Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4565
View
137
Reply

[Budaya] Bila umur 40 tahun...

[Copy link]

Author: SelakLangsir    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 18-6-2019 01:54 PM | Show all posts
my kesimpulan bila dah masuk 4 series ni:

- lebihkan invesment to saham akhirat
- hati lebih lembut cuma marah2 kt anak tu biasalah kan (anak ai is baru sekolah rendah)
- Allah uji dgn neighborhood yg mencabar iman (hoh tua2 pun nak ajak gaduh)
-  lebih fokus to family esp to my only anak
- lebih rasa berserah pada pencipta sbb b4 ni selalu harap kt manusia rupanya Tuhan lagi Maha menolong

dan di akui juga lebih fokus kat cari.com semenjak kes kehilangan Acab tahun ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 02:09 PM | Show all posts
Rasa nak melawa..
Rasa nak pakai cantik2..
kenapa..sebab anak dah stat besar2..
kalau dulu susah nak melawa sbb dok kelek anak2 je..
apapon, dah mula dekatkan diri dengan Allah juga..
dah mula jejak ke masjid solat jemaah..
rindu ramadhan lepas..rindu nak solat terawih lagi..

kerjaya semakin ok..
nampak dah semakin jelas hala tuju hidup..
dah ada aset sendiri..
semakin tak kisah tentang hal pakcik makcik bawang  diluar sana..
lebih sayangkan diri dan anak2..
sentiasa keep positif..

bila nak menuju 40s..
teruslah tersenyum..
melangkah lagi jauh...
walaupon hati kdg gundah..gelisah..
kena terima..
selagi namanya manusia...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:02 PM | Show all posts
kalau dah umor 40 harap aku berubah ke arah lebih islamic

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 03:03 PM | Show all posts
mawardia replied at 15-6-2019 05:01 PM
Advice I ialah: make sure by the age of 40, you dh ada rumah sendiri & 5 figures savings dlm bank (o ...

terima kasih atas nasihat hakak
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Umur 40 but now iols baru nak masuk 30. Nak bebas segala hutang piutang and get happy life. Nak pi haji boleh dak what a big dream but no one knows kan. Umrah dah pergi so guys please doakan iols k hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:11 PM | Show all posts
mawardia replied at 15-6-2019 05:01 PM
Advice I ialah: make sure by the age of 40, you dh ada rumah sendiri & 5 figures savings dlm bank (o ...

seeloknya 7 figures
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak berapa tercapai akal memikirkan. Still kat takuk yang sama atau dah jauh ke depan risau memang ada tapi bukan pasal dunia sangat dah, risau pasal jiwa, iman, ajal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
missflamingo replied at 18-6-2019 04:02 PM
Umur 40 but now iols baru nak masuk 30. Nak bebas segala hutang piutang and get happy life. Nak pi h ...

In sha Allah semoga ada rezeki kita menunaikan fardu haji, diwaktu badan masih kuat dan sihat..Amin
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
juruterra replied at 18-6-2019 05:11 PM
seeloknya 7 figures

Sebaiknya lah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Vote utk iols rasa dah kaya raya masa tu sbb gaji dh besar dan utang dah kurang/habis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
mawardia replied at 15-6-2019 05:01 PM
Advice I ialah: make sure by the age of 40, you dh ada rumah sendiri & 5 figures savings dlm bank (o ...


Cakap senang tp life is tough beb!
Zmn skg beban hutang sgt menyakitkan...
Kesihatan seseog makin merosot start dr 30an..
Lantas option apa yg kita ada? I can see zmn skg lebih byk struggle yg kita kena tempuhi..
Moga2 kita semua tabah & kuat utk menuju wawasan 2020 hmm ntah la apa yg ada aku pin xnmpak wawasan tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Berharap sangat sentiasa bersyukur dengan apa yg dimiliki, bersama pasangan yg bertanggungjawab dan kehidupan yg tenang... Yg penting semoga masih diberi peluang utk menggembirakan ibu bapa. Tanpa diorg hidup pasti kosong..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
bintangct replied at 19-6-2019 12:44 AM
Cakap senang tp life is tough beb!
Zmn skg beban hutang sgt menyakitkan...
Kesihatan seseog m ...

Life is indeed very tough beb! Kita semua tgh mengharung. Tp kita kena usaha lebih utk kesenangan di kemudian hari. Kecik ke, besar ke, yg penting kita ada rumah sendiri, walaupun kita cuma mampu beli rumah flat subsale, kita beli (dah tertulis itu rezeki pertama). Kita simpan sebulan RM100 lagi 9 thn dah ada 10K lebih. 5 figures tu tak semestinya berpuluh2, RM10K plus plus pun ok beb. Janji ada simpanan. Sama-sama lah kita kuat mengharungi cabaran hidup utk senang di masa akan dtg, aminn~

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:25 AM | Show all posts
may allah ease everything, ameen.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
nak settle kan hutang2...financial free hopefully. fokus pd kerjaya selepas 5thn stop bekerja utk bljr, jaga keluarga kecil dgn lbh baik dan hrp takde la dugaan sama dlm keluarga mcm sebelum ni.amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols nmpk sini semua nak financial free & mencari akhirat. Apa yg i nampk 40 tahun kebelakang maybe ramai yg bole achieve target mcm ni. Umur2 mak pak kita skg ni. Utk generasi yg umur 40an skg tak ramai. Maybe lg 20tahun akan dtg maybe lg ramai yg struggle. Hidup makin menekan.
Actually pd iols mencari akhirat start dr sejak kita lahir lg dan seiring kita berusia kita akan terus mencari & mencari. Kalau set 40an baru nk cari akhirat mmg silap. Kalau tiba2 kita meninggal umur 20an mcm mana?
Iols dr awal set utk hidup sederhana. Itu yg terbaik utk iols tp tak dinafikan dgn zaman medsoc skg.. iman kita turun naik Mmg dugaan nk membazir tu dtg setiap hari haha..
Utk asset cukuplah sekadar rumah & kereta. Iols blm dikurniakan anak lg.. semua rezeki dtg dr Allah..
Iols enjoy hidup iols skg.. keje.. dpt duit go travel.. hilangkan stress.. Kalau kita keje2 & saving without enjoy ourself pun susah juga.. lama2 jd gila haha.. pd yg ada anak2 maybe melihat anak2 membesar depan mata sudah cukup bahagiakan mereka. Saving byk2 pd iols juga not a good choice sbb kita tak tahu akan hidup smpi bila.. iols tgok matsalleh mereka keje smpi 60+ Keje & enjoy Balance life.. enjoy tu masing2 punya definition la
Smlm iols terkesan dgn artikel dr whatsapp.. hidup ni bukan shj kita mencintai Allah tapi kita harus mencintai semua manusia, haiwan & alam. Kita hanya fikir diri sendiri shj tp bukan itu yg Allah lihat.
Semoga kita terus berada dalam rahmat Allah. Aamin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Getting there. Terpikir amal ibadat masih kurang sesangat. Belum jadi umat islam sepenuhnya. Masih mengumpul harta dunia untuk persediaan anak2 jika aku tiada. Anak kecik2 lg. Jadi cuba utk paralel bekalan dunia n akhirat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Midlife crisis kot.. feeling2 baru nak hidup..padahal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:20 PM | Show all posts
Semua org nak bila umur 40 thn akan ke arah lebih islamic, tapi sebenarnya perlu start dari sekarang. Sebbnya kita pun tak tahu kita boleh sampai umr 40 thn atau tidak.


For sure, kalau dah sampai 40 thn tu hidup dah stable bukan masih di kelilingi hutang. Jangan umur mcm ni, dah ada pangkat tinggi pergi merenyam dgn org lain.


Apa2 pun just go through of ur life, happy, jgn pening kepala. Setiap org ada ujian masing2,cuma cara nak handle masalah tu berbeza.







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
bila dah 40 an, sy rs hidup kna bnyak berubah, ank2 dah besar, dh blh tau mna yg baik n yg mna buruk, tnggalkan pkra yg xelok dan harapnya umur msih panjang ke fasa sterusnya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.754756s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list