Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4540
View
137
Reply

[Budaya] Bila umur 40 tahun...

[Copy link]

Author: SelakLangsir    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-6-2019 12:27 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Aku selalu pikir, apa jd after 40 years old. Aku nk tau gak. Adakah semua org da ada long term plans atau pun plan korang-korang are just weekly plans. Pls feel free to give me advice too.
Multiple Polls: ( Max 2 choices ), Total 148 Users voted
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 01:14 PM | Show all posts
Saya kerabat Peter Pan. Forever 16

My plan is que sera sera
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Takut nak fikir. Sebab ntah hidup entah tidak. Tapi harapnya umur 40an nanti dah boleh ubah fokus dari mencari harta dunia ke harta akhirat. Sekarang pun sepatutnya dah start cari harta akhirat.

Lelaki kena hati2 sebab mid life crisis banyak yg pelik2. Haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2019 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-6-2019 01:14 PM
Saya kerabat Peter Pan. Forever 16

My plan is que sera sera

Untung la ble que sera sera. Hahah. Nk jgk la try. Be spontaneous

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols bajet bila masuk 40 da capai keperluan dunia da sbb meols nk fokus ibadah all out utk bekalan akhirat. Tapi msih belum dapat capai.. jadi meols topap la amalan ibadah sikit2. Nak tgu selesai hal dunia tu tgu mati je kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 15-6-2019 01:48 PM
Meols bajet bila masuk 40 da capai keperluan dunia da sbb meols nk fokus ibadah all out utk bekalan  ...

Bila dah 40 dengan sendirinya kita akan berubah banyak perkara.. mcm tak percaya diri sendiri pun ada..eh apsal aku mcm ni?..dah berusia kot

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah 4 series pun this year...try sehabis baik habiskan hutang2 yg ada...n tambah amal ibadat..xtahu bila ajal menjemput

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 02:49 PM | Show all posts
phalanx replied at 15-6-2019 01:27 PM
Takut nak fikir. Sebab ntah hidup entah tidak. Tapi harapnya umur 40an nanti dah boleh ubah fokus da ...

sangat benar sekali
ujian benar2 hebat bila usia menjengah 40 han
ujian kesihatan diri nikmat amalan ibadah
ujian dr anak2 dan istri
ujian pasal rezki kerjaya
dan ujian dari suasana sekeliling ...
ujian dari hawa duniaiwi
pelbagai der....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:06 PM | Show all posts
plan nak buka bisness...tp xtau bisnes apa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedang berusaha ke arah kebaikan. Semoga Allah permudahkan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dah menghampiri.. sejujurnya.. kalo nak banding dgn org lain, aku rasa ketinggalan.. tapi apa boleh buat sebab usaha dah buat, doa, ikhtiar.. ada perkara yg aku dah selesaikan, ada yg belum.. ada yg sgt kabur..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:57 PM | Show all posts
SelakLangsir replied at 15-6-2019 12:32 PM
Untung la ble que sera sera. Hahah. Nk jgk la try. Be spontaneous

Dalam ruang litup agama ;)
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Umur 40 ni penentu sebenarnya. Masa ni kita kena mula cari akhirat, sebab dah mula ke penghujung usia.

Firman Allah SWT maksudnya, Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan.

Setelah dia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah dia dengan berkata:

Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu/berserah diri).(Surah Al-Ahqaf (46) ayat 15)

Ayat ini menyatakan umur 40, iaitu umur yang matang. Ini kemuncak umur keIslamannya. Syaratnya dia mulai daripada sejak dia baligh lagi. Kebanyakkan ulama bersungguh-sungguh dalam beribadah mengurangi tidurnya, ketika mencecah usia ini.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
umo 40? Br start nk hidup ni. Sblm2 tu mcm dlm perut ibu lg
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Umur 40?dah masuk 40+...sedang persiapan ke akhirat.nak bawa bekal yg masih byk x cukup.
Mood pn berubah..kurang cepat marah..x suka perbesarkan masalah..kalau bole x nak pk.
Seronok ikut hb..aktiviti jumaat dan sabtu dgn ilmu agama.
Semoga dipermudahkan Allah dalam segala urusan.Belajar menikmati rahmat Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebelum masuk 4 series.. Azam nak u turn.. Dah 4 series.. Berjaya capai hajat u turn.. Dah nak hujung2 4 series, automatically hati terarah lebih kepada saham akhirat..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Advice I ialah: make sure by the age of 40, you dh ada rumah sendiri & 5 figures savings dlm bank (or lebih baik ASB). Tu nasihat ikhlas dari akak dik..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
mawardia replied at 15-6-2019 09:01 AM
Advice I ialah: make sure by the age of 40, you dh ada rumah sendiri & 5 figures savings dlm bank (o ...

i nak settlekan urusan dunia i sebelum 40
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sy nk slow down kje ...nk tumpu ke ank2..alhamdullillah sy xla kaya..tp yg basic keperluan sumer dah ada.. ckup la bg sy..
sy cuma risaukn perkembangan ank2 plak..sahsiah dan jati diri mereka..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Pudingmanis at 15-6-2019 06:45 PM

Bila dah kearah 40 dan keatas..meols slow tinggalkan mende lagha..start untuk dekatkan diri dgn tuhan..and lagi mensyukuri nikmat hidup gitu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.211100s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list