Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2594
View
23
Reply

[Tempatan] Bagaimana mahu mengesan kamera tersembunyi?

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-6-2019 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
PENYEBARAN video lucah membabitkan seorang yang mirip menteri kabinet beberapa hari lalu bukanlah kes pertama seumpamanya.

Dalam banyak kes, mangsa kebiasaannya tidak menyedari aksi mereka dirakam.

Astro AWANI berikan beberapa tips ini untuk membantu anda mengesan kamera tersembunyi.

Tahu di mana nak cari

Nama pun kamera tersembunyi, tentunya saiznya kecil dan sukar dikesan. Tetapi ada beberapa tempat tertentu yang kebiasaannya menjadi sasaran pihak tidak bertanggungjawab untuk meletakkan kamera terbabit.

Pengesan asap, suis elektrik dan jalur kuasa, lampu tidur, buku, tempat simpanan DVD atau permainan video, rak, komputer riba atau desktop, tetikus, lubang-lubang kecil yang ada pada dinding, bingkai gambar atau dekorasi lain, anak patung.
Lokasi pula, kebiasaannya mempunyai angle terbaik untuk melihat keseluruhan ruang. Jika bilik tidur, sudut dan ruang tepi memberi gambaran paling jelas.

Perhiasan berbentuk cermin yang nampak pelik. Bab ini memerlukan anda mengikut gerak hati dan naluri sendiri. Jika anda rasa tidak selesa, mungkin ada baiknya anda berbuat sesuatu tentangnya.

Anda boleh menyemak sama ada cermin itu two way mirror dengan cara meletakkan hujung jari anda pada cermin. Jika ada gap atau ruang pada refleksi di cermin, ia adalah cermin biasa. Tetapi jika refleksi menyentuh jari anda secara terus, ia adalah two way mirror. Two way mirror adalah red flag!

Bagaimana?

Matikan lampu. Jika anda bernasib baik, akan ada biasan lampu merah atau hijau dari kamera dapat dilihat.

Gunakan telefon bimbit anda untuk mengimbas gangguan. Ini bukan sistem yang sempurna, tetapi ia akan membantu anda mencari jenis kamera tertentu.

Buat panggilan pada telefon bimbit anda, dan biarkan pemanggil di talian. Berjalan mengelilingi bilik dengan telefon anda. Dengar jika ada sebarang gangguan seperti bunyi dengung dari telefon anda.

Anda juga boleh menggunakan kamera telefon pintar anda. Tetapi anda terlebih dahulu perlu memastikan kamera telefon anda tidak mempunyai infrared filter.

Matikan lampu di dalam bilik. Untuk mengimbas cahaya inframerah, bilik anda perlulah segelap yang boleh.

Gunakan kamera telefon pintar anda untuk mencari lampu berkelip. Ia petanda adanya kamera tersembunyi.

Apa nak cari?

Keseluruhan kamera mungkin tidak dapat dikesan, tetapi kamera pada kebiasaannya mempunyai lensa untuk beroperasi. Lensa inilah yang anda patut cari dan ia secara umumnya tidak sukar dikesan.
IMG_20190615_093528.jpg

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2019 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Astro awani pun macam dah mengesahkan video tu bukan fake.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 10:06 AM | Show all posts
Betul tu sekarang banyak airbnb ada benda tu so eloklah periksa dulu sekitar sebaik sampai
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 10:41 AM | Show all posts
meols skrg takut yach nak masuk public toilet.
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 11:23 AM | Show all posts
masuk toilet, tutup muka kepala ngn kain sudah, atau pakai topeng..

cara lain tutup lampu bilik semua, pastu buka camera tepon, kalu ada infra-red dari kamera, nanti nampk cahaya terang dlm kamera, tu tandanya ada org pasang camera night vision dlm bilik tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 12:12 PM | Show all posts
pengajarannya jangan bersemburit....itu budaya etis....wakakakakkakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 12:06 AM | Show all posts
JohnnyCastle replied at 15-6-2019 12:12 PM
pengajarannya jangan bersemburit....itu budaya etis....wakakakakkakakakakaka

masalahnya, yg bersemburit yg iya iya rakam, tuk buat kenang2an katanya

bila dah viral, cai plakkk terpaksa susah payah back up ( belakang atas ) si pemyemburit





Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:19 AM | Show all posts
tips kaka senang je:

> nak beromen tutup semua lampu kecuali lampu toilet
> buka pintu toilet sedikit je.
> beromen dalam selimut

amalkan tips kaka nescaya anda tak wujud di tumblr
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Lecehnya.....next time cuti sklh baik duduk rumah je.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:44 AM | Show all posts
duk hotel x pyh bersemburit/bersetubuh. ko nk buat projek, duk rmh jer. xpyh gatal tgn duk rmh pun nk buat video kenangan yach!
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 05:06 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 16-6-2019 10:19 AM
tips kaka senang je:

> nak beromen tutup semua lampu kecuali lampu toilet


Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 05:12 PM | Show all posts
Korang ingat team anwar dapat video dari mana? Jemin yg rakam, tetiba video ada kat team anwar.

Moral of the story, jangan rakam. Kalau nak rakam, risiko tanggung sendiri. Lagi satu, jangan percaya sesiapa, walaupun keluarga sendiri. Sindri mau ingat.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya nya..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:21 AM | Show all posts

benda (aps free) boleh dapat buat apa nak susah susah?

Download jer > Hidden Camera Detector

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
IMG_20190620_015955_772.JPG
2007

IMG_20190620_012722_449.JPG
2011

IMG_20190620_012130_901.JPG
2012

IMG_20190620_012917_996.JPG
2013
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 07:54 AM | Show all posts
hebat menteri menteri malaysia ni..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Simunggu replied at 20-6-2019 07:54 AM
hebat menteri menteri malaysia ni..

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 01:05 AM | Show all posts
lipans replied at 19-6-2019 05:12 PM
Korang ingat team anwar dapat video dari mana? Jemin yg rakam, tetiba video ada kat team anwar.

...

Satu lagi jgn rakam aksi "berani" dan save kat HP, kalau orang curi atau terlepas kat orang lain, masak lah..............
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
safriehalim replied at 15-6-2019 09:57 AM
Astro awani pun macam dah mengesahkan video tu bukan fake.

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 07:22 AM | Show all posts

tak faham video ini dgn stmt saya
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098710s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list