Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2815
View
96
Reply

Public breastfeeding trend semakin normal

[Copy link]

Author: steven.l       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-6-2019 07:04 AM | Show all posts |Read mode
Just bertanya para wanita disini, adakah wanita Di negara kita semakin selesa dan berani utk breast feeding Di tempat awam. I skrg selalu nampak byk perempuan dgn tanpa segan silu menyusu anak mereka didepan khayalak ramai tanpa nursing cover hingga menampakkan tetek mereka.Ini bukan perbincangan seksual tetapi utk mengetahui bagaimana mereka mempunyai kebenarian utk berbuat begitu. Saya tgk mereka seperti tidak kisah tetek mereka Di nampak oleh org ramai. Saya sebagai lelaki pun nak beri thumb up kepada kebenarian dia org.
Byk I dah nampak and rata2 mereka dlm umur 20an. Adakah ia menjadi satu trend or perempuan skrg lebih berani?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Tempat2 public perlu sediakan ruang untuk menyusu. Dan ibu muda perlu peka dengan persekitaran. Suka suki selak. Time2 raya pun sama. Walhal boleh jek menumpang bilik tuan rumah. But di depan tetamu yang lain, yakin selak selak. Terbeliak bijik mata aku.

I was never comfortable to breastfeed tanpa cover. Aurat dan malu. I ingat one time we were breaking fast dekat 1 restoran, i seat facing this young parents. I saw this young mother, selamba selak baju and tudung and I saw the whole right breast. And pempuan tu stok tudung labuh. Omagad mujur I yang duduk facing her. Kalau my hubs yang duduk facing her, idok ker terbuka posa awal suamiku itu. Walhal mana2 Aeon pun memang sediakan bfeed room. Duhhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 8-6-2019 09:15 AM
Tempat2 public perlu sediakan ruang untuk menyusu. Dan ibu muda perlu peka dengan persekitaran. Suka ...

Thanks for replying.
Tempat awam masih byk yg tiada tempat menyusu utk ibu. So terpaksa mereka utk menyusu dikawasan open.
Tapi I respect mereka sbb berani menyusu tanpa cover. Bukan senang sbb perlu byk keyakinan, keberanian.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah byk kali I tgk perempuan melayu breast feeding openly dlm klinik kerajaan tanpa cover sampai nampak tetek and mereka sekadar buat selamba. Sbb itu I tanya adakah ia menjadi satu trend baru or kesedaran menyusu Di kawasan awam bukan satu masaalah lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by umbut at 8-6-2019 02:27 PM

Aku selalu breastfeed kat mana2 je.. pakai penutup kain yg besar utk menyusu tu.. ala2 apron tapi nursing cover beli kat shopee..murah jer.. tolong beli ye makcik3 tudung labuh tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 8-6-2019 10:26 AM
Aku selalu breastfeed kat mana2 je.. pakai penutup kain yg besar utk menyusu tu.. ada aku kesahhh

Tak ada masaalah you breast feeding kat tempat awam sbb you bercover. Yg mungkin menjadi masaalah ialah perempuan yg breast feeding tanpa cover ini adakah mereka ini open minded sbb tak kisah org lain nampak tetek mereka.
Sbb masih lagi taboo dikalangan org Malaysia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 8-6-2019 09:15 AM
Tempat2 public perlu sediakan ruang untuk menyusu. Dan ibu muda perlu peka dengan persekitaran. Suka ...

Perempuan dgn perempuan tak jadi masaalah kan kecuali berdepan dgn lelaki. Byk lelaki miang and gatal diluar sana yg masih anggap tetek hanya objek seksual wanita dan bukan tempat bayi mendapat susu drpd ibu mereka.
Selagi lelaki tak hormat perempuan selagi itu perempuan menghadapi cabaran utk breast feeding openly.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 10:51 AM | Show all posts
Ada juga nampak tapi terlindung dengan tudung
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
la..kalau tak buka2 gitu..org tak tau lah ank tu minum susu bondanya. mesti lah kena bgtau org gitu. kan zaman skrg ni..mana yg baby minum susu lombu kan kena kecam..konon anak nnti bodoh mcm lombu apa sume.
ada sorg opismate i..kena kecam sbb bg anak susu guna botol..walhal itu susu ibu. diorg ingat itu susu lombu. sian dia..tak leh bg direct sbb ada problem.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 10:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Ivysaur replied at 8-6-2019 10:51 AM
Ada juga nampak tapi terlindung dengan tudung

Mcm itu entahlah nasib I selalu dapat tgk.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 8-6-2019 10:59 AM
la..kalau tak buka2 gitu..org tak tau lah ank tu minum susu bondanya. mesti lah kena bgtau org gitu. ...

Susu ibu baik utk anak kan. Beri susu badan bukannya memudaratkan tubuh badan and byk manfaat.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 8-6-2019 10:26 AM
Aku selalu breastfeed kat mana2 je.. pakai penutup kain yg besar utk menyusu tu.. ada aku kesahhh

Kalau tutup pakai nursing cover tu pd i ok jer.. mana2 pun bole. Pasal sopan.. tapi kalau yg bertudung labuh tapi tunjuk tetek mcm takde rasa segan silu, tu baik tanggalkn tudung jer. Pasal i tgk org2 non-muslim pun takdelah nk tunjuk2 tetek.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 8-6-2019 10:59 AM
la..kalau tak buka2 gitu..org tak tau lah ank tu minum susu bondanya. mesti lah kena bgtau org gitu. ...

Kesian nye opis mate u.. aku respect tau ngan ladies yg fully pump susu untk baby dorang. The efforts lebih berganda.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena cover. Tolonglah cover. Mmg kau nak bagi anak menyusu, tapi jagalah aurat. Breast kau tu suami kau je boleh tengok. Dah kenapa nak tayang kat semua org. Jagalah maruah diri. Banyak jual kain cover kat kedai kedai.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
steven.l replied at 8-6-2019 10:47 AM
Tak ada masaalah you breast feeding kat tempat awam sbb you bercover. Yg mungkin menjadi masaalah  ...

Biar ajelaaa dia nak tayang tetek.. leh jugak nmpk pree show.. yg putih hitam berkerak..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 8-6-2019 09:15 AM
Tempat2 public perlu sediakan ruang untuk menyusu. Dan ibu muda perlu peka dengan persekitaran. Suka ...

Seronok kut blh tayang tetek kat org...jenis yg x reti malu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-6-2019 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 8-6-2019 10:59 AM
la..kalau tak buka2 gitu..org tak tau lah ank tu minum susu bondanya. mesti lah kena bgtau org gitu. ...

Office mate you mmg penyokong tegar breast feeding. Kesian office mate yg kena kecam itu.
Mungkin office you byk org yg amal breast feeding direct and mereka tak boleh terima formula milk. My old office tak ada problem mcm ini sbb bf and fm pun sama byk. Hanya isteri boss merungut sbb collegue I byk habis masa pump susu badan dlm office.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
My experience , NIP (nursing in public) mmg sehabis boleh akan cari nursing room, but unfortunately xsemua mall sediakan nursing room at each level, ada mall yg xde lngsung pn ade..

To all mums out there yg nk NIP please use nursing cover, byk dh jual online, lazada, shopee, ig shop pn byk jual, cntik2 n comel,  yg mahal, murah smua ada.. Klau xde n xbawak, use ur tudung to cover, if free hair u should aware of this, use napkin or any kain... Pkai nursing blouse, byk dh jual, klau xde pkai botton blouse so u xpayah selak dr bwh.. Ni pn dh byk jual nursing attire..

As for me mmg segan la nk NIP tp dh keadaan darurat n anak nk ssu jugak2, trpksa cpt2 cri nursing room, or just gna nursing cover..

Maaf kepada kaum adam yg trpksa nmpk aurat yg xsepatutnya.. Si ibu harus alert la bnda2 ni, nk bf anak xde mslah, now rmai advocate bf smpai 2yrs...so bila kluar umah prepare semua siap2 ok mommies
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 8-6-2019 09:15 AM
Tempat2 public perlu sediakan ruang untuk menyusu. Dan ibu muda perlu peka dengan persekitaran. Suka ...

Kann p berjalan rumah org bla anak nk ssu, lari la masuk kereta, or mnta tumpang bilik, sy bf anak dr lahir mmg malu gila nk bf dpn org, smpai msa dlm pantang MIL tegur n ckp susu jela org paham, masalahnya segan oooo ssu dpn org even ahli kluarga sndiri

Last yr ank still bf, pergi beraya, lupa bwa nursing cover.. Mmg berlari masuk kereta laaa.. Org lain makan sedap2 kta dduk brkurung dlm keta ssu anak

Ibu muda zmn skrg jgn la trlalu open sgt.. Aurat anda jaga laaa..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2019 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
I tgh pantang...i malu gila nak bagi susu time kt ward...nak2 time waktu melawat...ramai org..takut org tgk...jd i tarik je tirai tutup..rasa selamat sket....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084576s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list