Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
14952
View
317
Reply

"Hanya Keluarga Di Raja Sahaja Yang Boleh Pakai. Helang Dan Pipit Terbang Tak Sama Tinggi" - TMJ

[Copy link]

Author: hafiz.ahmad       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-6-2019 01:39 PM | Show all posts |Read mode
Aidilfitri tahun ini jatuh pada hari Rabu dan ramai di antara kita yang pulang ke kampung lebih awal untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas dan berjumpa dengan keluarga di kampung halaman. Juadah seperti lemang dan ketupat adalah di antara makanan yang wajib disediakan ketika rumah terbuka.


Semuanya indah dan harmoni sehinggalah kenyataan yang dikeluarkan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris yang menimbulkan rasa sedih dan kecewa rakyat terhadap kenyataannya itu.









Kenyataan tersebut dimuat naik di laman Instagram dan Twitetr milik baginda yang menceritakan asal usul baju tradisi negeri Johor. Namun, kenyataan "helang dan pipit terbang tak sama tinggi" itu menimbulkan rasa sedih dan kecewa rakyat di media social.











Sedang isu itu sedang panas dibahaskan, timbul pula lagi satu isu baru.







Mungkin TMJ hanya mahu menceritakan salah silah dan sejarah tradisi Johor, sentiasa positif okay! Semoga di Aidilfitri ini kita bermaafan dan tidak menimbulkan kebencian terhadap orang lain. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiyooooo siap, kena, buka sampin.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Cant imagine he ll be our future agung
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 01:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Nanti dah duduk tidur dalam tanah the real wing "helang" muncul masa tu nak membongkak pun dah tak lalu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni gak spisis yg tak layak jadi kerabat diraja. Buat malu keturunan je. Dah bagus rakyat mesia nak pakai baju budaya deyols tapi heols larang cenggituh.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Haiyohhh x de apa yg nak dibangga2 dgn IC 01 tu ya! Mak rasa nak tukau ke 04..boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu almarhum Sultan Iskandar yg mulakan pakai mcm tu....bkn main lg org kutuk....skrg nak ikut pulak....

Betul le jata TMJ tu...sek agama johor lain....balik dari sek, kena pi sek agama.  Melaka pun tak de mcm tu...lg satu sek agama kat johor, klu tak pass periksa, tak naik kelas...ulang le kau sampai kau  pass.

TMJ bengang kot....dlm pada mngutuk, tapi sibuk nk ikut apa yg johor buat....

Jeles le tu....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:17 PM | Show all posts
Xpe kita follow saja ,apa masalahnya.

Itu kan adat.

Kita kena juga ikut adat setempat dan apa protokol.

cuma kata-kata itu mcm  bingit lah sikit sebab  mcm bom Hiroshima.

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:19 PM | Show all posts
makneng replied at 7-6-2019 02:07 PM
Haiyohhh x de apa yg nak dibangga2 dgn IC 01 tu ya! Mak rasa nak tukau ke 04..boleh?

Mak neng make up teruk sangat  tu ,aku rasa orang 04 pun xmahu terima mak neng . Sila lah marah .
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 7-6-2019 02:08 PM
Dulu almarhum Sultan Iskandar yg mulakan pakai mcm tu....bkn main lg org kutuk....skrg nak ikut pula ...

So kekdahnya, tmj pass ke tak sek agama? #tanyaje
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:22 PM | Show all posts
Layan sangat boneka duniawi ni. Perut dah boyot pun mana pernah kenyang tu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Orix at 7-6-2019 02:27 PM
KIM.K replied at 7-6-2019 02:23 PM
Mengutuk tmj tu berpada2 la gais..kut2 berdaulat pulak pesan Tunku tu. Maybe marhaen tak paham
Ape ...


Dah tahun 2019 nk msuk 2020 pun ad org berfikiran mcm ni. Aiyoh. Kadavale.....

Whatever it is, atok still da best sound setepek direct tak ada kiasan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:32 PM | Show all posts
kat opis hari jemahat bersepah yg pakai gitu...
x koser la dorang tu nak pakai baju melayu lengkap sepasang bersampin...
dah berkurun kot...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 7-6-2019 02:33 PM
Ye lah orix..dah nak masuk 2020 pun tak jumpa lagi ke orang berkaromah dan berdaulat..

Mau mari ...

Ni set set tau kutuk dari jauh je....

Nak tau karomah tak karomah....suruh dia gi masjid sultan Abu Bakar tu, pastu ckp membongkak mcm apa dia ckp....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 7-6-2019 02:32 PM
kat opis hari jemahat bersepah yg pakai gitu...
x koser la dorang tu nak pakai baju melayu lengkap  ...

Dia sound mawi kannn....

Mawi kan org felda johor kannn.....
Sepatutnya mawi tu alert pasal ni....tapi dia pulak yg meliwat protokol pakaian johor.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:42 PM | Show all posts
Dear TT, ni dah thread ketiga de isu ni

Yang 1st sekali

Comments

Nasib baik FC baca komen ni. Terimakasih .. Sekira nya ada nampak lagi memana Thread yang sama .. boleh tean Report dan bagi link atau PM FC  Post time 8-6-2019 05:06 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:43 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 7-6-2019 02:08 PM
Dulu almarhum Sultan Iskandar yg mulakan pakai mcm tu....bkn main lg org kutuk....skrg nak ikut pula ...

Tmj tu sekolah agama ke tak???
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by esbok at 7-6-2019 02:46 PM

Bukan apa. Hmm sebenarnya tak elok sangat pun. Bukan seluar je. Songkok pun aku confuse. Pakai sampai atas kening, member aku sorang ni.

Aku tanya apa hey pakai songkok sampai mcm tu. jawab sorang lagi, org johor mmg pakai mcm tu. entah ye entah tidak. Aku ohkan aje le. Masalahnya dia bukan org sana pun. Lol.  Habis hensem agaknya dia rasa.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 7-6-2019 02:25 PM
Dah tahun 2019 nk msuk 2020 pun ad org berfikiran mcm ni. Aiyoh. Kadavale.....

Whatever it is ...

Tulah..daulat ni semua zamandulu semua punya kisah...takde makna tuhan nk lebihkn sesuatu golongan hanya disbbkn dia raja golongan manusia
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:54 PM | Show all posts
buat apa kutuk2 TMJ kalau apa yang dikatakan itu benar?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.112047s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list