Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3457
View
174
Reply

[Penulis] Skill baru yang korang nak belajar

[Copy link]

Author: Yeehaw       Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebut pasal menyulam.. Teringat masa belajar.. Ada subjek hand embroidery & beadwork sebelum. Kira subjek ni teras sebelum mulakan kelas fashion.

Arwah lecturer aku asyik marah je sebab aku selalu hantar assignment lambat. Kalau menyulam, jahit manik, memang best sampai korang boleh leka.
Nak menjahit pun ada teknik. Contoh teknik sulaman, ada jenis2 menyulam..

Masa part 2, iols dah start menjahit. Memang hazabbbb! Sebab tak pernah pegang mesin jahit sebelum tu.

Ada subjek pattern garment and sampling. Kena jahit baby hem yg halusnya 0.2mm.. Tak boleh lari walau sikit pun..

Iols penah kena marah dengan lecturer sebab jahit baby hem 0.3. Dia cakap ni bukan baby hem, ni babi hem.

Rindu zaman belajar dulu.. Macam mana lukis, buat illustration, buat illustrator, buat figure, buat beg, kasut.. Serious rindu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu nak sangat belajar jahit.. kemain laa idea nak buat design baju itu ini.. bila dah belajar, rasa renyah sebab mesin asyik rosak je.. terus tak minat..

Lepas tu belajar mengurut pulak. Alhamdulillah masih berminat and siap buat duit lagi..

Lepas ni maybe nak belajar make up and kulinari kot.. penangan tengok kawan jadi mua sampai ngetop dengan tengok masterchef hari-hari dulu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
1.nak belajar menjahit..same reason dgn TT..senang buat baju sendiri aje nanti..lgpun segan dengan husband lg pandai kott
2. Nak upgrade Skill memasak makanan fav family..ade yg da ok kene dgn tekak masing2..Ade yg masih dalam proses mencari rentak lagi..
3. Nak belajar berenang senang kalau jadi apa2 kt anak2 time swimming..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Belajar overhaul enjin kereta motor.Nak setelkan kereta sendiri yang terbarai hantar kedai ekonomi tak memberangsangkan.
2. Belajar pendawaian elektrik rumah dengan baiki alat elektrik.Boleh tolong kawan-kawan caj murah-murah.
3. Belajar tanam pokok sayuran dengan bela ayam itik.Kurang kos pergi pasar.
4. Belajar ilmu buat apps dengan grafik sebab kesian tengok orang rumah kena bayar memahal bahan bantu mengajar tapi hasil nan hado.
5. Mendalamkan ilmu kewangan untuk kebebasan kewangan.
6. Belajar lebih banyak soft skill macam cara komunikasi, parenting skill etc.

eh...banyak lagilah nak belajar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy baru berjinak2 nak tanam pokok herba n sayur2an di sekeliling rumah...tp dh 3kali tanam...semua mati last2...rasa kena menuntut ilmu ngan org yg mahir pas ni.,tggu i abis pantang i akn smbg skil berkebun di skelilng umah nie...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
epis replied at 18-6-2019 08:06 AM
Saya teringin nk ada skill
1. Menjahit, even saya lelaki tapi klu tau menjahit tu senang la nti dah ...

Elok juga lelaki belajar menjahit. Arwah my dad tkde formal edu pun bab jahit. Tau2 masa kakak dpt masuk asrama, dia jahitlan 2 pasang baju kurung. Langsir pun dia pernah jahit
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
NoraAnne replied at 18-6-2019 12:12 PM
1. Skill memasak yang simple simple and sedap macam khairulming.
2.skill menjahit ni adalah sikit s ...

Kerja simple2 tapi kaching2 memang best. Banyak juga sekarang ni yg i jumpa
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Skill menjahit. Hmm lebih kepada nk rajin menjahit. Untuk pakai family sendiri.

2. Skill design2. Walau i ada mcm2 software senang buat video, poster, tp kalau dpt belajar buat from scratch pun best.

3. Skill mengajar anak2. Haha. Skill bersabar sebenarnya. I tak sabar

4. Skill convince kan org supaya beli barang yg i jual. Haha. Ni menjual online pun x reti, jual depan2 lagi lah. Sudahnya org lain sebulan ribu2 kte sikit ja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kena listkan apa2 yg teringin tu..panjang list antara yg aku teringin nak belajar :-

1. Menyulam / mengait
2. Seni gubahan bunga
3. Buat kek n roti.
4. Belajar sampai fasih bahasa cina
5. Gunting n dandan rambut
6. Belajar utk betul2 mendalami hal2 keagamaan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Iol teringin nak

1. Belajar menjahit. Iols memang noob bab jahit ni dulu time kat sekolah kemahiran punya projek pon mak iols yang jahitkan hahaha

2. Nak belajar main piano tapi dah kertu nak belajar macam tak guna dah kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:42 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Tukar tayar kereta
2. Bahasa mandarin
3. Graphic design

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
nk blajar skill ngurut. smpi skrg xpndai ngurut. bru picit 3x, aku dh lenguh. tp klu laki aku urut kaki, bahu, blkg ... ya Allah sedapnyeee.. sama jgk klu adk2x pompuan aku urut. tgn dorg pndai skill. aku xpndai. bile dorg tnjuk skill still aku xpndai.hampeh tol.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
1) Menjahit
2) Berenang
3) Drum
4) Kickboxing
5) Baking

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:30 PM | Show all posts
iols baru daftar kelas gitar dan renang. ikutkan iols dah umo 30. there's no late to learn everything.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
I selalu nak belajar skill baru tapi tiap kali I start bila I separuh Jalan I stop. Tapi teringin nak sambung balik cuma masa takda n ingat2 lupa.

1) menjahit. Nak sangat jahit langsir. I belajar separuh Jalan je lepas spm
2) guitar. Sempat belajar normal chord je.
3) keyboard. Bunyi sedap n i tgk macam sweet je kalau org perempuan main keyboard/piano
4) knitting. Ni mmg skill I teringin nak buat. Seronok rasa bila pakai baju sejuk knit sendiri.
5) learn French. Entahla bila tgk org cakap French rasa macam best pulak dengar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeehaw replied at 18-6-2019 09:24 AM
Yes. Crafts and diy tu mmg seronok kan tengok video dekat 5-minutes-craft tu. Tapi nak membuat nya ...

Betul. Bila tengok 5-minutes-crafts tu rasa macam tak sabar2 nak cuba. Tapi sementara nak kumpul bahan2 tu, sempat la rasa tak sabar tu hilang.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:52 PM | Show all posts
Nak sambung belajar scuba diving yang tak sempat habis dahulu. Dapatlah tengok keindahan alam yang lebih meriah di bawah sana.

Berkuda dah pandai, berangan nak belajar menembak sambal berkuda. Ala-ala koboi gitu
Husband Mama cakap, belajarlah memanah dahulu sebelum menembak. Mama tak mahu sebab bullet sampai dulu berbanding arrow..


Ulangkaji tajwid, mantapkan hafazan yang sedia ada dan tambahkan lagi koleksi hafazan.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
1.menjahit..masyukkk sbnrnye tgk tukang Jahit ni... Xkira la kat kg ke kat mana
2. Photography... Jeles tgk org ambk gmbr lawa2
3. Programming, sbb office mates buat programming... Nmpk hebat nye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin nk belajar skill buat cake & decorationnya sekali

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:48 PM | Show all posts
AKu nak belaja menjahit, tak kisah lah baju lelaki ke perempuan.menyulam baju pun aku nak belajar jgk.sbb aku tgk anak buah aku masyuk buat duit dgn jahit baju.lani dh ada butik sendiri.
Lagi satu aku nk belajar diy bertukang mcm buat perabot ke kitchen cabinet ke.senang kan boleh design yg kita suka.aku tgk video byk mat saleh pompuan yg pandai bertukang dan buat rumah sendiri.aku mmg kagum org yg kreatif dan ada skil.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094851s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list