Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4556
View
91
Reply

Dilema antara perasaan suami dan ibu

[Copy link]

Author: buzziey    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-6-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by buzziey at 16-6-2019 02:40 PM

Citer die macam ni

Sy dan suami menetap di salah satu area di lembah klang. Rumah kami tu milik bapa mertua sy dan beliau bg kami duduk dulu sehingga kami dapat beli rumah sendiri. Beliau sendiri sudah pencen dan duduk di kampung.

Dari awal kami menetap di situ ibu aku selalu datang kt rumah kami dan duduk di sini antara 3-7 hari kebiasaannya. Tapi mulanya kami takde masalah la kalau setakat mak aku sorg nk dtg lepak2 dgn anak cucu. Yang jadi masalahnya sekarang adik aku dh duduk dekat dgn rumah kami dan dia ada sorg anak yg kadang2 mak aku tu jaga di kg n kadang2 adik aku tu sendiri yg jaga. Suami adik aku ni plak duduk di kg yg satu kg dgn mak aku. Adik aku ni pjj la ngn husband dia. Husband die keje di kg.

Jadinya selalu la mak aku ni dtg umah aku sambil mengasuh cucu dia tu (adik aku punya anak). Nak ckap selalu tu xla selalu sgt.kadang ada la dua bulan sekali tp lama la dia dduk bila dh dtg tu.

Yg xbestnya sekarang suami aku dh luahkan perasaan xselesa dia ngn aku. Kenapa nk dduk umah kitorg je bukan umah adik aku. Rumah kitorg pn bkn besar sgt.so jadikn suami aku xselesa nk ke sana ke mari dalam rumah lg2 kalau ade adik aku sekali. Katanya die xkisah lgsung klo mak aku sorg nk dduk sini. Tp jadi xselesa bila reramai kt umah aku siap ade adik n anak die skali. Suami adik aku tu plak bukannya baik pn ngn suami aku. Nk tegur pn susah ape lg nk borak2 ngn suami aku. Tp anak bini die senang2 duk tumpang makan tido umah kitorg. Bukanlah nk berkira kn...tp bila dh biasa buat mcm ni tension jugak la suami aku.

So sekarang aku dalam dilema. Lepas ni bila mak aku nk dtg ape aku nk ckp. Sebab suami aku dh suruh aku bg alasan sikit kt mak lepas ni. Sebab komfem sgt klo mak aku dtg mesti ade adik aku n anak die sekali..... APE YANG PERLU AKU LAKUKAN???

P/s: Aku surirumah dan sepenuhnya perbelanjaan suami aku yang tanggung

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 03:53 PM | Show all posts
sy memahami masalah tt. tp x tau nk ckp ape.

sy setuju dgn luahan hati suami. dalam hal ni patutnya mak tt selaku org tua, lbh memahami keadaan anak2.. yelah nt kalau kita tibe2 bgtau hak sbnr, atau bg hint, nt dia jgk yg terasa hati. kata anak x suka dtg rmh, x nk tlg adik beradik etc...

tu lah kan kita mengharakan mak faham kedudukan uols laki bini. Mak nk dtg sorg x ksiah tp kalau dh adik beradik dtg siap pakej laki n anak (nak2 lg laki adik x reti bawak diri) pahtu mengabiskan beras serta menimbulkan ketidakselesaan pd tuan rmh............ kita duk dlm rmh, nk selesa, nk ada privacy. dh seharian bekerja, blk rmh nk rasa Rumahku Syurgaku.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabarlah tt. Cuba tt berbincang dengan adik tt tu. Kalau bincang dengan mak, takut dia terasa dan berkecil hati. Tt bayangkanlah kalau kita di tempat suami tt pun, mesti kita juga rasa tak selesa. Nak nak pula suami tt breadwinner dalam family.

Harap sangat tt bincang dengan adik tt dan minta dia duduk rumah sewa dia sendiri. Atau katakan aje mertua nak datang duduk situ sekejap jenguk cucu. Kalau dia jenis faham, dia akan elakkan datang rumah tt untuk sekian2 masa. Kalau boleh berlembut, berlembut. Kalau tt jenis melawak kasar2, bolehlah bagi sedas dua perli2 bagi dia terasa. Kalau belum kawen tu boleh la minta dia carik rumah lain ka apa. Ini dah berlaki. Patutnya tggjawab suami dia la sediakan tempat perlindungan yg selesa dan sesuai. Takde yang bukan muhrim tinggal serumah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 03:58 PM | Show all posts
slow talk strai8 2 da point

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Bincang baik2 adik beradik...biar rambut yh ditarik x putus dan tepung x berkecah
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 04:16 PM | Show all posts
cakap terus terang pasal privacy. kami nak privacy

lagi satu, sebab hang duduk rumah ayah mertua tak payah bayar.. nampak senang disitu..

lebihan duit yang hang dapat berjimat patutnya hang boleh beli apa apa hang suka dah lepas ke orang lain.. termasuk jadi kuli adik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2019 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 16-6-2019 03:53 PM
sy memahami masalah tt. tp x tau nk ckp ape.

sy setuju dgn luahan hati suami. dalam hal ni patutn ...

Laki die xpenah pn dtg umah kitorg..xtau la segan ke sombong ke ape..tp mmg kalau bjumpa dkt kg mmg die xpenah nk menegur/borak2 pn ngn aku/laki aku sejak aku kawen lg. Sebab tu laki aku tension je bila anak bini die ade sini. Laki aku tu dh sgt xkisah pn sebelum2 ni. Tp mmg kali ni die dh xbole tahan kot..
Mak aku tu mmg dh xbole tegur pn.kalau kita ckp w/pun dgn sgt2 bhemah pn dia bole kecik hati terus kemas barang & balik. Dh penah jd sebelum ni..bila dia ade sini n shopping brg dapur dgn die & aku saje bgurau mintak die byarkn mesti die akn lecture aku katanye eh tetamu dtg kenalah tuan rumah yg belanja & bla bla bla
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2019 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 16-6-2019 03:53 PM
Sabarlah tt. Cuba tt berbincang dengan adik tt tu. Kalau bincang dengan mak, takut dia terasa dan be ...

Perghh kalau ckp dgn adik tu bole jd gaduh besar rasanye. Adik sy hot tempered lain macam. nnt mesti die ckp bukan2 pasal sy lg2 katanya sy ni bkira sgt. Selalu tu die sebut..sy mmg harap sgt dielah yg bole paham sebab die dh ade suami patut die bole faham perasaan suami2 ni.
Ekceli die dh ade pn rumah sewa dkt2 dgn umah sy ni. Cuma die share dgn org lain tp bilik masing2 la. So kalau mak nk dtg mmg die akan hantar mak & anak die kt umah sy la. Dtg kdg pn last minit baru gtau & nk balik bila pn kitorg xdiberitau..adik sy ni pegi keje kuar masuk umah pn suka hati. suami sy ni kira mcm tunggul la
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2019 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 16-6-2019 03:58 PM
slow talk strai8 2 da point

Agak susah nk buat macam tu lg2 melibatkn perasaan org tua ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2019 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
singajantan replied at 16-6-2019 04:11 PM
Bincang baik2 adik beradik...biar rambut yh ditarik x putus dan tepung x berkecah

Tulah tapi risau org akan fikir yg laki aku ni berkira la ape la.. hmmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2019 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
dubuk replied at 16-6-2019 04:16 PM
cakap terus terang pasal privacy. kami nak privacy

lagi satu, sebab hang duduk rumah ayah mertua  ...

Aku mgharapkan adik aku tu sendiri yg paham..bila dh smpai kena ckp terang2 ni kn dh xbest. Die educated la jgk & jumpa mcm2 org dh. Sbb tu aku sgt harapkn die yg bole pham sendiri bbanding mak aku yg dh tua tu. Mak aku tu syg anak adik aku tu lebih2 sgt tp umah aku ni jgk nk dijadikn tmpt asuhan die bila die dtg sini & komfem2 la bila mak n anak die ade sini makanya adik aku pn akan balik sini
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
buzziey replied at 16-6-2019 08:10 PM
Perghh kalau ckp dgn adik tu bole jd gaduh besar rasanye. Adik sy hot tempered lain macam. nnt mes ...

Betullah adik tt keras kepala and hot tempered.
1. Dia datang rumah tt bgtau last minute, so that tt tak dapat say no to her.
2. Tidak menghormati keluarga tt. Tu bukan rumah tt. Rumah ayah mertua, merangkap ayah kepada suami tt. enapa adik buat suka suka hati.
2. Bila bagitahu last minute, dan bukan sekali dua, seolah2 dia memandang rendah pada tt kerana tt hanyalah housewife. Tak bekerja. Sedangkan dia bekerja.
3. Situasi tt luah mati mak, telan mati bapak.

Bincang aje la baik baik tt. Lagipun mak tt pun takkan tak rasa apa apa. Atau mak selalu menangkan adik? Bertekak tu biasalah. Tegaslah tt. Dari simpan sakit hati lama lama boleh mental jadinya.

Atau tt berpindah ke kawasan lain. Akan naik la kos sebab kena sewa rumah. Tapi itu lebih baik dari makan hati. Rumah ayah mertua ni, minta suami bincang dengan ayahnya untuk disewakan. Jangan sewakan dengan adik tt plak..ade kes tak bayar sewa nanti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
buzziey replied at 16-6-2019 08:24 PM
Tulah tapi risau org akan fikir yg laki aku ni berkira la ape la.. hmmm

Jgn risau....mulut mmg ringan utk berkata tp bahu yg berat memikul
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:16 PM | Show all posts
buzziey replied at 16-6-2019 08:33 PM
Aku mgharapkan adik aku tu sendiri yg paham..bila dh smpai kena ckp terang2 ni kn dh xbest. Die ed ...

dia takkan faham, tak dapat faham, tak mahu faham kecuali difahamkan


sayang diri sendiri dulu


Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:42 PM From the mobile phone | Show all posts
tt, suh bapak mertua tt datang rumah.or bagitau kat mak tt, bila time mak nak dtg, cakap bapak/family belah laki nak dtg rumah. tumpang rumah adik la. kalau seminggu tu, cakapla hari ke 5 baru balik.

2. time diorang nak datang, cakap la laki tt ade kursus sekian2 kat somewhere. so mintak tumpang rumah org lain

3. tt tutup pili air utama or letrik, sama2 berpanas sehari dua. tak tahan diorang balik la.

4. tt cakap husband bulan ni pakai banyak duit, so beli telur jer. hari2 makan nasi ngan telur.

5. tt bagila tau adik tt direct, so putus saudara kejap je. sebab air dicincang takkan putus.

ape2 pon pikir la dulu slow2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 11:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagitahu yang husband you ada kursus kat hotel dan dia nak bawa family you dok hotel berehat dalam 2, 3 Hari, from the day mereka nak datang. 2 3 kali you buat macam tu, mereka akan faham. Kalau mak you insist nak datang jugak, cakap jelah, mak sorang bolehlah squeeze in sebab bilik hotel bukannya besar. Kalau adik you anak beranak, tak bolehlah, takkan nak sebilik ngan husband you lak kan. Cubalah, semoga berjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 11:19 PM | Show all posts
susah gak kalau adik yg jenis mcm tu..apa kata asal diaorg
nak dtg tt bg jer mcm2 alasan.tak kisah lah tak jadi g memana
ke janji mak tu ddk dgn adik tu..sbb kalau da suami berbunyi ni
akan jd masalah jg.mmg lah sll suami kita kalau setkt mak bapa
takde masalah tp jd masalah bila ada yg menempel amik kesempatan
tu yg tt tersepit.suami kita penat2 blk kerja nak rehat nak santai2 kan
tp dah ada adik ipar pl aurat pl jd hal nnt.sll nya laki bini akan gaduh
sbb semua ni.jd blajar2 lah tt mengelak.bagilah apa2 alasan hrp2 lama2
dioarg akan sedar tt tak selesa diaorg stay lama2 kat umah tt.sbb kalau dah
jenis panas baran tak kisah lah educated ke apa .adik tt amik kesempatan kat
tt.adik tt tau kelemahan tt ialah mak tt kan..jd usahakan lah bg lah apa alasan pun
ya tt..
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau dah freeloader, takde nya dorang nak faham tt..
u kias la macam mana pun dorang tetap buat tak faham walaupun sebenarnya terlebih faham..
so elok la terus-terang je..
biar gaduh sekarang dari u gaduh dengan husband ungkit-mengungkit kemudian hari..
tapi kalau u rasa jaga hati family sendiri lagi penting dari jaga hati laki u, then biar je la laki u merungut..
lama-lama dia dah jemu, diam la dia tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 02:21 AM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 16-6-2019 08:44 PM
Betullah adik tt keras kepala and hot tempered.
1. Dia datang rumah tt bgtau last minute, so tha ...

Setuju sgt dgn pandangan awk..memang point 1-4 tu dh pun sy & my husband persoalkan. Tp nilah attitude yg susah sgt nk diubah dlm diri mak & adik sy.

Pasal nk pindah tmpt lain tu dh pn kitorg discuss. Tp syg jugak sbb husband sy pn siap buat loan nk renovate rumah ni bg selesa (mmg atas psetujuan ayah die). So loan ni bole dianggap lebih kurang komitmen sewa rumah la klo kitorg menyewa rumah kn.

Adik sy ni kata mak jgnlah tegur sikit abis sume benda nk diungkit. Nama sy pn naik (mak yg cter) wpun xpenah sy cari pasal dgn die lg. Xpenah nk sound ke ape ke kt die sbb malas layan baran die tu nnt.

Skrg sy rasa jln terbaik mmg kena pndai2 bg excuse stp kali diorg nk dtg wpun dh last2 minit inform. hopefully diorg bole faham
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-6-2019 02:25 AM From the mobile phone | Show all posts
singajantan replied at 16-6-2019 09:20 PM
Jgn risau....mulut mmg ringan utk berkata tp bahu yg berat memikul

Ok baik.. ill try my best
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090216s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list