Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4558
View
137
Reply

[Budaya] Bila umur 40 tahun...

[Copy link]

Author: SelakLangsir    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 16-6-2019 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
But mengharap sgt at age of 40s ni dapat nak join kelas2 agama...nak mengaji macam zaman kanak2 dulu,hidup lebih stbil dari zaman 30s in financial,mental...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku positif untuk memilih kaya raya and tunggu nak pencen awal. Sekarang ni banyak berjimat. Orang tukar keter kami tahan pakai keter seken hand asalkan tak berhutang. Orang gi bercuti oversea kami dalam negara ja. Orang beli rumah kami beli tanah.
Jangan tambah hutang sedia ada. Habiskan hutang yang ada. Aku harap time tu rezeki dah cukup nak bawak mak pak tunaikan rukun Islam kelima. Aminn

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ablishan at 16-6-2019 12:32 PM

I dah almost late 40. Walaupun harta tak byk, retirement plan hanya duit kwsp, but i feel content. Tak nak menambah hutang. Plan utk settlekan aje.

Now is time to prepare utk kehidupan akhirat. Berbuat baik dgn semua makhluk Allah. Appreciate dan mensyukuri apa yg kita ada di sekeliling kita i.e parents, family, friends, environment. Spend time jugak utk hobby dan org2 tersayang.

Juga cuba membina jatidiri anak2 kecil, anak2 muda di dlm lingkungan kita....

Nak hidup dan mati dlm ketenangan. Tu aje....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 03:41 PM | Show all posts
Rasanya kena start jaga kesihatan.eratkan silaturrahim.spend more time with my parents.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols lagi beberapa tahun nak 40.Sekarang ni iols belajar main gitar.Sejak beberapa tahun ni,iols mula jaga makan memandangkan keluarga ada sejarah diabetes

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 05:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau lelaki, life start at 40 kan
Kalau perempuan time ni busy uruskan anak anak keluarga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Risau bila umur makin meningkat. Amalan tak sebanyak mana.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Korang ada 20 tahun lagi utk bekerja. Bersara itu menyiksakan. Sedangkan nganggur 2-3 bulan spt org takdak guna. Rakan2 sebaya akan ninggal satu persatu menjelang 60. Jgn berharap umur yg Panjang. Apa guna umur Panjang jika 20 tahun terlantar katil, apa pun x boleh, kepala nyanyuk etc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
aku harap bile masuk 40an suami aku da solat subuh jemaah kt masjid..  dan kalau boleh setiap waktu terluang solat kt masjid.  n dpt bimbing aku dan anak2 ke jln menuju ke syurga...  amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Harapnya umur masih panjang, dapat buat biz yg maju dan boleh beribadat dgn sempurna. Amiin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
mawardia replied at 15-6-2019 02:53 PM
Tu semua utk dunia.. settle kan la by the age of 40. savings pun penting sbb kita tak tau tahap ke ...

byk kes sis. wang kwsp habis awal 40
Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 07:59 AM | Show all posts
dreamcatcher replied at 15-6-2019 07:42 PM
.. Dulu aku cita2 nak g umrah sebelom umor 30, alhamdulillah ada rezeki. Aku dpt jejak mekah masa um ...

btul..bg ambe mana yg belum 40 dan berkemampuan pergilah umrah..
tenaga dan mental masih kuat..
insyallah bila dh pergi akan sentiasa teringat2 dan dkt diri kita dgn Pencipta
nikmat sembahyang menghadap kaabah tu tak terluah dgn kata2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 08:34 AM | Show all posts
hrap diberikan kesihatan yang baik bila mnjengah 40 nnti...kalau masih sihat dapat la kerja untuk mnyara hidup tanpa mnyusahkan org lain, tingkatkan amal ibadah dan cuba capai apa yang dihajati sebelum dijemput ke alam abadi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Bru masuk 40...ank2 dh makin besar...makin byk duit nk kena pakai utk studies mereka...savings kena makin byk. Utk diri sendiri n ank2. Kena fikir psl akhirat jugak...pelan2 kumpul saham akhirat...tak perlu kejar yg dunia sampai alpa yg dgn yg hakiki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 11:58 AM | Show all posts
Masuk 40 tahun, minta2 stabil dah kehidupan.
Hutang2 semua dh abeh bayorr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-6-2019 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Pegi haji sblm umo 40 tahun...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 08:57 AM | Show all posts
rasa plg penting 40 dh start kena jaga kesihatan..
planing duit utk anak2 bila belajar peringkat tertinggi
kalau yg blom ada rumah...dh bole decide utk cari tmp tinggal yg tetap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Lengkong replied at 16-6-2019 06:20 PM
Risau bila umur makin meningkat. Amalan tak sebanyak mana.

Tq s mod


Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 10:18 AM From the mobile phone | Show all posts
dah 40an. tahun ni nekad utk fokus 100% dlm perniagaan. tak kaya pun tak apa...janji ada duit simpanan. hidup sederhana. jaga pemakan...kesihatan fizikal dan mental. dah lalui perit zaman susah sejak kecik....umur 30an pulak alami depression. hidup lah selagi ada nyawa, sy dah tak ada pilihan....selain terus berjuang untuk hidup, sendiri pun tak apa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik dah 41 this year... alhamdulillah kerjaya harta semua da cukup, ank 3 pun dah sek men tggu nak masuk kolej pulak.. dah x pikir susu pampers..

Acik rasa diri pun da matang, malas nak pikir benda x berfaedah, lebih fokus rasanya ...melainkan main forum cari je

Ada masa lah nak ngaji lepas sembahyang, baca buku sebelum tidorr... ada masa solat sunat minta ampun dgn tuhan byk benau dosa zaman muda mudi dulu...

Cuma sensitip pulak dah umur 40 an ni... dulu acik hati kering sekarang hati tisu pulak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083258s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list