Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2367
View
45
Reply

berapa gaji minima leh beli rumah ?

[Copy link]

Author: bravocharlie    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 16-5-2019 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
yprat replied at 16-5-2019 01:17 PM
Pergh, rasa macam x layak tuh. Kalau rumah 200k pon bayar bulan2 dah dalam +-800. Kalau gaji bersih  ...

I rasa 70% gaji msian bawah 5 angka
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Ade skim rumah pertama kan? My client lepas
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 01:24 AM From the mobile phone | Show all posts
yprat replied at 16-5-2019 01:17 PM
Pergh, rasa macam x layak tuh. Kalau rumah 200k pon bayar bulan2 dah dalam +-800. Kalau gaji bersih  ...

Agreed. Sy ada bc buku psl beli vs sewa. Some people better of menyewa. Tt mgkn slh sorang yg pttnye menyewa.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2019 10:10 AM | Show all posts
TERIMA KASIh semua...sy baru nk try rumawip sbb 2 tahun dah dafar nk beli tp tkot gaji xlepas..tp nk try mcm lepas sebb harga dlm 200k tp join gaji gan laki la..moga dipermudahkan...n klu pakai gaji sendiri tak join gan laki nk try beli kt kg ade yg xsmapi 100k tp second la..janji ada rumah..doakan sy ye..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 11:58 AM | Show all posts
lattehazelnut replied at 16-5-2019 10:46 PM
I rasa 70% gaji msian bawah 5 angka

sebab tuh ramai yg hutang keliling pinggang, sampai mati nanti hutang tuh tak settle2.

lebih sesuai untuk mana yg gaji <10k untuk menyewa drpd membeli, kurang risikonya, lebih flexibility. Aku tak paham mindset malaysians skrang mati2 nak beli rumah, lagi2 yg gaji bawak 5k nih, masa gaji aku camtuh aku hanya pikir macam mana nak abis bayar cepat keter aku + savings yg aku boleh buat setiap bulan, sewa pon bilik kecik je, ala-kadar.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 12:06 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-5-2019 01:24 AM
Agreed. Sy ada bc buku psl beli vs sewa. Some people better of menyewa. Tt mgkn slh sorang yg pttn ...

Ye betul, less risk, more flexibility and freedom.

Setiap pembeli rumah patut tau, komitmen bukan hanya pada bayaran loan rumah, tapi ada cukai2 lain jugak (tanah/pintu), insuran, maintenance (gated/guarded?), etc.

Best is to never pay more than 1/5th of your nett income on your home repayments. A 10k nett income (13k/month salary) should be able to comfortably afford a 2k/month home repayments (loan/taxes/etc.) which translates to a 400k - 450k home loan (roughly a 500k market priced home).
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
yprat replied at 17-5-2019 11:58 AM
sebab tuh ramai yg hutang keliling pinggang, sampai mati nanti hutang tuh tak settle2.

lebih se ...

Sbb price keep getting up n location..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 03:50 PM | Show all posts
Cuba check Skim Rumah Pertamaku.  Untuk pembeli rumah pertama berpendapatan individu kurang RM5k. Boleh check di website ni.

http://www.srp.com.my/bm/criteria.html
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
bravocharlie replied at 15-5-2019 10:46 AM
umh lelong nak duit cash kan?ke cmne?hari2 makan catu dah..hahahha

Umah lelong at least kene Ade cash dlm rm10k noks, haku penah tanye ngan agen bank lelong Harga rumah rm120k n kene depo cash rm15k...fuh tertelan air liuh nak bayar ooiii, Kang nak kuar epf mesti tunggu dlm sebulan Kan jd haku terpaksa lepas Kan umah tu... Skang masih mencari umah under bank lelong di samping kumpul pitis dulu
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 17-5-2019 01:24 AM
Agreed. Sy ada bc buku psl beli vs sewa. Some people better of menyewa. Tt mgkn slh sorang yg pttn ...

Kaka, haku da menyewa hampir 5 taun nie... Huhu...nk jugak umah sendiri nie
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2019 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
acikhan replied at 17-5-2019 09:11 PM
Kaka, haku da menyewa hampir 5 taun nie... Huhu...nk jugak umah sendiri nie


Akk faham dik. Sit down n talk to husband. Buat kire2. Jgn ikut sgt perasaan sgt. Yg ikat perut kite
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa TT tak yah risaukan anak u lah, maksud i nanti zaman dia naik nanti dia usahakan lah pd waktu dia, tak de nyer u tak sediakan rumah bermaksud diorg mewarisi kemiskinan dr u, mat salleh pun byk je jual rumah diorg utk cover kos lps retired, anak2 pandai2 la diorang
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
kenapa nak risau utk anak2..  pandai la anak2 cari harta sendiri bila dorg dh besar nnt. Kita laburkan utk pendidikan dorg je rasanya pun dh cukup. Klu tt takut ada apa2 jadi kt tt pun.. mungkin duit kwsp tt n husband dah cukup utk tanggung makan n belajar dorg.. X salah pun x de rumah sendiri dengan harga rumah yg melampau2 skang ni.. gov naikkan had gaji, developer plak makin naikkan harga umah.. sampai ke sudah la mcm tu je..

Bg pendapat i, klu rasa nak ada aset jgk.. simpan je duit sikit2 utk beli tanah lot kat kg ke.. nnt dah tua dpt duit epf buat la rumah, anak2 dh besar masa tu pun dh blh sama2 tlg tt buat rumah besar sikit..duit gaji yg ada ni tt laburkan pd pendidikan anak2 n kesihatan cth amik insurans utk tt n anak2 tt..

ni just pendapat i utk yg x berkemampuan lagi..  tp klu gaji besar beli je la selagi boleh kannn..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2019 05:04 PM | Show all posts
masih byk rumah yg murah tapi jauh sikit..
u ada advantage sbb keje gomen ada pencen so boleh byr lagi lama...
jgn jadi mcm my sis..x de rumah...
dulu simpan duit sbb nak beli rumah cash katanya..
skali late husband sakit x leh keje abes savings...\
my sis udah la  x keje...
lps laki meninggal..blk kg duduk dgn mak..tapi buat hal..
pindah menyewa bertahun2 sampai sekarang...
now sewa rumah anak bayarkan..
terpaksa la jaga anak theyolls...
dah rasa terikat lak camtu...
biar rumah kecik asal ada tmpt berlindung xde org kacau...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 03:47 AM From the mobile phone | Show all posts
I just nak share, dulu i rasa mcm i x layak nak beli rumah, i tak terdesak beli rumah, i tak nak terikat dgn hutang bank. Kalau sewa, pastu nk cari yg sewa lebih murah boleh je terus cari. So menyewa lah i dgn kadar RM1200 sebulan (condo) . Ye, di sini harga rumah menggila, so sewa pun tinggi. Ada la yg murah macam flat tapi free parking. Jenis yg cop parking dgn ampaian baju. Atau letak motor unt cop petak parking.

Then, cina kat ofice i ada tanya kenapa i x beli rumah. I tak rasa perlu sbb i dah selesa keadaan pada masa tu: menyewa. Xde apa masalah nak pikir. Ada prob bgtau tuan rumah je.

Sampai la 1 hari i terfikir. Betul i perlukan rumah sendiri. Bayang kan dh berapa byk i byr kat owner rumah tu. Kebetulan rumah sewa tu ada masalah banjir, bila hujan lebat non stop. Air akan naik kat LG. So tenggelam kereta yg parking kat stu. Termasuk lah kereta i pernah kena. Tenggelam sampai bumbung kereta.

Finally i beli rumah. Tapi downgrade ye dr condo ke apartment Market price rumah sewa i tu 460k - 660k. Mmg i x mampu la nak beli. Mula pindah tu sedih juga. Dulu duduk umah ada swimming pool, 1 level ada 4 biji je umah. Skrg xde pool, 1 level ada 10 umah. Dulu ada cleaner kutip smpah depan pintu umah. Skrg buang sendiri kat bawah.

Mula2 pindah tu i sedih gila. Serius i menangis, i macam menyesal pulak beli rumah tu. Tapi 2 hari lepas tu i positif balik. At the end of the day, itu ialah rumah i. Kawan2 semua ckp i patut happy. Sbb rumah sendri walau hutang. Sama la mcm sewa, mmg kena byr sewa juga selagi hidup. Dan dekat sini, jarang2 ada melayu beli rumah.

Untuk TT, i doakan TT dpt beli rumah yg sesuai. Moga lulus permohonan TT yg TT apply tu ye.
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2019 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Pasal rumah ni.. Kami pon redah je beli. Dah 6 bulan duduk rumah s'dri..memang ikat perut uuuuuu. Tapi alhamdulillah rezeki tak pernah putus even pernah trpksa makan nasi ngn megi. Wakaka. Smntara nk tggu gaji naik ni lg dua bulan. Cepat je masa berlalu..lagi satu kena rajin buat part time.
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Agak2 kalau buat joint loan untuk insurance rumah bole buat satu tak?
Reply

Use magic Report

Post time 11-6-2019 03:47 PM | Show all posts
cuba TT buat audit perbelanjaan bulanan TT. make sure ada sikit simpanan even 50 je sebulan. isitqomah la dlm menyimpan. lama2 byk la duit tu.
sy setuju tt nk beli rmh.  tt sendri tau berapa yg tt dan suami mmpu utk istiqomah byr smpai pencen nanti.
slps dh audit perbelanjaan bulanan nanti crui sebuah rmh flat yg sesuaia dgn bajet u all.

rmh ni asset kita, buat apa nk byr pd org smpi bertahun2 last rmh tu bkn kita pny plus bila2 msa kita blh kena halau.
baik duit tiap bln tu kita byr rmh kita sendri even rmh kecik pn.

pasal ank2, x yah la pk nk sediakn rmh utk dia org. buat msa ni tt sediakn sedikit portion setiap bln utk simpanan tetap ank2 pn dh ckup.

so basically tt kena tolak siap2:

kenderaan
mkn tt dan hubby kat tmpt keje
duit dapo
simpanan tt dan hubby
simpanan ank
duit myk dan tol
duit klinik (kalau company ada insurance/ panel ni boleh tolak tepi)

baru la pk berapa tgl utk byr bulanan rmh. insyallah ada rezeki tt dan suami nanti. sy doakn tt dimurahkn rezeki
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 09:07 AM | Show all posts
hi assalamualaikum..

saya dulu pun rasa nak habiskan hutang kereta baru beli rumah.sekarang kereta ada 4 tahun lagi.saya beli kereta honda city.memang kena bahan lah dgn geng hartanah..pasal kereta x mampu nak beli rumah.then waktu pantang, jalan2 dengan PIL..terjatuh cinta pulak..nak beli rumah..yelah, bila saya fikir2..nak tunggu habis bayar kereta, ntah2 rumah saya nak tu nanti dh jadi sejuta.sampai ke sudah lah sy xde rumah..last2 kami dgn tok laki decideddd beli jelah rumah tu..monthly kne allocate dlm 2300 utk rumah..1000 utk keta.keta laki 800.pl sy 1200, pl laki 800..

mula2 memang perit lah.kne kawal betul2 nafsu.but now,ok sikit..dh setahun kehidupan macam nie..dh habis by PL n keta nanti baru ok sikit lah kot..then sy buat lagi ASBf..ini jelah untuk saving.kne bayar 278 per month..

saya anak sulung dlm fmly..masih ada seorg adik yg perlu saya tanggung sebab dia masih belajar,tahun depan baru habis degree.
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2019 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab kira2 i xreti sgt tt. Tp kalo betul nak bli, pegi jumpa org bank. Dia akan tgk slip gaji korang laki bini dan bgtau brapa layak. Dah tau tu, blh la cari2 rumah yg dlm bajet tt tu.

Lagi satu, kalo nk bli rumah 2nd, deposit 10% drp harga rumah mesti ada. Pastu nk kne byr lwyer lagi.
i dulu beli rumah 180k. Deposit 18k. Bulanan 1k. Kos lwyer dlm 7k. Oleh kerana i guna gov loan. 18k tu dapat blk bila proses semua dh selesai.

Kalo bli rumah baru, just byr booking je. Bulanan kne bayar ikut progres. Dah siap br byr full. Tp sblm beli tu pastikan developer tu ok. Jgn projek xsiap sudah la. Tt gak naye nanti

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.075839s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list