Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1925
View
32
Reply

Argh, Ulser Mulut Menyerang Lagi! Gunakan Ini Untuk Merawat

[Copy link]

Author: Fatyzana    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 19-6-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Fatyzana replied at 19-6-2019 01:13 PM
Tergigit mana-mana bahagian dalam mulut tu seperti lidah, pipi atau bibir.
Saya biasa kena ulser  ...

oo.. macam tu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 01:25 AM | Show all posts
Punca ulser


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2019 09:22 AM | Show all posts

Thank you for your sharing
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Fatyzana replied at 21-6-2019 09:22 AM
Thank you for your sharing

Reply

Use magic Report

Post time 22-6-2019 03:39 AM | Show all posts
sakit wehh lagi2 ulser kat lidah..nak makan & menelan memang perit..aku tanya kawan aku doktor antara punca ulser ni kurang minum air kosong..stress...

try bonjela memang sejuk..tapi kesan kejap sgt..try yang oral aid tu terasa pahit2 kat mulut..last2 cara paling senang..tepek garam je..berair la mata menahan..klu ulser yg dah beso silap2 leh berdarah pas tepek garam tu..esoknya komfem surut..1 lg kalau baru2 nak kena tu leh start kumur2 dengan ubat kumur..xpun teguk air kosong banyak2 sampai asik nak kencing
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2019 10:55 AM | Show all posts
Fatyzana replied at 19-6-2019 01:13 PM
Tergigit mana-mana bahagian dalam mulut tu seperti lidah, pipi atau bibir.
Saya biasa kena ulser  ...

ehh..sama la...gigi jarang2 gak...selalu sgt kene ulser ni.dah mcm period.sebulan skalitang lidah tu da mcm acuan gigi kalau kene ulser..tu belum lg sekeliling mulut.
sbb da selalu sgt kene so da immune..memula je sakit sampai tak boleh cakap..2/3 hari pastu da boleh cakap da.
ubat mcm2 da try tapi still sama gk..
org ckp sbb kurang minum air..tapi saya & air mcm BFF..tak lekang kt meja  ni..
ada pernah terbaca..sebab kekurangan vitamin. vitamin apa da lupa lak..

Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2019 10:13 AM | Show all posts
aku hampir tiap bulan kene ulser.. doc kata kurang vitC..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2019 10:46 AM | Show all posts
aku kalau ulser....makan je pedas2 lagi....kejap je baik nanti. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerap giler kena ulser. Bonjela tak berkesan pon. Dh lebih seminggu tak baik2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2019 04:09 PM | Show all posts
berakit2kehulu replied at 4-8-2019 12:57 PM
Kerap giler kena ulser. Bonjela tak berkesan pon. Dh lebih seminggu tak baik2

Saya pun Bonjela guna dah tak ada effect. Last2 guna garam je. Masin sampai ke tekak perginya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2019 09:06 PM | Show all posts
masa kecik2 dulu mak selalu letak ubat sapu cina, lebih kurang watermelon frost tu.. huhu pedih giler bila letak, tapi kejap je baik.

skang iols sapu Oral Aid / Gingival Gel je, then kena guna ubat kumur lepas makan / before tido
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
dpt petua ni dr sorg kawan
kumur2 dgn air bikarbonat, me buat biasanye lps.gosok gigi...try le, me buat mmg mujarab..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ReginaGeorge at 3-11-2019 04:18 PM

Kat farmasi macam2 jenis ubat. Ada yang cepat tp cepatnya tuh pun amik 3 hari gak.. Ada yang lambat seolah olah not functioning pon. Akak lebih senang pakai garam je. No consultation fee, tak bazir minyak cari farmasi, tak spend duit beli ubat ya diragui keberkesanannya dan paling penting mudah dicapai hahahaha. Cara dia mudah je.. Amik secubit garam pastu tepek la atas permukaan blister. Rasa memang pedih, sekejap je. Tapi syokkk merembes air liur dibuatnya.. Buat lah few times in a day. Jaga oral hygiene.. Blister akak naik selalu bila high fever atau tergigit bibir masa makan. Dari luka biasa dan minor.. Bertukar jadi blister. Jangkitan kuman la tuh, open wound kan. Masuk macam2 dalam mulut..
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.147875s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list