Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4553
View
137
Reply

[Budaya] Bila umur 40 tahun...

[Copy link]

Author: SelakLangsir    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 23-6-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Thanks @kill bgi credit.

Jgn plak nti ada noti kena remove


Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
fishcracker replied at 21-6-2019 11:28 PM
Di usia 40 an kelak iol harap dah tak payah pjj dengan spouse,ada simpanan yang cukup n keje sekadar ...

I sayu kalau dgr psl pjj, though tak pernah merasai be it with my parents n husb, just a short stint kalau travel or kerja, i doakan u semoga cpt2 dpt stay sama2 insya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Org skrg susah nak agak usia berapa, sbb semua nampak muda2, GB sek anak i dah 50s tp still i rasa can pass as 40s, blm lg yg mmg young at heart lg ler, yg nampak mcm adik beradik walhal ibu & anak anyway for me , i nak teruskan kerja volunteer, sumbangkan bantuan pd yg memerlukan dr segi tenaga & masa, be a better wife, mother, n roles lain, bantu anak i explore dunia ni so that dia lebih berjaya, amal ibadat yes diteruskan dgn lebih intense dannn terus travel harap2 fund tu sentiasa mengalir masuk utk tujuan mengembara insya Allah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Setakat ni iolls syukur sgt dgn apa yg Allah kurniakan utk iolls.. walaupun iolls ada kekurangan ..
Iolls akan meneruskan keroja dgn kerejaan spi iolls pencen..
Di usia 40++ skrg byk jgak la pencapaian yg iolls tlh cpi n banggakan..Alhamdulillah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga di usia 40 I masih terus usaha jaga makan n eksesais, healthy lifestyle gitu. And semoga ibadah terus improve...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 06:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by disneyrecess at 24-6-2019 06:16 AM

Meols ada lg 15 tahun nak sampai kertu 40..
Mama tiri meols lah kertu 40 tahun ni sheols born on 1979. Sorry ma kakak gurau.. .
Meols tak tahu apa nak jadi till 15 years tu. Maybe if penyakit meols ni xteruk, meols masih hidup. Kalu teruk maybe dah arwah. Andai kata meols dah arwah dan kepada forumer sekali yg pernah bertumbuk bermakian berhencapan dgn meols. Ampun maaf dri lubuk hati meols paling dlm. If meols hidup lagi maybe meols still sama. Busy dgn hal company yg xpenah habes, sayangi semua insan dlm hidup meols. Dan meols minta semoga Allah sentiasa berkati dan redhai hidup dan rezeki meols.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
I lg 5tahun nak umo 40thn..masa tu anak baru 5tahun..huhu..pkir2 suntuk dh rasa waktu ni..nasib diri dapat jodoh lambat..get pregnant pn lmbt..

Skg dh kena plan untuk baby yg bakal lahir & untuk retirement...hopefully by time I pencen hutang2 sume dh setel..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2019 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 23-6-2019 01:38 PM
I sayu kalau dgr psl pjj, though tak pernah merasai be it with my parents n husb, just a short sti ...

Aamiin..sama2 doa dipermudahkan urusan untuk capai target masing2
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 03:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Knowlee replied at 15-6-2019 04:14 PM
Umur 40 ni penentu sebenarnya. Masa ni kita kena mula cari akhirat, sebab dah mula ke penghujung usi ...

Bagus pencerahan dari tuan...itulah sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Apakah sebaik bekalan dan perjalanan sebelum tempuh alam barzakh dan yaumil mahsyar...
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 12:38 PM | Show all posts
rantaikendoq replied at 31-8-2019 12:08 PM
Apakah sebaik bekalan dan perjalanan sebelum tempuh alam barzakh dan yaumil mahsyar...

Persediaan menuju ke alam barzakh





UMAT Islam perlu memperbanyak ibadah dan bertaubat sebagai persediaan menuju ke alam barzakh.





BARU sekejap berjumpa dan bergurau senda, namun secara tiba-tiba mendapat berita individu itu telah meninggal dunia. Pastinya ramai dalam kalangan kita pernah mengalami situasi tersebut.

Ini kerana, tiada siapa mengetahui dan yakin mampu hidup di dunia ini walau hanya sesaat lagi. Sebagai umat Islam yang berpegang kepada al-Quran dan hadis serta beriman dengan akidah Ahli Sunah Wal Jamaah wajib mempercayai bahawa kematian pasti berlaku tanpa mengira usia.

Ia sebagaimana firman Allah SWT maksudnya: Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekali pun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh. (an-Nisa: 78)

Apabila nyawa berpisah daripada tubuh, maka bermulalah perpindahan dari alam dunia ke barzakh atau alam kubur iaitu alam yang terletak antara dunia dan akhirat sebelum dibangkitkan serta dihimpunkan di Padang Mahsyar.
Alam barzakh merupakan persinggahan pertama antara tempat-tempat persinggahan alam akhirat. Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda maksudnya: Sesungguhnya kubur ialah tempat perhentian yang pertama alam akhirat, jika seorang terselamat daripada huru hara azabnya, maka huru hara di tempat lain lebih ringan kepadanya; dan jika dia tidak terselamat daripada itu, maka huru haralah di tempat-tempat lain dengan lebih berat lagi. - Riwayat Tirmizi

Ketahuilah apabila mayat seseorang diletakkan dalam kubur, maka dua malaikat Mungkar dan Nakir akan datang dan menyoal beberapa soalan.

Ini adalah ujian pertama yang disebut fitnatul kubur atau ujian kubur. Sesiapa yang berjaya dalam ujian ini akan menerima nikmat, manakala sesiapa gagal akan menerima azab Allah. Inilah yang dinamakan nikmat dan azab kubur.
Nikmat kubur disediakan bagi umat Islam yang taat melaksanakan perintah Allah manakala azab kubur disediakan bagi mereka menderhaka secara berterusan sehingga ke hari kiamat.

Ini dijelaskan sebagaimana sabda Rasulullah yang bermaksud: Sesungguhnya apabila seseorang itu telah mati, didedahkan padanya pagi dan petang tempat tinggalnya akan datang. Sekiranya si mati itu daripada ahli syurga maka syurgalah yang didedahkan kepadanya untuk merasai nikmatnya, dan jika ia daripada ahli neraka maka nerakalah yang didedahkan kepadanya untuk merasai azab sengsaranya. Kemudian dikatakan kepada masing-masing: Inilah tempat tinggalmu yang akan engkau bawa kepadanya pada hari akhirat. - Riwayat Bukhari

Nikmat dan azab di alam barzakh pasti berlaku dan setiap manusia akan menemuinya. Sebagai orang yang beriman, hendaklah menyakini kebenarannya dan bersedia dengan persediaan-persediaan yang dapat membantu menikmati nikmat kubur serta menghindarkan daripada azab Allah.
Justeru, umat Islam hendaklah memperbanyak amalan soleh ia merupakan perkara yang kekal bersama setiap individu di alam kubur nanti.

Antara amal soleh yang dapat membantu seseorang bagi mendapatkan nikmat kubur ialah seperti sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan anak soleh yang mendoakannya.

Sebagaimana sabda Rasulullah bermaksud: Apabila seseorang manusia meninggal dunia maka terputuslah amalannya melainkan dari tiga perkara iaitu; sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak soleh yang mendoakannya. - Riwayat Muslim
Justeru, bersegeralah melakukan amal soleh sebagai bekalan ke alam barzakh. Ini kerana kematian akan datang pada bila-bila masa sahaja, tanpa mengira usia, masa sihat atau sakit, masa senang atau susah, walau di mana jua kita berada.

Antara nikmat kubur:
1. Dibentangkan hamparan dari syurga
2. Dipakaikan pakaian dari syurga
3. Dibukakan pintu menuju syurga
4. Didatangkan wangi-wangian dari syurga
5. Dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta
6. Diberikan cahaya menerangi kuburnya
7. Tidur dengan lena sehingga hari kebangkitan

Antara azab kubur ialah:
1. Dibentangkan hamparan dari neraka
2. Dipakaikan pakaian dari neraka
3. Dibukakan pintu menuju ke neraka
4. Didatangkan bahang api neraka
5. Dipukul antara kedua-dua telinganya
6. Dihimpit bumi sehingga remuk tulang-temulangnya

* Riwayat Bukhari dan Muslim



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 05:44 PM | Show all posts
Semoga iols diberi kesihatan untuk beribadat. Takut jika amalan tak cukup. Sekarang iols belajar abaikan perkara2 remeh yang tak worth my attention.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2019 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 2-9-2019 12:38 PM
Persediaan menuju ke alam barzakh



Terima kasih mod. Ble sy copy paste. Utk bacaan sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 08:31 AM | Show all posts
SelakLangsir replied at 25-9-2019 07:38 PM
Terima kasih mod. Ble sy copy paste. Utk bacaan sendiri

Sila sila
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku fikir jalan aku lead dekat mana.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
phalanx replied at 15-6-2019 01:27 PM
Takut nak fikir. Sebab ntah hidup entah tidak. Tapi harapnya umur 40an nanti dah boleh ubah fokus da ...

Takut nak bayangkan. Sebab macam macam boleh jadi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 15-6-2019 01:48 PM
Meols bajet bila masuk 40 da capai keperluan dunia da sbb meols nk fokus ibadah all out utk bekalan  ...

Meolss pun sama terang cadang dah capaic40 harap semua stabil dari segi apa.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
awaynepian replied at 15-6-2019 02:16 PM
Dah 4 series pun this year...try sehabis baik habiskan hutang2 yg ada...n tambah amal ibadat..xtahu  ...

Bila makin besar semua nak berbalik pada asal. Banyak dah puas dunia, masing-masing akan mengerjarkan akhirat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.100201s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list