasa ringan beban tu.

Satu lagi 2-3 bulan sekal ...

Acik ade bapak sedara yg skang ni bedridden. Hanya minum susu saja. Anak 4. Yg sulung down syndrome, nombor 2 dan 4 pompuan. Nombor 3 lelaki tapi dah lari dari rumah sejak taun 80an and tak dpt jejak sampai skang.
So yg jaga pakcik acik skang ni hanya anak2 pompuan (dorang sendiri dah berumo 50an). Mana dgn mak dorang pulak nyanyuk. Kakak sulung lagi down syndrome. Berat sungguh ujian dorang. Kazen acik yg number 2 tu kematian somi. Cucu pun ada dah. Tapi dia kesian kat adik yg bongsu tu dok jaga mak bapak kakak dorang sendirian je dgn sominye, so dia skang ni balik dok kampung, tinggal je rumah yg arwah sominye beli hidup kat anak cucu.
Yg number 4 tu pulak, somi keja kampung je
Weols kazen2 cuma dpt buat tabung je beli katil org sakit and sikit2 sumbang duit beli susu.

ADVERTISEMENT


sarah82 Author 16#

Emperor | Credits 81987   
Quote: Acikgomen replied at 29-6-2019 09:40 AM
Acik ade bapak sedara yg skang ni bedridden. Hanya minum susu saja. Anak 4. Yg sulung down syndrom ...

Nyanyuk ni sgt mencabar..najis pun depa akan main..

Sy faham rasa beban tu acik.. Mmg berat nak menanggung.. Dgn kekangan kewangan lagi.. Semoga dipermudahkan urusan kazen acik.

sarah82 Author 17#

Emperor | Credits 81987   
Quote: FanTasyCreaTioN replied at 29-6-2019 09:39 AM
Sis boleh buka Thread kat Board ni ..
rasa nya boleh la kot sebab berkaitan
https://mforum1.cari ...

Noted.. Tq FC.. Nanti kak sarah update kat sini barang yg selalu digunakan.

FanTasyCreaTioN Lv.24 18#

Super Moderator | Credits 417734   
Quote: shernazz replied at 29-6-2019 09:27 AM
Teringat masa arwah ayah terlantar dulu
Sakitnkanser usus tahap 4
Dalam dua bulan dia terlantar tu ...
blom kalau masuk kan ..mesin yang perlu d beli.. mesin penyedut kahak ..mesin oksigen
katil yang boleh turun naik ..

Acikgomen Lv.14 19#

Fighter | Credits 21512   
Quote: sarah82 replied at 29-6-2019 09:42 AM
Nyanyuk ni sgt mencabar..najis pun depa akan main..

Sy faham rasa beban tu acik.. Mmg berat na ...

Sangat! Tapi alhamdulillah dia bersih je dijaga anak2. Kakak dorang yg down syndrome tu pun mencabar kesabaran jugak. Umo dah 60 lebih tapi clingy dgn maknye. Perangai pulak mmg kanak2 abis.
Tgh2 malam dok buat bunyi rimau dlm gelap sbb dia bosan takleh tido
Adik dia geram kenkadang cubit lah juge khuenz tapi dia cepat2 lari masuk bilik parents dorang kejut mak dorang yg nyanyuk tu. Apa lagi menjerit la org tua tu
Kecoh satu rumah
Acik kalo balik kampung pegi tgk dorang, acik pesan sesiap kat anak2 supaya pegi main pegi borak dgn makcik dorang yg down syndrome tu. Nanti kang dia sebok nak report kat acik demam lah, sakit kaki gigit semut lah
Haku dah lah bizi nak menjoyah dgn adik2 dia, seeeeeebokk je lah
Sekian selingan gurau senda hidup dgn ahli syurga

sarah82 Author 20#

Emperor | Credits 81987   
Quote: Acikgomen replied at 29-6-2019 10:21 AM
Sangat! Tapi alhamdulillah dia bersih je dijaga anak2. Kakak dorang yg down syndrome tu pun mencab ...

Hahaha.. Yg tu betul.. SD kalau tak diajar berdikari akan clingy habis.
Kadang2 pesakit nyanyuk terpaksa pakaikan mittens mcm baby tu sebab pesakit mengaru sampai luka.. Ada yg agresif terpaksa ikat.. Kalau tak bukan setakat main najis.. Tapi habis la tube yg ada kat badan dia dicabut.

Ada setengah org ingat penjaga suka ikat tgn pesakit.. Sy ni dah brp kali kena penampar dan penumbuk dgn tok sy mengasuh.. Kena cakar.. Maki biasa la..habis sgt sy tanya kalau sy ckp tok anak haram sakit hati tak? Diam la dia buat sehari dari maki sy.

1234.. 8Next