Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1175
View
23
Reply

[Budaya] Bertukar juadah kian hambar

[Copy link]

Author: lanesra       Show all posts   Read mode

Post time 22-6-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Owh asalnya awkward jugak sebab tak kenal sesapa kat area perumahan ni, majoriti dah berkeluarga dan mengamalkan dasar pintu tertutup.

Kitorang beranikan diri ja tingtong loceng dan explain ada masak lauk lebih.. Tu ja, takda sesi ramah tamah pun.

Bila tengah serabut banyak masalah, jiwa kacau, etc... Tu the best time untuk masak banyak & ronda setaman jamu makan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2019 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Jiran sebelah pun tak kenal, tak bertegur, camne nak tukar2 juadah. Bes kat kampung, masak 1 jenis, bile nak buka, berjenis2. Tak yah Beli kat bazar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2019 09:44 AM | Show all posts
zaman sekarang, kurang aktiviti tukar juadah sebab, tak kenal jiran, ataupun jiran sebelah menyebelah bukan muslim, tapi sebab tak nak benda ni lupus gitu, dan nak ajar anak budaya tukar juadah time bulan puasa, boleh je hantar juadah dekat jiran, mula2 memang awkward, tapi dah biasa benda tu rasa biasa je

tak kisah menu beli atau masak sendiri, sekadar sepiring kuih pasar ramadan, atau seplastik buah2, ok je, asal bertukar juadah, best

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2019 11:00 PM | Show all posts
antara satu lagi sebab tak bertukar juadah iolss rasa sebab kekangan masa, last2 beli makanan kat kedai jah nak tukar apa. lagi satu economically no longer wise nak buat byk2 bagi kat jiran. tak mampu dah skrg nih. buat cukup2 ja untuk family

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2019 01:53 PM | Show all posts
Sekarang mostly time potluck baru ada tukar-tukar juadah ni
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list