Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
11035
View
313
Reply

[Tempatan] Open House: ada sesetengah anak tetamu mcm 'jemuan'. Parents lepas tangan - luahan tuan rumah

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 ni kalo jumpe kawan beramai2 mmg payah nk kawal . Majlis2 open house ni selalu dia jumpe geng2 n waktu tu la otaknya tetibe active. Bole la kalau makpak nak kawal kalo anak nya 2 org je. Dah kalau 3-4 org anak baya kanak2 baru mengenal dunia mmg tk menang tangan.
I suka je tgk keriuhan kanak2 tp bukanla di tahap melampau sehingga bunuh kucing ke campak pinggan mangkok ke. But kalo accidentally terpecah pinggan sbb tersangkut kt tgn budak or seumpamanya , itu adalah perkara biasa. Kalo rase pinggan mangkok n barangan rumah mahal2 , buat open house tp larang bawak budak2. Baru la classy
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cap_ayam at 18-6-2019 10:53 AM

Wah rumah orang kaya.. Tak berani pun nak masuk ..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
aHoi83 replied at 18-6-2019 10:48 AM
Anak2 ni kalo jumpe kawan beramai2 mmg payah nk kawal . Majlis2 open house ni selalu dia jumpe geng2 ...

Kalau dah membahayakan tak payah tunggu parent nak tegur. Sapa-sapa pun patut tegur.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
apam replied at 18-6-2019 10:51 AM
Kalau dah membahayakan tak payah tunggu parent nak tegur. Sapa-sapa pun patut tegur.

Ye betol even anak org lain pun kalo kite nampak dlm bahaya kalo kita biarkan tu sila cermin diri.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:55 AM | Show all posts
budak2 nakal satu hal..
bab mak bapak yang ambil makanan banyak2 tapi tak abis tu satu hal..

cuba pi umah kenduri/open house/buffet hotel...amik portion yang rasa mampu makan sahaja..tak baik amik bebanyak..pastu buat dengki kat makanan tu..sayang woo..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
asudau replied at 18-6-2019 10:55 AM
budak2 nakal satu hal..
bab mak bapak yang ambil makanan banyak2 tapi tak abis tu satu hal..


Ye sis, satu penyakit pelik ummah melayu zaman kini. Dengan anak-anak pun terikut sekali ambik makanan banyak-banyak tak peduli orang belakang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 18-6-2019 10:03 AM
masalah ni bukan takat bulan raya je..

bulan2 lain pun sama termasuklah

rumah sendiri biasa behave la weh
kat luar bdk2 ni rasa bebas
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:17 AM | Show all posts
ermmmm...cam tu..orang tak nak datang sebab anak ramai....takut nak datang open house koram.....ahaks!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:19 AM | Show all posts
dah name pun bdk

lain la ko bapok

time bdk2 dolu main masak2 mekap2 jer
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:19 AM | Show all posts
kabukiman replied at 18-6-2019 10:02 AM
Panjat esbox? Itu dah anak monyet dah tu

over kan..... siap kata anak orang panjat peti ais...
bukan ker peti ais tu tunggi 6 kaki camtu...
biasanya org kaya mcm Rizalman tu... peti ais kan dalam cabinet dapur kan..
camna lak anak org tu boleh panjat peti ais...
over ler sgt....

bab langsir tu maybe betul terjadi..
kadang2 org kaya ni langsir dia berat2... 2-3 layer...
possible ler kalau budak2 pegang, dia runtuh railing atas tu....
sbb railing langsir tak kuat kan....


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:26 AM | Show all posts
Isu sensitip untuk sesetengah ibu bapa.

Anyway, budi bahasa, tertib memang kena ajar dari kecik.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:32 AM | Show all posts
tiap tahun benda sama je. tahun lepas si beruk buat post, tahun ni si anjing buat post lebih kurang, tahun depan mesti ada cerita sama si babi buat post pasal buat open house nak bagitau satu dunia dia kasi orang makan free

cam sial

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Budak2 beraya depan mata pun boleh buat hal. Inikan mak bapak main lepas

Masa rumah baru siap dulu, kami pakai tingkap sliding. Boleh bebudak jantan terjun2 tingkap. Itu depan mata..
Kami pun buat pintu kaca. Makcik2 bajet anak baik ni biar je anak bergendang, tendang pintu. Mak aku menjerit kat anak depa. Tak mai dah
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
ahlisihircute replied at 18-6-2019 10:16 AM
Dah berzaman keluarga Aku wat open house kat tanah lapang sebelah rumah.....mmg tetamu X masuk lgsng ...

Ceq pun nak buat gini pasni, up khemah
Dah survey harga kemah
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:45 AM | Show all posts
Betul tu isu sensitip bagi sesetengah ibu bapa sebab mereka tahu kelemahan mereka dalam mengawal dan mendidik anak tapi masih nak menafikannya.  Dulu2 mak pak amat tegas dalam memastikan anak2 mereka menjaga kelakuan bila berada dirumah orang.  Masing2 akan sentiasa duduk bersama mak pak nak makan kalau tak diambilkan tak berani nak pandai2 ambil sendiri.
Sebab tahu kalau melanggar peraturan tu balik nanti siaplah dapat dendanya.  Zaman sekarang makin ramai dah kurang menitik beratkannya sebab tu perangai kurang sopan makin kelihatan dimata orang. Adat sopan kenalah dititik beratkan sedari kecil kalau dah makin menigkat dewasa makin susah nak membetulkannya semula nanti.  Sesetangah pulak berangapan dah besar nanti pandailah dia tukar perangai tapi realitynya nan hado.   Isu ni bukan sekadar masa open house tapi dalam kes ni berlaku dihari raya pertama waktu ramai berkunjung sebab menyambut raya pertama terutama di rumah yang masih ada datuk nenek yang tinggal disitu.  Selalunya hari raya pertama kan ramai suka berkunjung kerumah yang masih ada orang tua tinggal.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:48 AM | Show all posts
sebab tu lah i tk suka collect barang2 yg fragile nanti mcm nilah saudara mara nak datang pun fikir 2 kali...tak datang salah datang salah...jadi rumah i suka seboleh2nya yg lapang..selalunya anak2 buah atau tamu yg ada anak kecil mereka suka berlonggok kat bilik my anak kat situlah korang nak main ke nak guling2 ke i ok je...nanti 1 kali kemas..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 18-6-2019 10:08 AM
klu x nk rumah rosak, jgn buat open house, buat closed house ajer...

ngata budak2 jemuan? kita ni ...

ada budak nakal tapi mak bapak dia jenis mengawasi anak dia. amik turn jaga anak. mak makan, bapak jd pengawas. bapak makan mak pulak take over. mata kecil besar bg warning pada anak. tak de la masalah sgt. ni yg jadi masalah bila mak bapak just cakap kat anak " eh...don't touch that" "don't do that" sambil muka tersipu2 malu. lepas tu, habis bakul mainan dia terbalikkan, masuk bilik yg BERTUTUP lompat katil.... haaaa pastu rebut pulak mainan dengan anak org lain. mak bapak anak3 yg macam ni laaaa nak kena kecam. tiap tahun buat open house ada je masalah sama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:55 AM | Show all posts
persoalannya di sini, siapa suruh rakyat malaysia beranak anak ramai?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalu setakat jatuh kismis atas lantai pun ko nak komplain. Jgn buatlah rumah terbuka. Sijitsikit takyah buat isu ler.

Kalu bebudak perangai cam lahanat mai lompat lompat atas sofa pecahkan barang. Lari lari dlm rumah orang aku jeritkan ajer.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 12:16 PM | Show all posts
ada parents tak leh terima hakikat
sembang kat ofis , kedai kopi kencang
alih2 nak didik anak adab pun culas
cuiii!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.669076s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list