Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8497
View
313
Reply

[Tempatan] Open House: ada sesetengah anak tetamu mcm 'jemuan'. Parents lepas tangan - luahan tuan rumah

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-6-2019 09:53 AM | Show all posts |Read mode
Nasihat Rizalman, Azrinaz pada tetamu bawa anak ke Open House
16 Jun 2019 9:53 PM


KUALA LUMPUR 16 Jun - Pereka fesyen terkenal, Datuk Rizalman Ibrahim meluahkan rasa pelik dengan sikap sebilangan ibu bapa yang bersikap lepas tangan apabila menghadiri majlis rumah terbuka atau open house Aidilfitri dengan membiarkan anak-anak mereka `bikin taufan dalam kediaman tuan rumah.

Berkongsi pengalaman yang dialaminya sendiri dalam Instagram hari ini ketika rumahnya di Kampung Datuk Keramat didatangi tetamu pada hari pertama Aidilfitri 5 Jun lalu, Rizalman memberitahu, ada barang berharga miliknya rosak disebabkan gelagat anak-anak tetamunya yang berperilaku `jemuan (amat nakal dalam loghat utara).

Chek (saya) tidak kisah mampu beli balik, tapi Chek cuma nak berkongsi kepada ibu bapa tidak kiralah yang kaya atau sederhana atau kurang mampu supaya jagalah anak-anak semasa berkunjung ke rumah orang.

Ini bila pergi rumah orang, bagi anak minum sambil anak berjalan. Budak-budak meloncat-loncat, air berkocak atas karpet macam `jemuanbagi anak kismis, jatuhmelekat kimis itu di lantai...semut pun datang.

Bukan chek nak cakap apa, jiran-jiran Chek di Keramat ini orang-orang biasa saja, tapi tertib bila datang ke rumah, siap angkat pinggan basuh di dapur. Mereka bukan dari Damansara pun. Ini yang (tetamu-tetamu) VIP bila datang kata (pada anak-anak mereka)Daniel! please dont touch that mana anak nak dengar, kata Rizalman.

Menurut Rizalman, setiap tahun kehadiran Aidilfitri, insiden yang sama pasti berulang, yang turut dikongsi oleh followers beliau dalam media sosial.

Pernah ada peristiwa pinggan terbelah dua (pecah), garfu masuk dalam tong sampah, kucing mati dibaling (kanak-kanak) ke dinding, rel langsir tercabut, panjat peti ais orang dan macam-macamlah, katanya.

Sepatutnya, kata Rizalman lagi, nilai-nilai dan adab sopan anak-anak dibentuk ibu bapa sejak kecil di dalam rumah lagi.

Mak chek (bila kami adik beradik) nak pergi ke ke rumah orang siap pesan dari rumah dan dalam kereta laginak pergi kena duk diamkalau tengok mata aku (mak) besar (menjengilkan mata) kau siap.

Dia (mak) tak pukul bila (kami) balik ke rumah, tapi tarik kami ramai-ramai ke bilik air, berus kami dengan berus sabut sampai merah meleteq.

Itu cara nak ajar anak sebab itu kami tertib.

Sementara itu, bekas pengacara televisyen, Azrinaz Mazhar Hakim dalam Instagramnya turut menyokong saranan Rizalman supaya tetamu tidak membiarkan anak-anak mereka berkeliaran dalam majlis rumah terbuka tuan rumah.

Antara komennya:

@rizalman71 beletiaq pasai pasu dia pecah. Itu pasailah saya ni tak ajak keluarga yang ada anak kecik. Walaupun depa itu keluarga dekat ka, sepupu katapi kalau anak dah tak boleh control, tak reti nak teguq, pasu kita pecahrumah saya ni dahlah penuh kaca.

Depa tu bukan tau macam mana susah kita kumpul barang collection hangkut bawak balik dari oversea.

Bila pecah, mana nak dapat ganti? Depa dengan muka tak bersalah balik perut kenyang.

-UTUSAN ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Panjat esbox? Itu dah anak monyet dah tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:03 AM | Show all posts
masalah ni bukan takat bulan raya je..

bulan2 lain pun sama termasuklah
waktu kenduri kendara..

nak dilempang, anak orang..

hanya mampu menahan geram  tengok
perangai masing2..

kalau kat rumah sendiri tak tau la macamana..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:07 AM | Show all posts
Senang je .....jangan buat open house...tapi buat

@ open porch ke...
@ open canopy ke...
@ open dewanke...
@ apa2 je
.......asalkan bukan open house...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:07 AM | Show all posts
kalau camtu, tak perlu la bawa budak2 ke majlis open house ka, kenduri kawin ka, bacaan tahlil ka...budak2 memang perangai sebegitu, takleh pikir baik buruk lagi...terserah kpd ibu bapa utk kawal anak2...kalau ibu bapa pun bangang, anak pun jadi bangang la...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:08 AM | Show all posts
klu x nk rumah rosak, jgn buat open house, buat closed house ajer...

ngata budak2 jemuan? kita ni dulu pun asalnya dari kanak2 jugak... kan...

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:09 AM | Show all posts
buat kat hotel je lah senang...komer kan orka2,
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:13 AM | Show all posts
zaman ni orang sewa hall je nak buat jamuan ke apa..
tak kuasa jemput orang kecahkan rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:13 AM | Show all posts
yang pernah tengok sendiri..

mak bagi anak makan..
pastu anak nak makan sendiri..
bila taknak, anak baling makanan ke lantai..

maknya suap lagi.. anak buang ke lantai juga..
mak buat bodo.. tak reti nak kutip yang
bersepah di lantai..

kalau kat rumah hangpa buat lagu tu jugak ka?

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:14 AM | Show all posts
budak mmg dah ssedia budak2..buka reti betul ke salah...klu rasa nak buat depa buat ja...
nak2 klu ada gang....
makanya mak pak yang tua bangka la kena control...

ni mak pak pun sama bingai....rumah org kot...bawak2 la larang anak dari perangai x semenggah tu...

lepas ni buat open house..pasang khemah ..lepas tu sediakn ruang main kanak2...sewa la inflatable bouncer buh luar rumah satu....tutup pintu....hahahah....biar semua kat luar jek...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:15 AM | Show all posts
kalau tak pegi openhouse nanti org ckp anti sosial, sombong, tak reti hidup berjiran. Tp kalau pegi pulak kalau2 anak2 tertumpahkan air atas lantai atas carpet nanti dikatanya kita tak reti ajar anak viral satu mesia. abih tu camnooo....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 10:15 AM | Show all posts
ada parents memang ajar anak tertib ke rumah org
ada parents lepas tangan

so ada 2 kategori parents
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah berzaman keluarga Aku wat open house kat tanah lapang sebelah rumah.....mmg tetamu X masuk lgsng rumah....X de insiden cam depa nie
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:17 AM | Show all posts
aku cadangkan supaya tak payah lah buat open2 house...duit pun jimat, barang dan rumah pun selamat...tiada lagi komen2 di socmed pasal perangai2 manusia...itu aje jln penyelesaiannya
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Jnis bdk2 yg dh biasa buat sepah kat rumah..
Mak ayah xtegur..so,bila prgi rmh org dia pun buat bnda yg sama..
Mak ayh kena ajar n tegur kalau bnda tu xbetul sbb bdk2 ni xleh beza baik buruk lagi..
Bila kat rmh boleh buat dia pkr xsalah la buat mcm tu rumah orang..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Teringat cerita rizalman tarik rambut pekerja dia masa pekerja dia mengandung. Tak tau la betul ke tak...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:30 AM | Show all posts
kucingitam replied at 18-6-2019 10:09 AM
buat kat hotel je lah senang...komer kan orka2,

xleh la memperagakan kecantikan rumah
penat berhias malam ke pagi pasang langsir ala ala istana


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:32 AM | Show all posts
x usah jd tetamu kat rumah org kalau rsa x bleh nak kawal ank
x kan x kenal perangai ank sendiri yg hyper tu
ni tidak..pantang ada open house nk g makn
tp x reti nak ajar anak adab sopan sbg tetamu
bila tegur sentap..ckp budak2 mmg gitu
kalau dah x didik smpai bila2 la jd hantu
tuan rumah pulak kena simpan segala brang berharga..tkut rosak
eehhh kalau tuan rumah suka berhias, tu hak dia rumah dia
ko org yg sbg tetamu patut nya tau bawak diri
jgn jakun sgt..
aku pun x suka tetamu yg ada ank hyper/ganas2 ni..jgn la dtg umah aku
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Yang mak ayah Pon Satu...orang Jemputan parents tapi yang dibawa sekali anak2 monyet
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Budak-budak ada banyak jenis. Ada yg ok ada yg tak. Kadang parents pun tak tau. Parent pun ada banyak kategori, ada yg acah educated ada yg tak. Ada yg didikan kampung, ada yg acah urban bagi freedom ke anak-anak katanya. So, kalau tak boleh nak open minded, tak payah buat open houselah. Buat malu aje complain kat socmed.
Lagi satu, kau buat open house bukan kau jemput semua orang macam PM/agong buat kan? Kau jemput kenalan kau aje kan? So, kalau kenalan kau problem kenapa kau nak melalak kat socmed? Orang lain pun buat open house jugak kan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085588s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list