Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4555
View
91
Reply

Dilema antara perasaan suami dan ibu

[Copy link]

Author: buzziey    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 17-6-2019 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts
dubuk replied at 16-6-2019 10:16 PM
dia takkan faham, tak dapat faham, tak mahu faham kecuali difahamkan



Ok baikkkk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 02:41 AM From the mobile phone | Show all posts
rayriff replied at 16-6-2019 10:42 PM
tt, suh bapak mertua tt datang rumah.or bagitau kat mak tt, bila time mak nak dtg, cakap bapak/famil ...

Yg aku dh penah buat:
Adik aku kol time2 dh mlm katanya otw ke rumah kitorg. Tp laju plak otak aku time tu ckp kitorg nk pegi cameron highland subuh2 esok. Terus adik aku bwk mak kt umah dia. Tp still die buat & buat lg lepastu
Baru2 ni diorg dtg barang dapur hampir2 kering & kitorg buat xtau & xtopup pn. Last2 adik aku ajak mak aku shoping barang (boleh pun)

Makanya aku bole la pelbagaikan cara kn. suggestion awak pn bole la aku try & error
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 02:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Zeatyisaac replied at 16-6-2019 11:08 PM
Bagitahu yang husband you ada kursus kat hotel dan dia nak bawa family you dok hotel berehat dalam 2 ...

Ni husband penah jugak bg suggestion mcam ni. Tp smpai skrg aku xpenah pkai lg. Almaklumlah jenis xpandai kelentong sgt
Skrg dh bole la try2 kn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 02:59 AM From the mobile phone | Show all posts
ikanmasin replied at 16-6-2019 11:19 PM
susah gak kalau adik yg jenis mcm tu..apa kata asal diaorg
nak dtg tt bg jer mcm2 alasan.tak kisah ...

Betul2..mmg nk kena bg alasan la apa2 pn lepas ni. Klo dh sekian lama xdtg & mak mmg nk jln2 umah nk jenguk2 cucu barulah terima eh.kesian plak kt mak aku kn.

aduh aku klo bab2 perasaan mak ni terus jd xsmpai hati la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 03:10 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 16-6-2019 11:27 PM
kalau dah freeloader, takde nya dorang nak faham tt..
u kias la macam mana pun dorang tetap buat ta ...

Baiklahhh slow2 nnt kena ters terang jugak. Nk bg alasan2 dulu stp kali diorg nk dtg. Tgok brp gigih diorg nk dtg jgk lepas2 tu.. klo xbjaya jgk buat diorg faham mcm tu then aku kena jgk la slowly straight to the point one day
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 03:33 AM | Show all posts
buzziey replied at 17-6-2019 02:59 AM
Betul2..mmg nk kena bg alasan la apa2 pn lepas ni. Klo dh sekian lama xdtg & mak mmg nk jln2 umah  ...

betul tp kalau sekali sekala tt bagi sedas dua kat adik tt tu pun elok gak
dah alang2 tak reti bahasa dan2 suka kaitkan tt walaupun tt tak penah
gaduh ke apa sbb tu bsr kepala dgn tt.mana tau sekali kene sedas dua tu
sedar diri tau diri asyik mengamik kesempatan jer kat tt..ingat tt ada suami
apa2 jadi kan tanggungjawab suami tt jg..kot2 pasni tau malu kat laki tt tak
berani dah nak dtg..hrp2 mak tt pun bole sekali sekala dtg semata2 utk tgk
tt dgn cucu2 jer.doa byk2
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 05:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt cari rumah lain la.. yg kecik2 pon ok.. harap2 dorg faham.. susah nk tegur kalau org x faham ni.. lg2 kalau dorg igt, ni pon rumah dorg.. ape salahnya dtg n tinggal sekali
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 16-6-2019 03:58 PM
slow talk strai8 2 da point


tu masalah kita

suka sgt memendam rase demi nak menjaga hati

komunikasi tu penting dlm kehidupan tak kira

dlm family,tempat kerja,komuniti etc

bersih buka kan hati n mulakan komunikasi dgn baik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
ikanmasin replied at 17-6-2019 03:33 AM
betul tp kalau sekali sekala tt bagi sedas dua kat adik tt tu pun elok gak
dah alang2 tak reti ba ...

Adik sy ni depan2 sy elok je die..ckp baik2 sume. bila dia ade isu dgn mak & btegang urat time tulah segala benda nk diungkit. Nama sy pn naik ckp mcm2 jugak pasal sy. Ni mak la yg citer. Sy mmg xtau ape.
Pasal diorg suka duduk sini tu betullah ape2 jd dh melibatkn husband sy plak kn.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
nurul_akmar replied at 17-6-2019 05:23 AM
Tt cari rumah lain la.. yg kecik2 pon ok.. harap2 dorg faham.. susah nk tegur kalau org x faham ni.. ...

Rasanye kalau cari umah lain pn sama jugak kot diorg tetap dtg sebabnya mesti kena cari umah yg dekat2 dkt ofis husband jugak. Buat masa skrg ni klo diorg ade nk dtg dlm masa tdekat ni sy akan bg apa2 alasan dulu la & nk tgok lepas2 tu mcam mana dulu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 17-6-2019 08:21 AM
tu masalah kita

suka sgt memendam rase demi nak menjaga hati

Yesss betul komunikasi sgt penting. Sy dgn husband mmg praktikkn benda ni.  Ada ape2 mesti beritahu, communicate. Cumanya sebab sy dh kenal sgt dua org insan ni (mak&adik) yg cepat sentap ni boleh mgagalkan komunikasi ni. Dh penah jd dulu dgn mak. On the spot mak kemas2 barang & ajak adik balik.
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 10:00 AM From the mobile phone | Show all posts
buzziey replied at 17-6-2019 09:57 AM
Yesss betul komunikasi sgt penting. Sy dgn husband mmg praktikkn benda ni.  Ada ape2 mesti beritah ...

bleh citer skit kes ni.hehe
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
buzziey replied at 17-6-2019 02:41 AM
Yg aku dh penah buat:
Adik aku kol time2 dh mlm katanya otw ke rumah kitorg. Tp laju plak otak a ...

yezza. kalau contoh u dah allocate rm500 duit dapur. u spent rm400. lauk habis, u biar je. kena istiqamah haha . itu cara slow la. srtiap kali nak dtang buat alasan. lama2 paham la tu. or secara cepat tp harsh. u got the choices
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
TT,  mak you dah tua tak pandai duduk rumah sendiri ke?
Dalam family I ni..orang tua payah nak diajak berjalan lama lebih 3 malam.
Mak you takde aktiviti kat rumah dia la tu...
Dia bosan,  itu yang okay je stay lama2 kat rumah anak..

Adik you tu jenis yang menjaga aurat tak?
Selesa sangat duduk rumah akak dengan abang ipar pun ada juga.

Ini semua adab,  tingkahlaku dan didikan kot..
Asalkan katanya anak beranak,  hormat tu tak payah ada.

Bertabahlah TT..  
Apapun,  suami & anak2 juga kita perlu utamakan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 10:44 AM | Show all posts
nasbab86 replied at 17-6-2019 10:00 AM
bleh citer skit kes ni.hehe

ni isu pasal budak2 la.
husband aku mmg pesan sgt dgn aku kalau bg mkn anak jgn share dgn anak adik.
mak aku ni plak pantang nampak aku nyuapkan mkn anak aku mesti nk disuruhnya suap sekali dgn anak adik aku tu.
masalahnya skrg mmg la bnd tu nmpak mcm remeh kn.ala setakat share mkn apelah sgt kn.
tp masalahnya anak adik aku tu mudah sgt kena selsema batuk & mmg time tu dia ade selsema & batuk sikit.
mmg xla time tu aku nk suapkn mkn die skali. lagipun aku ni bkn nanny ank die kot klo stp kali mkn aku nk kena bg ank dia skali kn.
ni pn salah 1 faktor ketidakselesaan untuk kami suami isteri bila diorg ada kt umah kami ni.
masa tu mmg direct aku ckp dgn mak. mak boleh ckp alah berkira lepastu dia senyap smpai ke sudah.
tengok2 dh kemas barang & kol adik suruh jemput

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 10:51 AM | Show all posts
rayriff replied at 17-6-2019 10:07 AM
yezza. kalau contoh u dah allocate rm500 duit dapur. u spent rm400. lauk habis, u biar je. kena is ...

mmg cara ni kejam ek.. aku dh buat & time diorg dh balik rasa nk meleleh airmata wpun aku tau mak aku mampu sebab org tua tu byk duit husband aku xkuat buat yg mcm ni sebenarnya. berkali2 jugak dia ajak aku beli barang. aku ckp biar je. kita makan je ape yg ada.

tp cara ni xbuat selalu la kot. sis taa kuad
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 11:28 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 17-6-2019 10:12 AM
TT,  mak you dah tua tak pandai duduk rumah sendiri ke?
Dalam family I ni..orang tua payah nak dia ...

mak aku mmg kaki bjalan.. tp paling lama seminggu ke seminggu lebih jela
kt umah dia bosan kot sbb tgl sorg2 xde sape. aktiviti byk je kt kg..kwn2 die pn ramai.
tp biasalah sekali sekala nk bjalan juga.

adik aku tulah masalahnya on off je pn aurat dgn husband aku. diorg jarang btembung sbb mmg masing2 keje & selalunya akan try xbtembung bila ade sekali. tp kesian husband aku la xbebas kt umah sendiri. lepas tu mak aku pun boleh tahan annoying bila dia mbebel itu ini xde xlengkap la pasal umah ni.  selagi xbeli atau xbuat diulang2 smpai beribu2 kali & stp kali dtg. tu pun buatkn husband aku stress tu.

husband aku la kesian kena hadap certain2 perangai mcm ni dlm family aku. sedangkan bila aku dgn family husband aku rasa sume smooth & steady. xde ape2 yg stresskn diri aku so far. Alhamdulillah. harapnya berterusan.

Hopefully mak & adik aku slowly dpt berubah ke arah yg lebih baik & menyenangkn org sekeliling. Amin

& Aku dpt jadi isteri yang menyenangkan hati suami jugak. Amin
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 11:35 AM | Show all posts
ajak la adik husband ke family duduk sekali sekejap masa mak &adik u nak dtg .. pastu cakap la kat mak & adik .. itukan rumah ayah husband ..boleh je la diorg nak dtg duduk
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 11:43 AM | Show all posts
buzziey replied at 17-6-2019 03:10 AM
Baiklahhh slow2 nnt kena ters terang jugak. Nk bg alasan2 dulu stp kali diorg nk dtg. Tgok brp gig ...

u terus terang je dengan dorang cakap ur husband tak bagi adik u datang tidur rumah..only your mother alone yang allowed..

kalau dorang nak marah cakap je la itu rumah husband u bukan rumah u..
u pun menumpang je kat rumah tu satu sen pun tak bayar..
kalau u ada share tu lain la cerita..
kalau tak cakap terus terang gitu, sampai bila dorang nak faham?
nak tunggu husband u jemu then walk out baru nak sedar and bertindak ke?
by that time dah terlambat kot..


Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
buzziey replied at 17-6-2019 10:44 AM
ni isu pasal budak2 la.
husband aku mmg pesan sgt dgn aku kalau bg mkn anak jgn share dgn anak ad ...

oohhh. kejadian brlaku kt rmh awk la. dh tu lps tu dtg balik? hehehe
ni silap2x klu awk tgur pn, kjap je xdtg tu. nnt dtg blik.hehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076833s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list