Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1182
View
23
Reply

[Tempatan] 19 tahun travel

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-6-2019 12:56 AM | Show all posts |Read mode
Pulang selepas 19 tahun mengembara
16 Jun 2019 10:39 PM


PEKALONGAN - Sutiyo Suyatno dari Boyoteluk, Daerah Siwalan, Wilayah Pekalongan akhirnya pulang semula ke rumah selepas mengembara mengelilingi Indonesia selama 19 tahun.

Suyatno, 53, mengembara dengan hanya berjalan kaki menyusuri pelbagai daerah di negara ini.

Perjalanan terakhir saya dari Jawa menuju ke Aceh. Saya menghabiskan tempoh selama 3 tahun dan empat bulan dan 73 hari untuk mengelilingi pulau Sumatera. Saya juga sudah menggunakan 30 pasang sandal, katanya hari ini.

Menurut Suyatno, kawasan yang paling diingati olehnya adalah Papua, di mana penduduk di situ sangat menjunjung tinggi hubungan persaudaraan dan mengambil berat antara satu sama lain.

Awalnya saya takut untuk ke Papua namun ternyata penduduk situ sangat ramah. Kulit hitam hanya luaran, namun hati mereka sangat baik.

Bahkan mereka selalu menyapa saya dan mengajak berkumpul, ujarnya.

Tambahnya, dia masih mahu mengembara ke beberapa tempat yang belum sempat dikunjungi. - AGENSI
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:34 AM | Show all posts

zaman sekarang, internet ada macam macam, nak buat apa travel, jika pengalaman travel sekalipun lama lama akan lupa & tak berguna
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:24 AM | Show all posts
wwahhh bestnya!
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:46 AM | Show all posts
wah..tak keje ke? ke anak orka..pastu  nak cari adventure
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:49 AM | Show all posts
Asdan replied at 17-6-2019 01:34 AM
zaman sekarang, internet ada macam macam, nak buat apa travel, jika pengalaman travel sekalipun la ...

baca and tengok depan mata mana sama la..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 17-6-2019 01:34 AM
zaman sekarang, internet ada macam macam, nak buat apa travel, jika pengalaman travel sekalipun la ...

Pengalaman mendewasakan. Tp pelik ye, apa kena mengena internet dgn travel?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Gambar & video takde ke?
Sembang aje tak best...
Nak tengok juga tempat2 yang dia dah tengok dan berada selama 19 tahun tu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Asdan replied at 17-6-2019 01:34 AM
zaman sekarang, internet ada macam macam, nak buat apa travel, jika pengalaman travel sekalipun la ...

Betul tu..aku gebang ngan member aku p travel europe padahal tgk street view je..
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:01 PM | Show all posts
MoonRise replied at 17-6-2019 09:49 AM
baca and tengok depan mata mana sama la..

tak sama, tapi nak cari apa ?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:02 PM | Show all posts
Beribear replied at 17-6-2019 09:56 AM
Pengalaman mendewasakan. Tp pelik ye, apa kena mengena internet dgn travel?

kucing jadi dewasa tanpa travel, internet = mata travel
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:02 PM | Show all posts
grouper replied at 17-6-2019 11:01 AM
Betul tu..aku gebang ngan member aku p travel europe padahal tgk street view je..

watdefak...wakakakakakakakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:05 PM | Show all posts
19 tahun dengan hanya berjalan kaki pasti banyak pengalaman suka duka yang boleh dikongsi atau lebih baik lagi kalau dibukukan
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Menariknya..dapat pengalaman
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:46 PM | Show all posts
Asdan replied at 17-6-2019 01:01 PM
tak sama, tapi nak cari apa ?

Mencari kepuasan, macam tu la.

Manusia kan makhluk yg tak pernah puas. Tapi, travel best kann
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:49 PM | Show all posts
baguslah pak 19 tahun kau habiskan ke travel daripada 19 tahun dok rumah hisap dadah menyusahkan anak bini
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 02:07 PM | Show all posts
berapa ramai bini.. anak yg di tabur .. ? indon..  
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 02:34 PM | Show all posts
wirazam replied at 17-6-2019 09:46 AM
wah..tak keje ke? ke anak orka..pastu  nak cari adventure

dalam negara sendri takpe lah mengambara sambil bekerja
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 02:42 PM | Show all posts
dah jadi kaya ke masih papa kedana?
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 02:56 PM | Show all posts
giler la 19 tahun tu kot...
hahahaha...

ringkas sgt berita tuh....
kena la ada cerita dia biaya hidup camna?
paling lama dia kat mana?
pengalaman mencabar camna?
susah perit camna...

mcm bohong jer cerita nih...
xde gambar ler pulak tuh...
bukti ada???
hahahaha....

ntah2 dia p lepak ntah kat mana2
lepas tu kawin dapat anak...
tup2 kata mengembara... hahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 02:57 PM | Show all posts
kalo banyak cekadak ngadap forum jek la ari2
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.096874s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list