Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10998
View
313
Reply

[Tempatan] Open House: ada sesetengah anak tetamu mcm 'jemuan'. Parents lepas tangan - luahan tuan rumah

[Copy link]

Author: R2D2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 04:22 PM | Show all posts
domestobot replied at 18-6-2019 03:48 PM
benda camni yang buat nak mohon lesen senjata api pastu simpan senapang kat ruang tamu, sangkut kat  ...

kalau dia tembak ko?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:24 PM | Show all posts
iyo laaaa .......
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
tembikai_limau replied at 18-6-2019 03:01 PM
ntah nye mcm lah masa dia kecik2 dulu tak melasak. ntah2 dia pun sama .  konon tak nk jemput org y ...


Ehh kita lg suka species makpak monyet ni tak datang.  Kita mmg x kebulur nk jemput pun..

Some iols jumpa depan pintu je.. jemput masuk pun tak hingin..

Iols dulu kompom bukan species panjat2 sofa umah orang sbb if buat kelaku pun gerenti balik tu berbirat badan .. mak pak skang, nk tinggi suara pun malu2 kuching.. xde adab, umah orang buat mcm umah sendiri, dats y anak benih kongajo.. set2 ni la esok2 bertumbuk ngan cikgu skolah gamaknya

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Nampak nya ramai yg team rizalman kat sini.. iols suggest , buat je cam iols.. selective invite  sajork

Yg beranak byk tu or ank buas namatey, chols drop je dr invite list.. tu chuols bwk depa pi mekdi sajork kalu depa kebuluq nk mintak belanja.. most mekdi ada tpt ank2 monyet ni lompat2 . Lgpn if terjun tangga pun chuols xyah sibuk sbb kejadian bukan kat umah chuols

Kita mmg geng tak kebulur nk jemput mak pak lebam sedonia.. termasuk lah mak pak antivaxx
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai mak pak yg nampak cam orka tp anak anak ko tak didik dgn baik..mkn sambil berjalan drpd meja mkn boleh pindah ke ruang tamu... melompat lompat atas sofa orang..tu belum berlari ke tingkat atas sambil menjerit jerit... yg remaja berbaring hadap hp sampai tuan rumah tanya pun tak dengar . .. etc
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:45 PM | Show all posts
budak2 skrg bukan setakat merosakkan barang2 tuan rumah.. tapi suka buat aksi membahayakan diri.. aritu anak kepada cousin aku.. umur setahun lebih.. kecik je budaknya.. naik tangga pandai, tapi nak turun dia main terjun je.. nasib baik aku nampak cepat2 tangkap.. sebab parents dia duk berbual so tak perasan anak dia buat aksi stunt begitu
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:51 PM | Show all posts
yang kondem budak2 ni mesti tak ada anak, nak samakan dengan  monyet bagai pastu panggil orang kebulur.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:55 PM | Show all posts
tak pernah buat open house tapi memang akan ada tetamu bertandang.

2 tahun lepas ada 1family datang beraya. anak laki nangis2 nak masuk bilik orang tua. abang aku tarik budak tu keluar tapi digigitnya tangan abang aku balik. kalau anak sendiri memang dah lama makan penampar. mak ayah? syok borak biar anak terpekik terlolong buat hal sendiri.

tahun ni tak datang dah. lega.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Mak aku dulu diam2 kutil kalu nakal rumah org
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:11 PM | Show all posts
fff_cat replied at 18-6-2019 02:02 PM
Anak aku pulak terbalik. Kat rumah orang ke kat sekolah ke.. bukan main lg acah2 baik. Duduk diam so ...

Bestnya u.. anak behave je kat luar.. semoga jadi anak yang soleh!
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:14 PM | Show all posts
krustykrab replied at 18-6-2019 03:29 PM
Kalau jenis ygmcm tu ok la...duk tgk katun..main elok2 dlm bilik...ini jenis ygjemuan gila, ditend ...

setuju.. kalo diorg punggah kat tmpt yg dikhaskan utk diorg main xpe la.. ni yg jenis x reti dok diam.. 1 umah nak explore n semua benda nak diusik, dipegang... bilik yg pintu ditutup pun pi buka.. benda xde kaitan dgn diorg pun nak dikacau.. tu yg org marah tu.. aku dulu rasa mcm nak mengamuk bila ada budak tu lepaskan hamster aku.. hamster aku yg paling debab dan manja dgn aku time tu... padahal aku simpan kat area blkg umah sbb takut org mai kacau diorg kalo letak kat depan umah mcm biasa tu..

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
aikee04 replied at 18-6-2019 10:07 AM
Senang je .....jangan buat open house...tapi buat

@ open porch ke...

Leh je open house tp betul betul open house..tanga tadak.. pintu tadsk.. lantai tadak.. bumbung pun tadak.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:29 PM | Show all posts
Edited by tension080808 at 18-6-2019 05:47 PM
mesmerize replied at 18-6-2019 04:45 PM
budak2 skrg bukan setakat merosakkan barang2 tuan rumah.. tapi suka buat aksi membahayakan diri.. ar ...

Generasi sekarang kurang didedahkan dengan adab, kurang didikan moral, samada di rumah atau sekolah.
Parents menyerahkan masa trluang untuk anak2 kepada gadjet2 dan sewaktu denganya,
kerana kesibukan.
Tempat ayah dan ibu telah digantikan dengan handphone.
Hilang handphone boleh meratap dan tak senang duduk mereka.
Dimanakah datang rasa "feel" kasih sayang anak2 ini pada parent mereka, selain rasa hormat diatas setiap arahan.
Jarang kita dapat lihat satu family berbual satu meja. Si ayah mengajar anak2 sambil bercerita kisah silap buat pedoman.
Cerita do and don't .. Orang dulu2 anak2nya lebih mendengar kata dan kenal erti takut. Hormat orang tua.

Bagi yang nak jemput orang datang beraya, nawaitu sebenar sudah lari dari tajuk.
Lebih pada ingin menunjukan kemewahan. Dalam Islam pun bukan cara ini kita sambut Hari Raya. Bermegah pada kemewahan dunia. Kalau boleh canang satu Malaya pi terawih, pi umrah, haji dan sebagainya. Perubahan tahap 360 darjah. Menampakan kita insan yang soleh dan soleha, takan bab gini tak boleh bersabar. Rezeki dari Allah. Cari solution. Dah tahu nak jemput org datang, ada anak2 yg akan hadir
watlah rumah kita cara simple, simpan barang kaca mahupun yang berharga. Lapangkan keadaan rumah.
Hargailah hari mengeratkan sillaturahim, terimalah tetamu seikhlasnya ...
Buat khemah di luar, bukan keluarkan aib orang ..
Ingatlah kita bukan senantiasa dok di atas, one day kita perlukan doa dari orang yang kita tak suka kedatanganya ..

wallahualam


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
me12345 replied at 18-6-2019 04:44 PM
Ramai mak pak yg nampak cam orka tp anak anak ko tak didik dgn baik..mkn sambil berjalan drpd meja m ...

Haku Ade ank2 jiran dtg umo dari umo 15,14,13 ngn 11 tahun....haku x kisah la dorg nk beraya cuma remaja 2 org tu umo 15 ngn 14 tu haku tgk dari awal dorg dtg sampai nk balik ngadap hp je! Bler haku borak2 dorg jwb acuh x acuh je  taun depan mmg haku banned terus muka 2 org tu!
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
makkenits replied at 18-6-2019 05:14 PM
setuju.. kalo diorg punggah kat tmpt yg dikhaskan utk diorg main xpe la.. ni yg jenis x reti dok d ...

debab dan manja, sape tak geram
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 18-6-2019 03:25 PM
iyalah, setiap ibu bapak kena ada ilmu, p umah orang kena ajar anak2 hormat rumah n harta benda or ...

Haku seorg ibu yg garang nk mati, n laki haku seorg soft, kalo pg umah org ke laki haku soft je ckp ngn ank2 n dorg dgr la n ank2 haku nie behave je kt umh org tp klo da jumpa geng2 sebaya@ abg sepupu tu dorg jd lupa ingatan plak... Laki haku bg isyarat 3 Kali je kt ank2 jgn main over2 tp time deme wat2 x dgr mmg haku Masuk line terus 'jengil bijik mata,tarik dorg n cubit gigitan manja ngn tarik telinga' insyaallah dgr n duduk diam2 la setakat nie
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 05:53 PM | Show all posts
kalau setakat tumpah kuah tu normal

ni jenis species nakal sampaikan ke dapur pun masuk
ke bilik2 pun di buka
panjat sana sini
itu isunya

yg pernah terima anak2 tetamu mcm ni
tahu la isunya

tapi parents buat donno je anak mcm ni
sambil terus makan2
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 18-6-2019 02:37 PM
ni hah petinya Kim, idokler sebijik macam gambar uols bagi tu..but still geram tengok peti dia ...

Lawa tu mmg lawa noks tp mcm peti ais simpan mayat je ghupenyer nyer...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
dhiakandar replied at 18-6-2019 10:15 AM
kalau tak pegi openhouse nanti org ckp anti sosial, sombong, tak reti hidup berjiran. Tp kalau pegi  ...

Takyah sis, anak i sorang n walaupun jenis behave , i tak berapa hingin nak p bwk dia, if i nak meetup2 dgn kwn ada open house ke pun i saja yg p, org tnya la napa xbwk anak, kita pun ckp oh dia p ikut tok diaaa, ha sng, malas nak hadap tuan rumah yg open house jenis camni, len kali anta invites pesan je awal2 toksah bwk anak, kita bkn tau anak tetamu kita tu jemuaan betul ka ada penyakit ka, bdk skrg disorder mcm2 haa
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
seri_mawr replied at 18-6-2019 10:14 AM
budak mmg dah ssedia budak2..buka reti betul ke salah...klu rasa nak buat depa buat ja...
nak2 klu  ...

dah byk belanja tu.... buat mcm azrinaz je la terus terang je tak jemput family ada anak kecik. Fuhh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076511s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list