Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3435
View
57
Reply

[Tempatan] Guru lelaki di sebuah sekolah menengah agama di Kuala Langat cedera ditikam pelajar tingkatan lima sekolah itu semalam.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 09:21 AM | Show all posts
Aku bukan cikgu sokong budak2 bermasalah ni buang sekolah je. Jangan bagi masuk sekolah biasa.
Kalau risau pasal masa depan dorang, create sekolah macam Henry Gurney untuk diorang.

Asyik nak pikir pasal masa depan dorang je, masa depan budak2 lain yang takde masalah macamana?
Jadi samseng kat sekolah, pembuli, vandalism, kaki pau, pancit tayar basikal, ragging kat asrama. Semua tu boleh bagi kesan trauma jangka panjang kat budak2 lain yang tak bersalah...

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:15 AM | Show all posts
ganas nya
didikan bermula dr rumah
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:25 AM | Show all posts
no wonder la kena buang sekolah..
lagi nak persoalkan tindakan sekolah buang budak-budak jahat ni..
bila budak jahat ni buli budak lain, sekolah jugak yang disalahkan..
so sebelum anak korang kena buli kena tikam, baik la sekolah buang dulu..
disiplinkan anak bukan kerja cikgu..
tapi kerja korang mak bapak, faham?

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:34 AM | Show all posts
mamarock replied at 18-6-2019 06:32 AM
Tak de ke alternatif lain selain daripada buang sekolah?
Dah nakal, kena buang sekolah, lagilah na ...

inilah alasan kementerian dahulu untuk memansuhkan srp dan digantikan dengan pmr disebabkan tidak mahu pelajar2 bermasalah yang tidak bersekolah dan lemah akademik ini terlibat pula dgn perkara2 yang tidak baik sehingga kononnya menjadi sampah masyarakat

tetapi perkara yang dilakukan oleh kementerian sebenarnya membawa masalah tambahan kepada sekolah dan tidak pula memberi penyelesaian secara objektif tetapi menyuruh sekolah tanggung pelajar2 ini. tidak cukup dgn itu kementerian secara umumnya hadkan 'hukuman' kepada nasihat shj, dah tak boleh rotan, ketuk ketampi, berdiri dlam kelas etc.


pelajar2 yang sangkut srp/pmr ini kebanyakannya adalah pelajar yang ada masalah disiplin yang teruk dan puncanya adalah kerana cara bagaimana mereka 'dididik' diluar sekolah. contohnya, keluarga berantakan akan hasilkan pelajar2 bermasalah dan pelajar ini jugalah yang lemah dalam akademik. adakah dgn nasihat shj kementerian expect kes berat disiplin dpt ditangani dan disembuhkan? rasanya lebih kepada 'berjaya disembunyikan atau diletak topeng' supaya kelihatan bagus sebab leader2 dikementrian jg mahu jaga hati semua pihak. sebab itu tidak hairan kes2 disiplin teruk berlaku berterusan disekolah.


satu lagi kementerian mungkin takut untuk melihat masalah ini lebih dalam bila budak2 yg bermasalah ini sebenarnya boleh mempengaruhi budak2 lain. kalau tidak ditangani dgn baik oleh pihak sekolah maka boleh sj pengaruh samseng dan jahat budak2 ini menular kepada pelajar2 lain. adakah kejadaian spt diatas dimana ada pelajar ambil kayu nak pukul cikgu jadi contoh kpd pelajar lain.

personally aku setuju shj pelajar2 yang ada masalah disiplin ini ada baiknya diasingkan selepas pt3 dan hantar ke sekolah tentera/kemahiran dimana kawalan disiplinnya adalah lebih kuat berbanding sekolah biasa. define betul2 setiap masalah supaya penyaringan dpt dibuat dengan berkesan





Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:35 AM | Show all posts
missycutie replied at 18-6-2019 05:17 AM
Member aku seorg guru lelaki. Orgnya sgt baik. 1 kes dia tegur seorg murid ting 5 tido time exam. Mu ...

nak jadi cikgu lelaki kene belajar seni pertahankn diri, jgn jadi lembik
zmn skola men. 20 tahun dulu , cikgu lelaki tempat aku semua ada black belt karate bagai, murid pun sama besar
kes bertumbuk tu biasa dah , cuma cikgu tu pandai mengelak & hempas budak tu lantai

selamat dah
murid sekarang lembik , pakai senjata pisau la

nak lawan guru, pi la pakai dua belah tgn

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 12:06 PM | Show all posts
sikit2 buang skolah..nmpak sgt cikgu cikgi pemalas.keje nak senang je tak pikir masa dpn student

kalo stakat nak didik stusdent yg baik2 dgr kata je baik tak payah jadi cikgu
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaitan semburit?
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 12:24 PM | Show all posts
shernazz replied at 18-6-2019 05:28 AM
Guru kaunseling?
Ada budak ni cite ape ape kot then terkantoi..
Maybe terluah perasaan keluar cite ...

Betul. Cikgu kaunseling sekolah menengah iolls pun dulu cenggini. Dekatkan diri, hati ke hati katenya suruh deep conversation, last2 dicanang dkt kawan dia jgk cikgu kaunseling sekolah lain sebab housemate! Bff iolls pulak adiknya sekolah dkt housemate dia mengajar. Ada ke kisah private hidupku dijadikan iktibar di dlm ceramah dewan sekolah? Malu laa iolls sbb iolls ni dulu2 nuckal orangnya hehehehe. Camsial je sampai ke harini iolls doa semoga cikgu tu hidup susah sbb tak menjadi seorang guru yg bertanggungjawab. Ohh lupa btw dia mmg andartu huhuhuhuhuhuhuhu



LESSON LEARNT!


PERIODDTTTTTTTTT
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
MissLana replied at 18-6-2019 12:24 PM
Betul. Cikgu kaunseling sekolah menengah iolls pun dulu cenggini. Dekatkan diri, hati ke hati kate ...

Eh..sama la
Cikgu skola iols pon andartu
Mmg memalukan la..sebab apa yang dicerita tu maybe kawan kawan pon xtau
Ni kawan iols punya cite..kitorang xtqu tetibe tau sebab kawan cikgu kaunseling dok perli perli.
Xde etika dan integriti btol
Entah mana tah cikgu tu...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:43 PM | Show all posts
slyfynx replied at 18-6-2019 01:22 AM
Elaun guru dinaikkan?
Ade eh elaun guru?
ce cite elaun ape?

alangkah lava sitirempit ada elaun keyboard warrior inikan cikgu cikgi
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Senang aje nak settle disiplin budak budak ni.. suh je cikgu tnm pokok cat dinding sekolah byk byk.. tnm bunge byk byk.. mesti budak suke..

Ckp sorang ppd dulu kala
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku dolu paling berani buat Pon calarkan kereta cikgu guna duit syiling...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 18-6-2019 10:25 AM
no wonder la kena buang sekolah..
lagi nak persoalkan tindakan sekolah buang budak-budak jahat ni.. ...

Keje cikgi laa.. budak tuu kuar dr burit cikgulaa..agaknya cikgu kaunsling tuu tak tnm bunge byk byk kot kat sekolah tuu.. tak pun tak.cat dinding tangga dgn kate kate hikmah.. konpom mmg salah cikgu tak pandai mendidik.. sorang aci yg tadak lulusan pun leh ajar lembu lembunya melintas jln.. so cikgu mmg total gagal
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 18-6-2019 03:00 PM
Eh..sama la
Cikgu skola iols pon andartu
Mmg memalukan la..sebab apa yang dicerita tu maybe kawa ...

Cikgu kaunseling adalah org yg plg tidak boleh dipercayai.. mulut busuk oii
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan la masuk maktab tentera jadi pendera macam kes arwah tu....

Bagi la kuasa merotan balik kat cikgu... betul2 bagi, bukan sampai sekolah ade sekatan lain pula. Merotan mengikut cara merotan yang betul untuk mendisik bukan mencederakan

Eh, ada org cakap rotan merotan ni babaric
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:28 PM | Show all posts
bulan_gerhana replied at 18-6-2019 08:30 AM
weh ni skolah mana ni weh?? setahu aku kat daerah tu ade 2 je skolah menengah SAMTAR and SAMUS.. so  ...

SAMTTAR noks, kompom ada serama. search kat fb pun kata SAMTTAR.
SAMUSKD zaman iolls xde serama rasanya hahaha

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
mamarock replied at 18-6-2019 06:32 AM
Tak de ke alternatif lain selain daripada buang sekolah?
Dah nakal, kena buang sekolah, lagilah na ...

Bukan saje2 buang budak tu mama. Setiap kali budak tu ponteng, cikgu2 kena ambik tau kenapa budak tu x datang. Setelah bermacam2 cara dibuat, tp still jugak tak datang surat amaran akan diberi. Cukup 3 kali surat amaran tp budak tu tak datang jugak, memang kena buang sekolah. Cikgu2 kena keyin online utk semua salah laku murid
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tikusmontok replied at 18-6-2019 01:36 AM
Guru ada elaun khas ke?

Tak da pun kecuali, guru pendidikan khas
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa kes sebenarnya yah?

Ingatkan stoden yang tikam tu muka samseng taik kucen, tengok2, ya ampon seperti nerd ja budaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 18-6-2019 06:17 PM
Senang aje nak settle disiplin budak budak ni.. suh je cikgu tnm pokok cat dinding sekolah byk byk.. ...

Hahaass
Pokok?
Kasi tenangkan hati
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.074286s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list