Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3468
View
174
Reply

[Penulis] Skill baru yang korang nak belajar

[Copy link]

Author: Yeehaw       Show all posts   Read mode

Post time 19-6-2019 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
saya nk masuk kursus menternak..ternak lembu atau kambing..
masa ank dara saya ada bgtau kt arwah ayah nk ikut kursus dgn jabatan pertanian..tp rupa2 nya ayah daftarkan sy masuk kursus wat kek..bg dia sy x sesuai menternak,pksa rela la saya g kursus..tp cemerlang ja kek saya..siap dioffer peralatan lg..
tp sy mmg x berminat..jdnya hangat2 taik ayam.
bila dah berumahtangga..sy beli kambing 2 ekor sbg hadiah ank sulung..jantan betina.saja suka2..tp alhamdullillah dgn 2 ekor tu la membiak jd 40 ekor.
skang nk ikut kursus pon xboleh..sibuk ngn ank2.. rugi nya sy rasa.

no 2 nk belajar deko..sy suka deko rumah.tgk dlm fb kemas dan cntik shj rumah yg dipapar wlpon kecik.

sy suka pokok bunga..tp tgn sy tanam la apapun msti x hidup..klu beli pon mati.jd hobi bercucuk tanam tu berkubur sj

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 01:15 PM | Show all posts
Rasa mcm byk lak skill yg nk belajar:

1) skill menjahit :
- dh siap beli mesin jahit dgn mesin jahit tepi lg. berangan nk jahit baju skolah anak la kononnye.. tp bila nk buat baju mcm lampi lak..setakat patchwork dgn totebag, or potong kaki seluar anak ke lepas dh la..tp nk buat baju tu mcm krik2 sikit.. agaknye kene p kelas kot.. utk cross-stitch masa kecik2 dl dh buat tp skrg rasanya tahap kemalasan tu still tinggi lagi la. dah siap beli jugak basic knitting set, tp tu la rasa mcm xde feel lak nk sambung haha buat sikit saja dulu

2) skill berenang : haha part ni mcm segan sikit tp rasanya skill ni kene ada kt semua org kot

3) main gitar : mcm best ja haha

4) skill masak utk org ramai : skrg setiap kali org ramai dtg rumah jd nebes lak..takot food x cukup la, masak xsedap la.. setakat utk family tu lps la tp ni bila org dtg skali ramai kann..buat masa skrg selalu dok tny kt kwn yg mmg buat catering as part time..mcm kalo org byk ni dtg, brp ayam kene masak utk lauk yg gini gitu..

5) skill masak kuih haha..: ni mak saya komplen, anak2 dia xdak sorang yg pass nk buat kuih mcm dia buat..so mcm kene belajar selagi boleh la kann

6) hafazan Al-Quran & tajwid: hat ni mmg kene polish balik..mcm rugi ja kalo masa sekolah leh byk2 surah tp dh bila dh besaq dok repeat surah yg sama ja..

7) multilinggual : dh nmpk leh buat part time apa kalo dpt skill ni..bila nk dpt belajar lg ni.. rasa jeles sgt tgk Naeun (Eden) dlm The return of superman..baru umur 4yr, dh pandai lebih 3 bahasa..

8) parenting skill : perlukan kesabaran yg tinggi skrg..tp rasa kene skill yg mantap kot baru dpt tekel anak2 ni

9) skill perbaik keta/moto : at least tau sikit kannnn..hat ni mmg lomahhh sgt huhuhu sgt bergantung harap dgn org..

10) skill nak membiakkan duit hahahahahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Menjahit..
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak belajar berenang sebab malu bila pergi snorkelling mak kena pakai life jacket, anak pula rilek je swimming

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 03:11 PM | Show all posts
epuepy replied at 18-6-2019 11:28 PM
I kalo bole nk ada skil ni
1- baking. Asal buat kek je mesti kelaut dalam. X pn masuk tong sampah : ...

bole start cuba masak kek kukus. Insyallah menjadi, kek kukus tak bantat dan tak hangus kat bawah.

Dah confident nanti, bole try masak kek bakar
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 03:18 PM | Show all posts
epuepy replied at 18-6-2019 11:34 PM
Sis. I pnh baca nk amik hati suami bkn takat perut dia je. Bab2 intim tu pn kena tekel gak

ni tips saya baca kat forum nie jugak, yg kasik pun forumer lelaki. Sgt reasonable. Kisahnya ada pakcik tua baru kematian isteri. Isteri dia tak cantik, garang suka menepik, lepas isteri dia meninggal, org tanya kat dia mcm mana dia bole tahan dgn isteri dia. So pakcik tu ckp ada 2 perkara yg isteri dia jaga

1) Temankan dia makan. Isteri kalau masak sedap mcm mana pun, kalau suami biar makan sorang2, yg temankan suami kita tu  nanti syaitan. Mula la dia bisik.. isteri tak layan dia, sibuk layan anak. So masak ke beli makanan kedai ke.. jgn biar suami makan kat meja sorang2. Teman je even sambil tgk cerekarama.

2) Selalu jaga 'kehendak' suami. Cth suami ajak 'bersama' tapi kita penat, suami sporting. Takpe, tapi pastikan next time kita ganti balik 'hajat' yg tak sampai tu.

Tu je dua perkara isteri jaga. Cer tanya org yg bercerai berai tu, rumahtangga dulu ada jaga 2 perkara ni tak.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejujurnya, nak belajar menjahit! Supaya hati ni tidak lagi dipermainkan oleh tukang jahit. Dah 4 thn baju raya tak siap. Tiap2 tahun last minute kena bli baju. Tailor ckp boleh boleh boleh sampai masa tak sempat.. Hewhew.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 03:35 PM | Show all posts
meow_tompok replied at 19-6-2019 03:18 PM
ni tips saya baca kat forum nie jugak, yg kasik pun forumer lelaki. Sgt reasonable. Kisahnya ada p ...

oh my. thank u so much sis tompok!

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Baking - seronok pulak kalau tengok orang makan ape kita bake.

Wiring - boleh buat wiring sendiri

Coding - boleh buat app sendiri

Diving - tapi takut air.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
aku dalam hidup ni, tringin jgk rsnya nk pndai menjahit.. sbb aku ni tlibat dlm bidang knak2..nk wat psembahan ke ape, mmg guna kostum, pastu dlm klas pn skurang2nya stahun skali nk tukar bnyak bnda alah dlm klaa tu.. x rugi sbnrnya klu ada skill mnjahit..

2, suka jgk klu ada skill bertukang, sbb aku mnat nk diy perabot

3, skill mekap pn nak.. xnak mekap biasa, nk mekap yg org blh buat mcm2 dkat muka kita.. wahh mmg minat lah.. msti bdak2 suka..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
1. Nak menjahit... Teringin nak belajar jahit kemas2 baju sendiri or baju family.
2. Nak belajar main violin. Harap ada masa lebih boleh belajar.
3. Suka tengok orang yg boleh diy perabot sendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Samala teringin nak belajar jahit baju..
tapi kadang-kadang macam teringin nak belajar mengait. Dulu masuk yoga pastu dah stop sebab lama2 buat sendiri je kat rumah. Skrg ni mcm2 rasa nak buat. Muay thai la, teringin nak belajar menjahit la.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:14 PM | Show all posts
1. Menjahit. Sebab susahbetul nak cari baju yg I suka. Kan senang kalau boleh jahit sendiri. Walaupun I S size tapi nak I berkenan satu2 baju tu mmg susah ya. kalau nak cari  baju raya lagi la hazabbb

2. Horse riding. Dulu I tinggal di kawasan kejiranan nya mmg berkuda (obviously not in malaysia). so dari situ teringin nak berkuda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:22 PM | Show all posts
1) Makeup - nama je perempuan sejati lemah lebut ayu bersopan santun, tp iols xreti makeup

2) Baking - buat je xjadi, buat je xjadi ke mmg ditakdirkan iols masak mmg xbrp nk sedap

3) Menjahit - nama je anak cikgu ERT dolu2, tapi hampeh..skill menjahit ni langsung xde..mesti mak iols frust kan

Yang iols reti, gardening alhamdulillah, pokok2 bunga semua gemuk2 & lebat berbunga. Iols suka sgt!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Seperti uolls,
1. Menjahit.
2. Baking.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
miarshya replied at 19-6-2019 10:16 AM
saya pun suka cuba-cuba baking, tapi adakala kek bantat :-)

Skills yang kalau boleh nak belajar ...

Ohh ai pun ingat nak belajar patchwork. Sebab plan baju2 newborn anak nak buat tampal buat selimut. Nanti,dah besar sikit nak hadiah kan kat dorang. Xpun masa nak dapat cucu nanti ke. So,sebabkan nak ada sentimental value kena la belajar ilmu patchwork  baru ada value and seni sikit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2019 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
cahaya_almas replied at 18-6-2019 03:29 PM
Sy baru berjinak2 nak tanam pokok herba n sayur2an di sekeliling rumah...tp dh 3kali tanam...semua m ...

Sama la. Ai tanam cili pun mati. Acaner??? Ayah ai pokok durian nun berekar ekar tanah dusun di tanamnya. Elok menjadi. Sampai kt anak,nan hadooo.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 11:19 AM | Show all posts
Nak belajar baking
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 11:29 AM | Show all posts
2 hari lepas baru ambik exam wiring... baru belajar thn nie dari kawan. masuk kelas hanya sekali...

hanya ada 2 orang jer pompuan yang ambik exam. 111 org semuanya.. harap2 lulus lah...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 01:29 PM | Show all posts
iols teringin nak pandai menjahit & knitting..sonok tgk boleh jadi macam2 benda..tp tu lah tak setat2 pon lagii

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093485s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list