Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9835
View
313
Reply

[Tempatan] Open House: ada sesetengah anak tetamu mcm 'jemuan'. Parents lepas tangan - luahan tuan rumah

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 01:20 PM | Show all posts
ifanonline replied at 18-6-2019 10:07 AM
kalau camtu, tak perlu la bawa budak2 ke majlis open house ka, kenduri kawin ka, bacaan tahlil ka... ...

mak bapak sibuk makan+sembang.. anak2 tah mana hala...
tu yg ade sampai ank jatuh longkang semua...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
kite dtg umah org, kite la kene ade adab..tp skrg ni yg common sense pun dh tak brp common..tuan rumah pulak kene jd extra careful dkt tetamu..pdhl tu rumah die, hak die..

geram btl parents yg skadar marah pki mulot je tp takde tindakan..ade jugak tamu xtau malu dok check ape ade dlm peti ais..ni bkn bdk tp org dewasa..dh kenan amek je..so toksah heran kalau bebdk pun tak mkn saman kalau dh kne marah.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:24 PM | Show all posts
laksmanabentan replied at 18-6-2019 12:26 PM
over sgt ler follower tu cerita... mcm tak betul jer kan...
lepas tu peti ais 15k tu peti ais apa ...

ini kisah benar beb, ank sedara aku dulu mmg kalau dtg umah org, sampai ke dapur.. tk tau la apa yg dia cari.. dh pesan byk kali, dh cubit/rotan.. tk jln.. last2 arwah mak aku sound skali ngan jegil2 mata.. alhamdulillah.. tk buat dah.. aman makmur dtg rumah org..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruknya komen Azharinaz (ntah camana eja nama dia). Omg sgt. Kalau dah mcmni komen kat public, apa kata x yah langsung buat majlis. Siap ungkit2 segala kaca tu susah nak bwk dr obersea bagai. Siap bagitau saja x jemput yg ada anak kecil. Xda common sense komen ko kak. Better ko diam jek
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
aikee04 replied at 18-6-2019 10:07 AM
Senang je .....jangan buat open house...tapi buat

@ open porch ke...

kann..yg bnyk duit buatla kt hotel ke.dewan ke.kan slmt rumah
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
dhiakandar replied at 18-6-2019 10:15 AM
kalau tak pegi openhouse nanti org ckp anti sosial, sombong, tak reti hidup berjiran. Tp kalau pegi  ...

Kalau dpt jemputan, jgn bawak suami. Suruh suami tgk anak. Kita dtg bwk kwn sorang atau adik/kakak sorang. Dtg just makan n ramah mesra dlm 10 minit n terus minta diri balik.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:29 PM | Show all posts
paz replied at 18-6-2019 11:26 AM
Isu sensitip untuk sesetengah ibu bapa.

Anyway, budi bahasa, tertib memang kena ajar dari kecik.

kan? tanak mengata family orang tapi adik badik sendiri pun tgk dgn anak tak ditegur...biar jela masuk bilik lompat atas katil naik atas sofa...

bila kita suruh turun depa plak yg sentap...igt rete ke rumah kita beli tu mintak duit depa??

tu baru dtg bertandang 3 4 jam...serius mmg takde tegur langsung, kita plak yg terpaksa monitor semua...

klu kat rmh orang yg takde ikatan sedara tu lagi sakit hati depa ...so faham sangat
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
lostfaith replied at 18-6-2019 12:15 PM
Kalu setakat jatuh kismis atas lantai pun ko nak komplain. Jgn buatlah rumah terbuka. Sijitsikit tak ...

Entahnyee.. Isu semut yg dia risaukan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:33 PM | Show all posts
aku ada sorang kawan yg kalo jumpa budak x behave mmg dia sound aje xkira depan mak bapak atau belakang..bila gi jamuan bagus bwk dia sbb kitorang mcm takut2 nk sound. dia jenis sound dgn confident dan suara kuat plak tu. smpi terkulat2 lah budak dgn mak bapak sekali. wpun kitorang rasa malu kadang2 tp utk budak yg nakal melampau rasa puas hati sgt2  
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Atata replied at 18-6-2019 01:26 PM
Kalau dpt jemputan, jgn bawak suami. Suruh suami tgk anak. Kita dtg bwk kwn sorang atau adik/kakak ...

Oh..betul jg 10 minit at open house
Kalau raya mau 3 jam kena dgn adik beradik
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Lenkali wat kat depan umah je. Pintu umah kunci
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Atata replied at 18-6-2019 01:26 PM
Kalau dpt jemputan, jgn bawak suami. Suruh suami tgk anak. Kita dtg bwk kwn sorang atau adik/kakak ...

Tq tips bagus ni sis. Iols single lg memang tak sedap Ati pi memana bawak kawan. Rupanya ada hikmah juga .
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:37 PM | Show all posts
KIM.K replied at 18-6-2019 05:14 AM
15k tu jutawan je beli. Bukan nya jenis SAMSUNG or SMEG, tapi industrial punya. Fridge 4 pintu t ...

rumah RI fridge serupa gini la Kim, 6 pintu tak silap heols pernah tunjuk before ni. Yang 15k tu follower heols mengadu kat heols, heols screenshoot.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru ni anak sorg hamba allah ni (aku xkenal dia n anaknya tp kawan aku dtg beraya umah aku ajak dia) gi buka sangkar kucing aku. Awal2 aku dh pesan jgn buka sangkar sbb takmo anak kucing lari n nyorok bawah keta. Mcm biasa maknya membawang..  aku terdengar sangkar dibuka...laju aku keluar and syukur baru mak kucing yg keluar. Cepat2 aku tangkap n tengok2 dlm sangkar siap ada buah tembikai susu. Adess...

Bila bnyk kes2 anak akhlak binatang dibawa beraya di war warkan... hopefully ramai la yg berhati2 bila bawa anak bertandang umah orang. And org mcm aku xsegan silu akan tegur.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 18-6-2019 10:08 AM
klu x nk rumah rosak, jgn buat open house, buat closed house ajer...

ngata budak2 jemuan? kita ni ...

True. Tapi mak pak dulu xspoilkan anak sgt mcm skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:45 PM | Show all posts
krustykrab replied at 18-6-2019 12:52 PM
Haaa...dulu aku jempute kwn aku sefamily masa raya, kwn aku bengap, dh tau anak x reti mkn sendiri ...

good idea.. selayaknya disenaraihitamkan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:47 PM | Show all posts
dino replied at 18-6-2019 11:16 AM
rumah sendiri biasa behave la weh
kat luar bdk2 ni rasa bebas

nak bebas bawak pi playground la..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:53 PM | Show all posts
Setuju dgn azrinaz. Jemput org2 yang xde anak2 kecik. Tu hak dia nak jemput sapa2 yang dia suka.  Yg ada anak2 kecik yg x dijemput tu jangan lah kecik hati. Cermin diri sendiri kenapa anda tidak dijemput
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb tu aku malas kdg2 nk gi umah terbuka ke, kenduri ke. Anak2 tngh ligat. X suma budak sama. Ada yg ditegur dengar ckp, ada yg kena marah baru nk dngr arahan. Ada yg kena marah kejap je dngr arahan. Kalau dulu lps marah x nk dngr ckp boleh le pukul. Kalau zmn skrg ko pukul masuk ke dlm lokap le jwbnya. Mau jd kes dera. Pndpt aku kalu anak jnis ligat, duk umah je le.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 18-6-2019 01:37 PM
rumah RI fridge serupa gini la Kim, 6 pintu tak silap heols pernah tunjuk before ni. Yang 15k tu f ...

Waaa..heavennye
Kim kalo terbeli fridge ceni buka kedai runcit terus..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084596s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list