Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1365
View
43
Reply

[Pelbagai] SMALL-MINDED...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-6-2019 05:40 AM | Show all posts |Read mode
Merriam-Webster


Definition of small-minded. 1 : having narrow interests, sympathies, or outlook. 2 : typical of a small-minded person : marked by pettiness, narrowness, or meanness small-minded conduct.

Are you?



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:55 AM | Show all posts
pergaulan kita mempengaruhi tahap kita berfikir..ini btul2 punya tjadi..
sbb tu banyakkn berkwn dgn cerdik pandai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Absolutely no.

Meols sejenis yg agk open-minded jgk la. Maksud pada open minded is a willingness to try new things or to hear and consider new ideas. An example of an open minded person is one who listens to her opponent in a debate to see if the information makes sense or if she can change her mind.

So, yeah meols ni trgolong dlm kategori itu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Me....Wide Open minded...Liberal islamic in life...meaning dont act and fantasize practising and talking bout tasawuf and hakikat makrifat if 5 time compulsary prayer pun ke laut.
Do that solat waktu cukup lima waktu baru boleh cerita dan kekunun belajar ilmu sufi.

Makan nasik jangan berlebih...mudarat kesihatan...Jangan minum air banyak gula nanti kena diabetis..
Jangan terlalu alim dan jumud serta terlalu menghukum orang sapa masuk syurga neraka...nanti sendiri yg masuk neraka..
Konsepnya jangan terlebih.

Cari duit didunia seakan akan kahwin lagi tiga dan empat....Buat amal ibadat untuk bekal diakhirat seakan esuk mati dan #bidadari bidadari dah ready nak threesome party ...That should be the life and way of thinking.

#buat sistur boleh tuka itu bidadari pada dewa dewa rupa Tom Cruise masa muda..Keanu Reeve masa muda...George Clooney...Salman Khan dsb..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:24 AM | Show all posts
me open minded
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:24 AM | Show all posts
Nope

The open-minded see the truth in different things: the narrow-minded see only the differences.

-Source Unknown-

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:49 AM | Show all posts
Small-minded - Having strong opinions and refusing to consider new or different ideas
Open-minded - Being honest enough to admit that you aren't all-knowing.


Perlu fikir lebih jauh, lebih dalam.
Yang tersurat, yang tersirat.

Manusia tak sama.
Ilmu pon tak sama.
Tak perlu rasa kita betul semuanya.
Mazhab kita pon ada 4.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:26 AM | Show all posts
Those who cannot change their minds cannot change anything.
D George Bernard Shaw

kena bersedia utk berudah dan jgn pula lupakan asal usu diri sendr.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:58 AM | Show all posts
johan-adx replied at 18-6-2019 08:55 AM
pergaulan kita mempengaruhi tahap kita berfikir..ini btul2 punya tjadi..
sbb tu banyakkn berkwn dgn ...

setuju sangat..kita akan dipengaruhi orang sekeliling
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 12:03 PM | Show all posts
bananes replied at 18-6-2019 11:58 AM
setuju sangat..kita akan dipengaruhi orang sekeliling

btul tuan pisang..den plak jns suka beborak dgn org tua2..amik pengalaman org kata..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 02:06 PM | Show all posts
Initially ada masalah tu but I get better as I aged? Hehe. Ilmu, pengalaman, pendedahan perlu seiring, I would say.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Jenis open minded.
Apa2 hal boleh bawak bincang. Nak bangkang mesti ada reason n iols kalau bangkang pun akan bagi reason.
Banyakkan membaca n berkawan dgn org bijak pandai, bukan tgk maharaja lawak je.
Kalau jatuh cepat2 akan bangun sendiri.
Kalau marah cpt2 cool sendiri.
Stress n migrain pun dah byk berkurang.
Tolongla uols, xde pekdah buat perangai narrow minded. Rengsa iols mengadap sorg si polan ni bahagia dia cuma bila beranak. Hurm
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Open minded untuk belajar benda2 baru untuk terima benda2 pelik. Bila berbual baru ada topik nak dibualkan, ada topik yg kita boleh elakkan.
Jenis yg narrow minded ni iols perati suka korek bab gaji, laki bagi duit belanja brp, barang kemas beli harga berapa
Samala mocik2 bawang yg dok tanya kenapa belum kawen belum beranak tu.
Fanatik retis pon gitu.
Hidup ni bukan ada panduan ABC je. Kita still ada DEFGHIKKLMNO.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Open minded..dunia luas terbentang banyak benda yg boleh diteroka. Kalau suka teruskan..kalau tak suka biarkanlah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
8e537914c5d38c34445e0f93f12c9b51.jpg
Open-minded-people-dont-care-to-be-right-they-care-to-understand.-Theres-never-a.jpg

Bagusnya dealing dengan org narrow minded ni, kita boleh baca dan agak setiap gerak geri dia (perlu latihan), keputusan, cara utk puaskan hati dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:52 PM | Show all posts
few years back yes.i was small minded. But now i train myself to be open minded.open to new possibilities and challenges. Accept differences. Being small minded will limit your opportunity.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:11 PM | Show all posts
off topic seket tapi selalu rasa those yang pum pang pum pang mengaku diri open minded kat sosmed idokler open minded sgt pon. for me usually those yg tak byk ckp and willing to listen to others yg usually in definition lagi open minded. lagi satu dioarng biasa jenis suka observe org

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
For me.. Small minded ke open minded ke it all depends on the subject matter.. Ada topic yg kita boleh open minded... Ada topic yg mmg kita stick to what it is.. No argument.. Contohnya hal2 yg berkaitan hukum or agama especially.. There is no compromy on that matter.. Hukum ttp hukum and soem people might see you small - minded on that matter..
But for other issues or matters that we can express our own preference.. It is okay to open not only our mind but also our heart in looking outside the box and other preferences and options.. Cara terbaik adalah berhusnozon atau bersangka baik dalam banyak perkara itu lebih baik supaya kita tidak terikat dengan hanya pendapat yg menjurus dan menyebelahi apa yg kita suka.. Baik untuk kita mungkin tidak baik untuk orang lain.. Bagi saya konsep terbuka yang positif itu lebih baik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Small minded bab2 budak sekolah couple pegang tangan ambik gambo tunjuk kat socmed..
Open minded bila nengok kejayaan dak2 pandai yg anak dara follow sambil memuji kacak..
Small minded pada meols apabila tindakan dan perlakuan yg salah tak boleh ditegur dan dianggap betul oleh si pelaku..
Meols jenis open minded.. sebab pada meols.. tiap2 manusia ada masalah dan dugaan masing2..
Meols jenis tak malu bertanya kalau tatau..
kena baca sesuatu untuk makanan minda ..
Dan kena jg tgk ceramah agama untuk makanan jiwa..
Meols rengsa kalau org pandang rendah pada pekerjaan org lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 02:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Tendencies Of Narrow Minded People:

1. The know it all.
2. Easy to pass judgement.
3. Deeply habitual i.e become too attached to your routine.
4. Tendency to assume everything.
5. Get offended easily.
6. Xenophobia i.e fear of strange things.
7. Having trust issues.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.104768s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list