Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
932
View
18
Reply

[Pelbagai] Playschool start at what age

[Copy link]

Author: cikbawang237       Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-6-2019 09:12 AM | Show all posts |Read mode
Hi Guysssss!! Korang start hantar anak korang pegi playschool umur berapa?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 12:41 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang sulung start umur 4 tahun sebab dia nak ikut anak pengasuh pergi sekolah. Nombor dua tu 5 tahun. Nombor 3 pun 5 tahun. Nombor 4 tu 5 tahun. Nombor 5 tu 3 tahun sebab bibik lari. So ada cikgu tadika baik hati volunteer nak bawa ke tadika dan bila jagakan pada waktu petang.

Nombor 6 tak sempat lahir ke dunia dengan sempurna. Keluar menjengah ke dunia saat bibik kena tangkap dengan polis

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chempaka_lily at 28-6-2019 04:49 PM

Hantar start umur 14 bulan. Mula2 tu risau gak la, takut dia tak blh adapt new environment sbb dari mula lahir smpi ke umur 14 bulan tu, daku jaga sendiri kat rumah. MIL pun tanya, kenapa hantar playschool awal sangat. Tapi Alhamdulillah, semuanya ok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak first i hantar masa umur 3 tahun. sebab i bekerja takda bibik. so siang dia belajar, ptg smbung daycare di tadika yg sama. Tapi kesian juga sbnarnya hantar awal ni..rasa mcm kecil sgt kena bangun awal pagi pergi tadika.

Anak second plak i hantar masa umur 5 tahun, tak awal mcm anak first sebab lepas i habis pantang anak second, i jumpa pengasuh yg ok yg bole jaga anak dgn baik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 02:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Playschool dh boleh antar seawal 2 tahun tp saya xsampai hati plak nk antar awal sgt..anak first start 4 tahun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 kaka yg dilahirkan zaman millennium dihtr ke play school ms umur 3 tahun
Diaorg nampak seronok bila ke school sbb ms blk memsg berebut nk cerita apa yg diaorg buat kt school

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2019 02:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak byk playschool yg accept utk umur below 3 years kat housing area I... mostly 3 years and above. Masa i survey utk anak i hari tu pun, yg ada ambik pun dah full sbb limited. Alhamdulillah dipermudahkan, dapat playschool dekat dgn office husband.

Saja hantar my girl pi playschool awal, nak bagi dia belajar berkawan, bersosial je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 03:24 AM | Show all posts
seribulan replied at 28-6-2019 12:41 PM
@NamaKuMawar @aleX-S @hibernation
@mdhelmi @ipes2 @AlterEgo @fixit @hotmak
@kuihbakar

terima kasih for the tag

ditempat sy playschool nye start at 2-4yo
4yo dah pi skolah dah, dia panggil Junior Infant
Ini adalah suatu usaha dari Govt utk benarkan moms return to work dan kurangkan kos childcare

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:20 PM | Show all posts
Nak hantar at 3y/o tapi husband suh anto at 4 plak. Bukan nak suh gi paksa belajar, nak suh p main2 campur ngan kawan-kawan je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:21 PM | Show all posts
ipes2 replied at 2-7-2019 03:24 AM
terima kasih for the tag

ditempat sy playschool nye start at 2-4yo

Hi ipes!

You ada playschool/preschool sendiri ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 12:22 PM | Show all posts
takayama replied at 29-6-2019 07:18 AM
Anak2 kaka yg dilahirkan zaman millennium dihtr ke play school ms umur 3 tahun
Diaorg nampak serono ...

3 tahun tu da free diapers ke? Ke dorang accept je walau belum free?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2019 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
gummygummy replied at 8-8-2019 12:22 PM
3 tahun tu da free diapers ke? Ke dorang accept je walau belum free?

Si abg seawal 2 tahun plus mmg dah free diapers dan si adik msk 3 tahun ngam2 dah free diapers
Playschool yg anak2 akak pergi bljr memcm, menyanyi, drawing, kaler2 serta start baca iqra' so agak cepat juga diaorg naik muqadam dan Al quran lps tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2019 08:33 PM | Show all posts
gummygummy replied at 8-8-2019 12:21 PM
Hi ipes!

You ada playschool/preschool sendiri ke?

tak lah
tapi schools start at 4yo kat sini
sian kids
sy dulu 7 thn baru masuk sekolah
dari 1 - 7yo, sy dapat utter freedom

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2019 10:12 AM | Show all posts
Plan nak hantar my baby masa dia masuk 3 tahun nanti.

Guys, berapa range fees utk playschool anak2 korang ye?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-10-2019 02:12 PM | Show all posts
nadiaaziz56 replied at 10-10-2019 10:12 AM
Plan nak hantar my baby masa dia masuk 3 tahun nanti.

Guys, berapa range fees utk playschool anak ...

Hi Dear.. I pon plan nak hantar anak I next year (3tahun).. I da survey few school.. Yg ni mmg menarik, school dia cantik sangat ID dia and activity pon best utk 3yo.. half day rm480, full day rm960

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kan masa i kerja taska yg campur jenis ada transit lagi, budak pakai pampers pun boss i ambil haha. I ingat lagi ada sorang budak tu cuuute gila, i rasa umur dia pun baru 2 tahun kot dgn botol susu,kain bucuk,pampers lagi pagi2 datang taska haha. Skrg ni mcm dh tak kesah kot umur berapa, asal ada duit kemampuan hantar je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
I masih tak ada anak lagi. Tapi melihat dan meniliti ibu bapa yang hantar anak ke sekolah. I think this is all based dari kemampuan , kalau you mampu you akan hantar anak you seawal usia.

Bagi saya, lebih elok kalau hantar di waktu mereka usia 4 tahun, dari situ mereka boleh bergaul dengan orang luar sana.
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2019 04:01 PM | Show all posts
Based on my experiences with my anak saudara

Sulung - attended Tabika KEMAS pada umur 6 tahun, tahun depan Darjah 4

No. 2 - tak sempat register Tabika KEMAS, tapi rezeki dapat masuk pra-sekolah since umur 5 tahun, next year dah masuk Darjah 1

No. 3 - masih duk ba ba cak dengan nenek di rumah

No. 4 - baru pandai meniarap


Tabika KEMAS silibusnya ringan dan memang galakkan anak2 untuk social interaction, pra-sekolah pula siap ada buat creative art homework lagi tapi semuanya buat di sekolah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090505s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list