Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
3113
View
51
Reply

[Tempatan] Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019

[Copy link]

Author: tobby    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-6-2019 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019



Mengikut laporan yang dikeluarkan oleh The Star baru-baru ini, katanya lebih banyak rumah yang akan dilelong bagi tempoh Julai-Disember 2019.

Apa kata kita dengar pesanan otai hartanah, Tuan Ahyat Ishak mengenai topik yang hangat ini.


1. Laporan terkini menunjukkan bahawa semakin banyak rumah dilelong pada 6 bulan awal tahun ini. Dan dikatakan akan meningkat dalam 6 bulan seterusnye. Adakah ini#bahayaatau#peluang?
.
2. Rumah2 akan dilelong sekiranye pemilik gagal membayar komitmen bulanan kepada pihak institusi kewangan seperti bank selama 3 hingga 6 bulan bergantung kpd prosidur bank.
.
3. Otai lelong NCM: Ng Chan Mau melaporkan bahawa bilangan rumah yg dilelong semakin meningkat sejak beberapa tahun tahun yg lepas. Peningkatan 20% dari tahun 2017 ke 2018. Dan tahun ni, tak sampai setengah tahun pun dah cecah lebih setengah drpd tahun lepas! (Rujukan 1)
.
2017: 29,000 unit bernilai rm13b
2018: 35,000 unit bernilai rm16b
2019: 18,000 unit bernilai rm9b
.
4. NCM laporkan bahawa lelong di Johor dan pantai timur melonjak 50%. Yg menariknye, ramai pembida Singapura dan China menyerang hartanah lelong di Johor melalui platform e-bid mereka.
.
5. Satu lagi update menarik pasaran lelong ni ialah rumah2 lelong ni semakin susah nak dijual. Dulu 2-3 kali lelong dah boleh jual. Sekarang perlu 3-4 kali lelong. Harga2 rumah yg kena lelong pun makin banyak berharga rm500k ke atas banding dulu bawah rm500k. Ini dilaporkan oleh Leong Auctioneer.
.
6. Semakin ramai orang suka cari peluang2 beli rumah utk#duduksendiriatau#pelaburandalam kolam lelong. Memang best dapat beli rumah bawah harga pasaran. Cumanye ikan2 dalam#kolamlelongni ada banyak#duridan#bisa. Kalau tak masuk gelanggang dgn#ilmuyg betul dan#jemaahyg betul memang bahaya! Itu sebabnye dalam program advance Pejuang Hartanah, Ahyat memang ada modul khas utk ilmu lelong. Dan ramai students2 Ahyat dapat banyak tangkap#ikanikanemasdalam kolam ini.
.
7. Tapikan, kalau kita nak rebut peluang2 ikan2 emas tu, jangan pulak kita lupa punchline paling penting: JANGAN KITA JADI PENYUMBANG KEPADA RUMAH LELONG! Pastikan kita beli rumah yg kita benar2#mampudan bukan beli berdasarkan apa yg kita#layak. Amaran Ahyat, sebelum beli rumah, kena betul2 faham: NAK BELI SENANG, NAK BELA SUSAH. Ramai yg beli tanpa fikirkan part yg lebih berat nak membela rumah tu!
.
Sama2 kita doakan agar Allah sentiasa menjauhkan diri kita dan keluarga drpd musibah kewangan sehingga tak mampu bayar tanggungan bulanan sehingga rumah dilelong.
Screenshot_2019-06-20-09-46-50-252_com.facebook.katana.png
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Makin ramai org miskin laa ye
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:57 AM | Show all posts
bina semula negara...wakakakkakakakakakkaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Yeah..untung pada buyer..
TAPI kalau ramai bankrupt.. Xmampu bayor loan rumah dan nak jual rumah lelong pun rumah tak laku..siap sedia la bank crush..
All the best yang mampu diucapkan..
Nobita siap ugut lagi kat bank kan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:03 AM | Show all posts
rumah lebih 2 juta yang banyak nak lelong
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:07 AM | Show all posts
rumah geng yang gaji seribu boleh beli 10 buah rumah ke?
kalau dah buat loan tak boleh nak bayar, pi je la bank restructure balik loan ke apa..
bank bukan tak boleh bertolak ansur..
ni dah berhutang lagi nak buat eksyen..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 10:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg atas2 lelong aset negara....yg bawah2 lelong rumah kediaman. Bisnes makin slow. Income makin kurang.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:17 AM | Show all posts
area iskandar puteri banyak rumah tak laku
diorg expect ramai expat duduk..sekali hadooo
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Apek nobita plak sibuk nk pakse bank mudah kan loan.. ni pun dah ramai yg x mampu bayar, nk tambah lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:39 AM | Show all posts
orang nak jualk rumah 10 orang ... yg nak lelong 10 orang..
yg layak bank masuk loan sorang jaaa
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:45 AM | Show all posts
wana89 replied at 20-6-2019 09:58 AM
Yeah..untung pada buyer..
TAPI kalau ramai bankrupt.. Xmampu bayor loan rumah dan nak jual rumah le ...

bankers tak effected byk pun, sebelum finance bank dh covered by insurance, collateral etc...btw bank lagi suka finance building/rumah compare to personal loan, sebabnya kalau loan tak bayar rumah tu jadi milik bank...bank lelong pun dah boleh cover balik loan balance
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:46 AM | Show all posts
MelahJanda replied at 20-6-2019 10:17 AM
area iskandar puteri banyak rumah tak laku
diorg expect ramai expat duduk..sekali hadooo

ada member aku nk beli umah area situ, tapi bila dah pegi sana tak jadi beli...cuaca panas membahang katanya...
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 20-6-2019 10:45 AM
bankers tak effected byk pun, sebelum finance bank dh covered by insurance, collateral etc...btw b ...

Maksud iols kalau lelong pun sendu, tak ada buyer...memang krisis teruk
Tapi Malaysia xsampai tahap macam Tu lagi walau lelong meningkat..rumah 300k bawah masih ada lagi permintaan
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 10:58 AM | Show all posts
wana89 replied at 20-6-2019 10:53 AM
Maksud iols kalau lelong pun sendu, tak ada buyer...memang krisis teruk
Tapi Malaysia xsampai tah ...

sy pernah masuk tender ambank lelong rumah, gagal ...berebut org nk beli..

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:00 AM | Show all posts
zulka replied at 20-6-2019 10:46 AM
ada member aku nk beli umah area situ, tapi bila dah pegi sana tak jadi beli...cuaca panas membaha ...

my sister dah jual dah rumah belakang mydin anjung tu

ada la expat duduk area melody park tu..tapi tak ramai. singaporean ada la
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:24 AM | Show all posts
hari tu nampak iklan lelong kat facebook...mak datuk harga rizab dah sama mcm harga beli rumah baru atau second
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Masalah skg ialah harga rumah tak seimbang dgn pendapatan rakyat... pemimpin tak pernah dgr issue ni Asyik2 salahkan rakyat.. malas malas malasssss Ah dah korg tu yg korup buat2 tak nampak plak
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:50 AM | Show all posts
mcmana nk beli walau rmh lelong sekalipun, ekonomi pun sendu...huhu takut nk buat hutang, baik berjimat time2 mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
padan muka sume property flippers
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:41 PM | Show all posts
3. Otai lelong NCM: Ng Chan Mau melaporkan bahawa bilangan rumah yg dilelong semakin meningkat sejak beberapa tahun tahun yg lepas. Peningkatan 20% dari tahun 2017 ke 2018. Dan tahun ni, tak sampai setengah tahun pun dah cecah lebih setengah drpd tahun lepas! (Rujukan




anyways kalo trump buat hal dgn china yg sedang menuju era nazak
mmg lagi teruk ekonomi dunia tahun2 mendatang
sorry naik lorry, Anwar tak pegang hal ehwal ekonomi dunia.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.101252s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list