Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1280
View
27
Reply

[Budaya] Tolong bg idea.. apa sy perlu buat pada masa yg sgt lapang

[Copy link]

Author: chenta_dewi    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-6-2019 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Sedikit mengenai sy

1-berbisnes
2-kawen anak 1
3-masa dgn suami tak banyak

Yg menjadi isu sy berbisnes tp bisnes tak perlukan sy sgt .. income tetap masuk.

Jd dah bertahun sy nak cari xtvt lain masih tak jumpa..

Contoh xtvt lain misalnya buat bisnes yg lebih sibuk.. xtau bisnes apa..

Keje marketing company org masih belum buat

Keje amal masih tak tau nak buat

Skrg bnyk spend masa dgn anak usia setahun..

Pon masih xsibuk

Anak boleh je hantar pengasuh sengaja jarang hantar..

Ada org hadapi mcm sy x?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 02:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau sanggup tahan dengan ayat2 netizen, boleh buat akaun insta untuk letak menu2 yg cik masak/sediakan untuk anak kecik cik.

Budak sekarang kan payah benor nak makan, so cik boleh post menu nak memujuk anak makan.
Atau menu bekal untuk suami.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Try la masak nk cuba resipi smbil rakam video pastu post kt utube sbgvlogger

Xsemestinya masak..imut la ape yang sis suka. Travelling ke, food hunt ke, mall journey ke

At least fun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:51 PM | Show all posts
Gardening

Saya tanam pisang lemak manis, kelapa gading dan mata kucing dah berbuah buah...

Kalau tak ada tanah, cuba hidroponik @ ponik ponik yg ada

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:58 PM From the mobile phone | Show all posts
belajar kraftangan or menjahit..menyulam..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:38 AM | Show all posts
sy menjahit di masa terluang. lp blk opis, sy belek2 gmbr baju design yg sy suka (baju artis, model etc).

weekend kalau free sy menjahit/buat design baju.

atau tt boleh luang masa pegi jalan2 kat mall. seharian lepak2 mesti best. thari lunch kat kedai2 dlm mall sambil update status di Ig dan jgn lupa buat hashtag. nt boleh jd fofular, ade yg nk ig paid review mana tau?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
phalanx replied at 15-6-2019 02:31 PM
Kalau sanggup tahan dengan ayat2 netizen, boleh buat akaun insta untuk letak menu2 yg cik masak/sedi ...

Idea menarik
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya suka gardening. Tanam sayur sikit2 dalam pasu
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 06:59 PM | Show all posts
blaja menjahit.

then leh start menjahit baju anak. sarung kusyen ke, langsir ke.

pagi2 leh gardening, ptg2 tuh menjahit la, sy pun nk blaja menjahit, tp xde mase.. cam best je kalo dpt jahit blouse sendiri, suar sendiri.. skang nih da la tempah baju simple pun mahal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 08:29 AM | Show all posts
join la komuniti kelas2 menjahit ker..zumba ker..joging ker..hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:12 AM | Show all posts
Belajar other language..
Mandarin ke korea ke ikut minat mcm mana la...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:18 AM | Show all posts
pergi usrah bawa ank2 pun ok. sambil2 boleh kenal org2 baru.


rohani dapat, ilmu pun dapat inshaAllah makin tenang.


alternatively, ley belajar menjahit, buat kueh, kek etc..


nk femes sgt jdi instafemes ja la.buat bnd bodoh dan viral..sng org kenal..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bertuahnya tt banyak masa lapang
Kalau segan nak menonjolkan diri sertailah aktiviti masjid terdekat atau mana2 ngo yang bagus. Pasti masa tt seronok nanti.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyMar replied at 16-6-2019 06:59 PM
blaja menjahit.

then leh start menjahit baju anak. sarung kusyen ke, langsir ke.

Mak yg tbaik klu fkr cm gini..dh terer nti baju melayu suami pun bole jahit sndri
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Siang boleh g gym...keluarkn peluh plus boleh laa jaga body spy sentiasa sihat. Mlm nya luangkn ms dgn ank2...kalau ank2 kecik lg plg best sbb kalau dh besar nanti masing2 bawak haluan sendiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Belajar menjahit, baking atau gi syarahan masjid.. kelas madrasah mingguan, zumba, pilates, apa2 yg menyihatkan dan menggembirakan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:35 AM | Show all posts
tonton drama korea nyah
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:05 PM | Show all posts
buatlah aktiviti yg boleh mengembirakan hati dan perasaan.. membaca ke, tulis novel ke (tulis je, takyah fikir nak publish ke apa) dah siap, nnt baru fikir.. hahaha..

atau pergi belajar skil baru.. menjahit ke, solekan ke, baking ke atc..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2019 06:54 PM | Show all posts

@AlterEgo

@KILL_NANCY @hibernation @mdhelmi @kuihbakar @AlterEgo @fahdramli @sitisenyum@Foxey @chesfa @matkpop@chempaka.ayu @noor2 @idakamaruddin @ipes2  @MeghanK   @Ipo @fahdramli   @intan_smsb @himun_hino @leylapple @friedfishsoup @wima @dauswq @ismaha @tari  @sapeka @cikkittydiva @shinichi @nurhumayra @sfhzuraz @babydoll @NamaKuMawar @Ipo @Elle_mujigae dan terbuka untuk sesiapa sahaja
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2019 08:57 PM | Show all posts
kalau pandai masak, bukalah kelas memasak
Ramai yang suka join
selain mengisi masa lapang, dapat kenalan juga

gardening pun okey, macam saya suka gardening
tanam bunga dan sayuran
kalau rajin, ambi gambar dan up kat fb atau instagram beserta dengan cara-cara nak tanam, apa khasiat, dan apa guna untuk masakan atau resipi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098403s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list