Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6870
View
113
Reply

Dah setahun menanggung keluarga

[Copy link]

Author: eedoraa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 1-6-2019 08:11 AM | Show all posts
Kalau ada suami macam ni, tt kena pandai berlakon sikit. Cuba lepas raya ni tt berlakon macam tak ada duit, duit saving pun dah habis utk belanja raya. konon2 takde duit nak beli barang dapur, hari2 masak telur. pastu buat2 sakit kepala atau migrain sebab pening fikir nak bayar hutang. Kalau depan dia, tt buat2 pening pastu tido. Tengok apa yang dia nak buat. Kalau dia masih buat tak faham je, memang patut la tt mintak cerai je. kalau dia nampak ada perubahan, cuba nak cari kerja, mungkin tt boleh bagi peluang lagi kat dia. kadang2 ada lelaki ni dia bukan malas, tapi sedikit lembik, tak tau nak bertindak selagi tak tersungkur. tt jangan tunjuk tt pandai dan berdikari, kita as wife kena tunjuk lembik sikit, kena tunjuk kita bergantung kat suami, kalau terlalu berdikari macam ni la jadinya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-6-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
virgo19 replied at 1-6-2019 08:11 AM
Kalau ada suami macam ni, tt kena pandai berlakon sikit. Cuba lepas raya ni tt berlakon macam tak ad ...

Selalu je duit x cukup bayangkan lah komitment dekat 5k, mesti ada short bulan2 tapi my husband cakap dia pun x dpt tolong i sebab dia pun tak cukup duit. So nak buat mcm mana? Kang x bayar sewa rumah kena halau. Kalau i sorg je takpe ni mak i pun ada sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2019 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Babe.. keje kfc.. mcd.. dominos.. hotel2 pn nk pki org..  KK mart pn sibuk dok cri pekerja. Sementara nk dpt kerja yg bsesuaian dgn diri.. kerja la dlu kt situ.... aku pnh nmpk dik.. sorg cina dlm umur 20 - 30 anggarn keja mcd jer.. biasa2.. kluar2 dr mcd tu kretanya H yg agk baru jua lah.. dr situ kita nmpk jika x mmilih kerjaya tu.. rezeki ttp ada.. ni dh smpi setahun lbh wat bodo jer.. dia tau bila ko marah2.. dia sengih2.. ko diam.. aku ada pngalaman gini dik.. tp bukan laki aku dlu xkerja.. tp semua belanja aku kluarkn.. dia bayo 700 jer sbln. Itulah nafkah..duit dapoq & bil.. babikan.. 8 thn dik.. sb kesian.. last2 mkn diri aku.. aku mmg minta dlepaskn sb dia main kayu 3.. sgt babi.. aku kesiankn kau.. kau buat taik.. nasib aku xdak ank ngn dia.. so sudah2 kesiankn jantan mcmni dik.. fikirkn diri ko... klu ko sygkn dia.. gertak sikit..  bgi dia move his ass  ...
Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2019 01:04 AM | Show all posts
Suruh dia install bigo live app yang iqram dinzly buat gaya konon2 lncp tu. Dahtu try la seminggu jadi broadcaster. Kalau ngam tanya la viewer kat dalam tu nak interview jadi host (kerja ngan bigo jadi official broadcaster). RM500 sebulan tu pasti, RM10K sebulan tu possible je, 40K sebulan pun boleh kalau makan tido bigo.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-6-2019 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagubestbest replied at 4-6-2019 01:04 AM
Suruh dia install bigo live app yang iqram dinzly buat gaya konon2 lncp tu. Dahtu try la seminggu ja ...

Hahahahhah jadi insta femes maksudnya?
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2019 01:10 AM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 5-6-2019 04:35 AM
eedoraa replied at 4-6-2019 03:43 PM
Hahahahhah jadi insta femes maksudnya?

Bukan insta. BIGO. Tengah kita live orang tekan love, tu takde ape, tapi kemudian orang tekan bagi gift, haa yang ni boleh tukar jadi USD boleh withdraw. Setakat bulanan sewa rumah dan kereta, duit bigo pun cukup dah. Alah takpun you jelah try, on je sepanjang masa, kalau dah sampai side income bigo je pun dah RM10K sebulan mesti you tak kesah suami you kerja ke tak.
Honestly income jadi official host dalam range RM500 hingga RM8K sebulan. Average ramai2 hosts bigo RM1K-2K sebulan. Tapi ada je sampai RM20K sebulan. Simple je, interview nak jadi host pun depan cam smartphone you je.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2019 02:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo laki ko buat keje rumah,lyn ko elok2, xkaki porn kaki betine ape sume..ko pttnye bersbr..laki ko tgh ssh skng..dlm rumah tangga pasti ade time ko ssh n sng..esok2 ko ssh,Allah bg rezeki plak kt die..nnt ko minx cerai, ttbe die dpt keje best,ko jgk rugi sbb die buat keje rumah ape sume nk banding dgn biawak lain
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2019 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Eedora, tengok sijil nikah tulis apa?ada tak 3 bulan berturut-turut tak bagi nafkah. Kalau tak, boleh consider pegi mahkamah syariah.
If nak bertahan, proceed, kerana suami kamu adalah ujian buat kamu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-6-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
nuno replied at 5-6-2019 03:16 PM
Eedora, tengok sijil nikah tulis apa?ada tak 3 bulan berturut-turut tak bagi nafkah. Kalau tak, bole ...

Oooo ada tulis ya???

Thanks wakkk bagi suggestion.

Balik nanti saya tengok. Selamat Hari Raya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2019 11:50 PM | Show all posts
eedoraa replied at 5-6-2019 11:13 PM
Oooo ada tulis ya???

Thanks wakkk bagi suggestion.

awak saya nk tanya ni hehe

awak dah TIADA rasa sayang
dan cinta sedikit ke pun lagi untuk dia?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2019 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 5-6-2019 11:50 PM
awak saya nk tanya ni hehe

awak dah TIADA rasa sayang

Sayang lah

Tapi kalau sayang tu boleh bantu sewa rumah, takpe jugak.

Saya ni menanggung mak, dan tanggung dia.

Saya dah bantu carikan keje, 100% job application kat email tu saya yg apply kan, dia tak ada inisiatif langsung nak hantar email, tanya, whatsapp org untuk apply keje.

Memana vacancy yg saya jumpa/nampak tepi jalan/kawan bagitau saya forward ke dia, yg boleh whatsapp semua saya forward ke dia. Takkan sampai tahap whatsapp org mintak keje pun saya kena buatkan? Borang pun saya isi lan dia tinggal tampal gambar & hantar, itu pun tak buat.

Last 2 months pakcik saya offer dia utk bantu, pakcik saya kontraktor kekecik je lah. Cuma kena ddk ipoh. Husband saya taknak alasan jauh apa2 jadi kat kl nanti susah. And i was like, he dont even have any options pun sekarang yg sesuka nak tolak. Kalau keje dgn pakcik saya setel dah, rumah xyah bayar sbb rumah arwah abah saya ada kat ipoh tu we all balik kadang2 je. Itu pun dia xmau.

Saya fed up. Tu je nak cakap.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2019 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
AyaqMeloSuam replied at 4-6-2019 12:25 AM
Babe.. keje kfc.. mcd.. dominos.. hotel2 pn nk pki org..  KK mart pn sibuk dok cri pekerja. Sementar ...

Sorry kak baru perasan ni

Yeeee saya suruh dia keje tealive kak, at least keje lah dr petang sampai malam. Dia tipu kata dah call & cakap dah penuh. Sekali saya call sendiri ada kosong lg ye & mmg perlukan pekerja.

Keje tealive senang je kak, buat air je pun. Takpe lah pagi dia tolong lah parents dia niaga, malam daripada dia main pubg ke mobile legend ke baik lah dia keje, pun xmau. Dia jadi runner ke pun boleh tapi takde pulak dia cari.

Masalah dia skrg nak dgn taknak je.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2019 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah cek sijil nikah..kalau ada pegi jer mahkamah syariah tuntut cerai/fasakh
Biar husband goyang sikit.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2019 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
nuno replied at 6-6-2019 10:22 PM
Dah cek sijil nikah..kalau ada pegi jer mahkamah syariah tuntut cerai/fasakh
Biar husband goyang si ...

Belum, masih beraya di kg ni selasa baru balik kl hihi
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2019 11:39 PM | Show all posts
lelaki kenalah kerja..

my husband jenis kekadang kerja atau tidak...
tapi kami ada 3 blok apartments so kalau dia tak kerja pun,
no hal sebab jika tak kerja sekalipun, dia masih bayar segala mala...

tapi itupun me kasi dia senang lenang 2 bulan aje, lepas tu
me suruh dia cari kerja dah..
tak da faedah dia melongak kat rumah sampai otak tepu
tak berfungsi sangat, i mean pergi kerja keluar rumah, jumpa differents peoples
atau keluar tenaga sangat bagus untuk dorang..

bagitaulah husband you, basuh pinggan pun ok,
penting dia keluar bekerja, ialah
melangok kat rumah, tolong parents kejap bergaji kejap tidak..
makan kena setiap hari, sewa rumah kena bayar...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 6-6-2019 11:39 PM
lelaki kenalah kerja..

my husband jenis kekadang kerja atau tidak...

Semua sudah diberitahu huhu

Cakap elok elok sudah. Cakap menangis sudah, cakap marah tu lagi lah.

I sampai cakap bagi lah i sehari rm3-rm5 pun xpe asalkan dia bagi i nafkah tu so berkat hidup dia & rezeki murah.

Tak apa lah i tengah figure out something ni semoga Allah tunjuk kan jalan
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 02:20 AM | Show all posts
eedoraa replied at 6-6-2019 02:37 PM
Sayang lah

Tapi kalau sayang tu boleh bantu sewa rumah, takpe jugak.

saya rasa,dia tak nak kerja yang 'LAIN'
dia nak juga jenis2 kerja yang macam
sebelum ini..mungkin ego@malu
buat kerja low standart..kalau awak
dapat carikan jenis kerja yang sama
macam dulu,mungkin dia nak kot
(pendapat ni,bukan nak sebelahkan
dia tau )


satu lagi,lelaki ni tak mudah nak ceraikan
'lubuk duit' macam awak.itu sebab lah
awak dah habis gaduh,menangis segala
dia buat tak tau aje..jadi,dalam hal ini
awak ikutlah apa yang sister2 sini ajar
itu..saya doa kan awak berjaya dalam
apa saja keputusan awak buat..Amin.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 03:29 AM | Show all posts
eedoraa replied at 6-6-2019 10:59 AM
Semua sudah diberitahu huhu

Cakap elok elok sudah. Cakap menangis sudah, cakap marah tu lagi la ...

Mungkin you kena ugut dia cam nak bercerai kot.

Mana tau takut hilang tempat bergantung hehehe
, datang insaf so ubah perangai.

Anyway good luck.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2019 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 7-6-2019 02:20 AM
saya rasa,dia tak nak kerja yang 'LAIN'
dia nak juga jenis2 kerja yang macam
sebelum ini..mungki ...

Ada je interview keje yg dulu tapi tak dapat... and mostly studio srkg tak ada dah jawatan mcm dia... kwn2 dia ramai juga buat part time production tapi dia xde inisiatif nak tanya.

Kalau sy, selagi x keje sy grab je memana keje yg ada x kesah lah sy ada degree ke master ke sbb sy sedar zaman skrg tak boleh nak memilih keje, yg ada degree pun ramai je keje clerk, keje giant.

Thats why lah sy fikir sy ni lubuk duit dia & saya selalu akan fikir jalan how to settle things.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2019 08:09 AM From the mobile phone | Show all posts
faraway1 replied at 7-6-2019 03:29 AM
Mungkin you kena ugut dia cam nak bercerai kot.

Mana tau takut hilang tempat bergantung hehehe  ...

Pergi ambil borang is the last resort.

Cakap nak pergi court tu dah banyak kali.

So tu je lah cara.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.230850s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list