Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11690
View
313
Reply

[Tempatan] Open House: ada sesetengah anak tetamu mcm 'jemuan'. Parents lepas tangan - luahan tuan rumah

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Post time 20-6-2019 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada yang marah bengang tu dengan apa diorang cakap ni mesti anak korang perangai buruk macam dikata.

Kalau orang tegur anak korang nanti...jangan terasa pulak...tahun depan jangan pergi openhouse rumah orang okay.  Selagi perangai anak tak reti nak hormat dan jaga harta orang.

Kereta aku silap aritu parking kat luar.  Habis dicalarnya siap letak nama lagi...adoilah!!!!

Bukan salah orang buat openhouse...salah korang tak reti nak jaga anak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringat kata2 my aunt tatkala melihat cucu beliau melompat2 atas sofa kitaorg, terjun Naik terjun Naik:

"Rumah pengasuh dia kecik je, tu yg dia Rasa excited kat sini"

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 05:28 PM From the mobile phone | Show all posts
iznanaziz replied at 20-6-2019 04:13 PM
aku bajet kat umah dia pun bersepah
tu pasal berani nak buat rumah orang

Harus...prnh skali ada bdk dtg rmh..
Tbe2 dia nak tarik bantal2 atas sofa..
I pun tegur la..kakak dia kata kat rmh adk dia slalu buat mcm tu..
So ckp la dtg rmh org xboleh nk buat mcm kat rmh sndri tu..
Kakak pun umur drjh 1 ke 2..xpndai nak tegur adk ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 06:04 PM | Show all posts
belajar la parenting skill
google ja
cuba apply

ni balik2 nak salahkan tuan rumah
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 07:27 AM | Show all posts
Edited by haryatie at 21-6-2019 07:37 AM
iznanaziz replied at 20-6-2019 04:29 PM
komputer anak aku dlm bilik
anak2 sedara semua main dlm bilik anak aku
nak main komputer

kunci je la bilik...yg x berkenaan x dibenarkan masuk
aku x pernah buat open house
sbb aku jnis x suka budak sentuh mcam2 benda dlm rumah
aku suka mnghias rumah, mcm mainan anak2 yg mahal2, cntik2, dia org pun da x main
umur ank aku pun dan 23 n 20..msih elok tersimpan dlm almari cermin atau pun aku susun ats rak
kalau budak2 yg nakal dtg rumah mau dia org punggah abis..pengsan aku
kena pulak parents yg dtg tu pun x ada akal..biar jerk ank2 sentuh sgala macam , rosak pulak
ntah la mcam mana aku meroyan  
x psal2 pulak gaduh dgn org..seblum gaduh baik x yah ada open2 house ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kala.. masuk je rumah.. melekat hidung kat cermin tgk mainan.. simpan dlm lemari.. collection adik masa depa kecik.
Laa ni masuk je pintu.. dh mtk password wifi.. apa ke batak sgt perangai.. org jamu mkn.. makan je lah..
Kalo sepah tu biasa laa. Cuma bila tetamu tk henti2.. mtk depa tlg kemas2 skit2 dulu.
Tentu nk.mkn dgn selesa kan
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 08:23 AM | Show all posts
budak2 tak dibenarkan di rumah orang, ke masjid dan lain-lain tempat. harap maklong.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku rasa la benda adab sopan santun menjdi tetamu ni berkait rapat dgn evolusi budaya sosial skrg ni la...
Masa kecik, wpun kami keluarga sederhana,kami hari2 akan berkumpul makan dinner sama2. Mak aku akan suruh anak2 pompuan berhidang complete air basuh tangan lagi. Time makan anak2 tak leh ckp byk, cuma abah n mak je yg tanya itu ini pasal sekolah etc. Lepas mkn, sama2 kena kemas. Adik aku yg lelaki kena basuh pinggan. So, kami kalau pi mkn kat kedai atau pi rumah org mmg otomatik blh control diri msing2. Zaman skrg ni, famili aku sndiri hanya weekend je dpt mkn sekali.. Kalau makan kat luar pulak, budak2 ni main order je smbil tangan pegang handphone. Mknn smpai depan mata, pastu x gaduh nak kemas2 bagai. Ada dorang kesah ke?
Same goes to disiplin jaga kebersihan rumah. Kami dulu semua kena buat sndiri, kena bertanggungjawab atas barang2 sndiri. Katil tak leh kecah2, sblm pegi sekolah kena kemas bersih. Mak aku suka hias rumah n tanam pokok bunga.. Punya la dia jaga pokok2, pasu n perhiasan rumah sampai aku rasa dia lebih sayang benda2 tu drpd kami adik2 beradik. Tapi benda ni lah buat kami appreciate apa yg kami ada. Mak aku kata kita kena sentiasa jaga elok2 ;;sbb itu melambangkan peribadi kita. Kita kemas rumah bukan sbb org nak dtg, tp utk diri kita sndiri.
Tapi benda ni jadi challenge kat aku bila nak ajar anak2 aku sndiri. Ya lah...bibik kan ada.. Pastu nak makan tu, makan ni, nak beli itu ini mmg dapat. Order je online. Benda boleh senang lenang, buat apa nk susah payah kan? Aku struggle nak didik anak2 sndiri tentang nilai2 adab sopan, disiplin dll. Syukurlah takde lah anak aku sampai panjat peti ais, gayut kat langsir apa semua. Anak orang aku no komen lah. Aku letak kan nombor satu didikan mak bapak. Kedua budaya sosial.
Budak2 ni kena biasakan berada dlm suasana beradab. Kalau kat rumah sendiri pun kain baju kotor bertabur atas lantai, kain tuala tak reti nak sidai, katil pun mcm tmpt tikus beranak, makan pun mengadap game.... So mcmna dorang ni nak adapt perangai semenggah kalau berkunjung rumah orang? Tak kira la pegi beraya atau apa2 majlis. So....pikiaq la sndiri di mna punca.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
meya replied at 20-6-2019 05:17 PM
Kalau ada yang marah bengang tu dengan apa diorang cakap ni mesti anak korang perangai buruk macam d ...

Alahai...Salam takziah

Keta iols pun depa main baling2 batu.. mcm takde benda bebudak ni nk main, naseb le x pecah cermin, kalo tak iols bill je mak pak nyer

Adakah sbb most of them ni kembar gadget? Tu yg tersangat peghak/jakun bila dapat jenjalan umah orang  

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Lg satu paling nyampah, dtg rumah org mintak nk charge hp
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 20-6-2019 06:04 PM
belajar la parenting skill
google ja
cuba apply

Mak pak jaman skang mostly x buleh di tegur.. mostly menangkan ank depa saja..

ok je lompat2 sana sini, budak2 katanya..

Takpe terpecah brg kaca, tuan umah saja nk menunjuk reta katanya ( yg ni plg keji, dah la dtg makan free, mengutuk sbb dengki)

ehh sibuk nk marah2 bebudak bukak peti ais, tuan umah yg tak de ank kut katanya..

Kesat coklat atas carpet, langsir baru,  sikit je tu..tuan umah mesti di benci ank2 sedara katanya

Makpak sebegini ni takyah la bertandang umah sesapa pun sbb tetamu sebegini tidak diraikan oleh tuan rumah

Kalau mahu diraikan belajar menghormati tuan rumah dulu yee.. yg dijamu itu makanan.. bukan rumah & isi dalam nya


Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Masuk je senarai blacklist ...x rugi pun tak jemput...kawan boleh dicari.. pengaruh x sihat jugak untuk anak sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
manehnya replied at 18-6-2019 10:08 AM
klu x nk rumah rosak, jgn buat open house, buat closed house ajer...

ngata budak2 jemuan? kita ni ...

tapi i dulu bukan kanak2 takda tertib camtu mmg geram gak.tetamu yg jenis anak mcm hantu ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 03:09 PM | Show all posts
kaoru44 replied at 20-6-2019 05:28 PM
Harus...prnh skali ada bdk dtg rmh..
Tbe2 dia nak tarik bantal2 atas sofa..
I pun tegur la..kaka ...

sabo je la kan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 03:12 PM | Show all posts
haryatie replied at 21-6-2019 07:27 AM
kunci je la bilik...yg x berkenaan x dibenarkan masuk
aku x pernah buat open house
sbb aku ...

betul tu aku setuju.
masalahnya laki aku tu suka pulak buat open house.
yg dtg pun anak2 buah dia yg kecik2 hati.
kalau tak buat open house...adik2 dia dah bertanya, "tak buat open house ke tahun ni?"

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 07:22 AM | Show all posts
iznanaziz replied at 26-6-2019 03:12 PM
betul tu aku setuju.
masalahnya laki aku tu suka pulak buat open house.
yg dtg pun anak2 buah di ...

bertabah je laaa
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078840s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list