Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2766
View
58
Reply

[Tokoh] Buat jahat jangan sesekali... Orang ingat sampai mati.

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-6-2019 09:15 AM | Show all posts
Ignorance is bliss.

Kadang2 kena hati kering.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2019 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
mizZue replied at 11-6-2019 06:00 AM
Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.Tq t.t..topik yg menarik..setepek kena kt diri juga ni.. ...

Betoi, didik hati dan muhasabah diri. Kadang2 memang rasa rugi bila kena mcm ni tapi ingat, Allah kan ada setiap perbuatan pasti ada balasan, baik atau jahat saja. Our choice to choose,,, tapi pilih la utk jadi orang yg baik2 walaupun kita tak la baik mana pun. To me, yg pntg kita jgn buat org,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
tolong buat kerja sikit, terus dibabukan. bagi bantuan, makin galak meminta2. susah la buat baik dgn spesis tak tau malu. bukan nak minta balasan tapi jangan la sampai pijak kepala orang, lama2 hilang jugak ikhlas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 11:13 AM | Show all posts
bakingsoda replied at 11-6-2019 09:53 AM
tolong buat kerja sikit, terus dibabukan. bagi bantuan, makin galak meminta2. susah la buat baik dgn ...

Pernah kolig nasihat, hang jangan tunjuk kepandaian hang...samada orang tak suka kita lebih @ jadi bibik la

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-6-2019 11:13 AM
Pernah kolig nasihat, hang jangan tunjuk kepandaian hang...samada orang tak suka kita lebih @ jadi ...

Pi tempat baru dok diam2 sembunyi sudeh.... Nanti tunjuk lebih betoi2 jadi babu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 11:41 AM | Show all posts
biar la orang nak ingat kejahatan kita...yang penting kita tau apa2 yg kita buat tu betul atau tak.
kadang benda yang baik kat kita boleh jadi buruk kat orang...dan yang baik kat mana orang boleh memudaratkan kita...jadi biaq pi la apa orang nak ingat.

lagi satu sebagai manusia biasa...mmg pasti ada buat silap...walau dah buat baik org asik ingat ungkit kesilapan kita tu...jgn rendah diri...teruskan buat kebaikan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-6-2019 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
ladyflower replied at 11-6-2019 11:41 AM
biar la orang nak ingat kejahatan kita...yang penting kita tau apa2 yg kita buat tu betul atau tak.
...

Haaa yg satu contoh motivasi yg boleh diikuti... Bukan semua yg kita buat kena kat mata depa, as i say a human always being a human..
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 12:44 PM | Show all posts
yeah
sy sokong kata2 ni
x boleh terlalu baik
nanti ramai yang ambil kesempatan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 01:15 PM | Show all posts
hidup tak baik berdendam..wpun org jahat..itu biasa..tp mcmana ending hidup  itu yg penting dlm kehidupan manusia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Baik berpada biar jahat asal selamat
Ramai saudaraku yang baik telah dipijak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju jugak,cam mak aq but baik ngan jiran yg baru pindah,tngok2 x sampai sbulan dh berani mintak pinjam duit,padahal gaji laki tu lebih besar dari gaji aq plus gaji mak aq,tp x sampai sblan dh abis,sampai skrg x bayar lagi mak aq pon segan nk mintak...dhla baru dpt anak,xtau la pe nk jadi lepas ni,yg wife dye pulak mintak mak aq carikan keja,tp dye xnak keja cleaner,de jiran lain rekomen keja kilang pon x nak gak...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Just ikut apa yg tuhan kata. InsyaAllah tak ada istilah kejam. Buat sesuatu benda ikut hukum dan keperluan hidup... so jangan la suka2 hati ckp kejam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 02:20 PM | Show all posts
setuju 100% .. kdgkala kalo kita baik sgt, org naik kepala  

sudahnye dibuat mcm bola  .. rasa tak dihargai langsung    

moral of the story.. kdg2 perlu jgk belajar say 'no'   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 03:29 PM | Show all posts
Depend on situation. Ada masa kita kena ada sifat HATI KERING pada mereka2 yang bila kita bagi betis dia nak peha.  Ada masa perlu lembutkan HATI dalam hal2 melibatkan anak2 kecil atau pun org tua walaupun kita tau pihak sana tu dah amik kesempatan. Allah tu maha kaya, setiap kebaikkan itu akan dibalas dengan kebaikkan juga dan begitu juga sebaliknya.

Hidup atas dunia ni bukan kita cari redha manusia pun tp kita cari REDHA ALLAH.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Tenkiyuuuu momod bg tacang raya @fahdramli
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2019 01:24 AM | Show all posts
entahlah nok. apa threshold level utk seseorang itu dikatakan sebagai buat jahat? pecahkan cermin keta orang? kurung bear dlm rumah? tak bayar loan keta lepas tu spray ridsect dekat car agent? sebarkan video skandal seks walaupun kualiti sesendu lebaran?

amyway, kalau dlm cerita, iols lebih tertarik dengan lakonan watak jahat antagonis yach. character buildup dia lebih heavy, dinamik dan menyerlah. kalau watak baik nih susah nak jumpa yg interesting dan pandai main dgn emosi.

haa gituh iols bagi ulasan kreatif a la kakasepit punya gosip berilmiah haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2019 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
kdg2 kna pentingkan diri jugak..baik jgn sampi diri diambil kesempatan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita tak tolong orang risau masa kita susah tak de orang nak tolong. Kadang2 yg mintak tolong tu jenis yang suka ambik kesempatan dan nak senang diri sendiri sahaja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2019 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Setuju. Oleh itu marilah kita bersederhana dalam hidup. Dgn officemate contohnya, diorang xkenal kita sgt pun. So xpyhlah buat baik sgt, biasa2 je. Sbb once kau dah buat baik, diorang akan ada impression yg kita ni boleh digunakan and dgr kata. Sesekali kita rebel habis satu office tersebar cerita kita tu. Please yourself first. Gituh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094737s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list