Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
1120
View
57
Reply

akaun simpanan terbaik untuk masa depan anak-anak

[Copy link]

Author: chicozinn       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 26-6-2019 02:59 PM | Show all posts
TalibanRock replied at 26-6-2019 02:54 PM
sy masih membuat kira2..tp kl betul @ hampir betul kiraan ni maka sy akan buka akaun untuk anak in ...

setuju..sy pun insha Allah akan usahakan utk buka acc ni..nak xnk kne amik cuti la sbab nk buka acc kt jb punya psal..da la laki bini keje isnin-jumaat ikut wktu operasi bank..uhuk3
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 03:20 PM | Show all posts
chicozinn replied at 26-6-2019 02:43 PM
ok terpaksa share apa yg akak tu dpat..
sy xpasti kiraan camne tapi akk tu masuk rm200 pstu dpat  ...

200.JPG
macam ni mungkin lagi make sense since chizo mention first 6 month acik tu dpt extra rm9..tp yg ni pon sy rase xtepat..haha.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 03:33 PM | Show all posts
TalibanRock replied at 26-6-2019 03:20 PM
macam ni mungkin lagi make sense since chizo mention first 6 month acik tu dpt extra rm9..tp yg  ...

yg saya tgok 1st buka dpat rm5.90 dripada rm200..

mgkin literally 2.95/100x200=rm5.90 (1st dapat)..tapi bila tgok passbook dy pn cm xpaham sgat sbab 2nd transac ade rm64.93 cmtu..xpasti yg ni dividen selama 6 bulan ke @ akak tu msuk rm60 cmpur div rm4.93 utk 6 bulan xusik acc sbab akak tu pn ingat2 lupa..yihhh..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 03:42 PM | Show all posts
chicozinn replied at 26-6-2019 03:33 PM
yg saya tgok 1st buka dpat rm5.90 dripada rm200..

mgkin literally 2.95/100x200=rm5.90 (1st dapa ...

hurm...musykil jugak ni.. sbb xtau detail transaction..sokayyy nnti sy sndirik pegi PB utk sahkan kiraan saya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-6-2019 04:03 PM | Show all posts
TalibanRock replied at 26-6-2019 03:42 PM
hurm...musykil jugak ni.. sbb xtau detail transaction..sokayyy nnti sy sndirik pegi PB utk sahkan  ...

terbaik bangrock..moh ler kita g ye..sy pon ingat dlm masa terdekat ni nak g gak..rasa xpuas hati lak bila kiraan jadi xbtul ni..apa2 kang bangrock update la plak kt sini ye..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 09:38 AM | Show all posts
uhuStic replied at 26-6-2019 02:20 PM
kalau blh online, google je la. byk pendapat. ikut la mana kau yakin nk ikut.

sebab dah google dan xjumpa yg kata ASB syariah compliance la aku tanya kt ko.

dah ko bagi statement ASB = Syariah compliance, aku nk tau gak mana link yg ko dpt.

setau aku ASB bukan syariah compliance sbb dia invest di mcm2 tempat nk penuhi janji atas pulangan. pulangan pulak dijamin oleh kerajaan. memang ada fatwa dari mufti mengatakan harus invest sebab kemaslahatan umat dan pulangan yang dijamin kerajaan.

kalau dari pihak bank yg menawarkan loan for ASB financing, memang diorg akan kata syariah compliance sebab merujuk instrument loan yang digunakan. skrg yg aku nk tau status ASB tu sendiri. adakah syariah compliance? even yg keje SC pon xberani nak kata ASB syariah compliance instrument.

aku bukan nk argue, cuma nk tau kot ada link / info / rulings yg aku tertinggal. sape tak nak invest dalam instrument yang diyakini pulangannya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 11:49 AM | Show all posts
TalibanRock replied at 26-6-2019 07:20 AM
macam ni mungkin lagi make sense since chizo mention first 6 month acik tu dpt extra rm9..tp yg  ...

ini simpan dimana ya...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 11:52 AM | Show all posts
good topic ni, maaf x sempat nak scroll semua baca...so mana sy tak beri kredit nanti i try too ya. Cuma yaaa i pun nak tau..since now i xde buka mana mana ASB untuk anak. Cuma bank account biasa di maybank ..save setiap bulan 100. hmmmm mcm x cukup je anak baru 7 yrs old and start last year monthly.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:25 PM | Show all posts
hijau_serindit replied at 27-6-2019 09:38 AM
sebab dah google dan xjumpa yg kata ASB syariah compliance la aku tanya kt ko.

dah ko bagi stat ...

xpernah jumpa sape2 mention ASB is syariah compliance.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:25 PM | Show all posts

Public Bank under WISE saving Account.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
TalibanRock replied at 27-6-2019 04:25 AM
Public Bank under WISE saving Account.

oooo u prefer maybank or public bank?
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 03:06 PM | Show all posts
adila39 replied at 27-6-2019 12:28 PM
oooo u prefer maybank or public bank?

not sure yet. but i will sure pilih which one that give higher profit..not just saving but this is an investment too.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2019 03:24 PM | Show all posts
adila39 replied at 27-6-2019 11:52 AM
good topic ni, maaf x sempat nak scroll semua baca...so mana sy tak beri kredit nanti i try too ya.  ...

kalu saving acc maybank kita dpat div annually..tpi yg utk KFH, OCBC, wise & bestari-i by PB ni dpat div per monthly..cuma bagi dua produk PB ni antara yg termurah untuk simpan sbab minimum cuma rm10-rm20 utk buka acc..kalu KFH kne msukkn rm100 n OCBC lak kne msukkn RM500 per month utk dpat monthly div (kalu x cuma dpat normal annual div je)..so far stakat ni saya berminat utk buka acc WISE sbab saya lihat ni lebih kepada pelaburan dripada simpanan semata2..even FD pun pling tggi pun div 2.5% cmtu..

setakat ni saya da riki 3 bank ni..mgkin forumer lain ada cadangan yg lagi elok daripada produk2 bank yg saya riki2 ni..feel free to share kot2 la boleh membantu para ibu bapa yg nak buat simpanan utk masa depan anak2..

**Nota Kaki : Perlu diingatkan WISE tu adalah conventional acc so boleh plih Bestari-i kalu nk yg syariah compliance..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2019 03:25 PM | Show all posts
TalibanRock replied at 27-6-2019 03:06 PM
not sure yet. but i will sure pilih which one that give higher profit..not just saving but this is ...

setuju ngan ayat bangrock..its more to investment sbab tu ramai non malay plih simpan kat sini..
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
hijau_serindit replied at 27-6-2019 01:38 AM
sebab dah google dan xjumpa yg kata ASB syariah compliance la aku tanya kt ko.

dah ko bagi stat ...

terpulang la pd fahaman msg2.

anyway, knp nk query melayu tertumpu pd asb semata. asb namanya pun utk bumi. klu asb tu open pd semua bangsa, korang fikir kaum mn yg akan penuhkan kuota?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-6-2019 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
uhuStic replied at 28-6-2019 04:01 PM
terpulang la pd fahaman msg2.

anyway, knp nk query melayu tertumpu pd asb semata. asb namanya  ...

Bkn query melayu byk serbu asb tpi nk cri plihan lain sbb da nmpk rentak2 kejatuhan asb ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-7-2019 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalam n hi sume..alhamdulillah sempat gk wat acc wise (sebab hari ni anak dmam alg2 amik cuti trus)..btw bank bagi option sme ade nk passbook atau kad (once pkai kad da xboleh pkai passbook)..yg best acc ni dicover oleh pidm so xpyah rsau kalu terjadi apa2..

N pasal extra 5% dividen tu bila kita kluarkn duit dlm acc dlm mse 6 bulan tu btul..tapi klu kita nk topup duit xkisah lg bertambah dividen dpt..

Kat bwh ni gmba passbook dia..alhamdulillah, 1st acc utk ank smpena bfday dy sabtu ni..insha Allah pasni nk istiqomah ltak duit stiap bulan dlm acc si kecil ni..
IMG20190704203821.jpg
IMG_20190704_203711.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 26-6-2019 01:02 PM
hi chuoollss..alhamdulillah da dapat full info dari staf PB..

utk pendaftaran :

Terima kasih
Info terbaik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081049s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list