Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1349
View
30
Reply

Persediaan sebelum berumah tangga

[Copy link]

Author: niafaz89    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-6-2019 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi semua
Nak tanya otai2 forumer, ada apa2 tips sebelum berumah tangga tak?

Plan nak kahwin dlm 2 years lagi, tengah gigih maintainkan penjagaan badan untuk nampak fit masa kahwin

Gigih jugak mengikut tips2 especially dari benang2 tips kurus, tips jaga bahagian gegurl, tips pantang and bersihkan rumah semua

Thank you sgt3 kepada forumers2 yang banyak bagi info

My concern;
1. Cam mana nak prepare bab2 malam pertama
2. Nak tambat hati bakal mertua
3. Ada apa2 dari segi financial, decision or apa2 yang sebenarnya perlu discuss sebelum hidup bersama

Tq in advance semua and kalau komen untuk boboys pon xpe, nanti i sampaikan pd my other half

P/s: kalau ada bebenang sama, mohon tunjukkan, masih baru and masih mengexplore function2 forum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 08:38 AM | Show all posts
Edited by tagas at 11-6-2019 09:16 AM

Laki:

1. cuci tgn
2. mantapkan financial
3. mantapkan agama
4. mantapkan mental
5. tingkatkan kesabaran
6. sedia belajar kekurangan pasangan
7. belajar communicate8. be understanding
8. urut batin

pompuan:

1. belajar memasak
2. bersedia utk belajar taat pd suami
3. kurangkan sikap mengada2
4. bersedia berkongsi kasih dgn mertua
5. sedia belajar kekurangan pasangan
6. tanye 2nd wife history laki kalo u are 2nd

gud lux

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 10:17 AM | Show all posts
aku masa nk kawin xde prepare pape pon
gigi pon berkarat je
masa mak andam nk bersolek pon aku siap suruh tunggu jap nk tido jap
mmg masa tu aku xrisau pape pon
yg aku tau nk jln cpt senyum2 sikit pastu melantak

kalo pompn xyah nk fikir sgt mlm pertama
kalo x ok ada byk mlm lagi
yg perting yg jurai2 tu pendekkanla
buh tepung sikit dan minyak masak barula wangi masa goreng

nk tambat hati mertua senang je
borak/tolong/bg idea pasal apa yg mertua ko minat/suka
nk senang ko sembang je politik parti ape yg dia undi walaupon sbnrnya ko sokong parti lain
sbb org tua ni mmg dah xde topik lain, kalo x politik, kawin 1 lagi
jgn bgn lmbt, jgn busuk sgt, jgn pakai baju gmbr bukan2

kalo laki benda pertama kene fikir mana nk tinggal nanti
kalo bole adakan rumah secepat mungkin sebaik2nya adakan sblm kawin
selebihnya persediaan mental dan fizikal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 05:05 PM | Show all posts
1) prepare malam pertama no comment. masa aku dlu aku rajin g spa scrub badan. and make sure wangi sentiasa.

2) Bab mak mentua ni, ikut rezeki masing2.
rezeki aku, mak mentua aku jenis x banyak songeh.
aku ni pendiam, masa awal kahwin gigih mak mentua aku ajak borak. aku cuma respond "ye kee? oooo.. haah..ya..oooo" sambil senyum2 je.
lama2 baru pandai borak.
kau korek la kat anak dia, mak dia ni perangai macam mana. apa dia suka. apa dia x suka.

3) Bab financial ni penting.
Before kahwin kau and bakal husband kena terang2 declare commitment masing2.
tapi jangan la straight forward sangat masa kau ajak bincang tu. kang nampak macam materialistik pulak.
then decide la bill electric sapa bayar, bill air, internet, coway, etc etc sapa bayar.
TAPI INGAT, kalau kau perempuan, jangan baik hati sangat volunteer nak bayar itu ini unless memang gaji dia kau kira2 lepas tolak semua tu ckup2 makan je.
nampak macam kejam, tapi berdasarkan pengalaman aku tenguk orang sekeliling, laki ni once kau dah biasa tolong dia, sampai bila2 benda tu under tanggungjawap kau walaupon laki kau dah naik gaji beribu2.

yang penting mak aku pesan, kau ada duit ke tak ada duit ke, please duduk rumah sendiri. kalau tak beli, sewa. unless mak mentua kau jenis tak banyak songeh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 11-6-2019 08:38 AM
Laki:

1. cuci tgn

Tq2..akan dijadikan pedoman
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2019 07:43 PM From the mobile phone | Show all posts
niafaz89 replied at 11-6-2019 07:42 PM
Jurai2baiklahTq for sharing

Jurai2
Baiklah, tq for sharing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2019 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by niafaz89 at 11-6-2019 07:47 PM
potpetpotpet replied at 11-6-2019 05:05 PM
1) prepare malam pertama no comment. masa aku dlu aku rajin g spa scrub badan. and make sure wangi s ...


Baru start g spa jugak ni, tapi kadang busy x sempat
Plan nak beli rumah next year, a year before kahwin

Financial ni yg lemah
Sebab he earning almost twice dr mine, tapi nak suruh dia bayar sume x sampai hati plak

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak lagi benda nak kene ready especially mental and understanding, tq yg tolong reply, nak kurangkan nervous
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan lupe jumpe dentist
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
niafaz89 replied at 11-6-2019 07:46 PM
Baru start g spa jugak ni, tapi kadang busy x sempat
Plan nak beli rumah next year, a ye ...

If dia boleh byr, let him. Pls let him
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 04:10 PM From the mobile phone | Show all posts
2. Tang tambat hati mertua, masih lagi dlm usaha. Tp asal jumpa, buah tangan mmg x lupa. Selalu igtkn bakal suami time tu utk bwk buah tgn jumpa mak pak. .

3. Saving mmg takde time kahwin. Tp ukur baju bdn sendiri paling penting. Takbmampu nk penuhkan dulang hantaran dgn brg branded. Kasut buy 1 free 1 pun jd. Yg penting berguna lps kahwin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2019 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 15-6-2019 03:16 PM
Jangan lupe jumpe dentist

Selain scaling and whitening, biasa orang buat treatment apa lagi sebelum kahwin
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 15-6-2019 03:23 PM
If dia boleh byr, let him. Pls let him

Tak pe ke eh macam tu
Sebab both of us kerja, if macam nak tolong sikit, apa yang sesuai untuk saya bayar eh

Our commitment;
1. Rumah(bakal)
2. Postpaid
3. Netflix
4. Water&electricity
5. Barang rumah(groceries etc.)

So far, macam ni je komitmen yang nampak and dapat fikir

Btw, selalu follow thread dlm topic tips2, tq sebab share byk tips
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2019 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
miss_wawa replied at 15-6-2019 04:10 PM
2. Tang tambat hati mertua, masih lagi dlm usaha. Tp asal jumpa, buah tangan mmg x lupa. Selalu igtk ...

Good tips
Itulah, nak kene realistic jugak nih
Selalu je otak ni kene hasut untuk membazir

Selalu x jumpa bakal mertua before kahwin dulu
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
niafaz89 replied at 15-6-2019 05:39 PM
Tak pe ke eh macam tu
Sebab both of us kerja, if macam nak tolong sikit, apa yang sesuai untuk  ...

Hurmmm. Dia nk bg nafkah brp?
Berkira salah, x berkira salah.
But i tell u what, simpan la skit duit utk diri sdri
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh dulu mak cik sy pesan, ajar suami makan, mknn yg berpanas. Nanti kite blk kerja penat, dia suruh masak gulai. Letih noks
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 15-6-2019 06:04 PM
Oh dulu mak cik sy pesan, ajar suami makan, mknn yg berpanas. Nanti kite blk kerja penat, dia suruh  ...

Itulah..takut balik nak pengsan tiber2 kene masak lomak ke, rendang ke

Macam nak tolong bayarkan netflix je la kot
Duit lebih boleh simpan
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
niafaz89 replied at 15-6-2019 05:43 PM
Good tips
Itulah, nak kene realistic jugak nih
Selalu je otak ni kene hasut untuk memba ...

Selalu . Sbb rumah dekat. Dpt pulak bakal apak mertua yang suka keluar. Disuruh ikut sekali. Bila tang dinner sama2, sejenis makan selalu xhabis kt rumah sendiri, mak mertua plak xboleh tgk pinggan xkosong. Maybe byk markah kena potong time tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 15-6-2019 06:04 PM
Oh dulu mak cik sy pesan, ajar suami makan, mknn yg berpanas. Nanti kite blk kerja penat, dia suruh  ...

Apa maksud ajar makanan berpanas kak?
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
potpetpotpet replied at 15-6-2019 08:10 PM
Apa maksud ajar makanan berpanas kak?


Kalau kite dh masak ms lunch, itu juge makan utk dinner.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096928s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list