Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15080
View
147
Reply

The Return Of Transcendental Palace

[Copy link]

Author: KIM.K    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-6-2019 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by KIM.K at 3-9-2019 07:36 AM

Aku bagi real time stories kalini

Disclaimer: Jangan tiru perbuatan ini dan jangan terlibat dengan salah laku jenayah

Kisah 1: Kadet Wanita Terlampau

Kisah ini berlaku sedekad yang lalu semasa TT bertugas sebagai pegawai muda wataniah di sebuah IPT. TT bertugas menguruskan kadet semasa annual training di hutan banad

Malam itu penutup pada training 2 minggu dalam hutan, kami bercamping dan buat BBQ dalam hujan renyai.

Kadet2 ni usung rakan perempuan mereka (Ani) dengan stretcher dekat unggun api sebab dia kurang sihat dan kesejukan. Kaki Ani pun dah kecut gila lama sangat pakai boot dan perlu haba. TT tanya Ani nak makan tak, ada daging bbq. Dia taknak makan lagi dan tak makan daging. TT pun tinggalkan Ani kat situ dengan kawan2nya

Sekejap2 TT pi check keadaan dia ok ke tak. Nampak tapak kaki dia dah dekat sangat dengan api, panas tu..tapi Ani macam takde perasaan. TT tanya Ani nak makan tak, Ani angguk. TT lupa dia tak makan daging, so pi tanya lagi nak daging bbq tak. Ani angguk lagi. TT pon pegi ambil nasi, lauk dan daging bbq yang sedap ittew

Ani rampas pinggan dan makan dengan lahapnya pakai tangan kiri. Sudu garfu TT bagi dia tak pakai. Tak basuh tangan plak tu. Aku yang dense (istilah forumer Exoskeleton), lurus bendul dan bodow ini pon tak paham2 lagi si Ani dah kena rasuk. Yang pelahap makan tu bukan Ani lagi dah, tapi entiti lain. Kawan2 Ani berkerumun sekeliling dia, senyap dan merenung Ani

Time ni aku still taktahu dia dah menurun. Tapi Kak Wati kawan aku dah tau. Kadet2 dah tau. Aku pun bawak air kat Ani, bawak air basuh tangan dengan tisu. Hulor air basuh tangan, dia pon celop macam robot. Aku still taktau..macam Fendi dalam cerita forumer Exoskeleton. Tak menangkap

Trak 3 tan tiba dari markas nak bawa Ani ke sickbay, diorang pon suruh kitorang angkat Ani. Masa tu Ani start mendengus2, barulah dak2 kadet bagitau Ani dah kerasukan. Time tu baru aku menangkap situasinya..itupun dah terlambat sebab Kak Wati sepantas kilat push aku angkat Ani. Terjadilah adegan tolak menolak wushu angin antara aku dan Kak Wati terus dia jerit, "tapi Kim berani! Akak tak berani. ANGKATLAH!!"

Sibaii betul..tau2 aku dah celah ketiak Ani. Laju betul diorg passing. Sebelah lagi dak laki angkat. Kawan2 Ani terpaksa angkat kaki dia sebab Ani dah lembik. Dia merengus2 lagi tu..dengan berat Ani lagi..dengan becak lagi..lori plak jauh. Itulah pengalaman pertama aku yang sepantas kilat handle orang possessed. Takdapat nak cerita dengan ayat betapa shocknya aku time tu. Macam lari marathon adrenalinnya

Kitorang angkat dia macam2 gaya..takut punya pasal. Pastu struggle lagi taknak bagi dia rendah sangat kena selut. Lawak habis. Kaki kangkang merata, bontot nak cecah tanah. Sampai kat trak, kawan2 jantan aku tak bagi naikkan kat belakang. Diorg suh naikkan Ani dekat depan sebelah seat driver.

Lepas Ani naik dengan pelbagai helah, aku nak pi belakang trak la duduk dengan bacul2 tu enam orang termasuk Kak Wati. Sepantas tadi gak Kak Wati tepis tangan aku suruh duduk dengan Ani! Gila pantas betul Kak Wati ni buat keputusan, merayu-rayu lagi suruh stay dengan Ani. Mesti akak ni pon takut nak matey. Wushu2 sikit dengan Kak Wati pastu aku terpaksa menurut perintah dan naik dengan Ani!! Horror!!!

Choii senior ngan kawan2 lelaki aku..diorang bukannya kadet. Pun penakut nak mampos

Sambungan di sticky notes
IMG_20190722_183510_344.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts

Sambungan: Kadet Wanita Terlampau

Edited by KIM.K at 26-6-2019 01:31 AM

Selepas adegan tolak menolak dengan Kak Wati dalam hujan, aku pun naik seat depan duduk sebelah Ani. Perjalanan tu just 20 minit je pukul 10malam, tapi aku rasakan terlalu panjang dalam hidupku. Takut kena tokak leher je..macam dia tokak daging bbq tadi

Ani tidur terlentok. Aku himpit pintu sebab taknak selisih peha dengan si Ani. Kejap kepala golek sini, kejap golek belah sana. Berdebar2 dibuatnya. Yang aku tak boleh belah time dia menunduk..siap badan pun menunduk sekali macam jerangkung..nak sembah dashboard. Seram. "Dah bangun", kata hati aku

Ani mendengus macam beruang, dan mencium2 jarinya. Sniff sniff. Dia baru lepas makan kan. "Hehe..terima kasih bagi makan", kata Ani sambil menyeringai. Eh kalau aku tau tadi, aku tak bagi ko makanlah.. Melihat aku ketakutan Ani berani nak rapat2, renung2 pastu ambik bau. Macam nak buat kita paralyzed in fear. Sebelum pelik2 aku ajak borak

Me: Ko masuk badan dia buat ape?
Ani: Dia kencing kat tempat aku..kotor. Kencing la di tepi sungai. Ni budak2 kencing kat dalam hutan..tak minta izin

Aku pun teringat tadi otw ke sungai ada bau hancing bawah perdu pokok. Memang kuat bau tu, macam tak jirus air

Me: Kat bawah pokok dekat sungai tu ke?
Ani: Ha..ya. Pesan kat diorang..jangan kencing merata-rata. Kotor. Ganggu orang lain. Tu aku marah

Aku pun terdiam. Tandas memang ada, tiap kali pindah tempat, wajib gali tandas. Tapi budak2 lebih senang membuang merata.. Aku zaman kadet malu nak membuang kat tandas tu, walaupun within perimeter. Taik taknak keluar. Sebab dekat dengan khemah dak lelaki..kencing pun dengar. Aku takleh

So dulu2 aku mesti kencing berak semua melepas dalam air tau. Ni cite betul..nak jaga ikhtilat punya pasal. Orang bodow je melepas dalam sungai ni..sungai kek negori tersebut banyak buaya! Negeri Bujang Senang. Tapi malu kat Allah jaga aib punya pasal, time tu sanggup.

Me: Baik kalau gitu. Kau janganlah ganggu dia. Balik tempat kau. Dia penat
Ani: Ok..terima kasih tau bagi makan. Sedap hehe..
Me: Baik. Pegi tidur

Ani pun beransur-ansur tidur. Gila panjang terasa perjalanan tersebut. Siap ada roadblock la..ya Allah beratur plak kat checkpoint ni. Driver Iban tu sengih gelak2 je sepanjang jalan..tak takut langsung. Dia ni lagi dense dari aku ke?

Sampai kat markas, Ani dah boleh jalan sendiri so aku escort dia ke sickbay. Kak Wati cakap tak boleh tinggal je kadet kat sickbay, kena jaga. Aku lagi!

Malam tu aku terpaksa jaga Ani, Ani pon dah tutup mata. Takut nye berdua dengan dia. Takde ubat, takde ustaz. Aku kena solat Isyak..caca marba aku amik air wudhuk. Pastu aku semayang dekat pintu, kalau apa2 aku dash keluar. Aku baca ape pon taktahu..dah tak teratur solat aku dalam ketakutan. Tengah2 solat Si Ani merenung pulak..sudahnye Express solat aku malam tu memang ke laut. Tak mampu nak normal di hutan ni

Lepas solat Ani kata, "Puan, jangan risau. Saya dah ok. Ni saya ni" sambil sengih2 mamai

Aku tau Ani on-off lagi antara dia dan jin tu. Dia belum betul2 boleh control diri. Esoknya kawan2 Ani bagitau aku, itu bukan penunggu hutan tapi saka yang follow Ani selama ni. Selalu kejadian ni berlaku kat Ani. Allahu alam ..


DSC100046247.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-6-2019 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts

Kisah 2: Budak Histeria Di Hostel

Edited by KIM.K at 25-6-2019 09:08 PM

Masa Kim dah senior, tentang sorang budak perempuan yang histeria di hostel. Junior biasanya duduk tingkat atas bangunan hostel. Satu pagi, budak2 junior datang rumah bagitau hosmet diorang Sarah kerasukan sejak malam tadi

Kim pon naiklah dengan buku Yassin. Rupanya kawan2 Si Sarah ni dah lesu..semalaman diorang tak tido. Patutlah panggil aku. Nampak la muka penat, tido bersandar, tido tangan silang muka, ada baca yassin..3-4 orang pegang tangan dan kaki Sarah..semua tak mandi lagi

Ceritanya, maghrib semalam Si Sarah ni terdengar suara orang memanggil2 dia di luar rumah tingkat 5 tu. Dia pun merenung di pangkin pastu nak terjun. Sempat kawan2 dia capai. Terus mengilai la apa lagi. Kami kat rumah ground floor takde dengar pun

Pagi tu Sarah masih ada tenaga tersisa nak lawan kawan2 dia. Mana tak penat. Rupanya malam tadi dia ada nak terjun bangunan sekali lagi. Kawan2 terlepas dia kot waktu tu

Aku takde skill ape just dense je, so aku join pegang tangan Sarah yang tengah berbaring. Sambil tu baca ayat kursi sambil hembus2 muka Sarah. Muka dia pun dah basah dengan air Yassin. Tiba2 salah sorang kawan Sarah jadi lemah..dia menangis.. sebab dah mula nak kena rasuk. Kawan2 terpaksa tenangkan dia pulak angkut ke bilik lain. Tak lama lepastu, sorang lagi tumbang (kerasukan)

Tetiba Sarah tenung aku pula. Aku still pegang tangan dia dan saling merenung. Aku tenung dia nak mencari makna disebalik renungan. Dia renung aku sebab nak rasuk..pun aku tak paham2 time kejadian tu. Taklah aku dirasuk malam tu

Ustaz pun sampai, nak merawat Sarah. Rupanya Sarah ni terkena ilmu tuju-tuju yang orang buat pada keluarga dia. Ayah Sarah tak bayar sewa rumah ceritanya..langsung tuan rumah tu buat ilmu, terkena pula kat Sarah yang jauh di Borneo. So ustaz tu pun mula membaca doa2. Dia pun membuka bunga2 silat dalam kedudukan duduk

Bermulalah episod rawatan ala2 komik dewata raya. Ada aksi Ultraman, abuugit, aksi Bezita dengan Goku tapi takdapat dilihat segala aura diorang dengan mata kasar kami. Tiap kali ustaz serang macam Ultraman, Sarah akan menggelupur macam Godzilla..dengan mata tertutup. Real punya..

Ustaz suruh parents Sarah datang ambil. Sarah berehat di rumah hampir 6 bulan..on off kena rasuk. Dia sambung pengajian di IPT lain. Maybe transfer kredit.

Pagi tu sebelum aku balik ke bilik aku, kawan2 Sarah tunjuk baju2 Sarah yang kotor dengan darah haid dilonggok saja dalam lemari. Sarah tak basuh..tompok2 darah tu besar pulak tu. Memang dia kena gangguan..dan initiate gangguan. Syaitan kan suka darah kotor
blood-stains.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts

Kisah 3: Selamat Walaupun Bahaya

Edited by KIM.K at 25-6-2019 09:05 PM

Cerita kali ni tak seram sangat tapi kerja bodoh aku ketika berumur 21 tahun zaman kadet di U dulu. Tak der penampakan apa2, cerita aku suka berak dalam air

Masa training kat hutan, aku tak suka berak kat tandas cangkung yang digali dalam perimeter kubu. Tandas tu dekat khemah kawan2 lelaki, kencing pun dengar. Pastu kayu melintang tempat pijak tu tak selesa..boleh nampak tahi kat bawah. Aku pernah try kencing situ..urin tak keluar langsung. Segan kat member di luar. Masalah air satu hal

Akhirnya aku belajar trick berak dan kencing dalam air. Pe'el aku sorang je. Asal nak terkencing je aku turun kat sungai terdekat. Samada longgarkan seluar atau tak buka langsung. Berak pun dalam air huhu..habit aku sampailah dah bergelar pegawai muda

Satu hari kami camp dekat tebing sungai yang lebar dan tenang. Tebing pasir tu cenuram sikit tinggi 5m sebelum cecah air. Malam tu kapten mengail udang, disuruhnya aku jaga joran dia. Dia kata lubuk udang biasanya ada buaya, sebab buaya makan udang. Tapi sungai ni takde buaya kot

Tak lama jaga joran, aku pun nak terberak sangat. Aku tengok air yang tenang tu dilimpahi cahaya bulan macam save. Selepas lama gaduh dengan diri sendiri aku pun rasa perut nak terburai dan turun beting pasir tu slow2, sorang2, takde sape tau

Masa tu jantung macam nak pecah takut kat buaya, tapi dah turun air sampai lutut. Takut plak kapten tengok bontot aku nanti, so aku turun lagi sampai paras dada..berpaut pada dua kanoe kayu yang bocor di bahagian bawah (air masuk). Aku takut orang nampak kerja bodoh ni, so aku berenang diantara kanoe tu dan melepas dalam air. Kaki tak cecah dasar sungai, punyalah tinggi paras air sungai tu

So aku lepas hajat cepat dalam 2-3 minit, sucikan diri dalam air tu dan naik ke darat. Baju celoreng aku basah dari dada ke bawah. Memang gitulah kalau aku pegi membuang hehe. Beberapa bulan lepastu baru aku terfikirkan keselamatan diri dan tindakan bodoh waktu tu. Sebab aku turun dalam sungai2 di negeri Bujang Senang. Semua sungai negeri ni ada buaya..staf Iban pun tak pernah turun. Alhamdulillah pelik juga aku boleh selamat. Buayanye tak kacau orang kot

Pernah sekali aku melepas kat dalam tasik. Tak minta izin or doa dulu. Esoknya kitorang kena rollcall dan kena denda sebab ada buat mistake apa tah. Dendanya guling side roll sampai bawah bukit. Sambil aku guling bukit tu seluar loreng aku tersingkat, nampak la betis. Member aku tanya, ko buat ape sampai lebam satu kaki? Rupanya dua2 belah kaki aku penuh bertompok2 merah biru lebam macam kena terajang dari pangkal peha sampai buku lali. Tapi tak rasa sakit plak malah aku sendiri taktahu bila mendapat

Maaf kalau cerita kalini tak seno-oh. Tapi sampai harini rasa ajaib sebab sungai2 tu memang orang tak turun

Sungai-Mujok-1.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts

Kisah 4: Wanita Bertelekung di Surau

Edited by KIM.K at 25-6-2019 11:29 PM

Kisah berlaku semasa cuti mid semester, Kim tak balik kampung dan berjimat. Hostel lengang kecuali 4-5 rumah dalam bangunan tu masih ada penghuni tak balik macam saya

Waktu zuhur, Kim rasa nak solat di surau hostel, nak ambil feel berkhalwat sikit. Best solat situ tenang. Takde oranglah sebab cuti kan

Lepas baca quran, Kim pun solat di bucu kanan dekat kipas dinding. Masa rukuk saya nampak dari ekor mata ada seseorang solat di sebelah sana belakang sikit dari saya. Student tu bertelekung putih tengah duduk antara dua sujud pastu turun sujud

Kim lega la ada orang dalam surau. Taklah sunyi sangat sendirian dalam tu. Ketika Kim beri salam lepas tahiyat akhir tu terkejut besarlah saya apabila mendapati takde orang pun kat situ. Baru je nampak kelibat perempuan tadi, rupa2nya takde sesiapa. Takkanlah dia baru datang, solat 2 rakaat terus balik? Kalau ikutkan, tak sempat pun dia nak habiskan solat tu

Berderau juga darah saya, terus jadi tak keruan. Kim terus bergegas balik dan tak pegi dah surau tersebut
b7e4.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts

Kisah 5: Bomoh Katak Panggil Hujan

Edited by KIM.K at 27-6-2019 04:24 PM

Zaman kadet adalah kenangan terindah bagiku walaupun ketika itu terasa hazab dan serik. Kejap2 tukar pakaian kawadlah, celoreng lah. Rushing sangat sampai masa ikat tali kasut tu pun aku dah berpeluh balik, padahal baru je mandi T_T

Time kawad dan training di hutan bawah panas terik memang menduga semangat. Bayangkan waktu latihan menembak, senjata kat muka kau berasap2 fatamorgana pasal panas sangat. Masa ni aku temui kebolehan aku minta hujan

Sekali sekala bila terlalu lama berhangit di lapang sasar, aku minta hujan. Tak sampai 5 minit hujan pon turun. Semua kadet masuk khemah. Bila kawad lama sangat aku pon minta hujan. Kawad pun tangguh kejap

Ada satu hari menembak tu aku malas sikit. Pasal dah 2 minggu perah tenaga, nak rehat lah pula. So 4-5 kali minta hujan hehe..hujan sekejap2. Kawan2 serumah aku pun macam syiok jugak asyik rest. Aku pernah bagitau diorg kebolehan ni, so diorg pun apa lagi, "Kim minta la hujan. Aku dah tak larat". Jap lagi hujan pun turun..tapi aku ngan kawan2 macam percaya-tak percaya je dengan apa yg berlaku

Oleh sebab hujan kerap sangat, time berbaris coach pun troll member, "sikit2 hujan, sikit2 hujan. Ni keje kau la ni ustaz katak!"

Kat sana memang aku dan kawan2 gegirls suka hujan. Kami berdansa dalam hujan lebat, takde kilat kat sana. Kami menyanyi, melompat, siap push up lagi dalam hujan. Kolej kami kat bekas resort, so surrounding cantik dan kami menari orang tak dapat lihat. Tudung pun tak pakai. Riang ria muda mudi..hehe

Aku tanya sorang bomoh, bomoh tu kata mungkin Allah kasihan kat aku orang merantau. Jadi diperkenankan hujan ketika hati terdetik. Aku tak pernah minta di Semenanjung. Sekarang ini, kadang kala jika minta, hujan turu juga..tapi keyakinan diri aku dah tak kuat. Dulu aku alim, sekarang kurang sikit..minta pun 2-3jam baru hujan atau lambat diperkenankan



business-people-with-umbrellas-dancing-in-rain-DBYYJC.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-6-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts

Kisah 6: Siapa Buka Pintu?

Edited by KIM.K at 27-6-2019 04:41 PM

Seperti ku ceritakan, hostel kami cantik banglo kayu bekas resort. Cantik sampai ia dibeli oleh tentera buat Kem Semboyan sampai ke hari ini

Oleh kerana negeri Bujang Senang ni selamat, aku terlupa dalam dunia ni ada makhluk lain seperti bunian dan jin. Aku agak pemberani sebab tak jumpa apa2 keganjilan di resort tu. Satu hari aku terdengar sayup2 suara lelaki berbisik2 dalam banglo aku pukul 2pagi

Aku dok bilik bawah, member2 kat bilik atas. Pukul 2-3 pagi aku pun menyelinap dalam semak belakang rumah cuba mendengar..dari mana suara tu datang. Kejap dengar kejap tak dengar, aku jadi curious..selinap ke banglo sebelah, ke rumpun sebelah etc. Rupanya kawan2 aku bawa budak laki masuk banglo kami ke bilik diorang! Takdapat nak katakan aku marah sebab geng tu agak sosial..kena jaga hati

Tak lama lepastu aku dengar lagi! Marah betul aku. Kul 3-4 pagi time tu. Aku pun selinap ke semak samun belakang rumah dan menyiasat sorang2 sampai 5pagi. 5pagi kat sana dah solat subuh. Malangnya aku takdapat apa2 hasil siasatan haritu

Aku pun balik mandi, solat dan gosok baju nak gi kelas. Bilik aku sebelah dapur. Tetiba aku tengok pintu tu tak berkunci, ada gap sikit. Lagi la marah, ni mesti diorg lari ikut dapor! Aku pun tutup dan kunci

Tengah2 menggosok tu aku dengar lagi pintu tu terbuka. Pi tengok. Memang betul pintu tu terbuka lagi..tapi takda sesiapa di floor ni kecuali aku. Aku kunci pintu tu dan fahamlah aku bahawa ada makhluk yang menegur..

Sejak tu aku tak mencari2 lagi perkara yang mencurigakan. Dan faham tempat tu aku kongsi dengan makhluk lain

65466786-the-door-ajar-and-ray-of-light-on-the-floor.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-6-2019 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts

Kisah 7: Gamelan dan Histeria

Edited by KIM.K at 10-7-2019 12:05 AM

Kisah ni berlaku semasa jadi cikgu ganti di MRSM lepas grad. Iols selalu lepak kat bilik guru sampai 12tgh malam sebab sana ada Wi-Fi dan boleh buat kerja sekali. Bujang kan
MRSM baru je buka tak cukup cikgu dan tempat pun keras. Satu hari, iols habis kerja dan tutup opis kul 11.30malam. Otw berjalan balik ke rumah warden (jadi fellow jugak jaga budak, duk depan hostel), iols terdetik, "kalaulah malam ni budak2 histeria.." Taktaulah kenapa aku sampai boleh fikir begitu..aku tak berniat, tapi barang terlintas di fikiran

Sampai2 je aku di bangunan hostel, terus budak2 top floor histeria..

Kawan2 diorang turun gelabah cari fello. Aku dah merinding tegak bulu tengkuk..Ya Allah..akukah yang penyebabnya. Ya Allah..kenape aku cakap macamtu. Tau dah malam ni aku kompom takleh tido

Aku naik dorm atas sekali yang dikatakan angker dengan fello2 lain. Ramai gak budak kena sampuk, 3-4 orang. Budak2 dah lembik, menangisss je sebab takleh control tubuh sendiri. Ada yang berkikik gelak buat2 ok. Itu tandanya tak ok..sebab time serun macamtu mana ada orang ketawa..member keliling duk baca yasin

Yang tak pulih kami bawa turun. Tetiba berjangkit lak kat bangunan depan, mengilai. Kumpul2 dekat 8 orang budak kena sampuk malam tu. Kami call parents suruh bawa balik

Ada sorang budak bagitau, sebelum histeria berlaku dia dengar gamelan dimainkan. Gamelan tu disimpan di dewan, import dari Indonesia..malam tu dia main sendiri

Bermakna semasa aku berjalan pulang dari bilik guru tu..gamelan sedang dimainkan. Tetapi kata guru2 gamelan itu memang berpenunggu. Ia hanya main lagu, tak kacau orang

Jadi siapa yang kacau budak2 di hostel?
IMG_20190628_180008_067.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2019 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts

Pengijazahan Aji Wimanasara

Edited by KIM.K at 27-8-2019 05:38 AM

These deleted stories will be retold in English. By the end of it is another new name

We brought ustazs few week ago to secure perimeter. Hadnt had any dreams since. The first day after lime bathe was intense, I slept for 12 hours almost as recovering from surgery

We learn they have wali songo parental lineage, so I requested for commisioning ceremony of Aji Wimanasara to dilute negative remarks about the spells. As much as I know, wali songo took the time studied and reinvented knowledge from Aji Saka. Ive been commissioned, done nothing shirk right to this day
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts

The Ngah Ibrahim Museum

Edited by KIM.K at 17-9-2019 12:20 AM

Cik Suhaimi: This is your test to gain ilm ladunni. I have never met someone surrendering to this treasure without severe difficulties
Kim.K: Really. So this is what its actually called ladunni
Cik Suhaimi: Yep [node and blink] Ladunni isn't something you learn in advanced school. It was never taught. Allah taught you directly

While on our way to Taiping, I invinted my mother to Ngah Ibrahim Muzeum in Larut Matang. She should have seen the museum since Long Jaafar treasure chests rested on her property years ago. How it got there still shrouded in mistery, but we always say they were drifted into our soil through underground water. These treasures already left our property and returned to heirs of Long Jaafar, partly still staying in Matang around Ngah Ibrahim Museum

The building was quiet, villa well kept with single cannon pointing directly towards opening gate. It wasn't my first visit, but the venue finally reopened upper floor to public after lengthy renovation

Was my first experience climbing up their solid woody staircase. Reminded me of my own childhood around granny Cikgu Katijah kampong tradisional house. Opah raised twelves children in typical malay two-storey bungalow within deeper suburban of Perak
I remember opah possessions of unusual hunting statues, keris, books and unforgetable extensive kenduri pots and plates

Top museum entrance was pleasant surprise, was elated to see illustrations of Dato' Maharaja Lela, Long Jaafar, Ngah Ibrahim, Dato' Sagor, JWW Birch and Sultan Muzaffar Shah greeting us by the door, unfolding mist surrounding their legends during tin mining era in Larut, JWW Birch assassination and their infamous social status as malay billionaires. Im in awed museum curating team reimagined faces of 1880s historical figures pretty neat

Long Jaafar, Ngah Ibrahim and Dato' Maharaja Lela have distinctive facial features similar to each other. Ngah Ibrahim erected a fort (now museum) near Matang riverbank, allowing cargo boats to travel between his fort to steam ships resting few miles away. British found Perak as reclusive state with its very own intrinsic principles and economic strength weaved into their culture, the state completely unaccessible for foreign penetration. Thus British colonials brought in Chinese immigrants later funded, protected, empowered two early mafias whom responsible for three gang wars in Matang

The commotion allowed British to interfer with state administration and take over control. Ngah Ibrahim infamous assassination plot on JWW Birch was carried out by Si Puntum. Anyway, first Freemason lodge was erected in Taiping. While first UMNO office was erected in Lenggong, Perak. The two most significant UNESCO heritage sites in the state. People say if one day UMNO in Lenggong will collapse, UMNO across the nation will follow

We entered top hall which separated into few sections including court, Ngah Ibrahim majestic bedroom, children classroom and British administrative office. I forgot these sceneries dated back to 1888, my mother gave look of amusement while entering British office settings. This era was 50 years earlier than her birth, whereas her childhood survived around communism period

Mother woved she would uncovered 'something' sitting on our property. I have great admiration and love towards my parents. Recently we are facing challenging regression phase, if not properly handle we might accelerate the process. Dignity and self respect is amounted to me, I dont walk around with sticks whipping druggists and problem kids around neighbourhood just because they mess up their business

Family honor is the motivation behind lodging police reports. We are business people with registered company, trademark, bank accounts, courier accounts, brand name, partners, properties and followings. I painstalkingly learned HR details and legals so customers and employees can not misuse us. We are extremely concious of making unnecessary lost to our customers

Our mind is equipped, in tuned and practiced really hard to compete in business. One physical assault means one police report, comparatively

Photo credit to Lipis Zaini Blogspot (photo of Ngah Ibrahim)
edit ngah ibrahim.JPG
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2019 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts

They Do Anything For Clout

Edited by KIM.K at 18-10-2019 05:15 AM

How are y'all doing
I don't have appropriate investment in time to write my journals compare to other favourite authors. I'll keep my evil short

Nothing unusual just two police reports lodged against assailants breaking into our home few weeks ago. If necessary, might file a case

Some people can't handle fame. They can not control their own miseries and needed to put you in place. Been on the web since 2006 blogging era as one of the first unintentional social influencer. That blog brought me around the country working for prominent names in my industry. Influencers copied it. Been a trendsetter before, still one right now. We don't do culture shock, motherfuckers. You do. You are new to it. You spoilt yourselves being on limelight. We climbed from the bottom

What shocking to me is when celebrities seems to know my stories, by celebrities I mean Hollywood. They adopted incidents in lyrics, TV series. I know few of them tapped phones but not sure what I'm seeing either. I didn't realize celebs also like to know about their fans. You know someone tap your phone when battery exhausted too quick and your memory too heavy. Your screen flickered. Not too sure myself

Maybe that is not strange or anything

Last few weeks I sent several consignments from Larut Matang to Kuala Kedah on an empty lorry travelling to Alor Setar. The owner (married) is mutual friend in whatsapp group. We work together for few more hitched trips before I found out he was from Larut Matang and his parents living near Ngah Ibrahim museum

Bro: I just add more springs to the lorry so they can carry more loads next week
Me: Cool now we can carry tins here. You said you have few houses in KL and north (and also a convertible Kompressor). I didn't know you also live here
Bro: Yes I also raised here in Matang
Me: Are you Ngah Ibrahim descendants?
Bro: Nope. Ngah Ibrahim family moved to Ipoh long time ago
Me: Your assistant (cousin) from Singapore?
Bro: Yup
Me: Ngah Ibrahim moved to Singapore rite. Yall must be heirs
Bro: Nope. Just arrived

Wait, Ngah Ibrahim descendants actually live around the museum. Maybe he didn't want to be mention in this forum

So cargo trip to West Port, one of my agent asked me for delivery invoice. It was my first trip, I didn't prepare any so I got worried and whatsapp him 'on next trip, you please advised me on logistic documentation'

Bro: You should prepare a consignment invoice for the forwarder to sign blah blah blah. I just gave you ISO2000/2006 standard
Me: Wow thanks bro..how did you know so much
Bro: I was senior manager in top GLC company. Transportation is just my new hobby since my engineering project is already on autopilot
Me: Woww no wonder you are so fluent in English!
Bro: Master degree in Corporate XYZ also got
Me: Holy shitt!

So what do you think. Is this brother Ngah Ibrahim family? Man I dont know what is behind all the Ngah Ibrahim relationship with us but I just had to find out. Why is Long Jaafar seems inviting me here. I do have profitable business in Larut Matang. Took me two years going back and forth to Matang passing by Ngah Ibrahim museum before I felt like stopping by

Back in Matang, our Chinese supplier told me
Tauke: The driver asked me if ah moi (me) is pretty
Me: Haha..seriouslyy

Damn, you people really read cari forum
Not just lorry driver, I got men asking other people am I really a beautiful woman. Look, police said I look pretty when crying. My exes said I look pretty when crying Ustaz said I look pretty while crying. My agent said I got beautiful eyes. Hell yes this is certified beauty. I'm not Kim K or Maya Karin, just a whole other animal in another category





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-10-2019 06:31 AM From the mobile phone | Show all posts

Family Is All About Loyalty

Edited by KIM.K at 27-10-2019 10:06 PM

10 years ago..

"I know my husband is having affair with Thai waitress. Got his current location through Maxis Friend Finder", Aunt Jay shoved her phone to my face. It's 1am and I'm laying in bed, in her house..already closed my eyes. I've been listening to the same story for hours

"How could he do this to me? Sold my car to get him job! Do you think he's with that bitch last night? He's sleeping in the car at a parking lot in Kajang. I know this place", saying the same thing since I arrived yesterday. Totally ignored how exhausted I was after 10am-10pm class, and two hours buss drive to her house

I stood on the bed and held her hand, "Aunt Jay, let's just go to sleep. I have another class tomorrow. I haven't rested the whole day. This is not good for you too. You see, I'm not supposed to know at all he touches you or not. I don't want to know you hold his private or not. That is privacy between the two of you. Very private matter, I'm not supposed to know all this." Been patient all day, finally said what I had to say

I didn't know Aunt Jay was remorseful of my replies. It wasn't like she didn't know, those details are too private to share. She just over her head with her own thoughts, that another woman enchanted her husband. She hate me not because of me, but because she look really inappropriate, sellfish and ugly at that time. I went to class the next day and abrupted by a call

"Kim! You didn't drop the washing machine hose into bathroom now it discharged into my neighbour house underneath. Flooded all over our kitchen too! Told you to push the hose inside bathroom. How could you do this to me?"

I don't know how could I do that to her. Cleaned her house all morning before leaving for school, which is why I'm usually late to class. Nobody asked me to do it, just my good intention. But I forgot the hose that day, washed their clothes, left it running and rushed school. I apologized profusely. Shouldn't come here while these couple in the brink of divorce

Aunt Jay stayed with my mother for 4 years when she was still at school, raised with my mother's own money. Now she can't even help anyone for two days. Was my mistake anyway, should have just booked hotel instead. I was trying to stay away from her personal stuffs, at that frail moment however, to no avail

At present time..
Aunt Jay and husband still together, I heard her husband put parang on her neck once. This woman and her dirty mouth. You can't stand her shits. She made me her target ever since washing machine incident. Insulted and screamed whenever she can, involved in other people affairs, have few ugly fight with her nieces while I'm growing up but now it's my turn, you know. I personally have three assaults with this woman in three years. What is your problem with your own nieces? You can't grow old wisely? How bad did you treat your daughter that she can't even stand even a day in your house? Now you want to look angelic and blame family problems on your nieces?

During her physical assault few weeks ago, she has been waiting for this opportunity to cause harm. They just splited the money belong to their brother. My uncle, mildly senile sold a piece of land and had to pay his debt to his sisters. After collecting those money, they run to my house aiming to hit my face. During the fight:

"What do you think you are doing in my house?"
"Hey, this is not your house! This is my sister's house!"
"This is my house. I live here. I pay the bills. Who do you think you are?"
"What? This is not your house! Not your house! This is MY SISTER's house!"
"You can't even get your own family straight who are you to cause me trouble? You made enemies at work. Who do you think you are?"
"What? My daughter (a clerk) send me RM500 a month. She is fine! This is not your house, it's my sister's house"
"I live here!! I pay necessities in this house. What do you think you are doing in my house? I cursed you and you family. Get out of here"

Who and why are you to tell me this is not my house? You know damn well I supported my family. What do you mean your sister's house? What are you implying about our property. You want a piece of this shit?

Policeman: It means they want your mother's money
Me: Exactly. Why would someone have the gut to tell me I don't belong in my house. This is money issue. These sisters have money conflicts for a very long time

I lodged two police reports few days later when Aunt Jay crossed the line. Second physical assault took place, I went straight to police station. I didn't lodge report yet, just discussing my situation. Then I went to clinic and straight home. This bitch knew I went to clinic, but she made polices knocked my door and escorted me to the same clinic again. To make shit look worst. Doctor said I already been examined, no need for any action. The policemen doesn't even know how to react, they aware it's a blame game. I don't want to say who, but someone else told me 'your Aunt Jay is fairly bitchy'

I had to make two police reports later. Emailed complaints to Vice Canselor of a local university, Director of Government Pension Scheme and a previous employer of assailance. The audacity to dishonor a family member. This isn't even about them in the first place. But now I might file a case too. Why would you think these people always look for trouble with nieces, not nephews? Nephews are men who can hit them. Stand no chance to win, why look for trouble. They aimed pretty and loner nieces before this

Just when I got home after logded police reports, my mother got bitten by snake and brought to nearest hospital with an ambulance. You see, bitches I know my family drama. I know a sympathy drama, everything go from this level to another height. I know my mother. Ive been there for everything.

You know why people have no shame causing others trouble, because they think it's free. Free, no consequence to knock others down, to cause trouble.
But when it's time to spend money, they quickly excused themselves. It takes money, energy and time to visit someone at the hospital. Three days warded, they didn't even visit my mother. You can play all the fight drama you want but only both of us still in this cycle to the end. Not you.

You and your family are in worse situation especially miserable kids. Don't rushed my doors. You should ask yourself why are you anguished at your own family. Did anything happened to you years ago that made you this ugly. Why us, le familia. You hate your family, you know this right? It's absurd. What made you this ugly being in the first place. Who hurt you?

Continue
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Baca waktu siang bolehlah. Kalau malam teringat2 pulak

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Okay sila sambung TT
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 23-6-2019 08:05 AM
Baca waktu siang bolehlah. Kalau malam teringat2 pulak

Masa menulis tu rumah rasa seram, cicak mendecit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
AkuMark replied at 23-6-2019 08:56 AM
Okay sila sambung TT

Terima kasih, TT sambung malam ni atau esok ye insya Allah..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sambungan pulak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanAbby replied at 23-6-2019 01:09 PM
Ada sambungan pulak

Hehe..itulah malam paling panjang
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 02:05 PM | Show all posts
sambung..sambung..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
ikanmasin replied at 23-6-2019 02:05 PM
sambung..sambung..

Hehe..ok dah
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 02:30 PM | Show all posts
best pulak baca
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
CikB replied at 23-6-2019 02:30 PM
best pulak baca

Terima kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ganas jgk Kim yer..
I follow
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Wushu wushu yg x tahan tu. Kungfu ying and yang gayanya
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 05:28 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 23-6-2019 03:51 PM
Ganas jgk Kim yer..
I follow

zaman muda2 pakai fon flip flop
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 06:10 PM | Show all posts
ada lagi tak sambungan ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kim ni orang sarawak ye? Saya ingatkan orang johor.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
laila_zi replied at 23-6-2019 04:07 PM
Wushu wushu yg x tahan tu. Kungfu ying and yang gayanya

Huhu..tepuk2 angin sebab dah seram sgt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-6-2019 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 24-6-2019 09:20 PM
CikB replied at 23-6-2019 06:10 PM
ada lagi tak sambungan ni


Ada..saya sambung cerita2 pendek zaman kadet dulu

Kemudian kalau ada rezeki saya sambung lagi kejadian sekarang..yang tu takpasti nak cerita bila.. Teaser macam kat bawah ni, tentang hotel.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108803s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list