Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1884
View
32
Reply

Argh, Ulser Mulut Menyerang Lagi! Gunakan Ini Untuk Merawat

[Copy link]

Author: Fatyzana       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-6-2019 12:04 PM | Show all posts |Read mode
Kredit foto: Family Doctor




Ulser mulut atau nama lainnya disebut mata ikan atau lepuh kebiasaannya mengambil masa seminggu hingga dua minggu untuk baik pulih. Namun, perkongsian daripada seorang doktor di laman Twitter mengatakan, ulser mulut dapat diubati dengan cepat.


Berikut senarai ubat yang disyorkan Dr Kamarul:



1. Ubat Gel/Losyen


Ubat ini biasanya mengandungi bahan aktif bersifat antikeradangan, antiseptik dan analgestik (tahan sakit). Ubat ini merupakan pilihan paling popular dalam kalangan pengguna.


Contoh ubat:
- Muco-Aid
- Oral Aid
- Bonjela
- Gingival Gel



Kredit foto: Kamarul Ariffin @dr_chaku





2. Ubat Pes

Ubat jenis ini memberi perlindungan dengan membentuk lapisan yang menutupi luka (ulser) dan sesetengahnya mempunyai kualiti antiradang untuk mengurangkan sakit dan bengkak.


Contoh ubat:
- Keno
- Oralon
- Difflam Forte




Kredit foto: Kamarul Ariffin





3. Ubat kumur


Ubat jenis ini mengandungi antiseptik untuk mengekang jangkitan dan pertumbuhan bakteria dalam mulut. Ia juga memudahkan proses membersihkan mulut ketika kemunculan ulser.


Contoh ubat:
- Oradex
- Hexidine
- Bactidol Mouthwash




Kredit foto: Kamarul Ariffin




Beliau juga mengesorkan beberapa kaedah yang boleh diamalkan bagi mengelak kehadiran ulser.


- Minum air kosong 2 liter sehari
- Uruskan stress dengan baik
- Tidur secukupnya
- Berus gigi selepas makan
- Pastikan gigi palsu bersih
- Hindari fake braces
- Makan sayuran / buah yang tinggi vitamin
- Berhenti merokok

Ulser mulut sering mengganggu dan boleh menghilangkan selera makan. Ada ubat lain selain yang dinyatakan di atas lebih berkesan pada anda? - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2019 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
I pakai garam je. The most effective and cepat hilang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2019 10:43 PM | Show all posts
kami pakai Bonjela. beli kat 7Eleven je, tapi agak mahal lerr. beli bila emergency sangat2 je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2019 08:26 AM | Show all posts
Edited by bulan_gerhana at 13-6-2019 08:30 AM

tengah mengalaminya... 1 bende pun x bole makan....

iols terus pi beli

sanjin compound watermelon frost

sanjin compound watermelon frost

sanjin compound watermelon frost

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2019 09:27 AM | Show all posts
bulan_gerhana replied at 13-6-2019 08:26 AM
tengah mengalaminya... 1 bende pun x bole makan....

iols terus pi beli

Wow.First time nampak yang ni. Kat mana ada jual tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2019 09:45 AM | Show all posts
kroit92 replied at 12-6-2019 10:43 PM
kami pakai Bonjela. beli kat 7Eleven je, tapi agak mahal lerr. beli bila emergency sangat2 je

Beli kat 7E barang memang mahal dari kedai2 lain.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2019 09:46 AM | Show all posts
Fatyzana replied at 13-6-2019 09:27 AM
Wow.First time nampak yang ni. Kat mana ada jual tu?

iols beli kat kedai ubat cina..

dulu selalu kene ulser.. jenuh beli bonjela, oral aid, kumur dgn listerin la.. kumur dgn air garam.. tepek garam buh butter.. sume x baik... ko0t kurang vitamin.. makan le buah n telan la.. mcm2 yg bagi vitamin... jenuh jadik balik.. skali google la.. jumpala mende ni.. iols x tau ape bende ni.. save pic .. tunjuk kat sensei tu.. hah alhamdulillah.. ni kene balik... cari balik la...

huhu selamat mencuba kalau ade yg nak cuba ye

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2019 09:46 AM | Show all posts
friedfishsoup replied at 12-6-2019 12:28 PM
I pakai garam je. The most effective and cepat hilang

Barang paling mudah nak dapat di rumah. Tapi kadang2 lambat juga sembuhnya. Luka besar. Letak sikit pedih dia. Pergh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2019 09:47 AM | Show all posts
bulan_gerhana replied at 13-6-2019 09:46 AM
iols beli kat kedai ubat cina..

dulu selalu kene ulser.. jenuh beli bonjela, oral aid, kumur dg ...

Fuhh mujarab ya. Thank you for info.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2019 09:47 AM | Show all posts
Fatyzana replied at 13-6-2019 09:45 AM
Beli kat 7E barang memang mahal dari kedai2 lain.

harus lah lebih mahal.. dah kedai doplohpatjam.. org lain tutup dia x totop totop

nak bayo staff shift mlm weekend n public holiday .. byk kos tuh
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2019 09:47 AM | Show all posts
bulan_gerhana replied at 13-6-2019 08:26 AM
tengah mengalaminya... 1 bende pun x bole makan....

iols terus pi beli

iya btul..benda ni la aku dok pakai dlu..
lepas buboh dia nyaman sejuk rasa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2019 03:27 PM | Show all posts
thank you for sharing!
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2019 11:28 AM | Show all posts
tenyeh garam. berair mata sekejap... nangis ahhh. pahtu okla pastu..
tp selalu gak guna oral aid no 2 tu.. kebas semua lidah. hahaha
u

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 selalu kena sbb liat nk minum air masak. Buh marjerin. Alhamdulillah. Berkesan
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
i selalu juga kena ulcer ni.. biasanya letak aloclair gel.. kena rajin sapu la.. dalam 2 3 hari kecut la kalau tak besar lukanya
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kene ulcer kat mulut...officemate bagi vit c amway suruh letak tempat kene ulser dan kemam...rasa pedih2 sikit pastu terus baik. Mujarab utk saya laa
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari sekolah dulu ada masalah ulser. Banyak ubat dah try. Baru ni try gengi gel anak, cepat elok. Buat masa ni gengi gel lah juara bagi me.
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 09:35 PM | Show all posts
apa sebenarnya punca ulser ni?
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Sampai sekarang guna garam je
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-6-2019 01:13 PM | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 16-6-2019 09:35 PM
apa sebenarnya punca ulser ni?

Tergigit mana-mana bahagian dalam mulut tu seperti lidah, pipi atau bibir.
Saya biasa kena ulser sebab gigi jarang2. Bila tidur, bahagian depan lidah tersekat kat celah2 gigi. Hihi
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.120574s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list