Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2535
View
94
Reply

[Idea] Kenapa perlu kemaafan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-6-2019 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Memetij pada quote tersebut, kenapa pentingnya memaafkan??? Kalau i, memaafkan tu boleh menjadi kan i tenang dan tidur dengan lena.
IMG_20190616_230802.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:40 PM | Show all posts
Kalau ratu vs Dukun, 3 kesalahan yang sama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:27 PM | Show all posts
Bertuah sgt lah kalau org yg kita bencik tu  pikir 20kebaikan kita...qoute mana u dpt ni??taksesuai dgn certain case

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmmmm memaafkan sungguh mudah diucap tp x semudah itu utk melakukannya
Kaka pernah mrh seseorg smp akhir hayatnya pun kaka xnak maafkan sbb hati terlalu sakit akan perbuatannya
Bbrp kali anak, cucu dan cicitnya dtg menemui kaka personally tp kaka pandang sepi, mmg keras hati kaka dan kaka pernah kata kt arwah anak dia klu nk kaka maafkan sila dptkan kemaafan dulu dr arwah ibu dan atok kaka then br kaka maafkan dia.
Akibat keangkuhan dan kesombongan manusia maka jdlah amarah bertukar dendam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 18-6-2019 04:40 PM
Kalau ratu vs Dukun, 3 kesalahan yang sama

Haaha baru nak sebut.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 18-6-2019 08:47 PM
Hmmmm memaafkan sungguh mudah diucap tp x semudah itu utk melakukannya
Kaka pernah mrh seseorg smp  ...

Betul lah tu, saya pernah alami perkara yang sama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 18-6-2019 06:27 PM
Bertuah sgt lah kalau org yg kita bencik tu  pikir 20kebaikan kita...qoute mana u dpt ni??taksesuai  ...

Betul lah bukan semuanya sesuai. Tapi tak salahkan kalu fikir yang baik. InshaaAllah yang datang pun baik2 saja.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Benarkah bila kita dah memaafkan kesalahan seseorang hati akan tenang? Mungkin lain orang lain caranya
Kalau orang yang menyakitkan hati akak minta maaf, akak maafkan. Memaafkan tu mudah sebab angguk dan cakap sikit saja tapi nak melupakan tu susah. Biasanya akak akan jauhkan diri dari mereka supaya ingatan yang melukakan itu tidak segar kembali
Yang susah jika orang itu adalah orang yang dekat dengan kita, walaupun sudah bermaafan bila datang ingatan luka itu air mata tetap merebas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
i suka topik u TT all very close to us.

i pilih maafkan.. maafkan bukan sbb kita lemah.. tapi sbb kita bijak utk pilih... we forgive cuz we want to lead a peaceful life.. plus we also not perfect, just put ourselves kat tempat mereka.. probably we will do d same.. so maafkan je la and lupakan

arrogant people will say.. i will never do this and that. But reality we never know pun so bfr judge people..paused kejap and pikir diri sendiri.

So rather messing our mind, it is wise to forgive and forget. Doesnt mean forgive and u cium mulut rapat balik.. just put an end.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
orgsepang replied at 18-6-2019 09:28 PM
Benarkah bila kita dah memaafkan kesalahan seseorang hati akan tenang? Mungkin lain orang lain caran ...

Betol kak, memaafkan tak berarti kita melupakan... So, to me kita amek pengajaran supaya kita tak jadi serupa mcm mereka. Bukan semua orang mampu memaafkan, hanya orang yang berjiwa besar saja mampu lakukan.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
orgsepang replied at 18-6-2019 09:28 PM
Benarkah bila kita dah memaafkan kesalahan seseorang hati akan tenang? Mungkin lain orang lain caran ...

Betol kak, memaafkan tak berarti kita melupakan... So, to me kita amek pengajaran supaya kita tak jadi serupa mcm mereka. Bukan semua orang mampu memaafkan, hanya orang yang berjiwa besar saja mampu lakukan.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-6-2019 09:37 PM
i suka topik u TT all very close to us.

i pilih maafkan.. maafkan bukan sbb kita lemah.. tapi sbb ...

Betul, kita pilih memaafkan, sebab nak jiwa kita damai, tak mau tertekan dan rasa dendam yang teramat. Probably, kita rasa kalau kita jadi mcm ni, kita tak akan buat mcm ni, tapi sapa lah kita untuk menidakkan ketentuan. Kalau buat salah, pilih untuk mengaku, orang dah mengaku salah, tak salah kita pilih untuk jadi orang yang berjiwa besar untuk memaafkan. Yang lain2 serahkan pada Allah untuk tentukan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
For some cases yes, for some no. Sampai mati pun. Kesan dia kita yg tanggung sampai terkesan betul2. I held to it, strongly even until today.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:38 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 18-6-2019 11:49 PM

Kes dukun vs ratu..ramai yg speku maaf sebab dah termalu...bukan ikhlas...fake @ poser je...

2 kali maaf sebelumnya tak jalan pun...patutnya tunjuk perubahan sikap...sudahnya yang memaaf macam tiada prinsip @ no spine...nak tunjuk baik konon

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:42 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 18-6-2019 11:45 PM
anarina replied at 18-6-2019 10:25 PM
For some cases yes, for some no. Sampai mati pun. Kesan dia kita yg tanggung sampai terkesan betul2. ...

Mulut boleh bercakap, jari boleh menaip, hati Tuhan sahaja yg tahu...

Manusia ni dpn manusia potray good good...depan Tuhan? Allah melihat apa yg anda lakukan...bukan sesenang delete thread...minta maaf lepas sesedap hati mengepost komen

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 05:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum dan salam sejshtera semua.suka topik ni...sgt dekat dihati.. makin umur bertambah..mcm2 hal berlaku..melibatkan hubungan sesama kwn atau ahli keluarga yg kdg2 mencetuskan kemarahan,perbalahan.satu cara saya buat ialah dgn tenang dulu..dulu melenting2 dulu..skrg byk diam dn bila dh cool baru pilih konsep let go let god dan maafkan..baru hati yang tantrum rasa tenang.pandang dan cari paling ngek 1 kebaikan dia dan kebaikan nan satu itulah yg sy jdkan punca memberi maaf.malas nk bergaduh dah..minta maaf dan memberi maaf ni bkn tanda kita kalah tapi nk didik dan nak elakkan permusuhan dn utk eratkan silaturahim.faktor umur mngkin..elakkan pergaduhan dn marah dgn memaafkan merupakan terapi yg terindah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2019 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
mizZue replied at 19-6-2019 05:47 AM
Assalamualaikum dan salam sejshtera semua.suka topik ni...sgt dekat dihati.. makin umur bertambah..m ...

Betul , i pada zaman dahulu, cukup senang melenting, sikit2 tiada maaf bagimu... Ada satu kes besar tu mmg cakap tak kan maaf sampai bila2 selagi depa tak mai mintak maaf dari mak dan arwah ayah. Tapi paksu advise sampai bila nak macam ni, umur dah meningkat, mau ka nanti kena kejar kat akhirat semata2 tak mau maafkan oarang yg dah mengalah, then i bgtau paksu lepas i balik haji, i akan maafkan derang, Allah tu maha kaya, dendam dan kesedihan I tu, hilang sebaik selwsai haji dan touch down msia. I bila bLik kampung, i ziarah ja orang yg buat onar tu, masing2 pun dok tunggu masa nak masuk kubur, cuma tak tau sapa yang akan pi duul, so hidup i aman2 ja lepas tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2019 06:03 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 19-6-2019 12:38 AM
Kes dukun vs ratu..ramai yg speku maaf sebab dah termalu...bukan ikhlas...fake @ poser je...

2  ...

Tengok nya mcm tu lah kak mod, i lepak ja kt sana jadi SR tapi tak berani nak tagteam, kang tak pasai2 ja saham sekali. Hahaha, apa2 pun dah tak sak vol 3, kalau dak, dok berkuntum lah i kat situ. Hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2019 06:05 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 19-6-2019 12:42 AM
Mulut boleh bercakap, jari boleh menaip, hati Tuhan sahaja yg tahu...

Manusia ni dpn manusia po ...

Betul tu, sebab tu lah sebelum buat apa2, sebelum tapi apa2 fikir baik2, orang yg nak kena or org yg akan baca tu terasa hati dak. Klu terasa, mintak maaf boleh, tapi senang ke org tu nak lupakakn kata2 kita. Lesson learnt kak mod, i dulu mcm tu, lps dah tua ni, fikir berkali2 sebelum nak kata, klu terlepas tu mmg dah tak blh tahan dah laa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 19-6-2019 06:02 AM
Betul , i pada zaman dahulu, cukup senang melenting, sikit2 tiada maaf bagimu... Ada satu kes besa ...

Sebak i baca...besar rahmat bila dh memaafkan..lapang selapang2 nya..tu sebab Allah suruh buat mcm tu..memaafkan..topik ni bagus..buat muhasabah ..refresh balik utk ingatan diri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099147s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list