Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
585
View
10
Reply

[Pelbagai] Jom amalan baca kamus

[Copy link]

Author: denim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-6-2019 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Jom amalkan baca kamus. Mak aku tak belajar sampai universiti tapi dia turunkan satu ilmu berguna. Jadikan kamus sebagai bahan bacaan. Memang bagus. So utk yg nak anakanak pandai dalam bahasa,apa jua bahasa, belikan mereka kamus dan suruh amalkan sehari satu muka kamus. Hadam setiap perkataan,cara menyebut, cara penggunaan berserta contoh ayat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 03:40 AM | Show all posts
Ini memang amalan saya tambah perbendaraan.kata
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Sapa sapa dakdak yg minat kpop..enhance sikit vocab korean-english -malaya.
Kotkot boleh jadi org penting bahagian bahasa kelak!
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 10:15 AM | Show all posts
Satu lagi bagus guna kamus thesaurus...selain bentuk buku...kat MS Word ada apps Thesaurus ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul. Amalkan juga buku nota kecil.tiapkali jumpa word baru tulis.dan cari maksud dan sebagainya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-6-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 25-6-2019 10:15 AM
Satu lagi bagus guna kamus thesaurus...selain bentuk buku...kat MS Word ada apps Thesaurus ni

Kita je ni momod
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2019 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Thank you tt for the advice and tips. Akan slow2 cuba amalkam. Appreciate it!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2019 01:06 PM | Show all posts
Saya pun amalkan baca kamus. Memang sentiasa ada kamus di tempat kerja dan di rumah. Dalam hp pun saya download kamus sebab ada masa yang saya tak sure ejaan, atau maksud satu2 perkataan, terus saya akan buka kamus.

Saya pernah ada pengalaman jadi guru ganti untuk kelas Form 3 dan Form 5. Budak2 nak exam PMR dan SPM. Saya pula jadi guru ganti untuk kelas English. Masa tu baru habis matrik nak tunggu uni. It was 17 years ago. Mula2 saya ajar, budak tak faham maksud, saya explain, lama2 makin ramai tanya maksud, eh tak boleh jadi ni. Esok tu saya suruh bawa kamus untuk yang mana ada. Hmm, saya ajar budak2 ni apa tak faham refer kamus. Saya pun senang tak perlu nak explain setiap maksud which is ada juga yang saya tak familiar masa tu

Sorry tt, panjang pulak essay

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2019 10:08 AM | Show all posts
Uish...ni amalan saya masa sekolah dulu. Kamus mesti ada kat tepi especially time tgk tv, haha...bila ada word yg saya xtau, trus bukak kamus. Kamus hilang boleh jd stress tau...hehe

Tp skrg ni selalu bukak hanfon jela bila ada word atau term yg canggih2, encik google kan ada...

Kena ajar anak2 pulak la amalan baca kamus ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 25-6-2019 10:15 AM
Satu lagi bagus guna kamus thesaurus...selain bentuk buku...kat MS Word ada apps Thesaurus ni

Mod seribulan sebut thesaurus, teringat zaman belajar dulu. Hari2 baca.



Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Aktiviti wajib mula buat dari sekolah rendah





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091227s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list