Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5625
View
112
Reply

Dah setahun menanggung keluarga

[Copy link]

Author: eedoraa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-5-2019 11:14 AM | Show all posts |Read mode
hello uols, iols ada masalah sikit ni iols tak tahu nak buat macam mana.

iols summarize kan je lah ya.

1. iols baru kawen, baru setahun lebih. belum ada anak
2. bulan ketiga kawen, laki iols tak disambungkan kontrak (company retrenchment lepas pru), and sejak tu dia tak bekerja dan sejak tu iols tanggung semua
3. iols bantu dari segi carikan kerja, buatkan resume, emel resume, laki iols balik rumah main game atau tengok youtube
4. now dia tolong family dia niaga nasi lemak & hantar kuih, sehari dapatlah RM30, kalau tak niaga tak dapat. ni pun selepas 4 bulan tak kerja and iols pegi jumpa mak ayah dia citer iols dah tak larat nak tanggung so ayah dia minta dia tolong niaga.
5. gaji iols boleh tahan, kadang2 ada komisyen kadang2 takde cuma bila time takde komisyen tu iols memang sesak gila. iols ada saving 5 angka, husband iols tau iols ada saving tu (sebenarnya taknak bgtau tp ntah camne dia jumpa slip saving iols)
6. iols jaga mak iols yang dah uzur, kena hantar dialisis seminggu 3 kali, nasib baik duit dialisis tu ada jugak duit mak so iols ok sikit cuma bab2 makan & keperluan mak yg lain bawah iols. ada abang (dah berkahwin) tapi abang tak bantu sangat kecuali tolong bawak pegi spital check up. tak ada duit pulak dia bagi bulan2.
7. iols penat, dah bising nak mintak cerai tapi tu lah, suami iols gitu je lah
8. last iols applykan suami iols keje call centre, dah siap email kan resume dan org tu dah reply mintak dtg walk in. tapi tadi laki iols cakap x sempat nak g interview alasan pukul 1 dah nak kena g niaga (bulan posa). banyak dah interview dia pegi tapi belum rezeki tp 98% iols yang applykan. even keje giant, tesco semua iols applykan
9. laki iols takde keta, ada motor je. so mmg bergantung pada iols lah. dia takde lesen baru tengah buat tu pun iols bayarkan so nak buat grab ke foodpanda ke x boleh
10. kerja rumah dia buat, cuci baju, tolong masak, tapi tu je lah yg dia bantu
11. hari tu iols saja je lah cakap rumah sewa dah sangkut sebulan, laki iols jawab dia tak cukup duit lagi nak tolong iols bayar. pastu iols jawab balik nooooo skrg ni i yang tolong u sbnrnya, bukan u yang tolong i sebab ni semua tanggungjawab u. tapi laki iols sesengih kerang busuk je lah.


katakan lah iols mintak fasakh, apa bukti yang iols perlu lampirkan? iols kesian juga ke dia, masa first 3 months kawen tu dia bayarlah rumah & lain2.

dan patut ke iols mintak fasakh? iols fikir gak kesian dia tapi takde sapa kesian kan iols. dah lah tanggung mak, nak tanggung laki pulak sobss.... iols perlukan pendapat bernas drpd kekakak & abang2 semua.

tq in advance.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesiannya nya Kau dik
Akak punya pendapat, memandangkan Tok Laki Kau masa bekerja dulu dia bayar rumah Dan tolong2 buat keje rumah juga serta dia bukan Kaki pukul, or memaki hamun,
Kalau akak, akak bagi ultimum bertulis 3 bulan mesti dapat kerja,
Paksa juga Laki Cari kerja dik... Kalau masa interview Tu Laki ko malas, ko pi cuti antarkan ke sana, Dan tepon mertua beritahu took Laki Kau nk pi interview so takdelah dia kene meniaga aritu

All the best dek
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 11:58 AM | Show all posts
penmerah replied at 30-5-2019 11:29 AM
Kesiannya nya Kau dik
Akak punya pendapat, memandangkan Tok Laki Kau masa bekerja dulu dia bayar ru ...

tq kak...

skrg ni tgh istikharah lah mintak petunjuk... kalau lah iols boleh pegi kan interview tu iols pegi jek hahahahhaha tapi susah kan sbnrnya dia boleh je arrange masa, cuma nak dgn taknak.

keje chatime xnak, keje pam minyak xnak. penat dah nak cakap ni haishhh...

cadangan akak tu boleh dipertimbangkan kena bagi dia 3 bulan. masalah laki iols ni, dia jenis kena ketuk puluh2 kali. penat lah dah lah jaga mak lg.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Simpan bil2 semua ye. duit saving 5angka tu jaga baik2. bukan senang uols nak nyimpan banyak macam tu, ke senang je hehe.

Laki malas ni susah la, u pulak nak kena jaga dia bukan dia jaga kita. makan minum dia camana? semua u provide eh? topup semua? cuba sekat tu. kalau makan minum tak yah mewah2 biar dia rasa makan nasi dengan gula garam. uols makan kenyang2 kat luar, perut dia lapar pandai la dia cari nanti. sekian idea jahat iols
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 12:28 PM | Show all posts
Catpaw replied at 30-5-2019 12:24 PM
Simpan bil2 semua ye. duit saving 5angka tu jaga baik2. bukan senang uols nak nyimpan banyak macam t ...

susah uolssss nak simpan huwaaa.... ada komisyen lebih iols simpan lah pastu dulu buat loas asb so pas 6 tahun iols bayar balik semua loan tu, tu yg ada lah saving kalau tak mana maunyaaaaa.....

iols rasa laki iols ni tau susah mcm mana pun iols pandai cari duit, sbb tu dia x rasa pape. pastu dia xde komitmen pun ye lah keta xde, rumah pun sewa so dia fikir iols mampu tu.... tp xmau lah da manjaaaa je gitu cari keje pun tak semua harapkan kita. iols perlukan pelindung tempat bergantung bukan depa yg bergantung kat kita
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 12:45 PM | Show all posts
kenapa u kawin ngan dia ye mula2
sebab harta ke..tapi keta pon dia takde..
savings..rasa pon mcm takde..
dia higher education ke..i rasa dia ni biasa2 je..
attitude baik ke..rajin..tapi rasanya macm tak juga...

so..kalau semua dah diatas mmg gitu, no choice mcm u kena hadap gak sbb tu pilihan u..
cuba u dah tak payah tolong lagi dia. biarkan dia berdikari. u beli segala expenses umah tuk u je. dia nak duit balanja..tak yah bagi. tak yah lah nak carikan kerja tuk dia. i sgt percaya, laki kalau dah stat kita tolong..smpai bebila pon dia tak reti nak bertanggungjwb. pengalaman i..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 12:52 PM | Show all posts
yuki812 replied at 30-5-2019 12:45 PM
kenapa u kawin ngan dia ye mula2
sebab harta ke..tapi keta pon dia takde..
savings..rasa pon mcm t ...

weols kawan dah lama, jadi mak iols suruh kawen sbb lama sgt. pernah gak lah dulu mcm gegaduh dgn mak iols yg iols x konfiden nak kawen tp mak iols masuk spital sbb darah tinggi dia naik, so iols mcm xnak lah jadi pape lg kat mak iols. mak mak ni kadang fikir jauh sgt.
so far sebelum kawen dia xde lah masalah kewangan & dia ddk dgn family, tapi saving dia masa tu utk hantaran & kawen lah.

mana lah nak tau kan jadi gini, sebelum kawen nampak ok, dah kawen mcm ni pulak jadinya.

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 12:52 PM | Show all posts
Camne laki ko ni lesen pon takde. Kerja lama dia tu dalam opis dan level exec ke camne? Mungkin dia memilih kerja yg lebih kurang sama mcm kerja lama. Suruh la dia buat dropship ke.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 01:11 PM | Show all posts
syadq replied at 30-5-2019 12:52 PM
Camne laki ko ni lesen pon takde. Kerja lama dia tu dalam opis dan level exec ke camne? Mungkin dia  ...

dah kawen ni baru lah tau lesen takde sebab tak terfikir pulak nak tetanya bebenda ni before kawen.

dia keje one of the tv station and kalau ot mmg masyuk lah dulu. tapi sesejak pru ni ramai kena buang.

dah suruh buat dropship memacam tp tu lah gitu je lah keadaan nya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 01:17 PM | Show all posts
kasihan u bila tersalah pilih laki..
silap u juga manjakan dia dari awal sampai dia takde rasa tanggungjawab pada u dan diri sendiri..
nak takut apa kan..
susah apa macam mana pun bini ada boleh tanggung..
orang macam ni u kena tegas..
tunjuk kat dia kalau dia tak usaha cari kerja u akan tuntut cerai..
pergi mahkamah amik dan isi borang tunjuk depan mata dia..
kalau dia sayang u dan perkahwinan korang, dia akan usaha untuk berubah..
and hold dulu kalau u berusaha nak beranak..
jangan ditambah beban yang perlu ditanggung ye..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 30-5-2019 01:17 PM
kasihan u bila tersalah pilih laki..
silap u juga manjakan dia dari awal sampai dia takde rasa tang ...

I taknak beranak lagi kakak, i tak ready. Jaga mak pun mcm jaga anak dah hihihihi tambah jaga suami.

Tu lah sebelum kawen tak nampak bebenda ni, dah kawen baru tau jadi mcm ni. Bab manja kan tu xtau lah nak cakap mcm mana, 2-3 bulan memula mmg lah fikir sbb dia suami tak ada kerja lg boleh lah tanggung, ni dah setahun dah sampai rasa helpless pun ada sebab semua benda dah buat.

Kalau tak buatkan resume ke, cari kan keje ke, mmg tak jalan lah jawab dia.

Tq kakak for the cadangan, boleh buat lah pas raya nanti nak g amek borang.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 01:42 PM | Show all posts
tt memang kuat semangat dan bijak orangnya
disebabkan tt belum ada anak elokla cuba jangan bagi mengandung dalam masa terdekat sebab nanti akan jadi lebih complicated, tapi kalau rezeki Allah bagi kite sebagai hamba terimalah dengan hati terbuka
i ols tak boleh nak bagi jawapan yang tepat untuk permasalahan tt tapi i ols doakan tt diberi petujuk dan jalan keluar yang terbaik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab bab resit tadi, maksudnya semua pembayaran sewa rumah, bil2 semua iols simpan lah ek?

Kalau yg bayar dr online banking tu? Simpan yg tu ke?

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 02:03 PM | Show all posts
Suami u nih seorang yang pemalas. Aku pernah dulu masa baru grad xde kerja, lintang pukang aku carik sana sini, submit resume ke beratus company. Taknak digelar lelaki x guna/ xde duit/etc.

The point is, kalau dia xde nampak usaha nak mencari kerja yang lagi stabil, bagi dia ultimatum, and kalau dia fail, u berhak mintak cerai.

Aku pantang nampak laki x kerja jadi biawak hidup bini tanggung, tak tau malu ke jantan camnih, mana taruk harga diri, takde rasa segan ke kalau tengok lelaki lain semakin tua semakin naik dalam karier, xde ke rasa x guna kalau bini yg bagi makan, ko seronok2 main game buang masa kat rumah. Aku nampak lelaki macam nih memang aku bagi sedas je, pantang betul.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 02:04 PM | Show all posts
Edited by aunty_onion at 30-5-2019 02:07 PM

hmmm husband u rajin nak berniaga bulan puasa ni dah ok.
tapi bab malas nak cari kerja n memilih tu macam agak annoying..
i faham orang lepas kena retrench or vss ada yang susah nak cari kerja baru sebab banyak je kawan i macam ni. tapi kalau dah memilih tu ehhhh geram pulak aku. kerja je la kat giant ke apa ke temporary. dapat jugak at least cover sewa rumah.  

u nak mintak cerai rasa macam keji pulak taknak susah bersama.. tapi kesian jugak sebab u jaga mak lagi.

give a little more time. and u warn dia cakap dah penat. kalau lepas raya 2-3 bulan pon still malas, bye bye aje lah.

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
eedoraa replied at 30-5-2019 01:44 PM
Bab bab resit tadi, maksudnya semua pembayaran sewa rumah, bil2 semua iols simpan lah ek?

Kalau y ...

Kalau tak simpan resit pun....  Kena pastikan ada yang tau suami u tak kerja,  tak bagi nafkah dan u yg menanggung dia...

At least 4 org kena tau kalau semua perempuan...
Kalau lelaki sorang tau,  2 org perempuan lain kena tau..
Sebabnya kalau masih lagi takde usaha suami nak cari kerja dan tanggung keluarga,  u boleh fail cerai fasakh dan depa yang atas i bagi tau tadi tu boleh jadi saksi u...

1 saksi lelaki bersamaan 2 saksi perempuan.  Cerai fasakh kena ada sekurang2nya 2 saksi.

I tak galakkan penceraian selagi suami ada usaha untuk berubah...
Tapi kalau sampai update, hantar resume pun u yang kena usaha buatkan.....
Sampai bila??

Jangan terfikir nak mengandung ya...
Selesaikan masalah dengan suami dulu.

Dalam rumahtangga kena ada "wake up call"....
Zaman sekarang bukan zaman isteri kena redho aje....

Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt, lesen tengah buat kan?? apa kata kalau lesen dah ada suruh la husband jd rider foodpanda kalau memilih sangat nak kerja..

adik i buat part time foodpanda dr pukul 6ptg-9mlm je seminggu dpt rm300tt.. tu baru part time.. tp depend juga brapa customer dia ambil.. kalau bnyk lagi masyuk la..
itu baru part time.. full time mybe boleh cecah beribu seminggu sbb gaji bayar ikut minggu..

tp kalau tak nak juga tt fikir la apa yang terbaik okay..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 03:21 PM | Show all posts
Bantalkuning replied at 30-5-2019 02:27 PM
Tt, lesen tengah buat kan?? apa kata kalau lesen dah ada suruh la husband jd rider foodpanda kalau m ...

aah skrg tengah kelas, next class tu bulan 7.

i pun x faham kena driving school tu jarak jarak kan so lambat lg dpt lesen nya tu. katanya penuh.

sbnrnya kan boleh je dia cari keje lain utk malam (2nd job).

ada je i amekkan borang keje petronas jadi cashier utk part time tapi idok ler di isi nya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 03:23 PM | Show all posts
kesiannya ko. baru kawen setahun lebih dah nak bercerai.
sementara takde anak ni, better buat keputusan yang tepat utk diri ko.
Jangan pikir cakap2 orang. Jangan pikir maruah orang lain. Tapi pikir pasal diri ko shj tau.
kalau dah termenangdung, mmg nak tanak kena selamatkan "ayah" kpd kandungan le. lagi tak sampai hati nak bercerai.

takde sapa ke boleh nasihatkan laki ko tu? Dia kena cari keje yang terima gaji dlm bentuk lump sum.
bila bentuk lump sum baru boleh bayar komitment2 hidup & barang2 runcit. sebab semua tu kena settle awal bulan. keje terima gaji harian ni boleh buat as part time setelah semua komitment disettlekan.

rm30 sehari buat kais pagi makan pagi kais petang makan petang boleh la. beli bahan basah sket2.
tapi tak boleh hidup utk bayar hutang2 lump sum yang besar.
aku paham kalau orang tu dpt gaji harian. tak sama dgn orang dpt gaji lump sum cam orang2 suka buat calculation rm30x30hari = RM 900. choi sgt.

kalau ada motor boleh jadi runner jugak. Runner buat keje ikut KM. tinggi jugakla utk sesuatu job.
Runner boleh buat as part time. Tapi, iklan tu pentingla.
Runner utk duit raya pun ada tau skrg. upah rm25. hohohoho.
aku tak ambikla sbb aku jenis sengkek. baik aku usaha dgn tak malu mintak tolong kawan2. hahahaha
Runner utk belikan kuih tart nenas viral kat sec17 shah alam pulak RM60. opocot mak kau hijau.
pun aku tak ambik. aku cari PS. dia up harga rm38 sebalang dari rm32. Min 5 balang kena beli. okkla. jadila. sbb nak jugak rasa kuih tart.

aku bagi contoh2 aje. good luck ye.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-5-2019 03:24 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 30-5-2019 02:15 PM
Kalau tak simpan resit pun....  Kena pastikan ada yang tau suami u tak kerja,  tak bagi nafkah dan ...

tq chuols bagitau bab saksi tu. i usahakan nanti cari.

leceh jugak ek kena g court dulu lah tanya prosedur.

bukan xnak susah senang tp mcm iols je yg susah ni ha, saving pun merosot juga.

bayangkan komitmen bebulan je dah dekat 5k. nak cari rumah flat takde lif pulak susah mak iols pakai wheelchair tak larat sgt jalan.

kalau tanggung mak iols sorg je takpe.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083589s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list