Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9475
View
191
Reply

Letak Tilam Untuk Anak Tidur, Kononnya Selesa Tapi Sebenarnya ...

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Post time 21-5-2019 02:04 PM | Show all posts
diorang ni belajar dari pengalaman..selagi tak kena selagi tu la diorang ni tak tau..dah kena baru tau..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 02:18 PM | Show all posts
saya balik kampung cuma 1 jam....pulang balik ja..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 02:20 PM | Show all posts
selesa sgt tu sampai terabai keselamatan
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 21-5-2019 01:08 PM
ape kata korang org kelantan keje la kat kelantan nun. korang pun byk sgt merungut balik kg berbelas ...

Ni iols sokong!
Asyik lah merintih komplen sana sni sbb susah jalan jauh bila nak balik raya, bosan

Dduk je dlm negeri , kawen dgn org dlm negeri tu je, easy peasy.. balik2 ckp smua org tak paham keadaan depa , ishkkk
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 21-5-2019 05:27 AM
kalau utk raya baik kelantan aku rasa boleh.. memang awal 90s dulu pak au buat mcm nilah.. kereta  ...

Jiran kelantan saya ni., dia kalau balik kelantan..laki org kelantan , bini org pahang.
Dari Johor masuk Gemas ke Muazam ikut jalan lama., tak pernah lak dia cerita jalan jem.
Tapi ada sekali tu dia cerita , dia lalu entah laluan mana tah, hari dah malam
.tak bnyk kereta laluan tu, anak2 dah tido bentang tilam gini..tengah2 drive laki dia terlanggar sumthing, mmg kuat giler dia ckp terus enjin keta, lampu mati tngah2 jalan..Laki dia nak turun tenguk tpi bini tegas, sbb takut la kot perompak ke apa..
Bini dia ckp x nampak apa bayang kot babi utan ke apa, tetiba anak dia yg bungsu melalak2..
Depa laki bini baca la apa yg patut., start balik enjin naseb baik idup..selamat smpai Kelantan ..terus masuk rumah, mandi, tido.
Esok pagi depa cek la keadaan kereta kot remuk teruk ke apa ke..tak ada apa pun., secalit calar pun tak dok..padahal depa ckp kemain kuat la depa langgar bendaalah tu, bergegar keta.
Iskkk..
Sejak tu depa kalau balik kelantan or pahang mesti gerak lepas subuh, so sampai sana hari masih terang.,bukan sbb nak elak jem ke apa.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 21-5-2019 02:55 PM
Jiran kelantan saya ni., dia kalau balik kelantan..laki org kelantan , bini org pahang.
Dari Joho ...

aku balik kelatan dan balik kl dari kelatan bnyak jalan da ikut
ringlet tak ringlet.. janda baik.. jalan pantai ganu.. jalan dalam ganu
semua jem
balik mlm raya.. sampai rumah pkul 2 petang hari raya.. huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:20 PM | Show all posts
sekngucing replied at 21-5-2019 01:29 PM
kerets tak bergerak langsung kdg2...bleh keluar dan makan tepi. jalan kejap

faham.. i pun dari sebelah sana..

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kelantan ni bila lagi nak ada highway? Terengganu dah ada dengar kata LPT2 tu najib nak sambung terus ke kelantan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku kalu jalan jauh mmg gerak lps matahari terbit. Takdenye nk gerak tgh mlm buta. Sejak ada anak kecik mmg jrg kluar mlm psl mlm ni bnyk bahaya. Nk drive pun fokus kena lebih,ngantuk lg, penat keje lg. Contoh abis keje jumaat, sabtu pg dlm kol 9 br bertolak.
Penat keje tak ilang, camne la org2 ni mlm2 buta drive. Better tido sedap kat umah,bgn pun bdn n kepala fresh. Then br bertolak
Apo yg dikejar sgt kmpg tu ntah. Bkn nye lari pun. Yg penting anak2 laki bini semua selamat.
P/s: aku dok 2nd row dlm kete mmg pakai seatbelt. Semua pakai seatbelt n car seat cuma yg baby ni culas skit psl dia tau dah kalu kite nk pakaikn carseat tu siap loloskn bdn lg. Apapun, aku try my best utk baby ni bg stick dok lelok dlm carseat dia. Abg2 dia sume ok dah
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:29 PM | Show all posts
Tak payah tercampak, terhantuk seat/pintu/cermin pun boleh jadi sangat bahaya. Anak sapalah yang malang dapat bapak gini.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Pastu kalau eksiden anak bini mampus salahkan takdir dan ajal.. so convenient ummah melayu
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:35 PM | Show all posts
Aku takleh terima alasan bapak mangkok ni. Apa yang dia cakap hanya lagi menguatkan keperluan guna carseat bukan sebaliknya. Uishhh geraaam.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 21-5-2019 02:55 PM
Jiran kelantan saya ni., dia kalau balik kelantan..laki org kelantan , bini org pahang.
Dari Joho ...

Ye bagus. Apekehei nk bertolak mlm2 buta  setan jin bertendang berkeliaran tmbh2 ada anak kecik..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 21-5-2019 02:55 PM
Jiran kelantan saya ni., dia kalau balik kelantan..laki org kelantan , bini org pahang.
Dari Joho ...

Uihh seramnya. Mujur tak jadi apa2
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols dedulu time balik kampung kt Thailand trip 8jam. 8 jam la melekat di seat siap seatbelt. Nak meraung takut gan abah, diam jela hingga tiba di destinasi. Tiada kompromi yach gan abah meols.. meols gan siblings jealous gan cousin sbb parents deols nyusun gini meanwhile kitaorg abah tepek je weols kt seat tanpa kesah anak melalak ke hape..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
nini_azmi replied at 21-5-2019 03:36 PM
Ye bagus. Apekehei nk bertolak mlm2 buta  setan jin bertendang berkeliaran tmbh2 ada anak kecik..

siang hari panas...
paas matahari + panas hati sebab jem.. kesian budak2 menggelupur dlm keta
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 04:56 PM | Show all posts
seriau tgk....

Dear Parents,

tolongla jangan buat mcm ni, nyawa bukan boleh ditukar ganti dengan buat anak baru oiiiii

mane2 yg ade anak 7 tahun keatas tu kalu nk pakaikan seatbelt letak kan la Booster Seat so dorg duduk sedikit tggi and dpt menikmati pemandangan,  pastu belikan la yg tmpt blakang seat blh letak ipad or phone tu so dorg blh menonton rancangan msg2
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 04:57 PM | Show all posts
Baru 12 jam driving balik raya dah melenting. Aku dulu selamba jah driving 12 jam dr Bintulu ke Kuching, Bintulu ke KK. Dari Kuching ke KK mau 24 jam hokay. Pastu jalan bukan highway pun, yg highway cuma berapa km dari Kch ke Serian, Sibu, Bintulu, Miri & dlm Brunei jah. Lain2 semua jalan single carriageway. Ada kawasan tu langsung takder kampung/rumah panjang. Takder signal. Last2 ko tergantung sepi jah sorg2 tepi jln kalau tayar pancit or kereta rosak bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 05:01 PM | Show all posts
Sayangi keluarga guys, jangan la buat mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2019 05:16 PM | Show all posts
Korang perati tak video-video masyarakat kita yg share kat FB whatsapp & sebagainya bila dalam kereta. Aku tgk 95% anak-anak masyarakat kita tak pernah pakai tali pinggang keledar  & bandingkan video2 yg dikongsi oleh warga luar negara terutama dari Barat atau Jepun......95% anak2 mereka pakai tali pinggang keledar walaupun duduk di bahagian belakang.........
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097218s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list