Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1357
View
31
Reply

KISAH PERAK SAMBUT AIDILFITRI AWAL SEHARI PADA TAHUN 1983

[Copy link]

Author: DetectiveFS       Show all posts   Read mode

Post time 17-6-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 11:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes....Pokchik ingat.

1983...Pokchik masa tu darjah 6  dan duduk ngan (aruah) atuk dan wan(aruah)...
Kena paham cerita ya...Kami ni duduk di Kuantan, Pahang.

Pada masa hari memjelang raya dan hari terakhir berpuasa ... masa tu tengahari...wan (nenek) Pokchik dapat call ( telepon rumah lama yg pakai dialing pusing tu) dari mak saudara Pokchik yang tinggal sekeluarga di Parit Buntar,Perak.

Tiba tiba riuh rendah rumah nenek Pokchik...kami cucu cucu disuruh berbuka tengahri tu...Abis satu keluarga besar kami berbuka atas arahan nenek Pokchik..
Nenek Pokchik ni pokchik tak tao apa aliran mazhab imam dia....dan mungkin pemahaman dia sebagai orang tua zaman 80an...Dalil nenek Pokchik adalah
- haram berpuasa semasa raya pertama ...dan
- Anak bulan dah nampak serta dia percaya negeri Perak dah nampak.

Happen that...nenek pokchik betul...masa waktu malam raya pertama persekutuan...di Kuantan anak bulan dah nampak jelas dan besar.

Tapi mak saudara Pokchik dah masuk raya kedua di Perak..

Al fatihah kepada nenek Pokchik ...

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
MFR_IN replied at 17-6-2019 01:00 PM
sekarang ni exacltly ikot kalender kuda, raya next pun kita dah boleh tahu..



Betul tu. Sekarang ni xde rs excited sgt dah. Kalau dulu2, satu family mesti duduk depan tv nak dengar pengumumuman raya. Tengah memasak ke.. tengah main mercun ke.. tengah kemas rumah ke.. semua berhenti sebab nak dengar pengumuman raya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
X lahir lg..Xtau citer..Bc jela...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
MFR_IN replied at 17-6-2019 01:00 PM
sekarang ni exacltly ikot kalender kuda, raya next pun kita dah boleh tahu..



Skang ilmu astronomi dah sgt maju smpai ke saat yg ke berapa astronomer blh tau bila anak bulan akan keluar..tambah2 plak skang nasa nak hantar atomic clock kat space yg mana ralat dia dlm masa sepuluh tahun hanyalah 1 microsecond je..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:10 AM | Show all posts
grouper replied at 18-6-2019 10:59 AM
Skang ilmu astronomi dah sgt maju smpai ke saat yg ke berapa astronomer blh tau bila anak bulan ak ...

Yurp mmg tak di nafikan ilmu astronomi mmg moden sekarng. Evenimage blackhole pun dah boleh di capture.

Nak habaknya, masa sesi pegumuman raya tu dah jadi tak syokla sebb xda element surprise.

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:34 AM | Show all posts
eenhemo2 replied at 18-6-2019 12:44 AM
Betul tu. Sekarang ni xde rs excited sgt dah. Kalau dulu2, satu family mesti duduk depan tv nak de ...

skrg ni jgn kata budak2, aku sendiri pun dh x lyn atuk tu announce bila raya
dedulu kemain semangat, melopong depan tv...saspen wehhhh kalau umum lusa raya, pjg ler alaaaaaaaaa
kalau umum besok raya, mak2 pulak yg mengeluh....maka lebam laaa mata berjaga siapkan juadah

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MFR_IN replied at 18-6-2019 11:10 AM
Yurp mmg tak di nafikan ilmu astronomi mmg moden sekarng. Evenimage blackhole pun dah boleh di cap ...

Itula feel suspen dah xde...rasanya klau dok kat Brunei blh rasa suspen kot sbb diorg klau x salah hanya pkai rukyatul hilal iaitu tgk anak bulan je xde hisab utk tentukan tarikh puasa n raya
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
wilsh10 replied at 18-6-2019 11:34 AM
skrg ni jgn kata budak2, aku sendiri pun dh x lyn atuk tu announce bila raya
dedulu kemain s ...

Kan.. een pun dah tak layan dah announcement raya tu. Sebab biasanya memang sama date ngan kat kalendar.

Cuma tengok bila social media update atuk tu pakai baju apa tiap2 tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq info.  Baru tahu kisah ni. Menarik juga kisah dulu2. Ingat dulu semua negeri sama sahaja masa raya nya mcm skrg.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 08:52 AM | Show all posts
misc replied at 17-6-2019 02:53 PM
Ingat lagi kes ni, masa tu I kecik lagi mcm tak brp faham, tapi my aunty duduk sebelah rumah bukan m ...

best lah mcm nie x gaduh laki bini.haha..dua2 dapat merasa raya pertama.tapi tu pun kalau rumah dekat2 je.hahahah
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 10:26 PM | Show all posts
Masih ingat peristiwa ni. Masa ni aku dah Darjah 1...balik kampung utk cuti raya. Mlm tu smp...esok paginya org2 kampung ada yg dah start raya ada yg masih puasa sbb maklumat x sampai menyeluruh tambah2 pulak kat kampung. Tok Ki aku dtg rumah Tok aku (both dah arwah) bg tau hr tu raya...Tok aku kata tak tau pun...bertekak2 bawah pokok rumia tepi rumah....sudahnya dua2 dok lepak minum kopi bwh pokok dan hisap curut tunggu kalau2 ada solat hari raya...Mak ayah aku terus puasa, pakcik2 n makcik2 yg berkumpul pun semua puasa. Takat tu je aku ingat...entah ada ke tak solat raya pagi tu aku x ingat.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074394s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list