Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3463
View
174
Reply

[Penulis] Skill baru yang korang nak belajar

[Copy link]

Author: Yeehaw    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 09:13 PM | Show all posts
1. nak belajar balik skill jahit manik
2. nak belajar new language specificaly mandarin and japanese

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Surfing tapi kena mantapkan swimming skill dulu
2. Knitting sebab boleh buat jumpers, neck scarves etc
3. Wood carving

Banyak lagi skills nak belajar tapi takut jadi Jack of all trades, master of none.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Surfing tapi kena mantapkan swimming skill dulu
2. Knitting sebab boleh buat jumpers, neck scarves etc
3. Wood carving

Banyak lagi skills nak belajar tapi takut jadi Jack of all trades, master of none.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:49 PM From the mobile phone | Show all posts
tajmahal replied at 18-6-2019 06:30 PM
iols baru daftar kelas gitar dan renang. ikutkan iols dah umo 30. there's no late to learn everythin ...

Okay jah, zaman kita dlu takdak peluang, zaman anak i kecik2 lg aku dah anta swimming class, mcm2 lg enrichment classes, soccer apa lah untunggg sgt. So b proud sistur, u can do it!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Mekap - saja2
2. Swimming - float n breast stroke done. Nak blaja freestyle, treading, open water fuhhh.
3. Mengurut - minat n ada bakat, tapi tah xtau napa tak sampai seru nak belajar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
nak jahit baju. ada jual kat shopee pola baju. ingat nak beli try jahit sendiri. Langsir kat rumah saya jahit sendiri je.

sape yg nak membaking tu, bole try masak kek resepi kukus. amik je kat internet, insyallah menjadi jer kek tu, so far resepi kek kukus saya try menjadik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by epuepy at 18-6-2019 11:29 PM

I kalo bole nk ada skil ni
1- baking. Asal buat kek je mesti kelaut dalam. X pn masuk tong sampah

2- French language. Mcm best je dgr bos ckp. Bole join diorg bergosip

3- makeup skills. Nk rasa conteng muka dgn berjaya. Selalu try ikut tutorial you tube mesti jadik tepung gomak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
raraririruru replied at 18-6-2019 02:04 PM
1. Niat nak belajar bahasa Arab. Rasa mcm sedih tak faham apa orang Arab cakap bila kat Masjid An-Na ...

Sis. I pnh baca nk amik hati suami bkn takat perut dia je. Bab2 intim tu pn kena tekel gak

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila nak dekat raya, teringin la belajar menjahit.
Bila baca parenting article, teringin la nak belajar jd ibu yg terbaik tuk anak2.
Bila tengok makanan sedap2, teringin la nak amik kelas memasak.
Macam bermusim2 je kadar keinginan belajar aku ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Mengurut & nak jadi confinement lady!! Sebab geram & serik bentan masa bersalin anak sulung gara2 tak percaya pada berpantang lepas bersalin. Tp... lepas tu, tiap kali bersalin, mmg pantang kaw2..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
walaupun aku gemuks....aku teringin sgt nak blaja menari
ntah nape dr remaja lagi aku enjoy sgt tgk org menari...rase bestnya klau dpt menari mcm diorg
skarg ni mmg aku suke sgt tgk bruno mars menari..hahaha
lagi satu teringin blaja mengait..
klau pndai boleh kait kopiah utk ank buah
atau kraf2 yg cute mcm stoking ke...alas meja ke...alas botol air ke..serius suka..tp xtau nak blaja kat mana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Samalah dgn tt saya pun nak ada skill menjahit, sesak-sesak boleh jahit baju sendiri dan keluarga. Sekarang ni upah jahit lagi mahal dari kain pasang yg dibeli. Nak pula nasib tak baik beli kain mahal sekali tukang jahit tak pandai potong kain akibatnya baju tak sedap dipakai  

Lagi satu saya harap ada skill bertukang, boleh bina rumah untuk anak-anak bulus

Tapi semua tu angan-angan sahaja sebab saya memang hauk dalam kerja-kerja memerlukan skill minat, mendalam dan kesabaran ni
Kalau menjahit rancangan asal nak buat baju kurung tp final produk baju karung guni kalau bertukang asal nak buat pondok kucing final jadi lain. Seni pertukangan ni memang takda dalam darah saya kot

Benda lain yang saya minat dan teringin nak belajar, 1. Belajar main piano (nampak best jer tengok orang main piano) 2. Belajar main ais skating. Mungkin satu hari nanti saya akan cuba berlajar main 2 benda ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 01:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ixora87 at 19-6-2019 01:42 AM

Kalau nak di ikutkan.. banyak benda yg saya rasa nak belajar. Masa muda2 malas belajar, dah tua2 baru nk menyesal..
-nak belajar berenang. Teringin sangat nk skuba. Menikmati keindahan laut.Kecik2 dulu takut air. Dah tua baru terasa rugi..
- nak belajar main piano.. saya suka muzik. Nasib baik suara xsedap. Klau x mesti sibuk nak jadi penyanyi. Macam mana nk bagi suara sedap ni...
-nak belajar menari. Suka sangat tarian cha-cha, salsa , latin dance
-nak belajar bakery.. asyik buat kek bantat ja.
- nak belajar banyak bahasa.. senang nk brkomunikasi. Pernah belajar bhasa arab. Tp fail hehe..
- nak belajar baca Al Quran dgn tajwid yg betul. Taranumnya... dah tua2 rasa malu plak nk blajar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 02:44 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 18-6-2019 09:34 AM
Niat nak blajar Quran balik...ikut cara betul bacaan dan tajwidnya..

Selama ni baca pakai hafal.. ...

id pokchik kena hijacked ke ni?

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 07:02 AM | Show all posts
anarina replied at 18-6-2019 10:49 PM
Okay jah, zaman kita dlu takdak peluang, zaman anak i kecik2 lg aku dah anta swimming class, mcm2  ...

iols memang tak ada peluang pun nak belajar dulu, tu yang gigih belajar renang. iols belajar renang sebab nak amik surfboard lesson. requirement at least basic renang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 08:41 AM | Show all posts
raraririruru replied at 18-6-2019 02:04 PM
1. Niat nak belajar bahasa Arab. Rasa mcm sedih tak faham apa orang Arab cakap bila kat Masjid An-Na ...

btul tu..seronok kalau pegi mekah dpt cakap arab dgn penduduk sana
ni sepatah haram pun taktau
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 08:53 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 19-6-2019 02:44 AM
id pokchik kena hijacked ke ni?

Kih..kih..kih

Hawau Kill...

Sehantu hantu Pokchik... nurr tu masih ada

Hahahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 10:16 AM | Show all posts
LadyMar replied at 18-6-2019 08:18 AM
1- menjahit. senang nk jahit baju sendiri. kdg2 tgk utubers yg pandai menjahit tuh, jahit mcm2 baju, ...

saya pun suka cuba-cuba baking, tapi adakala kek bantat :-)

Skills yang kalau boleh nak belajar dan kuasai bagi saya ialah:

1.  Patchwork - nampak cantik je selimut, alas meja yang orang lain buat,
2.  Baking terutama pastry, roti dan juga kek.. termasuk cara nak buat kulit pie
3.  Memasak dalm kuantiti banyak. Kalau 2 -3 orang tu okay la, bila masak untuk 20 - 30 orang tu, kadangkala rasanya tu off sikit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
nak bljr cara menulis buku ilmiah dgn betul sbb skrg kene tulis buku.dah la ilmu tak berapa cukup
nak bljr scuba diving sbb jeles tgk husband and anak dok scuba yg mak dia melangok je tggu tgk pic je la mampu.i ada hydrophobia (betui ke term neh), msuk pool pun takut2.
nak bljr menjahit sbb mahal sgguh upah org jahit curtain skrg.stress

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Now im pushing myself :-
- to attend swimming class
I rasa ni ilmu kehidupanyg sgt penting .rs syg patut blajar dari kecil lagi huhu.. tp skang pn on off p kelas hahah sbab pnat keja
..
I trngin nak blajar menjahit dan kelas bahasa.. dlu2 i suka amik kelas mandarin/arab tp skang da xingt.. trngin nak start balik n blajar jepun & germany  plak hehe.. jepun sbab i suka travel jepun.. jerman sbab i keja company yg headquarters kt germany

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123476s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list