Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1068
View
35
Reply

Kisah Pengembaraan Seorang Lelaki Jauh Dari Peradaban Manusia

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-6-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Christopher McCandless adalah seorang lelaki kelahiran El Segundo, California. Dia merupakan pelajar terbaik di Emory College, dan telah mendapatkan tawaran untuk melanjutkan kuliah di Harvard dalam jurusan undang-undang.

Ayahnya bernama Walter McCandless Walt, seorang antenna specialist yang bekerja untuk NASA dan juga memiliki syarikat konsultan di bidang teknologi. Ibunya bernama Wilhelmina Johnson Billie bekerja sebagai ahli runding di tempat kawasan tempat tinggal mereka.

Dengan kejayaan kedua orang tuanya dalam kerjaya mereka, McCandless mudah mendapat semua fasiliti yang dia perlukan dan memiliki hidup yang boleh dikira sudah mencukupi.

Walaupun dalam kehidupan sosial orang tua McCandless adalah individu yang berjaya, namun McCandless beranggapan lain. Baginya, kedua orang tuanya hanyalah tokoh masyarakat kelas menengah yang hipokrit dan penuh dengan kemunafikan.

Ini kerana ayahnya sering melakukan kekerasan pada ibunya. Kerana merasa dirinya "dibohongi akhirnya membuat McCandless termotivasi untuk melakukan sebuah perjalanan dan pengembaraannya sendiri. Dia juga sempat mengutip perkataan Thoreau yang berbunyi:

Rather than love, than money, than faith, than fame, than fairness give me truth.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Remyda at 25-6-2019 06:35 PM

IMG_5025.JPG

Bersama ibu dan bapa

IMG_5026.JPG

Awal perjalanan panjangnya menyusuri kesejukkan Alaska adalah selepas Christopher McCandless lulus dari Emory University pada 12 Mei 1990. McCandless diberikan hadiah kereta baru dari orang tuanya. Namun McCandless menolak.

Wang kuliahnya yang seharusnya dia manfaatkan untuk melanjutkan kuliah telah dia sumbangkan ke Oxfam International, sebuah yayasan amal yang berjuang melawan kelaparan sebesar $24,000.

McCandless pergi mengembara dengan dipengaruhi oleh karya-karya Jack London, Leo Tolstoy dan Henry David Thoreau. McCandless mengembara ke seluruh benua Amerika Utara dan akhirnya melangkah ke Alaska pada bulan April 1992. McCandless ke Alaska dengan bekalan yang minimum dan tidak pernah memiliki pengalaman hidup di Alaska.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kisah beliau turut difilemkan dgn tajuk 'into the wild'
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Apehal foto asyik tak boleh nak upload lelebih
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh. Penah baca sal dia ni. Lastly meninggal sorg2 kt caravan dia.
Starving to death oii. Punye la nk hidup sederhana
Nah gamba dri gugel
220px-Chris_McCandless.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 07:21 PM | Show all posts
Boomibulat replied at 25-6-2019 10:51 AM
Kisah beliau turut difilemkan dgn tajuk 'into the wild'

haah...blm ada kesempatan lagi nk tgk movie tu
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 25-6-2019 10:51 AM
Kisah beliau turut difilemkan dgn tajuk 'into the wild'

Alexander Supertramp
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
epuepy replied at 25-6-2019 07:20 PM
Oh. Penah baca sal dia ni. Lastly meninggal sorg2 kt caravan dia.
Starving to death oii. Punye la n ...

Hasil selidik kematian ada dua teori. Sama ada meninggal kelaparan. Masa ni berat dia memang 30kg ja. Dan satu lagi dia telan pil berbiji biji.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 25-6-2019 06:51 PM
Kisah beliau turut difilemkan dgn tajuk 'into the wild'

Terima kasih info. Ya betul. Hampir semua adegan dalam filem tu dilakukan sama seperti pengembaraan dia.

Melainkan adegan dalam bas. Kerana penghormatan terhadap keluarga si mati
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Remyda replied at 25-6-2019 07:50 PM
Hasil selidik kematian ada dua teori. Sama ada meninggal kelaparan. Masa ni berat dia memang 30kg  ...

Menarik kisah ni TT

Maknanya dia ada ambil dadah juga ya
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq darling for the new Thread
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 12:35 AM | Show all posts
apa kenama cerita yg diorang buat pasal dia ni. aduih lupa la pakcik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 06:47 AM From the mobile phone | Show all posts
IMG_5027.JPG
IMG_5028.JPG

Sudah sekian lama, McCandless mimpikan Alaskan Odyssey. Memasang impian ingin hidup di padang gurun Alaska yang jauh dari peradaban kehidupan manusia dan ingin menemui dirinya yang sebenar.

Dia hanya membawa bekalan seadanya. McCandle juga tiada ilmu pengetahuan tentang cara untuk survival. Dia betul-betul bergantung pada alam sepenuhnya. Dia dengan sekuat tenaganya bertahan di tengah-tengah kebekuan dan kesunyian Alaska.

Jim Gallien, salah seorang warga tempatan yang memberi tumpang kepada McCandless mengatakan bahawa McCandless tidak ingin melihat sesiapa pun. McCandless memberikan jam miliknya kepada Jim dan membuang  beberapa bekalannya seperti wang, peta, bahkan sikat rambutnya.

IMG_5029.JPG

McCandless hanya ingin menjalani hidup tanpa tahu hari itu hari apa, waktu apa atau di mana dia berada. Di Gurun Alaska, McCandless tinggal di dalam sebuah Bas Faibanks 142, peninggalan International Harvester tahun 1940-an.

Di tempat ini dia masih memiliki bekalan sedikit beras, senapang semi-automatik Remington kaliber 22 LR, sebuah buku panduan tentang tanaman tempatan, beberapa buku lain, dan beberapa peralatan untuk berkemah. Dia juga sering mencatat apa yang berlaku dalam sebuah buku hariannya.

McCandless yakin bahawa dirinya boleh mencari makanan dari tumbuhan dan berburu binatang. McCandless merebus landak dan burung. Dia berjaya membunuh rusa besar, namun dia tidak tahu untuk menjadikannya makanan.

IMG_5030.JPG

(Sungai Teklanika)

Pada bulan July, setelah tinggal di dalam bas selama tiga bulan, dia memutuskan untuk meninggalkan tempat itu. tetapi jalannya terputus oleh aliran Sungai Teklanika yang deras dan semakin tinggi daripada mula-mula dia melaluinya pada bulan April. kerana gagal menyeberang, akhirnya dia kembali ke bas. Bencana, hujan turun, sungai terlihat tidak mungkin, Dia juga menulis bahawa dia kesepian, ketakutan.

IMG_5031.JPG

McCandless tinggal di dalam bus selama 113 hari. Di hari-hari terakhirnya, dia mencatat SOS untuk meminta bantuan siapa pun yang menjumpainya kerana dia terluka dan berasa terlalu lemah. McCandless akhirnya ditemui pada 6 September 1992 oleh seorang pemburu tempatan bernama Butch Killian di bahagian bilik tidur dalam bas tersebut.

McCandless telah mati selama lebih dari dua minggu dan beratnya ketika ditemui adalah 30kg. Melalui penelitian, penyebab kematian McCandless adalah menderita kelaparan yang melampau. Ada juga spekulasi yang mengatakan mungkin dia telah menelan biji beracun iaitu Hedysarum alpinum. McCandless mati diusia 24 tahun.

IMG_5032.JPG

Pada 12 Ogos 1992, McCandless menulis banyak catatan terakhir dalam buku hariannya, salah satunya adalah

"SAYA TELAH HIDUP BAHAGIA DAN TERIMA KASIH TUHAN.

SELAMAT TINGGAL SEMOGA TUHAN MERAHMATI ANDA SEMUA









Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
OttoVonBismark replied at 26-6-2019 12:35 AM
apa kenama cerita yg diorang buat pasal dia ni. aduih lupa la pakcik.

IMG_5038.JPG

Cite ni otto. Bagi aku best. Berkisar kisah benar hampir 80 percent.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 06:54 AM From the mobile phone | Show all posts
IMG_5034.JPG

Emile Hirsch sebagai Chris McCandless.

Jam tangan berwarna emas tersebut merupakan milik sebenar Christoper McCandless. Sebelum melakukan pengembaraan ke Alaska, Chris McCandless memberikan jam tangan itu kepada Jim Gallien. Gallien kemudian memberikan jam itu kepada pelakon tersebut sebagai hadiah.

Magic Bus tempat McCandless bermalam dan habiskan hari-hari terakhirnya juga masih tetap ada di sana. jika berkunjung ke sana, terdapat batu memorial yang dibangun untuk mengenang Chris McCandless.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 07:03 AM From the mobile phone | Show all posts
pokaibanktokyo replied at 25-6-2019 07:40 PM
Alexander Supertramp

A ah dia pi ubah nama dia. Dipercayai ada perkaitan dengan penulis Wales, W. H. Davies dan  autobiografi tahun 1908 yang berjudul The Autobiography of Super-Tram
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 25-6-2019 10:30 PM
Menarik kisah ni TT

Maknanya dia ada ambil dadah juga ya

Satu lagi teori. Meninggal sebab termakan bijirin yang beracun ( hedysarum alpinum) atau kulat beracun yang tumbuh di sekitar kawasan itu.

Tapi dalam satu artikel Men Journal, menyatakan ujian makmal tidak menunjukkan wujudnya racun di dalam sumber makanan mccandless.

Kesepakatan berpendapat meninggal kelaparan
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 10:17 AM | Show all posts
Remyda replied at 26-6-2019 06:54 AM
Emile Hirsch sebagai Chris McCandless.

Jam tangan berwarna emas tersebut merupakan milik seb ...

wahhh nt nk tgk la
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 10:21 AM | Show all posts
kena cari movie ni...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 10:41 AM | Show all posts
akk tgk trailer movie ni bila baca kat sini..
menarik kisahnya ni ..nnt akk cari2 ..tq
share2
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.103111s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list