Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2062
View
100
Reply

[Tempatan] Asset sales is not FDI C Najib sekolahkan Guan Eng

[Copy link]

Author: tobby       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-5-2019 11:13 PM | Show all posts |Read mode
Puak ni x serik2 lagi kot mengencing rakyat?  mcm la rakyat sebodoh sijil fake depa.

FDI kononnya tertinggi dlm sejarah rupa-rupanya hasil jualan syarikat-syarikat milik khazanah & PNB.

Kemasukan inflow hasil jualan dikira sebagai 'pelaburan' walaupun GLC dan GLIC kehilangan saham majority mereka di syarikat-syarikat strategik yg terlibat.

RM8.4 bilion datang dari penjualan IHH Berhad oleh Khaznah Nasional kpd syarikat Mistui dari Jepun pun dikira sebagai FDI.

Manakala RM3.7 bilion datang dari penjualan 50% syarikat Sapura Upstream Sdn Bhd oleh PNB kpd syarikat OMV dari Austria.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2019 11:15 PM | Show all posts
bila asia worst finance minister berkata kata
sumbat dalam sungai buloh baru tau



Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2019 11:17 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2019 11:20 PM | Show all posts
Najib Razak
3 hrs

"FDI tertinggi dalam sejarah" kata Lim Guan Eng.

Skill kewayangan Menteri Kewayangan kita up satu lagi level hari ini.

Hari ini, dia puji diri sendiri apabila dia mengumumkan bahawa pelaburan asing ke Malaysia telah capai tahap paling tinggi pada suku pertama tahun 2019 ini.

Dia kata pelaburan asing sebanyak RM21.7 bilion ini adalah , peningkatan sebanyak 94.8% berbanding RM11.2 bilion yang telah dicatatkan pada suku pertama tahun lepas.

Dia kata ini merupakan satu permulaan yang memberangsangkan untuk tahun ini!

Dia berkata lebih separuh daripada FDI yang direalisasikan disumbangkan oleh pelaburan RM8.4 bilion daripada Jepun, RM3.7 bilion daripada Austria dan RM2.8 bilion daripada Hong Kong.

Saya pun harian kerana jika ada pelaburan asing sebesar ini dalam projek baru yang menjanakan peluang pekerjaan baru, sudah tentu media dan kita semua tahu.

Setelah saya check dalam laporan suku pertama BNM, saya pun faham kisah sebenarnya.

Rupanya, "pelaburan" asing RM8.4 bilion dari Jepun ini merupakan penjualan IHH Berhad yang dibina semasa saya menjadi Perdana Menteri oleh Khaznah Nasional kepada syarikat Mistui dari Jepun!

http://www.utusan.com.my//khazanah-jual-ihh-kepada-syarika

Manakala "pelaburan" asing RM3.7 bilion daripada Austria ini merupakan penjualan 50% kepentingan dalam syarikat Sapura Upstream Sdn Bhd yang dimilik 40% oleh PNB kepada syarikat OMV dari Austria.
https://www.omv.com//190201_omv_and_sapura_energy_close_ag

Kedua-dua penjualan ini sebenarnya diumumkan pada suku ke-4 tahun lepas tetapi wang baru masuk tahun ini.

Oleh itu, Lim Guan Eng mentafsirkannya itulah FDI.  

Jual aset negara kini dipuji-puji oleh Menteri Kewayangan sebagai "FDI memberangsangkan".

Bolehlah jual lagi banyak aset negara dan dipanggil sebagai pelaburan asing.

Baru ada peluang untuk memuji diri lagi kan?



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2019 11:22 PM | Show all posts
Knights replied at 18-5-2019 11:15 PM
bila asia worst finance minister berkata kata
sumbat dalam sungai buloh baru tau

kantoi hancing lagi mahacai. portal Finance Asia yg sama anugerahkan najib Best Finance Minister pada tahun 2017.  so yg 2016 tu dah x valid.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2019 11:29 PM | Show all posts
sumbat dalam sungai buloh baru tau diam kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Knights replied at 18-5-2019 11:29 PM
sumbat dalam sungai buloh baru tau diam kot

Jawapan ilmiah mahacai  
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2019 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Najib membuktikan Melayu lg bijak mengurus ekonomi negara....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2019 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
creep_bite replied at 18-5-2019 11:46 PM
Najib membuktikan Melayu lg bijak mengurus ekonomi negara....

How silly guan eng is. But there are  still Chinese netizens who think highly of him. Or just because LGE is a Chinese and come what may, LGE must  be backed up?

On the contrary, Indian netizens started to distance themselves from Lim's annoying stupidity. Of course still quite a number of stubborn Malay netizens bangang who think the opposition are only out to discredit the Minister merely on political reasons.

I wish the Merdeka Center will conduct a special survey specifically on Guan Eng's approval rating.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2019 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Knights replied at 18-5-2019 11:29 PM
sumbat dalam sungai buloh baru tau diam kot

LGE should try harder if want to bluff rakyat. FDI hasil jual aset....ha ha ha..FAKE ACCOUNTANT  LYING..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2019 11:54 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 18-5-2019 11:20 PM
Najib Razak
3 hrs


Lge is incompetent
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-5-2019 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 18-5-2019 11:54 PM
Lge is incompetent

Con job by the greatest conman using fake degree
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
apa yg macai2 ni paham  ??   

kerajaan lepaskan pegangan  ..  atau kerajjan jual pegangan glc  ..  lalu dibeli sykt luar .  bukankah pie mai pie mai ini tetap dikatakan FDI  ??   
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 01:15 AM From the mobile phone | Show all posts
lepas ni kerajaan dah tak payah pikir pasal ketirisan lagi  ,  songlap sana sini lagi  .  kerajaan boleh fokus pada kebajikan rakyat sesambil makan cukai  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2019 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tobby at 19-5-2019 01:50 AM
dess402 replied at 19-5-2019 01:03 AM
apa yg macai2 ni paham  ??   

kerajaan lepaskan pegangan  ..  atau kerajjan jual pegangan glc  . ...


Apa punya bangang. FDI klu pelabur2 datang bukak kilang baru ke, expanding business ke boleh la nak bangga. Ni mahacai penjilat berbangga dpt jual segala aset2 khazanah dan PNB yg kerajaan Najib kumpul berbilion2 selama ni. Datang si Fake Akauntan habis dijualnya...patut ko tambah aset negara. Bukannya jual aset bangang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 01:56 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 19-5-2019 01:44 AM
Apa punya bangang. FDI klu pelabur2 datang bukak kilang baru ke, expanding business ke boleh la na ...

kerajaan nak pegang banyak2 aset tu buat apa  ??  bukan fungsinya kerajaan tu sebagai pemegang amanah tetapi balik pada konsep kerajaan cuma mentadbir dan pendapatan depa melalui hasil cukai .  kerajaan tak perlu sama2 bersaing dgn rakyat jelata sama2 mengejar untung .  kerana bila kerajaan punya kepentingan ..  maka timbul pula isu lesen tunggal ..  dasar monopoli yg sebenarnya merosakkan negara .  dan banyak lagi sebab kenapa kerajaan harus menjauhkan diri dari terlalu melibatkan diri dlm perniagaan .  
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 02:01 AM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 19-5-2019 01:44 AM
Apa punya bangang. FDI klu pelabur2 datang bukak kilang baru ke, expanding business ke boleh la  ...

Betul la apa yg LGE kata tu.

Definasi "Perlaburan Asing" dalam kamus PH = Jual Negara = Jual Aset Negara

Terbaik punya hancing kaki kencing
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
dess402 replied at 19-5-2019 01:56 AM
kerajaan nak pegang banyak2 aset tu buat apa  ??  bukan fungsinya kerajaan tu sebagai pemegang ama ...


Bebal apa jual aset2 yg menguntungkan. Patut la tipu sijil. Fake qualification
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Aset tu bagi pulangan untung berbillion. Cash cow tu. Jual pulak kpd negara asing.  Bebal x blh diajar
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
kerajaan baru dah patut bukak mata betapa buroknya prestasi sykt2 glc kita yg sengaja dijahanamkan org2 politik melayu .  dgn felda ,  felcra ,  th ,  pnb segala bagai yg kini menanti kes2 berprofile tinggi yg menunggu giliran di makhamah .  ini belom lagi cerita izzat lembu ,  serta berpuloh lagi kes salah laku  .  semoga segala pesalah ini berjaya diheret kemuka pengadilan .
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
2.654984s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list