Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1263
View
79
Reply

[Pelbagai] Isteri Bekerja atau Surirumah

[Copy link]

Author: DetectiveFS    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-6-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi semua, pada pandangan korg sebagai seorang isteri/suami, nak isteri bekerja atau surirumah? Apa pros & cons antara dua tu? Jom bincangkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 11:54 AM | Show all posts
Susah nak cakap untuk situasi zaman sekarang.
Tapi depends on kewangan seseorang jugak.

Bg sis, memang best duk rumah. Tak payah fikir pasal nak siapkan kerja untuk orang.
Duk kat rumah, masa lebih flexible.

Tapi kalau tak keja, takleh nak saving. Nak berbelanja untuk puaskan hati sendiri.
Husband memang bg duit. Tapi, nie untuk kepuasan sendiri. Takkan nak menyusahkan laki jgk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 12:10 PM | Show all posts
depends..
kalau kerja  tapi lepas tolak duit jaga anak, kereta, bla2..takde seberapa je, baik dok rumah je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 12:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Surirumah. But only when it permits. Mcm i - financials husb and household income dah capai tahap i can b a stay ay home mom with no need to do side biz. Surirumah fully. Fr me takde active debt - mara dah hbs. My bills, petrol, car sume husb bayokan. My personal saving ada 5angka husb tak usik. So i hari2 siapkan anak pegi sek, amik balik sek, g pasar, ah keje2 surirumah lah. N i enjoy it lotsss haha. But then i dulunya bekerja jua so i understand both world - but i guess i love surirumah better. Sbb life lebih teratur, terancang, n especially anak i am there fr him.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 12:53 PM | Show all posts
anarina replied at 17-6-2019 12:18 PM
Surirumah. But only when it permits. Mcm i - financials husb and household income dah capai tahap i  ...

doakan iols bole jadi mcm u. i nak beranak no 2 pon takut xdan financial ngn nk jaga anak. but then if u choose wisely tempat keje, ada je kje yg bole work from home and 6 month maternity leave
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 12:57 PM | Show all posts
anarina replied at 17-6-2019 12:18 PM
Surirumah. But only when it permits. Mcm i - financials husb and household income dah capai tahap i  ...

sama lah.doakan iols  juga boleh jadi surirumah.

kadang2 kesian dekat anak2 rasa mcm terbiar ja. ni nak menambah pun fikir 2,3 kali.

tunggu settle hutang kereta iols, iols berenti.lagi 2yrs tak sabar nak jaga anak2 and pindah duduk kampung..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bergantung pada ekonomi husband n sikap dia. If mampu suri rumah pun okay tp still need cari side income la.. tak hina pun jadi suri rumah. I yg kerja ni tak penah look down pun kat sesape yg jd suri rumah. Tp tak faham kenap suri rumah nak buat ayat gini. Takpela tak cukup duit tak p travel tak beli brg mahal janji anak ada depan mata. Boleh jaga sendiri. As mcm kite ni tk syg anak pulak. Kite tak penah pun ckp jht psl surirumah. Agak terkejut la bila dgr ayat gitu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:57 PM | Show all posts
2 in 1- wife working at home
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 17-6-2019 01:57 PM
2 in 1- wife working at home

Yg ni power. Ala-ala supermom gitu
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
creepygurlz replied at 17-6-2019 12:53 PM
doakan iols bole jadi mcm u. i nak beranak no 2 pon takut xdan financial ngn nk jaga anak. but the ...

U doa selalu babe, doakan n redhakan kerja n usaha husb u, sbb kita wife tulang belakang husb, if kita redha, berganda2 Allah bagi, n utk husb selalu ingatkan dia utk murah hati dgn keluarga, nanti dia akan dpt lebih lagi rezeki, n dlm rezeki dia ada rezeki kita wife n anak - ni mmg betul if dia bg pd wife n anak dia akan dpt balik, i dulu mcm korang jugak, bkn terus2 dpt mcm ni, sama melalui fasa2 dua2 kena kerja, ada loans walaupun nama husb kita sama2 byr, sampailah fasa dah mampu, org kata meningkat naik. Then 1 lg bila agak2 rs mampu teruskan niat tu, sbb kalau nak tunggu betul2 cukup mmg takdenya jd surirumah. Sbb bila kita dah dlm situasi tu kita tau nak adjust n manage. Tp sblm tu active debts kena habiskan dulu lah. Kalau tak kang rs sesak ati n jiwa mikir hutang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
MFR_IN replied at 17-6-2019 12:57 PM
sama lah.doakan iols  juga boleh jadi surirumah.

kadang2 kesian dekat anak2 rasa mcm terbiar j ...

I pun drive no 1 sbb anak. Kesian bila dia seharian duduk di tadika lps tu daycare bila balik mak ayah punya mood tenaga dah tinggal sisa2 je. Sisa2 tulah utk anak. Atleast kalau kita housewife ada 1 party yg blh manage anak. Husb breadwinner okaylah kan. Insya Allah jangan tambah hutang then doakan husb u murah rezeki n redha kan dia keje insya Allah rezeki u n anak akan dtg dari dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
vee_zara replied at 17-6-2019 01:06 PM
Bergantung pada ekonomi husband n sikap dia. If mampu suri rumah pun okay tp still need cari side in ...

Biasalah u, masing2 nak sedapkan ati, no 1 takyah amik ati sapa2 nak ckp apa pun, just b hepi with our choice, start dr kita. Mcm i dh jd surirumah even org xtau how well my life is n rs life i sucked duduk kat umah caring for household tp i chill jah sbb i know whats happening in my life n i content. Sama la kalau keje mmg suka kerja, tuntutan hidup just be hepi. Insya Allah lifes so much better when you dont listen to pipol

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pon pilih nak bekerja di rumah. Dapat simpanan utk diri sendiri, disamping tu rumah dan anak2 terjaga.
Tapi mcm sekarang keje luar x semestinya perlu abaikan family kan. Cuba buat mana yg termampu walau ade je anasir2 cuba memperlecehkan kita.
Kalau ditakdirkan jadi fulltime housewife pun perlula gunakan masa dengan sebaiknya utk sempurnakan tanggungjawab kita. Di samping tu jeling2 la peluang untuk tambah pendapatan, paling tak pun majukan diri ngan belajar memacam contoh cam momod FC tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 02:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Ai surirumah yg ada degree in engineering yg xberpeluang practise in industry. Dalam hati terdetik nak kerja,ada kerjaya macam kawan2 lain tapi mungkin dah tertulis ai berkhidmat dgn suami dan jaga anak2. Mungkin ini rezeki ai. Insyaallah ai redha dan terima dgn hati terbuka.

Nasib baik husband pun stable both carrier and financial. But ai sekarang tengah cuba2 bisnes sikit2 utk cover hutang ptptn ((:'huhuhuhu) and untuk kepuasan diri.

Btw,semalam ai baru beli airfryer dekat goshop hasil jual tart nenas raya baru2 ni. Xsabar tunggu currier datang ketuk pintu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Bekerja..sebab i gile shooping, kaki jalan sana sini, jadi i perlukan duit untuk memenuhi kepuasan i sendiri dan komitment yg ada
Tapi kalau nak suruh jadi surirumah pun ok je, i x ada masalah. Asalkan suami i boleh bagi i apa yg i nak sewaktu i bekerja dulu2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:30 AM | Show all posts
kebanyakan kawan i ols yg housewife ni kuat meroyan di media sosial

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Depends... Kalau baru kawin and masing2 muda, ekonomi both x stable, kerja la.. Kalau economy stable, gaji husb pun cukup, xde hutang jadik housewife la... Tp for me personally, I nak keje... Sbb dh terbiase ada duit sendiri.. Tp yela future, mne tau husb suruh quit job. And criteria atas tu filled, housewife la jadiknye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
bananes replied at 18-6-2019 09:30 AM
kebanyakan kawan i ols yg housewife ni kuat meroyan di media sosial

Hahahahahah... Tu ada jugak benarnye.... Tgk member2
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam i, i wanita yg bekerja. Kadang2 rasa nk resign, nk duduk rumah jaga anak2. Tapi kalau i tak kerja, mcm mana nk tolong suami tambah2 perbelanjaan tertentu. Bagi i, bekerja atau tak, dua2 ada kelebihan tersendiri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:18 PM | Show all posts
Edited by ikanmasin at 19-6-2019 07:26 PM

ikut lah pd rezeki memasing..surirumah ada rezeki nya
yg berkerja ada rezeki nya jg.kelebihan suriumah anak2
lbh terjaga byk masa utk anak2.proses pembesaran tu di
depan mata.masalah kewangan ni sapa2 pun ada tp ikut lah
pd kemampuan masing2..yg berkerja bukan semua yg suka2
tinggal anak.zmn skrg ni kekangan kewangan sgt2 padat..
ada yg berkerja sbb nak bantu suami ada yg dr sblm kawin
dah mmg kerja.kos hdp salah 1 jg penyebab tak bole berhenti
kerja..so masing2 ada kebaikan ada kekurangan bg akk lah tp
ikut lah cara masing2 nak taksirkan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.102178s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list