Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6105
View
113
Reply

Dah setahun menanggung keluarga

[Copy link]

Author: eedoraa    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 30-5-2019 03:28 PM | Show all posts
Hana replied at 30-5-2019 03:23 PM
kesiannya ko. baru kawen setahun lebih dah nak bercerai.
sementara takde anak ni, better bua ...

haaaa tq bagi cadangan runner tu....

mmmmm mcm mana ek? laki aku ni kalau aku x cakap tak gerak. like i said earlier, his resume, job application semua aku buatkan, kalau aku tak buat mmg tak apply keje lah jawab dia.

aku sbnrnya dah xtau nak buat apa, give up pun ada. aku sampai ckp mcm mana Allah nak bagi rezeki kalau dia sendiri tak usaha, aku cuma boleh bantu je pun, dia lah kena apply sendiri. tapi harammmmm

bab org luar nasihat dia tu, ayah dia dah cakap dengan dia masa aku mengadu dulu, tu yg dia tolong mak dia niaga. kalau tak, takde maknanyaaaa lah nak tolong. lepas ayah dia cakap dgn dia baru dia gerak sikit sebelum2 tu 4 bulan duduk rumah saja.

pegi dah interview sana sini tp belum ada rezeki, maybe sebab itu lah sbb usaha dari pihak dia takde, semua interview tu aku yg apply kan.


Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 04:07 PM | Show all posts
bab runner tu, ko kena iklan mana2. kat FB la paling senang. mana2 grup WA komuniti perumahan masuk & iklan.

ko kena bagi laki ko tempoh. katakan 6 bulan ke. setahun ke. kalau tak berubah, maknanya better ko ambik langkah lain dgn syarat, jangan mengandung la buat masa skrg.

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 04:24 PM | Show all posts
iols cadangkan u cuba slow talk lg ngan suami tu.. tp tegas2 sikit.. pastu bg dia tempoh utk dia mesti kerja.. u bgtau masalah u and u ckp if he still not change, u make a move.. iols rasa mesti dia takut nnti..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 05:05 PM | Show all posts
awanysss replied at 30-5-2019 04:24 PM
iols cadangkan u cuba slow talk lg ngan suami tu.. tp tegas2 sikit.. pastu bg dia tempoh utk dia mes ...

talk talk ni iols dah buat dah, dari mengamuk, menangis berkali kali sebab penat emosi, tinggal tak bawak balik borang je lagi ni hahhahahahaha

tapi iols nak pertimbangkan pasal bagi dia timeline tu, tqqqq bagi cadangan
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 05:12 PM | Show all posts
gertak sekali nak cerai tunjuk borang..bagitau tt betul2 serius nak tau hala tuju hidup kawin u camna
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 30-5-2019 05:12 PM
gertak sekali nak cerai tunjuk borang..bagitau tt betul2 serius nak tau hala tuju hidup kawin u camn ...

Tu lah nak buat mcm tu... sbnrnya dah takde hati dah dgn perkahwinan ni sebab penat menanggung setahun. Takde perubahan. Doa kan ye semoga dipermudahkan & Allah bagi jalan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-5-2019 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
yprat replied at 30-5-2019 02:03 PM
Suami u nih seorang yang pemalas. Aku pernah dulu masa baru grad xde kerja, lintang pukang aku carik ...

Tqqqqq aku rasa ni lah first lelaki yg fikir logik sikit dan tak terlalu menyokong yg sama jantina... betul lah dia malas tp aku xtau nak buat apa dah.

Alhamdulillah karier aku ada jugak lah development, dia ngadap tu je lah tlg mak dia.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2019 04:06 PM | Show all posts
eedoraa replied at 30-5-2019 11:40 PM
Tu lah nak buat mcm tu... sbnrnya dah takde hati dah dgn perkahwinan ni sebab penat menanggung set ...

harap bersabar....jangan meremdam rasa......sebab dia akan memakan cinta kamu.....dan akan hilang kemanisan.......maka akan hilang serinya rumahtangga.
saya cadang...awak bincang, paksa dia keja...sebab dia adalah ketua rumahtangga...kewajipanya menyediakan keperluan asas....

jika tak jalan......awak bolehlah buat taklik dengan dia.....jika awak pada sekian tarikh......gagal menyediakan keperluan keperluan/keja....maka satu talak akan jatuh pada awak.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2019 05:04 PM | Show all posts
Macam macam.
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2019 05:36 PM | Show all posts
eedoraa replied at 30-5-2019 01:44 PM
Bab bab resit tadi, maksudnya semua pembayaran sewa rumah, bil2 semua iols simpan lah ek?

Kalau y ...

ye, simpan semua bills yg uols bayarkan tu
lagi baik klu blh scan semua bills, resit2, resit online banking semua, simpan according to year & months, nnt senang nak refer

kalau simpan gitu je takut ink kat resit tu hilang lak lama2
bank statement semua simpan elok2 manatau nnt nak refer payment yg guna online banking tu
iols dulu kena apply balik bank statement kat bank bertahun2 punya, ada charges lak kena bayar kat bank


Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
ada satu org yg aku kenal lebih kurang mcm masalah TT. dapat laki pemalas. lakinya tu graduate obersea tp x tau la nape rezeki kerja susah nk melekat. lepas 20 tahun berumahtangga akhirnya mereka bercerai dan dlm tempoh 20 tahun, bininya dok tanggung lakinya yg biawak hidup tu. mujur xde anak. apa yg iols nampak, laki ni kalau dah pemalas plus dpt bini rajin usaha cari duit, bertambah2 lagi jd pemalas. kalau laki TT ada bau2 sikap pemalas dan takmo berubah, baik TT tinggalkan je. pulangkan semula laki TT kt org tuanya. badan sihat tp malas cari kerja. TT tak payah ngade2 nk bg duit poket. kalau laki TT lapar nk mkn, mkn je la apa yg ada kt rumah TT tu. yg laki TT tolong parents meniaga tu, dpt upah atau mcm mana?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
simpan sofcopy, upload dalam gmail ke cloud ke mana2 la yang boleh reait2 tu semua
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2019 03:19 AM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 1-6-2019 12:27 AM
ada satu org yg aku kenal lebih kurang mcm masalah TT. dapat laki pemalas. lakinya tu graduate obers ...

Dapat upah per day rm30. Kalau parents dia tak niaga, dia pun tak dapat lah upah on that dah.

Kata kan lah seminggu 6 days je niaga, baru rm180, duit tu sehari mmg abes gitu je beli mkn dia, rokok & minyak motor dia.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2019 03:21 AM From the mobile phone | Show all posts
pawie replied at 31-5-2019 04:06 PM
harap bersabar....jangan meremdam rasa......sebab dia akan memakan cinta kamu.....dan akan hilang  ...

Bincang & paksa tu dah almost every week dah, bayangkan sampai cari kan kerja kat mudah, nampak je vacancy terus screenshot bagi ke dia tapi dia tak ada pulak call ke apa. Resume semua i update kan & email for application. Normally dia tinggal pegi je utk interview.

I rasa taklik tu dia xnak buat, i yg kena pegi court jugak for my own good.

Bukan xnak susah senang tapi mcm dah lamaaaaa sgt susah sendiri ni, dia pun mcm takde pulak susah sekali dgn i haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2019 03:22 AM From the mobile phone | Show all posts
gam_gajah replied at 31-5-2019 05:36 PM
ye, simpan semua bills yg uols bayarkan tu
lagi baik klu blh scan semua bills, resit2, resit onli ...

Nasib baik transaction utk rental semua i simpan/whatsapp terus owner.

Tqqqqq i akan start gali balik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2019 03:24 AM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 1-6-2019 12:27 AM
ada satu org yg aku kenal lebih kurang mcm masalah TT. dapat laki pemalas. lakinya tu graduate obers ...

Itu lah kang cakap mcm bukak aib suami.

Maybe dia rasa ok je sbb i jenis kalau xde duit, i akan cari. Jual apa2 lah yg ada mcm jual kamera ke, shawl duck ke whatever yg dpt datangkan duit belanja just to cover that month plus i ada saving & ada bulan bulan yg i dapat extra sebab ada komisyen. So dia fikir takpe wife dia pandai cari duit.

I mmg jenis tak reti takde duit tu, susah kalau emergency.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 05:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Ladybird910 at 1-6-2019 05:45 AM

Aku simpati dgn cite tt..
Before aku bg cdgn, Meh aku ringkaskan apa yang aku baca dari komen TT dan porumer2 lain..

1. Laki tt mmg pemalas dan selfish.  Bukan shj pemalas tapi mmg dah di zon selesa yang mana dia tgk tt blh survive and dia xrasa dah tt tu tanggungjawab dan amanah yg dia perlu pikul.

2. Sikap toleransi dr TT sendiri juga jadi faktor penyumbang kepada keadaan skrg.plus dia tau tt ada saving dan seorang yg sgt btanggungjawab. Bila baca tt sendiri cari kerja, prepare resume etc.. Mmg lg la menjadi pemalas laki tt.. Sebab dlm otak dia ' sokay, bini aku marah kejap je.. Or nnt okla bini aku tu etc'

3. Tiada push @ pressure faktor yg kuat dan beri impak dr kedua2 belah pihak.. Memandangkn mak tt tgh tak sihat dan bapak dia plak bebel sikit jahhh.. So dia jadi amik ala kadar atas isu yg berlaku.

4. Lesen part tu aku suspek laki tt sendiri yg nk delay.. Sbb tu dia amik jarak gap jauh gile..
Aku dlu seminggu je dh settle training siap dgn ujian lesen

Cadangan:

1. Simpan resit dan segala conversation whatsapp, sms mak nenek dari dulu berkenaan isu ni.. Saksi part nnt kita discuss kendian

2. Lepas amik borang fasakh tu.

3.mula buat perbincangan depan mak ayah dia.. Klu blh buat dlm tempoh b4 raya ni supaya impak dia kaw2..masa ini letak sekali borang fasakh tu depan dia and cerita kronologi dari awl smpi hbs siap dgn bukti effort tt cth emel resume etc depan mak bapak dia supaya xblaku salah faham. Laki ni kdg suka twist facts when things go wrong.. Cth kes ammar alpian yg curang tu. Dh curang, twist plak story.. So lets make it straight from the beginning..
Btw cara tt slow talk n bincang tu dh betul. Tp kena ada depan mak bapak dia, klu mak bapak tt blh ada sama pon lg bagus.. At least biar dia jadi segan yakmat
Mereka ni la nnt jadi saksi tt klu apa2 jdi.. Belah tt klu blh libatkn abg or adik laki if ade juga..(so requirement saksi tu dh fulfilled) Laki ni xsegan klu setakat pempuan bebel.. Normal la tu.. Ego dia xcalar mana.. And mentality org kita klu cerai ke apa.. Sume salah perempuan.. Xreti jaga laki la.. Berkira and xsanggup susah dgn laki la.. Pdhl laki tu yg takguna dan pemalas

4. Masa bincang tu tgk reaksi laki tt.. Klu dia defensive,  then aku rse tt blh nmpk la hala tuju ke mana rumahtangga tt sebenarnya.. Tp klu dia nmpk keinsafan dan mahu berubah then make sure bg timeline utk dia prove his word. Nak bagi lagi impak, minta izin dia utk beraya dan masa bertenang nk duduk dengan parent tt untuk sebulan ke cmtu.. Tgk reaksi dia.. Bg dia rasa taste of his own medicine and at the same time biar dia terasa 'kehilangan'tt...

Masa ni juga tlg stop ur own effort utk carikan dia kerja ke apa.. Biar dia berdikari.. Dia bukan budak kecik. Dh jadi laki org kot..

**best timingnye masa raya tu sendiri tt dah mula raya sendiri la.. Biar dia sgt terasa kehilangan and klu betul dia syg tt sepenuh hati dan tak selfish, dia akan gerak,usaha dan berubah.. Else, tt proceed jela dgn fasakh tt tu..
**ni la part 'ketegasan' tt kena betul2 terserlah..ala2 'tough love' dr tt utk suami.  Bfore this laki tt nmpk tt acah2 je.. Tu yg xde effect pon.. Sigh

Btw.. Laki tt patut syukur sgt dpt tt as wife, sanggup susah payah dgn dia tru ups n downs.. Siap jaga aib bagai.. Setia xmencurang etc bila laki sendiri dh mula dayus..

So aku xkategori idea aku as kejam tp self love utk diri tt sendiri.. Yg kejam dan xde hati perut dlm cite ni laki tt actually.. Sbb klu betul syg, he wont treat u this way in the first place..

**sorry klu ayat aku deep n makan dalam..tp this is the ugly truth.. The reality yang pahit utk ditelan.. Tp yg pahit tu la kadang2 jadi ubat terbaik utk merawat kesakitan yg kita alami ~ moga Allah permudahkn urusan tt.. Amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 05:44 AM From the mobile phone | Show all posts
eedoraa replied at 1-6-2019 03:21 AM
Bincang & paksa tu dah almost every week dah, bayangkan sampai cari kan kerja kat mudah, nampak je ...

serupa babu dah dia buat bini dia, sorry tt cakap camni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2019 07:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Ladybird910 replied at 1-6-2019 05:26 AM
Aku simpati dgn cite tt..
Before aku bg cdgn, Meh aku ringkaskan apa yang aku baca dari komen TT d ...

Thank youuu for all the suggestions.

Tak, ayat2 tu tak makan dalam pun. Sebenarnya i dah tahap penat sebab i jaga mak i lagi, memang penat gila.

I plan ambil borang fasakh lepas raya, tak sempat dah ni sebab i balik kampung isnin tengahari bawak my mom sekali.

Husband akan balik nanti tapi pepandai dia lah nak beli tiket bas ke apa sebab dia masih niaga.

I dah bagitau my brother tengah fikir nak mintak fasakh tapi dia diam je, maybe dia taknak campur lagi so nanti i bincang lah mcm mana.

I kalau boleh xnak pening kan kepala my mom kang dia warded lagi i yg susah.

So first step i pegi court after raya.

Tq again ya. I memang dah nampak sejak 2-3 bulan kebelakangan ni, bila i gaduh atau tahap geram baru lah dia kata ok nanti dia cari but till now tak ada. I pun dah give up nak cari kan keje.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
eedoraa replied at 1-6-2019 07:35 AM
Thank youuu for all the suggestions.

Tak, ayat2 tu tak makan dalam pun. Sebenarnya i dah tahap  ...

Welcome sis.. Its ok.. We all are tested in different ways.. Cuma good for u xde anak lagi..

Dpt laki jenis xbpelajaran tinggi xpe.. Janji kuat usaha nak baiki hidup.. Jack ma sendiri xpandai tp sgt gigih baiki quality hidup smpi jadi multi billionaire.

So in this case, tahap malas dia tu xkn berubah pon selagi dia xde any significant event that change his life.. Coz old habits die hard..remember that! Take care!


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
4.091274s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list