Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11689
View
313
Reply

[Tempatan] Open House: ada sesetengah anak tetamu mcm 'jemuan'. Parents lepas tangan - luahan tuan rumah

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 18-6-2019 11:55 AM
ada budak nakal tapi mak bapak dia jenis mengawasi anak dia. amik turn jaga anak. mak makan, bapak ...

Betul cukup pantang bila ada budak lain rampas toy yg anak aku pegang.. aduh kita kat rumah ajar nak apa minta elok2.. geram btul mak bapak buat tak tahu ja anak ambil .. siap cakap , anak dah besar mengalah lah dgn anak dia,  allah besar brp bulan ja .. aii menyirap aku..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Tetiap taun citer yg sama
Sebab tetiap taun ada jer mak pak pangai sama, ada anak tak reti control tak reti didik
Bila ditegur memasing sentap. Siap kata kalau berkira tak payah buat open house lah, tuan rumah berlagak lah, tak paham budak2 lah
Apa parents gini ingat mendidik anak supaya obedient and behaved tu cuma utk bawak pi open house ajer ker? Cuma utk pi beraya jer ker?

Mendidik anak tu long term investment mak pak oiiii...shaping their personalities and attitudes. Apa mak pak gini ingat kalau anak tu dah membuas kurang adab berbelas taun, bila dah besar panjang tetiba bole jadi well mannered, sopan santun gentleman mcm hero/heroin dlm drama kol 7 tu ker????

Drpd mak pak gini dok defensive kulu kilir, baik lah spend time ngajar adab dan tertib pd bebudak tu. yg untong korang jugak nanti, org tanya tuuuu anak siapaaa
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan jemput keluarga yg ada anak kecil kalau begitu caranya.

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku kalo gi open hos x menang tangan jaga anak. Kalau open hos belah laki aku. Aku jaga anak aku.. Mmg x sempat nk berbual dgn sape je. Biar je laa laki aku bual dgn kawan or tuan tuan rumah tuu.. Wakil kan jee.. Kalau belah aku. Laki aku plak x menang tgn jaga anak. Aku dok borak dgn kwn2 n tuan rumahh.. Gilir gilir laa jaga anak.. Mmg lah budak2 nakal tp kita pon paham kalau budak2 lain ranapkan rumah kita kita pon marah kann.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmm.. statement mcm ni buat mak2 n ayah2 budak mmg sedih. Bila dah dijemput mmg la kene dtg. X baik pula x dtg just sbb ade anak kecil.cume tuan rumah dan tetamu kene la bertolak ansur dlm sesetengah perkara. Mungkin ade sesetengah ibu bapa payah nk control anak dlm situasi begitu which is ramai geng yg menyebabkan anak bertindak di luar jangka. Like wht i did during my OH, buat satu ruang utk kids play and have fun. Penuh dgn toys n entertainment area. Tp kene expect la tht area mmg akan sgt2 bersepah at the end but its ok, sbb mmg budak betul2 main kat area tu. Im happy. Walaupun ade sesetengah toys agak jahanam lepas tu , still i rase puas hati dpt entertain all of the kids. But tu pada  i la n my house bukan exclusive mcm orka2 yg lain. Satu lg mak ayah boleh makan n beraya dgn tenang once anak dah ade kat play area. Cume jenguk2 gitu je. Budak2 pun x masuk sgt area living and dining.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dhiakandar replied at 18-6-2019 10:15 AM
kalau tak pegi openhouse nanti org ckp anti sosial, sombong, tak reti hidup berjiran. Tp kalau pegi  ...

well, sebab tu lah ibu bapa mmg kena pantau anak2. Ie jangan la kasi makan minum atas carpet rumah org.
I ni pegi rumah adik beradik sendiri pun tak allow kids makan minum atas carpet rumah diorang. Cegah sebelum terjadi gittew
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
newyork replied at 18-6-2019 06:29 PM
Betul cukup pantang bila ada budak lain rampas toy yg anak aku pegang.. aduh kita kat rumah ajar n ...

kan....anak dia je yg betul. padahal anak kita cukup baik main satu toy diam2. kadang2 bawak toy sendiri dari rumah (inisiatif mak bapak utk anak senyap).
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
tension080808 replied at 18-6-2019 05:29 PM
Generasi sekarang kurang didedahkan dengan adab, kurang didikan moral, samada di rumah atau sekola ...

This I agree. Nawaitu open house pun harusla betul
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 18-6-2019 07:43 PM
Aku kalo gi open hos x menang tangan jaga anak. Kalau open hos belah laki aku. Aku jaga anak aku.. M ...

konsep begini laaa yg betul. kalau open house berkaitan kita, laki kita tolong jadi pengawas. kalau berkaitan laki kita, kita pulak jadi pengawas. sambil2 tu boleh laaaa tengok2 anak org lain sambil jegil2 biji mata.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ladybugz replied at 18-6-2019 07:47 PM
Hmm.. statement mcm ni buat mak2 n ayah2 budak mmg sedih. Bila dah dijemput mmg la kene dtg. X baik  ...

i buat open house dan memang sediakan play area utk kids. tapi..... ada budak yg "cerdik" ni masuk bilik tau bawa keluar toys yg disimpan. haaaaaa sape yg ajar anak masuk bilik orang haaaa?? anak aku pun diajar hormat bilik orang tuanya....
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Lolalala at 18-6-2019 08:39 PM

double post
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:13 PM | Show all posts
Lolalala replied at 18-6-2019 08:09 PM
i buat open house dan memang sediakan play area utk kids. tapi..... ada budak yg "cerdik" ni masuk ...

kau tu yg bahlol tak tahu kunci pintu

bongok


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu, boleh tak mak pak ni ajar anak2 diorang hargai makanan n tidak terlalu tamak?..
Mcm kebulor sgt amik mknan byk2 pastu tak hbis n buang mcm tu je.. alasan sbb malas nak amik byk kali n takut org cop diorg ni kebuloq makan berulng kali.
Tp kalau dah mak pak pun prangai sama jenis amik makanan membukit mcm tak makan setahun pun nak salahkan anak tak leh gak.

I kalau jumpa org gini, i akan ckp dlm hati kesiannyaaa pergi open house baru dpt makan sedap. Mybe kat rumah tak merasa mkn mcm ni kot.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:17 PM | Show all posts
dari buat open house baik buat bridal shower
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:18 PM | Show all posts
vee_zara replied at 18-6-2019 08:16 PM
Lagi satu, boleh tak mak pak ni ajar anak2 diorang hargai makanan n tidak terlalu tamak?..
Mcm kebu ...

hek eleh, cakap dlm hati tapi kat sini melalak camanjing
bongok kau ni, dah depan mata tu,tegur je la. tarak berani kalu, duk diam je la.

tolol






Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis pun sakit hati dgn anak org yg mcm monyet..mak pun bingai. Bg anak makan atas carpet org, jatuh biaq mcm tu je.. minum air tumpah tumpah. Eh urut dada tgk. Anak sulung sis tgk sis mcm..kenapa mommy tak marah? Kalau kiteorg buat mesti dah kena jerit.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:20 PM | Show all posts
newyork replied at 18-6-2019 06:29 PM
Betul cukup pantang bila ada budak lain rampas toy yg anak aku pegang.. aduh kita kat rumah ajar n ...

kau tu bebal tak tahu ajar anak kongsi toy


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:22 PM | Show all posts
mawarika replied at 18-6-2019 08:19 PM
Sis pun sakit hati dgn anak org yg mcm monyet..mak pun bingai. Bg anak makan atas carpet org, jatuh  ...

jadi kesimpulannya, anak kau pun macam monyrt minum tumpah atas karpet sampai kena marah


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Open house dah jadi satu isu kepada ummah melayu. Agung/PM buat open house kau nak buat jugak.
Zaman dulu mana ada open house, cuma pegi beraya atau ziarah sedara mara dan sahabat handai. Tapi kalau rumah  dah gah mesti mau panggil orang datang tengok ye tak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:26 PM | Show all posts
apam replied at 18-6-2019 08:24 PM
Open house dah jadi satu isu kepada ummah melayu. Agung/PM buat open house kau nak buat jugak.
Zam ...

zaman dulu pun dah ada open house, kau je tak tahu


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092123s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list