Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2144
View
41
Reply

[Tempatan] ECRL: Kalau setakat hendak bagi orang Jelebu sakit tengkuk, tak payah 每 Undang Luak Jelebu

[Copy link]

Author: lanesra       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-5-2019 11:47 AM | Show all posts |Read mode


JELEBU 每 Pembinaan jajaran baharu projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang meliputi kawasan Jelebu diharapkan dapat memberi banyak manfaat kepada rakyat di kawasan tersebut.

Undang Luak Jelebu, Datuk Maarof Mat Rashad menaruh harapan agar projek itu dapat memberi pelbagai peluang dan limpahan ekonomi kepada penduduk setempat termasuk peluang pekerjaan.

※Sebaliknya saya tidak hendak orang Jelebu &sakit tengkuk* dengan projek ini. Bermaksud, kita hanya dapat melihat kereta api laju lalu sahaja di Jelebu ke kanan dan ke kiri#lama-lama orang Jelebu &sakit tengkuk*.

※Oleh itu, pembangunan projek ini mestilah lebih berfokus dan dirancang dengan teliti untuk manfaat penduduk tempatan. Tetapi, kalau setakat nak &sakit tengkuk* tak payahlah,§ katanya kepada Bernama dalam satu temubual di sini.

Katanya, Jelebu terkenal dengan syurga durian Musang King dan nanas, akan lebih membangun sektor pertanian dan pelancongannya dengan adanya projek ECRL.

※Orang luar daripada Jelebu boleh singgah dan menikmati buah-buahan tersebut dan ini secara tidak langsung akan merancakkan sektor pertanian dan pelancongan di daerah Jelebu,§ katanya.

Mengulas lanjut, beliau percaya projek berkenaan akan mampu meningkatkan nilai pasaran hartanah di Jelebu, yang katanya kini telah mula diintai oleh syarikat korporat tertentu.

※Oleh itu, saya menasihatkan pemilik-pemilik tanah yang mendapat tawaran dan pampasan berikutan tanah mereka terlibat dengan projek ECRL itu haruslah difikir secara berpatutan (nilai pampasannya) dan saya boleh memain peranan ketika itu. Mereka (pemilik tanah) perlu tahu adakah tawaran atau pampasan itu sesuai dengan harganya. Jadi, kena main peranan mengenai perkara ini supaya harga tanah itu sesuai.

※Yang penting gunakanlah pampasan itu sebaik mungkin, saya tidak hendak menjadi bak kata orang &gali lubang, tutup lubang*. Bermakna jual tanah ini mesti dapatkan tanah lain,§ katanya.

Maarof berkata, daerah Jelebu yang sinonim sebagai daerah pertanian adalah di antara daerah daripada tujuh di negeri ini yang masih ketinggalan dalam soal pembangunan.

Namun apabila projek ECRL ini terlaksana ia diharap akan merubah landskap dan status kawasan itu, katanya.

Beliau berkata, sekiranya daerah Jempol semakin rancak membangun dengan menyaksikan Bahau suatu ketika dahulu merupakan kawasan kampung, tidak mustahil perkara yang sama juga boleh berlaku di Jelebu.

※Bahau misalnya rancak pembangunannya dengan wujudnya bandar baharu dan walau pun Jelebu tiada bandar baharu, tetapi boleh diwujudkan bandar setelit,§ katanya.

Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan pada 12 April lepas mengumumkan projek ECRL akan disambung semula pada kos lebih rendah susulan pemeteraian perjanjian tambahan (SA) di antara MRL dan China Communications Construction Company Ltd (CCCC).

Menurut kenyataan itu, kos pembinaan Fasa 1 dan 2 ECRL kini dikurangkan kepada RM44 bilion, pengurangan sebanyak RM21.5 bilion daripada kos asalnya RM65.5 bilion.

Pembinaan ECRL berkenaan akan menyaksikan jajaran baharu iaitu Kota Bharu-Mentakab-Jelebu-Kuala Kelawang-Bangi/Kajang-Putrajaya dan seterusnya Pelabuhan Klang. 每 MalaysiaGazette

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 11:55 AM | Show all posts
Bila fikir2 balik elok jua lah ECRL lalu ikut situ. Lgpun nak acquire tanah kat area KL tu mmg mahal2. Maybe lebih mahal drpd buat ECRL tu sendiri utk sesetengah tempat. Satu lagi boleh kurangkan kesesakan kat KL Sentral, BTS atau mana2 hub baru yg diorg nak connect dgn ECRL ni. Centralized hub ni kena buat byk tempat supaya tak sesak sangat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kata kawan nogori aku, orang di daerah Tampin/Gemas  pun sakit tengkuk jah sebab double tracking Seremban Gemas, beberapa stesen ditutup, certain train service tak berhenti di beberapa stesen tertentu. Banyak pekan kecik mati sebab bila flyover gantikan lintasan keretapi, laluan di tengah pekan di divert

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai laa yang kena komat jelebu ni sebab lalu jelebu
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Muntz replied at 22-5-2019 11:55 AM
Bila fikir2 balik elok jua lah ECRL lalu ikut situ. Lgpun nak acquire tanah kat area KL tu mmg mahal ...

Mmg la elok muntz.

Fokus East coast dah jadi west coast.

Facilitation of people dari negeri kepadapatan perantau tinggi dialih ke jolobu. Goods transport focus buleh di sempitkan kpd nenas Dan deroyan jolobu.

I wonder out loud, berapa ramai pulak wakil Dan kroni pakatan harapan kaut nanti dari land price appreciation sekitar jolobu? Gemas? Muadzam?





Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah lah tengok baru tak sakit tengkuk
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 08:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Cadangan paling bangang bodoh absurd bila jajaran ECRL yg asal pi bengkok ke n9. Aku doa biar xjd terus ECRL. Najib buat utk sng org pantai timur lg2 org kelantan. Belah selatan buat la HSR
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2019 08:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Muntz replied at 22-5-2019 11:55 AM
Bila fikir2 balik elok jua lah ECRL lalu ikut situ. Lgpun nak acquire tanah kat area KL tu mmg mahal ...

At least n9 ada ktm. Najib perkenal ecrl ni khas utk pendekkan perjalanan kl- pntai timur. Now dah lari tujuan asal sb nk raih undi last2 kalah. Xperlu melencong ke n9. Dah la station hujung putrajaya. 2 kali kerja. Kan sng direct kl-pntai timur
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 05:25 PM | Show all posts
anony-mous replied at 23-5-2019 08:27 AM
At least n9 ada ktm. Najib perkenal ecrl ni khas utk pendekkan perjalanan kl- pntai timur. Now dah ...

Kalau sbb land acquisition kat KL tu mahal dan space constraint di KL I think it's justified sis.

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Muntz replied at 24-5-2019 05:25 PM
Kalau sbb land acquisition kat KL tu mahal dan space constraint di KL I think it's justified sis.  ...

Yakin ke? Silap2 sama harga dgn rumah dekat KL.

My point here ecrl is not ecrl anymore. Fokus dah lari. Setakat nk alihkan kepadatan pnduduk ke n9, xperlu smpai bina ecrl

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 06:23 PM From the mobile phone | Show all posts
ko jolobak ko jolobu
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup orang nogoghi. Bolih belah orang Kelantun dan Tengganu. Dahlah tak pernah undi Gomen..,, nak kemudahan termoden dan menidakkan negeri lain. What so special about orang Kelate nak sampai KL dalam 4 jam. Setakat bawak passenger...... even seluruh orang kelantun dan ganu ulang alik hari2..... tak kan balik modal ECRL. Simpan bodoh tu sikit
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai yg masih tak faham bahawa ECRL bukanlah keretapi laju. Bukan macam yg dicadangankan seperti KL-Singapura tu.
Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2019 10:06 PM | Show all posts
baik lalu Pilah...
Pilah tu jln alternatif ke Pantai Timur...
relevant la jugak...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
paduli hapa sakit tengkuk ka sakit jubur
bangang punya undang luak
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 24-5-2019 07:15 PM
Hidup orang nogoghi. Bolih belah orang Kelantun dan Tengganu. Dahlah tak pernah undi Gomen..,, nak k ...

boleh pg mampos lah orang nogori
takdak sumbangan pun orang nogori ni
pantai timur dan sarawak/sabah = petroleum
rakyat pantai timur = tenaga kerja + cukai
selaa beratus tahun org nogori ni wujud.. apa sumbangan diorang?.. negeri pun dikuasai cina.. nak celen tak mampu
pastu rasis pulak tu sesama melayu
kalau jumpa org nogori.. benda pertaa depa ckp depan muka aku.. 'saya tak suka org kelantan' gila babi punya rasis.. depan depan muka kita ckp mcm tu... kurang ajar
mak bapak tak ajar ke? kata negeri penuh adat... adat letak mana? dlm bontot ke? ptuih
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
keturunan indonesia ni memag rasis sangat... johor.. negeri sembilan.. selangor
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 25-5-2019 01:36 AM
boleh pg mampos lah orang nogori
takdak sumbangan pun orang nogori ni
pantai timur dan sarawak ...

samo jo ngan org kelantan,sek kito jgn pecoh..pundek,dari dulu hidup ngan org negeri dia je..tapi dtg ramai2 carik makan kat pantai barat..pundek la lu..pastu perangai tak semengah kat sini  apo kek kelantan tak leh carik makan?????
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 25-5-2019 01:36 AM
boleh pg mampos lah orang nogori
takdak sumbangan pun orang nogori ni
pantai timur dan sarawak ...

samo jo ngan org kelantan,sek kito jgn pecoh..pundek,dari dulu hidup ngan org negeri dia je..tapi dtg ramai2 carik makan kat pantai barat..pundek la lu..pastu perangai tak semengah kat sini  apo kek kelantan tak leh carik makan?????
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
eizarz replied at 25-5-2019 08:45 AM
samo jo ngan org kelantan,sek kito jgn pecoh..pundek,dari dulu hidup ngan org negeri dia je..tapi  ...

woi yahweh!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.431934s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list