Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
877
View
21
Reply

[Tempatan] Kerajaan Akan Jual Aset Demi Kurangkan Hutang Negara - Tun M

[Copy link]

Author: Remyda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-6-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Remyda at 19-6-2019 12:52 PM

Firdaus Azil, Astro Awani |  Published Jun 17, 2019 23:48 MYT

Dr Mahathir menyampaikan ucapan pada satu Mesyuarat Meja Bulat dengan Komuniti Perniagaan British di London, 17 Jun, 2019. Turut kelihatan, Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah. --fotoBERNAMA

LONDON: : Putrajaya sedang dalam pertimbangan untuk meringankan lagi beban hutang negara melalui langkah penjualan beberapa aset kerajaan, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun, menurut Perdana Menteri, aset tersebut haruslah yang telah dikenalpasti tidak memberi sumbangan kepada negara.

Katanya, pertimbangan itu timbul susulan pertemuan beliau dengan pelabur dari British, apabila ada yang mengutarakan cadangan untuk membeli beberapa aset milik negara.

Saya berminat untuk menjual beberapa aset sebagai usaha untuk meraih pendapatan.

"Hutang negara masih di kadar yang tinggi, tetapi jika kita boleh menjual aset ini, yang telah dikenalpasti tidak membawa keuntungan, kita mungkin boleh kurangkan hutang, katanya pada sidang media bersama wartawan Malaysia sempena lawatan kerja tiga hari beliau ke London pada Isnin.

Terdahulu pada hari terakhir lawatan kerja beliau, Dr Mahathir menghadiri satu dialog perniagaan bersama pelabur British anjuran Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), dengan kerjasama Majlis Perniagaan United Kingdom-Asean (UKABC) dan Maybank.

Diminta mengulas lebih lanjut mengenai jenis aset yang mungkin dalam pertimbangan untuk dijual, Dr Mahathir tidak menjelaskannya, sebaliknya berkata, negara masih mempunyai aset yang banyak.

Kita ada banyak aset kita ada tanah, syarikat milik kerajaan, fasiliti, institusi yang dimiliki kerajaan.. dan ada di antara aset-aset ini yang sedang kita pertimbangkan, tambahnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:46 PM | Show all posts
yela..slalu sgat buat pengumuman pasal nak kurangkan hutang negara smpai pelabur2 asing da ramai cabut n impak dia kena kat rakyat marhaen skang ni..kat tempat aku da start da kilang2 buang pekerja skang ni sbab ekonomi da xtau hala da skang..hmmm..anak2 muda sila la simpan aset anda n yg belum beli rumah tu simpan dlu duit sbab ekonomi xbrape cntik nk beli rumah skang ni..hrga masih meninggi wlaupun ekonomi da jatuh skang..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:54 PM | Show all posts
chicozinn replied at 19-6-2019 12:46 PM
yela..slalu sgat buat pengumuman pasal nak kurangkan hutang negara smpai pelabur2 asing da ramai cab ...


Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 08:31 PM | Show all posts
malaysia tergadai tahniah
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
jual jelah tun dh tinggi sangat hutang msia ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Cadangan ikhlas, jual buah pinggang menteri kabinet.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
JokesCop replied at 19-6-2019 08:40 PM
Cadangan ikhlas, jual buah pinggang menteri kabinet.

Takpon jual otak para menteri kpd institusi akademik utk buat research kenapa begitu bodoh sekali
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:24 AM | Show all posts
bak kata tony pua dpd parti dap,

"jual aset khazanah utk bayar hutang negara"



Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
hutang 1mdb je sampai 42 billions
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:57 AM | Show all posts
jual la. jual semua. biar merempat kat negara sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Knights replied at 20-6-2019 11:37 AM
hutang 1mdb je sampai 42 billions

Itu tahu utk 1mdb.

Ini tmbah RM 52bn utang Tak sampai setahun ni apa kes?
Screenshot_20190620-140331.png
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau aset tu tak menguntungkan kpd negara knp plabur british nak beli ye.. Knp tak jana je aset tu spya mdapat keuntungan? Menteri kabinet bodo2 ke semua? Gaji puluh2 ribu sbln tau jual aset aje je menteri
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 19-6-2019 04:54 PM

bhahaahahahahakkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:16 PM | Show all posts
saya yaking bajet 2020 adalah bajet surplus...banyak kos akan dipotong...bina semula negara......wakakakakakakakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:20 PM | Show all posts
xde siapa sangka level PH mcm skrg..

Tun pun x sperti figura yg selalu digambarkan selama ini..

Malaysia ini...kita hidup dengan propaganda
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:35 PM | Show all posts












............








Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:37 PM | Show all posts
cmf_shalom replied at 20-6-2019 02:20 PM
xde siapa sangka level PH mcm skrg..

Tun pun x sperti figura yg selalu digambarkan selama ini..

kalau rajin baca point2 pro kerajaan bn dulu2, mmg dah dijangka pun tahap kebodohan kerajaan ph sekarang


Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:50 PM | Show all posts
Kata hutang negara tinggi tapi Debt to GDP ratio masih dlm kawalan di bawah paras 55%  iaitu 52.62%.

http://worldpopulationreview.com ... s-by-national-debt/
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Potong laa gaji menteri ph.. poting gaji lantikan politik ph. .. potong elaun bagai semua.. ni tak.. gaji nak besar.. elaun nak byk..tapi keke jual aset.. kurangkan jumlah menteri2 kabinet.. ramai2 pon buat ape.. silap2 jadi org tgh tukang cakap.. ntah2 yg byk buat keje ptd2 yg dilantik zaman gomen bn.. ni ramai2 nak p london.. kos tu.. buat bende2 penting dah laa.. p angkut ramai2 ikut watpe..
Bukak laa balik tabung harapan..
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm sial atok...gadaikan negara demi bonoi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.113177s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list