Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
959
View
21
Reply

HOW TO BOUNCE BACK IN BUSINESS AND LIFE

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-6-2019 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Mod dah habis dah rayalah... since kampung pun takde. But Alhamdulillah all is well. So now jom cakap pasal how nak bounce balik from failure... untuk yg buat busines full time or part time.. any setbacks? any hiccups yang buat you all down? or jual produk yg x laku lepas raya ni? hmm banyakla reason. Sometimes when things doesn't go our ways... motivation level pun akan drop.. so how nak bounce balik. Check list cemana nak buat... nak selling off balik barang barang yg tak habis maybe... or how nak upgrade income and untung lebih? do share ideas you all.

Mekasih.

Gambar ni, is a John Calipari.. a US basketball coach... i just guna gambar ni la.. sbb mcm inspiring gitu.
Screenshot_20190609_123027.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 01:29 PM | Show all posts
emotional drive energy

6 pillar of time :
past sad
past happy
present
present cannot control our time
future

normal people have moderate pillar of time

successfull people oriented future

most failure people oriented in past sad and present cannot control our time ( maksud nya rasa diri gagal keluar dari kegagalan hidup)

manusia ni bertindak buat keputusan atas faktor 6 pillar masa

ada yang bertindak dengan tempoh masa sedih lampau

ada bertindak dan buat keputusan dengan masa depan

ada yang bertindak dengan masa gembira lampau



kajian sains menunjukkan manusia yang hidup dengan kemurungan berpunca daripada mereka berfikir bebankan diri dengan masa sedih lampau dan kegagalan mengubah hidup sekarang.


kajian sains buktikan untuk hidup lebih tenang  perlu ikut hierarki :
> masa lampau gembira
> future
> present
>masa lampau sedih
> present yang gagal keluar dari kegagalan kehidupan


tugas u:
> kenal pasti masalah emosi u dan kelas kan masa nya
> kawal 6 pillar masa tersebut
> dan susun atur supaya ia sederhana atau tidak dominance.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bisnes start dengan modal insan bukan modal duit. Tapi nak run bisnes takleh pakai modal insan je..duit asyik zero sebab manage tak betul. Balik2 back to zero

Biasa biz jatuh sebab usahawan bertukar scammer. Ambil duit, prestasi barang tak capai target

Satu sumber bagitau startup kena ada satu R&D grup yang boleh measure relevan sesuatu produk. Selalu boleh fall back atas grup ni kalau jatuh. Testimoni awal semua kutip dari rnd grup buat modal marketing

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 02:19 PM | Show all posts
i tgh run zero marketing cost, which is 3 kali kerja dari run paid ads. kalau menjadi i hadam semua ilmu nanti i open coaching. buat sampai jadi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-6-2019 02:19 PM
i tgh run zero marketing cost, which is 3 kali kerja dari run paid ads. kalau menjadi i hadam semua  ...

Kim berminat
Kim pun buat zero marketing. All zero marketing job is tedious
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2019 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
haritu raya business i alhamdulillah.. i hanya sub and few je my own. but i go for volume.

but now... i xtau apa i nak stick to since i nak fokus satu sahaja. Im thinking of beauty services like pedi medi and facial spa etc. But will that be cut for me since i xpenah involved in this bfr

i suka buat decorating like hampers and so on... so how nak expanding...a good marketing skill.. for sure la... wedding hantaran?
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 02:45 PM | Show all posts
KIM.K replied at 9-6-2019 02:33 PM
Kim berminat
Kim pun buat zero marketing. All zero marketing job is tedious

kaka tengah eksperiment lead dari zero cost marketing.

lead dari fb ads kaka satu leads kos 80 sen sehingga RM 5> matlamat kaka kekalkan bawah RM 1.50 atau zero kos leads.

kalau zero kos marketing  tugas kumpul leads > masuk messenger marketing > mobile monkey,chat fuel, many chat> follow up> retargetting marketing> closing kt whatsapp, video call, call.

just setup funnel. kena banyak eksperiment dan scale up.

akan datang ada payment gateway dalam messenger facebook dan ig termasuk whatsapp. jadi tak perlu keluar ke website untuk buat payment. hanya di facebook fanpage messenger dah boleh buat bayaran automatik.

wechat dah lama buat payment begini. kt china sana majoriti pakai wechat cashless. cuma cashless system ni vulnerable sangat tinggi. boleh kena hack easily. lagi satu bank2 xsuka pakai cashless sebab mereka hidup dengan kad kredit surcharge, mereka hidup dengan customer check baki, transfer duit. kalau surcharge ni hilang atleast 24% profit bank2 akan loss di sebabkan apps cashless.

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 02:51 PM | Show all posts
adila39 replied at 9-6-2019 02:34 PM
haritu raya business i alhamdulillah.. i hanya sub and few je my own. but i go for volume.

but no ...

u ambil niche :

contoh u ambil hamper orang kahwin :
> ur network : juru foto majlis kahwin, pejabat agama, wedding planner, catering, khemah, dan lain2 lg
> u kenalkan diri u kepada mereka. tips i sebelum u kenalkan diri, better bg job kt mereka2 ni.
> iklan kan kt semua website yg ada kt google, iklan di fb group, ig
>  buat satu gallery upload di ig
> mana yang berminat u simpan no.hp email mereka. buat database dan follow up
> mana yang closing tu u minta referral daripada mereka. contoh kalau bg testimoni atau referral  peluang masuk contest honeymoon di pulau langkawi?

fasa pertama bisnes :
> u buat duit buat kerja sendiri

fasa kedua bisnes :
> u bina sop
> u automasi dengan pekerja part time atau budak intern

fasa ketiga :
> scale up

fasa keempat :
> kembangkan bisnes branding

ni teori sahaja, apa u lalui mungkin xsama dengan teori, be kreatif.. hardwork.. dont give up easily.. gunakan 6 pillar time ( time of paradox nama buku tersebut)



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 04:34 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-6-2019 02:51 PM
u ambil niche :

contoh u ambil hamper orang kahwin :

Ada ebook tak Time Paradox tu? Siapa penulis?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-6-2019 06:51 AM
u ambil niche :

contoh u ambil hamper orang kahwin :

i think im doing almost all yg u tulis tu.... cuma i xtau 0 marketing tu semua.. i old school tapi tu la kena belajar semua ni... klu hire je and buatkan mahal ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-6-2019 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ivysaur replied at 9-6-2019 08:34 AM
Ada ebook tak Time Paradox tu? Siapa penulis?

@CiliPadiSedap

ye la tepek pls can cover buku tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 05:30 PM | Show all posts
Ivysaur replied at 9-6-2019 04:34 PM
Ada ebook tak Time Paradox tu? Siapa penulis?
  1. <a href="https://matrixtrainings.files.wordpress.com/2014/09/time-paradox.pdf">nah ebook</a>
Copy the Code



Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 06:07 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 06:55 PM | Show all posts
siapa rasa nak jimat cermat ebook atau apa2 software pm kaka, nanti kaka bg link group untuk sharing2..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 12:41 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-6-2019 06:55 PM
siapa rasa nak jimat cermat ebook atau apa2 software pm kaka, nanti kaka bg link group untuk sharing ...

kaka, ade tips tak untuk suri rumah anak kecik biz ape yang best? lol. saya dah la cepat putus asa. rasa cam keseorangan buat biz. pastu xde hasil  last2 terkubur..

marketing blaja itu ini, last2 tak tau nak mula dari mane. cam produk kosmetik, bila nak jual tgk berlambak org potong harga, rasa down gila..
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 06:49 AM | Show all posts
rayriff replied at 10-6-2019 12:41 AM
kaka, ade tips tak untuk suri rumah anak kecik biz ape yang best? lol. saya dah la cepat putus asa ...

kecantikan niche persaingan tinggi 6 dari 10 billboard  tepi highway adalah niche kecantikan.

buang harga ni salah founder tak jaga periuk nasi agent atau xcukup latihan diberikan kepada agent. ada founder memang hit and run blast produk kepada agent dan kedai2 jamu.

ada founder nak tahan lama dia akan jaga agent sahaja dan jaga harga.founder yang bagus akan beri latihan marketing, bahan marketing, dan buat kelas kepada agent2. harga pula akan di kawal. biasa bunuh harga ni kt shopee lazada. jadi team founder ada sampai ambil legal action kepada yang buang harga. yes pernah terjadi . memang respect founder2 yang tegas.

kedai2 jamu bukan xbagus, mereka main volume. kalau jual harga rendah sekalipun mereka tetap untung sebab nak lajukan stock. kedai jamu yang bagus kedai yang jaga harga ikut apa yang ditetapkan syarikat.


apa boleh buat u buat check list :
> berapa margin produk u? percent? RM?
> RM 15  ke bawah margin di kira rendah bagi kaka , jadi kena jual lebih dari seunit produk, nanti nak buat kos iklan bajet xlepas
> closing rate u berapa? kalau 10 lead masuk berapa u berjaya close?
> u ada belajar teknik closing sales? follow up?
> u closing guna apa? call? video call? whatsapp?
> closing video call lagi tinggi dari call
> closing call lagi tinggi dari whatsapp
> closing whatsapp lagi tinggi dari messenger marketing
> closing messenger marketing rendah sedikit dari closing di email

satu hari berapa bajet iklan u? u guna free kos marketing, berapa group u blast sehari? :
> satu hari kena blast at least 500 group
> setiap waktu solat blast 100 group
> 5 kali solat 500 group
> ada macam2 teknik zero kos ada hard sell, ada kumpul leads, ada soft sell

paid ads :
> berapa bajet iklan u sehari?
> RM 35? RM 100? RM 300? RM 15?
>berapa kos per leads u masuk whatsapp atau mesej u? RM 2? RM 3? RM 4?
> berapa kos per sales u? :
kos per leads: RM 2
jumlah leads masuk : 100
kos iklan : RM 200
closing rate : 20% = 20 leads
kos per sales :  20 leads / RM 200 = RM 10


ada dua asas  nak maksimumkan untung :
>rendahkan kos per sales
> tinggikan margin jualan

ni kira2 paid ads secara kasar. teknikal ads bab lain pula.

marketer berjaya hari2 dia buat eksperiment marketing.. iklan akan jadi sendu bila sampai masanya.. hari2 u kena buat iklan dan latihan closing sales..





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-6-2019 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 9-6-2019 10:49 PM
kecantikan niche persaingan tinggi 6 dari 10 billboard  tepi highway adalah niche kecantikan ...

500 group? banyaknya.. and knowing rach group tu kena follow their terms bfr ble promo...
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2019 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-6-2019 06:49 AM
kecantikan niche persaingan tinggi 6 dari 10 billboard  tepi highway adalah niche kecantikan ...

terbaik la kaka cili. itula saya pon mencari2 idea ape biz yang lain dari kosmetik n kecantikan. kalau masakan kena habiskan masa buat produk, nanti takde masa nak marketing.

kaka cili, kalau blast ke group 100 tak ke kena ban ngan fb. ke kaka buat dummy fb personal? blast kat 10 group?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-6-2019 03:33 PM | Show all posts
rayriff replied at 10-6-2019 05:04 AM
terbaik la kaka cili. itula saya pon mencari2 idea ape biz yang lain dari kosmetik n kecantikan. k ...

cemana tu ya...kita cukup malas nak kena add member
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 10-6-2019 06:49 AM
kecantikan niche persaingan tinggi 6 dari 10 billboard  tepi highway adalah niche kecantikan ...

kecantikan termasuk kosmetik ke?

persaingan tinggi, tapi macammana nak tau kategori pasaran tu dah tepu ke tak?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
1.518663s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list